Рішення
від 09.02.2010 по справі 04/53-88
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

================================================================================================================================================

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

від "09" лютого 2010 р. по справі № 04/53-88

Господарський суд Волинської області, розглянувши матеріали по справі

за позовом Житлово-комунального об'єднання Нововолинської міської ради

до Волинського обласного військового комісаріату

про спонукання до укладення договору

Суддя: Філатова С.Т.

ПРЕДСТАВНИКИ:

від позивача: ОСОБА_1, дов. від 15.01.2010р.

від відповідача: ОСОБА_2, дов №54 від 12.01.2010р.

В судовому засіданні взяв участь начальник відділу економіки виконавчого комітету Нововолинської міської ради ОСОБА_3, дов. №02-50/160 від 02.02.2010р.

Відповідно до ст. 20 Господарського процесуального кодексу України представникам сторін роз’яснено право відводу судді. Відводу судді заявлено не було. В судовому засіданні учасникам судового процесу роз’яснено процесуальні права та обов’язки згідно ст. 22 ГПК України.

СУТЬ СПОРУ:

Житлово-комунальне об'єднання Нововолинської міської ради звернулося з позовом до Волинського обласного військового комісаріату про спонукання до укладення договору оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м.Нововолинська №149 від 06.06.2009р. з 06.06.2009р.

Позовні вимоги обгрунтовує наступним:

Здача в оренду приміщень, що знаходяться на балансі ЖКО, здійснюється на підставі договору оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м.Нововолинська , що розроблений на підставі типового договору оренди, затвердженого рішенням Нововолинської міської ради « Про порядок оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Нововолинська» №6/2 від 17.12.2002р.

Нежитлове приміщення, площею 1372,7 м.кв., що розташоване за адресою вул. Кобзаря, 63, м.Нововолинська, знаходиться на балансі ЖКО Нововолинської міської ради.

Позивачем 25 травня 2009р. було направлено на адресу відповідача проект договору оренди разом із супровідним листом з попередженням про наслідки його непідписання.

На даний час договір оренди нежитлового приміщення, що розташоване за адресою вул. Кобзаря, 63. м.Нововолинська, не підписаний. Відповідач свої дії мотивує тим, що кошторисом Волинського ОВК на 2009р. коштів на проведення видатків із страхування майна не передбачено.

Згідно ч.2 ст.771 Цивільного Кодексу України договором або законом може бути встановлений обов'язок наймача укласти договір страхування речі, що передана у найм.

Відповідно до ч. 1 ст.10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.1992 №2269-ХІІ однією з істотних умов договору оренди є страхування орендарем взятого ним в оренду майна.

Відповідач у відзиві №86 від 14.01.2010р. від 25.05.2009р. проти позову заперечує з наступних підстав:

Волинський обласний військовий комісаріат є бюджетною установою Міністерства оборони України та фінансується виключно з Державного бюджету України. Кошторисом Волинського ОВК на період 2009-2010 р.р. коштів для проведення видатків з страхування майна не передбачено. Враховуючи викладене, та керуючись вимогами ч.5 ст. 51 Бюджетного кодексу України, Волинський ОВК відмовився від підписання запропонованого договору оренди майна на умовах, визначених у п. 3.2.5 договору.

Зазначає, що відповідно до п. 4 ст. 43 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу на місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування покладено обов'язок забезпечення районних (міських) військових комісаріатів службовими будинками, підсобними господарськими приміщеннями і приміщеннями для призовних пуншів (дільниць). Отже, прямим обов'язком, передбаченим законом, Нововолинської міської ради є забезпечення Нововолинського ОРВК службовим приміщенням. У випадку, коли забезпечення службовим приміщенням ОРВК шляхом укладення договору оренди є неможливим (в силу різних причин) доцільним та виправданим видається забезпечення службовим приміщенням іншим способом (передача приміщення у власність, тощо).

Відповідач в судовому засіданні 18.01.2010р. звернувся до суду з уточненням до відзиву, де зазначає, що не заперечує самого факту укладення договору оренди нежитлового приміщення, проте заперечує включення п.3.2.5 у цей договір (положення про обов'язок орендаря застрахувати орендоване приміщення).

Стверджує, що у випадку виключення даного пункту договір буде підписано.

Ухвалою суду від 18.01.2010р. позивача було зобов’язано надати суду письмові пояснення по суті заперечень відповідача та в порядку п.4 ст.65 Господарського процесуального кодексу України викликано в судове засідання для надання пояснень по суті спору повноважного компетентного представника відділу економіки виконавчого комітету Нововолинської міської ради.

Позивач у поясненні від 27.01.2010р. зазначає, що даний договір розроблений на підставі типового договору оренди, затвердженого рішенням Нововолинської міської ради «Про порядок оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м.Нововолинська» №6/2 від 17.12.2002р., згідно нормам чинного законодавства України. Стверджує неможливість виключення п.3.2.5. з даного договору оренди, так як буде порушена цілісність самого договору.

Начальник відділу економіки виконавчого комітету Нововолинської міської ради в судовому засіданні позов підтримує, посилаючись на доводи, викладені в позовній заяві.

Позивач долучає до матеріалів справи додатки №1, 2, 3 до рішення Нововолинської міської ради від 17.12.2002р. №6/2.

Відповідач позов заперечує, мотивуючи тим, що є бюджетною установою та відсутністю в кошторисі видатків із страхування майна.

Заслухавши пояснення представників сторін та дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

в с т а н о в и в :

25.05.2009р. Житлово-комунальне об'єднання Нововолинської міської ради направило Волинському обласному військовому комісаріату з супровідним листом №230/01-07 від 25.05.2009р. проект договору оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м.Нововолинська.

Отримання проекту договору стверджується листом-відповіддю відповідача №1604 від 11.06.2009р., згідно з яким відповідач відмовився від укладення договору у зв’язку з відсутністю коштів для проведення видатків зі страхування майна.

Згідно ст.649 ЦК України, ст.187 ГК України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом.

Зважаючи на те, що укладення договору оренди комунального майна є обов’язковим в силу норм Закону України "Про оренду державного та комунального майна", звернення з позовом до суду про спонукання до укладення договору є підставним в силу ст. 649 ЦК України, ст.187 ГК України.

Віднесення нежитлового приміщення за адресою м.Нововолинськ, вул.Кобзаря, 63 до комунальної власності стверджується довідкою Житлово-комунального об'єднання Нововолинської міської ради від 27.10.2009р.

Відповідно до ч.2 ст.771 ЦК України, п.1 ст.10 ЗУ "Про оренду державного та комунального майна" №2269-ХІІ від 10.04.1992р. однією із істотних умов договору оренди державного чи комунального майна є страхування орендарем взятого ним в оренду майна.

В силу ст.12 ЗУ "Про оренду державного та комунального майна" договір оренди вважається укладеним з моменту досягнення домовленості щодо всіх істотних умов та підписання сторонами тексту договору.

Статтею 638 ЦК України та ст.180 ГК України обумовлено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Тобто, зважаючи на те, що страхування орендарем узятого ним в оренду майна є одною з істотних умов договору оренди, без виконання цієї умови договір оренди не може бути укладеним.

Згідно ч.4 ст.179 ГК України при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови.

Згідно п.п. 1, 2 ст. 10 ЗУ "Про оренду державного та комунального майна" істотними умовами договору оренди є: об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); термін, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення; виконання зобов'язань; забезпечення виконання зобов'язань - неустойка (штраф, пеня), порука, завдаток, гарантія тощо; порядок здійснення орендодавцем контролю за станом об'єкта оренди; відповідальність сторін; страхування орендарем взятого ним в оренду майна; обов'язки сторін щодо забезпечення пожежної безпеки орендованого майна.

Укладений сторонами договір оренди в частині істотних умов повинен відповідати типовому договору оренди відповідного майна. Типові договори оренди державного майна розробляє і затверджує Фонд державного майна України, типові договори оренди майна, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності, затверджують відповідно Верховна Рада Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування.

Договір оренди майна №149 від 06.06.2009р., про спонукання до укладення якого звернувся позивач, розроблений на підставі типового договору оренди, затвердженого рішенням Нововолинської міської ради «Про порядок оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м.Нововолинська» №6/2 від 17.12.2002р., Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду нерухомого та іншого окремого індивідуально визначеного майна комунальної власності територіальної громади м.Нововолинська (додатки №2, 3 до рішення №6/2 від 17.12.2002р.).

Знаходження в нежитловому приміщенні за адресою м.Нововолинськ, вул.Кобзаря, 63 Нововолинського об’єднаного районного військового комісаріату на час судового розгляду відповідач не заперечує.

Твердження відповідача про те, що кошторисом Волинського обласного військового комісаріату на період 2009-2010р.р. коштів для проведення видатків зі страхування майна не передбачено не спростовують імперативні вимоги ЗУ "Про оренду державного та комунального майна" про включення до договору істотної умови щодо страхування орендованого комунального майна.

На підставі викладеного, вимога щодо спонукання до укладення договору оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м.Нововолинська №149 є підставною, проте, зважаючи на зміст ч.2 ст.187 ГК України, вимога щодо спонукання до укладення договору з 06.06.2009р. задоволенню не підлягає, оскільки в силу вказаної норми днем укладення відповідного господарського договору вважається день набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору.

Оскільки спір до суду доведений з вини відповідача, витрати по сплаті державного мита в сумі 85грн. та 236грн. платежу за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу слід віднести на нього відповідно до ст.49 ГПК України.

Враховуючи викладене, господарський суд, керуючись ст. 638, 649, 771 ЦК України, ст.ст. 179, 180, 187 ГК України, ст.10 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ст.ст.44, 49, 82-85 ГПК України, -

вирішив:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Договір оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м.Нововолинська №149 між Житлово-комунальним об'єднанням Нововолинської міської ради та Волинським обласним військовим комісаріатом вважати укладеним на умовах:

3. Днем укладення договору є день набрання чинності рішенням суду.

4. Стягнути з Волинського обласного військового комісаріату, м.Луцьк, вул.Теремнівська, 85, код ЄДРПОУ 08013516

на користь Житлово-комунального об'єднання Нововолинської міської ради, м.Нововолинськ, б-р Шевченка, 7, код ЄДРПОУ 30659536

85 грн. державного мита та 236 грн. платежу за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя Філатова С. Т.

Дата ухвалення рішення09.02.2010
Оприлюднено06.07.2015
Номер документу45902421
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —04/53-88

Рішення від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Філатова Світлана Тимофіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні