Ухвала
від 27.04.2015 по справі 201/6712/15-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

справа № 201/6712/15-к

провадження № 1кс/201/4257/2015

УХВАЛА

27 квітня 2015 року м. Дніпропетровськ

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погоджене з старшим прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про дозвіл на проведення позапланової ревізії Комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради «Аульський водовід» (код ЄДРПОУ 34621490, місцезнаходження: Дніпропетровська область, смт. Аули, комплекс будівель та споруд №2, Аульська селищна рада), -

ВСТАНОВИВ:

27 квітня 2015 року слідчий звернувся до суду з клопотанням погодженим прокурором про дозвіл на проведення позапланової ревізії.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор посилався на те, що у провадженні ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32014040040000020 від 23.05.2014 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч.5 ст. 191, ч.5 ст.27 ч.5 ст.191, ч.ч.1,2 ст.209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради «Аульський водовід» (код ЄДРПОУ 34621490) діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, передбачаючи суспільно небезпечний характер своїх дій та настання суспільно небезпечних наслідків, при веденні фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства, в період 2009 2014 років, безпідставно перерахували грошові кошти з рахунків КП ДОР «Аульський водовід» на розрахункові рахунки Дочірнього підприємства «Дніпромашзбагачення» (код ЄДРПОУ 36207821) в загальній сумі 6,2 млн. грн., начебто за надання останнім послуг з надання у використання корисної моделі «Спосіб оптимізації режиму роботи електронасосних агрегатів при стійкій зміні водоспоживання» (Патент № НОМЕР_1 ), яка начебто дозволяє економити електроенергію на підприємстві, що відображали у фінансово-господарських документах КП ДОР «Аульський водовід», чим здійснили розтрату грошових коштів КП ДОР «Аульський водовід» в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовими особами своїм службовим становищем.

Службові особи ДП «Дніпромашзбагачення», будучи відповідальними за фінансово-господарську діяльність вказаного підприємства, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, передбачаючи суспільно небезпечний характер своїх дій та настання суспільно небезпечних наслідків, при веденні фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства, в період 2009 - 2014 років, здійснювали документальне оформлення взаємовідносин між ДП «Дніпромашзбагачення» та КП ДОР «Аульський водовід» шляхом складання, підписання, та передачі фінансово-господарських документів, відображення фінансово-господарських операцій у податковій звітності ДП «Дніпромашзбагачення», які фактично не здійснювались, а саме, начебто надання останнім послуг з надання у використання КП ДОР «Аульський водовід» корисної моделі «Спосіб оптимізації режиму роботи електронасосних агрегатів при стійкій зміні водоспоживання» (Патент №41674), яка начебто дозволяє проводити економію електроенергії, в результаті чого службові особи КП ДОР «Аульський водовід» безпідставно перерахували грошові кошти на розрахункові рахунки ДП «Дніпромашзбагачення» в загальній сумі 6,2 млн. грн., що призвело до розтрати грошових коштів комунального підприємства в особливо великих розмірах за пособництвом службових осіб ДП «Дніпромашзбагачення».

Продовжуючи свої злочинні діяння службові особи ДП «Дніпромашзбагачення», після отримання ДП «Дніпромашзбагачення» грошових коштів на розрахункові рахунки від КП ДОР «Аульський водовід» в загальній сумі 6,2 млн. грн. маючи доступ до банківських рахунків ДП «Дніпромашзбагачення» та фактично ними розпоряджаючись, у період з 2009-2014 років, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, передбачаючи суспільно небезпечний характер своїх дій та настання суспільно небезпечних наслідків, при веденні фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства здійснили перерахування вказаних грошових коштів з розрахункових рахунків ДП «Дніпромашзбагачення» на розрахункові рахунки ТОВ «Інтер Корпорейшн» (код ЄДРПОУ 37275227), ТОВ «Промкор» (код ЄДРПОУ 37989101), ТОВ «Сіріус Опт» (код ЄДРПОУ 38301142), ТОВ «Нові Технології Дон» (код ЄДРПОУ 37134482) та ТОВ «Дніпротехноком» (код ЄДРПОУ 38530554), які мають ознаки «фіктивності», за послуги, які фактично не здійснювались, чим вчинили пособництво у розтраті службовими особами КП ДОР «Аульський водовід» чужого майна в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовими особами своїм службовим становищем.

Встановлено, що підставами перерахування коштів від КП ДОР «Аульський водовід» в адресу ДП «Дніпромашзбагачення» являлось начебто надання послуг з надання у використання корисної моделі «Спосіб оптимізації режиму роботи електронасосних агрегатів при стійкій зміні водоспоживання» (Патент № НОМЕР_1 ), яка начебто дозволяє економити електроенергію, право на користування якою ДП «Дніпромашзбагачення» було надано КП ДОР «Аульський водовід» відповідно до умов ліцензійного договору № 07-09 від 21.12.2009 року (перерахуванню підлягало 50% від зекономленої електроенергії).

Вказаний договір було підписано КП ДОР «Аульський водовід» за рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 20.08.2009 року у справі №2/194-09, яка була розпочата за зверненням ДП «Дніпромашзбагачення» (позивач).

Встановлено, що КП ДОР «Аульський водовід» документально оформлювало використання вказаної корисної моделі економії електроенергії на насосній станції третього підйому КП ДОР «Аульський водовід».

В ході досудового розслідування, проведені допити службових осіб КП ДОР «Аульський водовід». Факти взаємовідносин із ДП «Дніпромашзбагачення» такі особи підтверджують, однак повідомити де знаходиться вказане підприємство, чим воно фактично займається, яким чином та за чиєю участю проводиться обмін первинними документами, які підтверджують господарські взаємовідносини між підприємствами, не можуть. Надати відомості стосовно службових осіб, співробітників або представників ДП «Дніпромашзбагачення» із якими здійснюються взаємовідносини, службові особи КП ДОР «Аульський водовід» також не спромоглись. В ході допитів, службові особи КП ДОР «Аульський водовід» конкретно пояснити в чому саме полягає корисна модель «Спосіб оптимізації режиму роботи електронасосних агрегатів при стійкій зміні водоспоживання» (Патент № НОМЕР_1 ), який економічний ефект від такої корисної моделі, як він розраховується (які показники беруться за основу), а відтак, яка фактична користь КП ДОР «Аульський водовід» від фінансово-господарських взаємовідносин із ДП «Дніпромашзбагачення», не змогли.

В ході досудового розслідування проведені допити керівників технічних підрозділів КП ДОР «Аульський водовід», які засвідчили, що про корисну модель «Спосіб оптимізації режиму роботи електронасосних агрегатів при стійкій зміні водоспоживання» (Патент №41674), з використанням якої КП ДОР «Аульський водовід» протягом 2009-2014 рр. начебто проводиться економія електроенергії, їм нічого не відомо. Про ДП «Дніпромашзбагачення» вони нічого не чули, де знаходиться та чим займається вказане підприємство їм фактично невідомо. Свідки вказали, що технічна документація по використанню корисної моделі «Спосіб оптимізації режиму роботи електронасосних агрегатів при стійкій зміні водоспоживання» їм ніколи не надавалась. Співробітники ДП «Дніпромашзбагачення» на КП ДОР «Аульський водовід» не приїжджали та ніяких робіт з обслуговування корисної моделі не проводили. Про корисну модель «Спосіб оптимізації режиму роботи електронасосних агрегатів при стійкій зміні водоспоживання» (Патент № НОМЕР_1 ) вони чують вперше.

Досудовим розслідуванням встановлено, що економія електроенергії КП ДОР «Аульський водовід» насправді була досягнута не за рахунок використання вказаної корисної моделі, а за рахунок встановлення підприємством у 2008 році нового обладнання, яке дозволило здійснювати оптимальне (найбільш економічно вигідне) використання насосних агрегатів (електричних двигунів насосних агрегатів) на насосній станції третього підйому КП ДОР «Аульський водовід» (м. Дніпродзержинськ), без будь-якої участі ДП «Дніпромашзбагачення» чи винахідника корисної моделі «Спосіб оптимізації режиму роботи електронасосних агрегатів при стійкій зміні водоспоживання» (Патент №41674) ОСОБА_4 .

Ідея проведення вказаної модернізації для економії електроенергії виникла безпосередньо на КП ДОР «Аульський водовід» в ході самостійного вивчення технічними підрозділами підприємства технологічного процесу, без будь-якої участі ДП «Дніпромашзбагачення» чи винахідника корисної моделі «Спосіб оптимізації режиму роботи електронасосних агрегатів при стійкій зміні водоспоживання» (Патент № НОМЕР_1 ) ОСОБА_4 .

Саме вказана модернізація і дозволила здійснювати економію електроенергії шляхом встановлення менш потужних електричних двигунів (технологічний процес підприємства роботи двигунів більшої потужності, які були встановлені кілька десятирічч тому, на вказаній ділянці не вимагає).

Крім того, аналізом руху коштів по банківським рахункам ДП «Дніпромашзбагачення» встановлено, що в період отримання вказаним підприємством грошових коштів від КП ДОР «Аульський водовід», у подальшому, з рахунків ДП «Дніпромашзбагачення», також проводилось перерахування коштів на рахунки підприємств, які задіяні в схемах з надання послуг по ухиленню від оподаткування, шляхом легалізації безтоварних операції та конвертації грошових коштів, які також мають ознаки «фіктивності», а саме: ТОВ «Креата» (код ЄДРПОУ 36980930), ПП «Дніпротехенергобуд» (код ЄДРПОУ 36826300), ТОВ «БК «Дніпробудпроект» (код ЄДРПОУ 34916334), ПП «Оптметпромторг» (код ЄДРПОУ 36826269), ТОВ «Візель» (код ЄДРПОУ 37211692), ТОВ «Укрпромбуд-Інжинірінг» (код ЄДРПОУ 35607414) та ТОВ «Бізнеспром ТК» (код ЄДРПОУ 36962424).

Крім того, в ході досудового розслідування, відповідно до відомостей про рух грошових коштів по розрахунковим рахункам ДП «Дніпромашзбагачення», встановлено, що в період розкрадання коштів КП ДОР «Аульський водовід», на підставі начебто наданих послуг з надання у використання корисної моделі, ДП «Дніпромашзбагачення» надалі перераховувало кошти на рахунки пов`язаних підприємств у вигляді фінансової допомоги, що свідчить про легалізацію грошових коштів отриманих злочинним шляхом, а саме на рахунки наступних підприємств: ТОВ «Фуд-Сервіс Дніпро» (код ЄДРПОУ 34513891), ТОВ «Гарт» (код ЄДРПОУ 19312920), ТОВ «Тера Консалтінг» (код ЄДРПОУ 35496406), ТОВ «Рантьє-Днєпр» (код ЄДРПОУ 34775972), ТОВ «Д.К.О.» (код ЄДРПОУ 36876587), ТОВ «Інвестбудпроект» (код ЄДРПОУ 37055390), ТОВ «Регіонінвестгрупп» (код ЄДРПОУ 34811968), ТОВ «Фінансова компанія «Альянс» (код ЄДРПОУ 37452617), ТОВ «Агора 2007» (код ЄДРПОУ 35447233), ПП «Палісса Тревел» (код ЄДРПОУ 34392770), ДП «Дніпрооптбакалія» (код ЄДРПОУ 36151341), ТОВ «ЮКК «Апріорі» (код 33557110), ТОВ «Вебпресс Дніпро» (код ЄДРПОУ 37148998), ТОВ «Тулс» (код ЄДРПОУ 35447191), ПП «Цесія» (код ЄДРПОУ 32813895), ТОВ «Макроплаза» (код 38937117) та ТОВ «Рантьє» (код ЄДРПОУ 32949090).

Крім того, встановлено, що засновником ДП «Дніпромашзбагачення» являється ТОВ «Апостолівагромаш» (код ЄДРПОУ 30871179), яким рішенням протоколу №4 від 11.11.2008 року створено ДП «Дніпромашзбагачення» і у статутний фонд якого внесені грошові кошти у розмірі 2 495 грн.

На підставі викладеного, слідчий просив суд надати дозвіл на проведення позапланової ревізії у об`єкті контролю, а саме у Комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради «Аульський водовід» (код ЄДРПОУ 34621490, місцезнаходження: Дніпропетровська область, смт. Аули, комплекс будівель та споруд №2, Аульська селищна рада).

Дослідивши клопотання прокурора по кримінальному провадженню № 32014040040000020, вважаю що в задоволенні клопотанні про проведення позапланової ревізії необхідно відмовити.

Так, згідно ч.8 ст.11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» орган державної контрольно-ревізійної служби, прокурор або слідчий, який ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідно до частин п`ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості.

Крім того, згідно п.2 ч.14 ст.11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» рішення суду про дозвіл на проведення позапланової виїзної ревізії повинно містити підстави проведення такої ревізії, дата її початку та дата закінчення, а у разі проведення ревізії щодо суб`єктів господарської діяльності, не віднесених цим Законом до підконтрольних установ - номер, дата та підстави порушення кримінальної справи, орган, що порушив кримінальну справу.

Однак суд не має можливості дотриматись цієї норми закону, так як слідчим у клопотанні не були доведені підстави проведення зазначеної ревізії .

Отже клопотання не відповідає встановленим законодавством вимогам та не може бути задоволено, а його задоволення може спричинити необґрунтоване порушення законних прав та інтересів громадян України та інших осіб.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.11 «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», -

УХВАЛИВ:

У задоволені клопотання старшого слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погоджене з старшим прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про дозвіл на проведення позапланової ревізії відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 5днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.04.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу45889676
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення позапланової ревізії Комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради «Аульський водовід» (код ЄДРПОУ 34621490, місцезнаходження: Дніпропетровська область, смт. Аули, комплекс будівель та споруд №2, Аульська селищна рада

Судовий реєстр по справі —201/6712/15-к

Ухвала від 27.04.2015

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Демидова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні