Рішення
від 24.06.2015 по справі 924/766/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"24" червня 2015 р.Справа № 924/766/15

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Мухи М.Є., розглянувши матеріали

За позовом Прокурора Хмельницького району в інтересах держави в особі Хмельницької районної державної адміністрації м. Хмельницький

до Приватного підприємства "Корона-Спорт" с. Грузевиця, Хмельницького району, Хмельницької області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Реєстраційної служби Хмельницького міського управління юстиції Хмельницької області, м. Хмельницький

про розірвання договору оренди земельної ділянки за №264 від 23.05.2007р.

Представники сторін:

позивача: Мединська А.В. за довіреністю від 12.05.15р. №40/03-1489/15

відповідача: не з'явився

третьої особи: не з'явився

за участю Коломий О.Є. прокурора відділу прокуратури Хмельницької області

В судовому засіданні відповідно до ч.2 ст.85 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору: прокурор в інтересах позивача звернувся із позовом до суду в якому із врахуванням заяви про зміну предмету позову, яка судом прийнята просить розірвати договір оренди земель державної власності сільськогосподарського призначення від 23 травня 2007 року за №264 укладеного між Хмельницькою РДА та ПП "Корона-Спорт", загальною площею 3,15 га., яка знаходиться за межами населеного пункту на території Грузевицької сільської ради Хмельницького району.

Представник позивача та прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримали та наполягали на їх задоволенні.

Відповідач повноважного представника в судове засідання не направив, письмового відзиву на позов з документальним обґрунтуванням своїх доводів не надав, про причини неявки та неподання доказів не повідомив, своїм процесуальним правом не скористався, хоча був належним чином повідомлений про судовий розгляд справи. Ухвали суду від 20.05.2015 р., 03.06.2015 р. направлялись на адресу відповідача, зазначену в позовній заяві та у витязі з ЄДРЮО та ФОП від 08.05.2015 р. Ухвали суду повернуті на адресу суду із відміткою відділення поштового зв'язку - "за закінченням терміну зберігання". При цьому судом враховуються положення ст. 64 ГПК України, п. 3.9.1 постанови Пленуму ВГСУ №18 від 26.12.2011 р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції".

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача явку повноважного представника в судове засідання не забезпечила. У листі, що надійшов на адресу суду 17.06.15р. просить розглядати справу без участі представника, щодо вирішення спору покладається на думку суду.

З огляду на зазначене, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

23.05.2007р. між Хмельницькою районною державною адміністрацією (орендодавець) та ПП "Корона-Спорт" (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки №264 відповідно до п.1.1 якого орендодавець на підставі розпорядження голови адміністрації від 7 лютого 2007 року № 118/07-р. надає, а орендар приймає в строкове, платне користування земельну ділянку, яка знаходиться за межами населених пунктів на території Грузевицької сільської ради, Хмельницького району, Хмельницької області. Земельна ділянка виділена в натурі (на місцевості) у встановленому Законом порядку.

Згідно п.2 в оренду передається земельна ділянка площею 3.15 га із земель державної власності (землі сільськогосподарського призначення (сінокіс)). Грошова оцінка земельної ділянки складає 1 526 513 грн. Права третіх осіб на земельну ділянку відсутні.

Договір укладається строком на 20 (двадцять) років, починаючи з дати його реєстрації. Після закінчення строку дії договору Орендар має переважне право поновлення договору на новий термін. У цьому разі зацікавлена сторона повинна повідомити письмово другу сторону про бажання щодо продовження строку дії договору на новий термін не пізніше, ніж за два місяці до його закінчення. Умови цього договору зберігають свою чинність на строк його дії у випадках, коли після набуття чинності договором, законодавством встановлені інші правила, ніж передбачені договором.

Відповідно до п.3.3 договору орендна плата вноситься орендарем у грошовому вигляді у розмір 45795, 39грн. за рік, починаючи з державної реєстрації договору оренди. Орендна плата вноситься на поточний рахунок Грузевицької сільської ради. Періодичність внесення орендної плати - щомісячно, протягом 30 календарних наступних за останнім календарним днем звітного місяця, в сумі 3816,28грн. У розмір орендної плати не входить податок на землю. Орендар може вносити плату на майбутній період, але не більше, ніж за один рік. Орендна плата справляється також і у випадках, якщо орендар з поважних обставин тимчасово не використовує земельну ділянку за умовами договору. У разі припинення або розірвання договору внесена на майбутній період орендна плата не повертається орендарю.

Пунктом 7.2 договору сторони передбачили підстави розірвання договору, зокрема: взаємна згода сторін; випадкове знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке суттєво перешкоджає передбаченому у пункті 3.1. цього договору її використанню; невиконання іншою стороною обов'язків, передбачених договором, в порядку, встановленому законодавством; добровільна відмова орендаря від оренди земельної ділянки або припинення діяльності орендаря. Розірвання договору з ініціативи орендодавця в односторонньому порядку допускається. Умовою розірвання договору в односторонньому порядку з ініціативи орендодавця є систематична (на протязі трьох і більше місяців) несплата орендарем орендної плати визначеної в пункті 3.3. цього договору.

Сторони погодились з тим, що дострокове розірвання цього договору має здійснюватись за умови письмового попередження зацікавленої в цьому сторони не пізніше, ніж за 10 (десять) днів. Будь-які зміни або доповнення до цього договору здійснюються у письмовій формі, підписуються належним чином уповноваженими представниками сторін та є невід'ємною його частиною. В разі відсутності взаємної згоди сторін щодо зміни умов цього договору, його дострокового розірвання на вимогу зацікавленої сторони, ці питання вирішуються у судовому порядку, за винятком умови розірвання договору в односторонньому порядку з ініціативи орендодавця, визначеної в пункті 7.3. цього договору. В разі припинення або розірвання цього договору Орендар має забезпечити виконання умов повернення земельної ділянки, визначених у пункті 3.5. цього договору (п.п.7.4).

Договір зареєстровано в Хмельницькому районному відділі Хмельницької регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України, про що вчинено запис за №040774300004.

Відповідно до акту приймання-передачі земельної ділянки від 23.05.2007р. ПП "Корона-Спорт" прийнято земельну ділянку площею 3,15га.

Відповідно до повідомлення Хмельницької ОДПІ (лист №2507/9/15-032 від 22.04.15р.) заборгованість відповідача по орендній платі за землю становить 50 408,95 грн. Остання дата сплати орендної плати 07.10.14р.

На підставі вищевикладеного, у зв'язку із порушенням відповідачем умов договору щодо своєчасної сплати орендної плати прокурор звернувся із позовом до суду про розірвання договору оренди земельної ділянки №264 від 23.05.2007р.

Аналізуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності, судом приймається до уваги таке:

Згідно ст.11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ст.174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

У відповідності до ст.11 та ст.509 ЦК України однією з підстав виникнення, цивільних прав та обов'язків сторін є укладення між ними договору. В силу зобов'язання боржник зобов'язаний вчинити на користь кредитора певну дію, в тому числі сплатити борг, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку, тобто сплати боргу.

23.05.2007р. між сторонами укладено договір оренди земельної ділянки №264 загальною площею 3,15 га, яка знаходиться за межами населених пунктів на території Грузевицької сільської ради. Пунктом 3.3 вказаного договору сторонами передбачено, що орендна плата вноситься щомісячно протягом 30 календарних днів. Матеріалами справи встановлено, що заборгованість відповідача по орендній платі станом на 22.05.15р. становить 50408,95грн.

За змістом статей 1, 13 Закону України „Про оренду землі" основною метою договору оренди земельної ділянки та одним із визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати в установленому розмірі.

Відповідно до ст.24 Закону України „Про оренду землі" орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Статтею 32 цього ж закону визначено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Згідноч.1 ст.96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов'язані: своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Ст.141 Земельного кодексу України встановлено підстави припинення права користування земельною ділянкою. Однією із підстав припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Крім того, судом береться до уваги, що пунктом 7.2 договору сторони передбачили підстави розірвання договору, зокрема: взаємна згода сторін; випадкове знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке суттєво перешкоджає передбаченому у пункті 3.1. цього договору її використанню; невиконання іншою стороною обов'язків, передбачених договором, в порядку, встановленому законодавством; добровільна відмова орендаря від оренди земельної ділянки або припинення діяльності орендаря. Розірвання договору з ініціативи орендодавця в односторонньому порядку допускається. Умовою розірвання договору в односторонньому порядку з ініціативи орендодавця є систематична (на протязі трьох і більше місяців) несплата орендарем орендної плати визначеної в пункті 3.3. цього договору.

Приписами статей 651,652 ЦК України передбачені підстави розірвання договору.

Відповідно до ст.651 ЦК України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. При цьому, істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Статтею 652 ЦК України передбачено, що у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

Частинами 3, 4 вказаної статті передбачено, що в разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору. Зміна договору у зв'язку з істотною зміною обставин допускається за рішенням суду у виняткових випадках, коли розірвання договору суперечить суспільним інтересам або потягне для сторін шкоду, яка значно перевищує затрати, необхідні для виконання договору на умовах, змінених судом.

За загальним правилом, встановленим ст.188 Господарського кодексу України, зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2002р. №15-рп/2002 (справа про досудове врегулювання спорів) визначено, що положення ч.2 ст.124 Конституції України стосовно поширення юрисдикції судів на всі правовідносини, що виникають у державі, необхідно розуміти так, що право особи (громадянина України, іноземця, особи без громадянства, юридичної особи) на звернення до суду за вирішенням спору не може бути обмежене законом, іншими нормативно-правовими актами. Встановлення законом або договором досудового врегулювання спору за волевиявленням суб'єктів правовідносин не є обмеженням юрисдикції судів і права на судовий захист.

Обрання певного засобу правового захисту, у тому числі і досудового врегулювання спору, є правом, а не обов'язком особи, яка добровільно, виходячи з власних інтересів, його використовує.

Проаналізувавши вищенаведені вимоги чинного законодавства, суд вважає що у позивача наявні підстави та обставини, визначені ст.ст.651, 652 ЦК України, ст.32 Закону України „Про оренду землі", щодо розірвання спірного договору у разі істотного порушення договору другою стороною, оскільки як вбачається із матеріалів справи, відповідач систематично не сплачував орендну плату за землю, що призвело до утворення заборгованості по її сплаті у розмірі 50408,95грн.

Судом враховується, що, розглядаючи справи зі спорів про розірвання договору оренди з підстав заборгованості з орендної плати, потрібно мати на увазі, що згідно зі статтями 1, 13 Закону України „Про оренду землі" основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі (п.п. 2.23 Постанови Пленуму ВГСУ від 17.05.2011р. №6 „Про деякі питання розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин").

Згідно п.п.2.20 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 №6 „Про деякі питання розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" передбачено, що у вирішенні спорів про розірвання договору оренди земельної ділянки судам слід враховувати, що відповідно до статті 32 Закону України „Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених умовами договору, та з підстав, визначених статтями 24 і 25 Закону України „Про оренду землі", у разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також з підстав, визначених ЗК України та іншими законами України.

Відповідачем, всупереч вимогам ст.ст.32-34 ГПК України доводи прокурора та позивача не спростовані, належних та допустимих доказів цього суду не подано.

Згідно ст.43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі усіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Із врахуванням вищенаведеного, позовні вимоги про розірвання договору оренди земельної ділянки від 23.05.2007р. №264 підтвердженні належними доказами, відповідають вимогам чинного законодавства, тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно ст.ст.44, 49 ГПК України судові витрати по справі підлягають покладенню на відповідача у зв'язку із задоволенням позову.

Керуючись ст.ст.12, 33, 34, 43, 44, 49, 82-85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Прокурора Хмельницького району в інтересах держави в особі Хмельницької районної державної адміністрації м. Хмельницький до Приватного підприємства "Корона-Спорт" с. Грузевиця, Хмельницького району, Хмельницької області за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Реєстраційної служби Хмельницького міського управління юстиції Хмельницької області, м. Хмельницький про розірвання договору оренди земельної ділянки за №264 від 23.05.2007р. задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки від 23 травня 2007 року за №264 укладений між Хмельницькою РДА та ПП "Корона-Спорт", загальною площею 3,15 га., яка знаходиться за межами населеного пункту на території Грузевицької сільської ради Хмельницького району.

Стягнути із Приватного підприємства "Корона-Спорт" с. Грузевиця, Хмельницького району, Хмельницької області вул. Леніна, 69 (код ЄДРПОУ 34786633 ) для зарахування до Державного бюджету України на рахунок № 31218206783002 через УДКСУ у м. Хмельницькому, м. Хмельницький, код ЄДРПОУ отримувача 38045529, банк одержувача - ГУДКСУ у Хмельницькій області, м. Хмельницький, МФО 815013 судовий збір в розмірі 1218,00 грн. (одна тисяча двісті вісімнадцять гривень 00 коп.).

Видати наказ.

Повний текст рішення складено 26.06.2015р.

Суддя М.Є. Муха

Віддрук. 3 прим. : 1 - до справи, 2 - відповідачу (31317, Хмельницька область, Хмельницький район, с. Грузевиця, вул. Леніна, 69), 3 - третій особі (29000, м. Хмельницький, вул. Пилипчука, 3)

Дата ухвалення рішення24.06.2015
Оприлюднено03.07.2015
Номер документу45845988
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/766/15

Постанова від 19.10.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 12.10.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 30.09.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Рішення від 24.06.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 16.06.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 03.06.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 20.05.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні