Ухвала
від 25.12.2013 по справі 545/1218/13-ц
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №545/1218/13-к

№2/545/738/13

УХВАЛА

"25" грудня 2013 р. Полтавський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Цибізової С.А.

при секретарі Токар М.І.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Полтава цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Щербанівської сільської ради, треті особи - Полтавська районна державна нотаріальна контора. Полтавська районна державна адміністрація Полтавської області, Головне управління Держземагенства у Полтавській області, КП "БТІ та МБ Полтавського району" про визнання права власності в порядку спадкування иа за зустрічним позовом ОСОБА_3, ОСОБА_2 до ОСОБА_1, треті особи - Щербанівська сільська рада, Полтавська районна державна нотаріальна контора, Полтавська районна державна адміністрація про визнання права власності на майно придбане під час шлюбу та право власності в порядку спадкування ,-

встановив:

В процесі розгляду справи по суті сторони звернулися до суду з заявою про затвердження укладеної мирової угоди між сторонами і закриття провадження по даній справі.

Сторони в мировій угоді домовились про те, що:

1. ОСОБА_3 - відмовляється від своїх позовних вимог;

2. За ОСОБА_1 визнати право власності на 34 домоволодіння 57 по вулиці Дзержинського в с. Щербані Полтавського району Полтавської області, яке складається з житлового будинку А-1; житлового будинку Б-1, б; літньої кухні - В, в; сарай - в1; сарай -Г; погріб - г; вбиральня -Д; колодязь № 1; вигріб № 2; ворота, хвіртка, огорожа № 3-6; та 34 земельної ділянки , яка розташована за адресою вул. Дзержинського буд. 57 с. Щербані Полтавського району.

3. За ОСОБА_2 визнати право власності на 14 домоволодіння 57 по вулиці Дзержинського в с. Щербані Полтавського району Полтавської області, яке складається з житлового будинку А-1; житлового будинку Б-1, б; літньої кухні - В, в; сарай - в1; сарай -Г; погріб - г; вбиральня -Д; колодязь № 1; вигріб № 2; ворота, хвіртка, огорожа № 3-6; та 14 земельної ділянки, яка розташована за адресою вул. Дзержинського буд. 57 с. Щербані Полтавського району .

Сторони стверджують, що ця мирова угода не суперечить їх інтересам та не порушує їхні права.

Наслідки закриття провадження у справі у зв'язку із затвердженням мирової угоди, які передбачені ст. 206 ЦПК України їм роз'яснені та зрозумілі.

У судове засідання позивачі, відповідачі та їх представники не з'явилися, але надали до канцелярії суду заяви з проханням розглянути справу у їх відсутності з урахуванням діючої між сторонами мирової угоди.

У судове засідання представник відповідача - Щербанівської сільської ради не з'явився, але надав до канцелярії суду заяву з проханням розглянути справу у його відсутності.

Вивчивши матеріали справи, текст мирової угоди, суд вважає що укладена мирова угода суперечить закону, а тому в її затвердженні слід відмовити з наступних підстав.

За змістом ч.1,2 ст.376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

Згідно роз'яснень викладених в листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування, У разі відсутності документів, що підтверджують право власності спадкодавця на житловий будинок, або відсутності державної реєстрації права власності необхідно з'ясувати причини відсутності правовстановлюючих документів, державної реєстрації права власності або документів на забудову. У разі недотримання спадкодавцем вимог законодавства щодо державної реєстрації права власності на нерухоме майно судами може визнаватись у порядку спадкування право на забудову, право на будівельні матеріали та інше у відповідності зі встановленим судом правовим режимом спірного майна.

Якщо відсутні документи про відведення земельних ділянок під забудову, таке будівництво слід визнавати самочинним та відмовляти у визнанні права власності на нього в порядку спадкування.

В мировій угоді сторони фактично домовились про передачу права власності на житловий будинок «Б-1», прибудову «б», вбиральню «Д», що знаходяться в с. Щербані по вул. Дзержинського,57 Полтавського району Полтавської області, які згідно технічного паспорту на садибний(індивідуальний) житловий будинок є такими, що збудовані самовільно, на них відсутня проектна документація, право власності не зареєстровано. Визнання права власності на самовільні побудови суперечить вимогам Закону.

Окрім того, як вбачається з мирової угоди, остання укладена та підписана не усіма сторонами.

Тому суд вважає, що немає правових підстав для затвердження даної мирової угоди.

Керуючись ст.10,11,58,59,60,61,175,205,206 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Відмовити в затвердженні укладеної 25 грудня 2013 року мирової угоди по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Щербанівської сільської ради, треті особи - Полтавська районна державна нотаріальна контора. Полтавська районна державна адміністрація Полтавської області, Головне управління Держземагенства у Полтавській області, КП "БТІ та МБ Полтавського району" про визнання права власності в порядку спадкування иа за зустрічним позовом ОСОБА_3, ОСОБА_2 до ОСОБА_1, треті особи - Щербанівська сільська рада, Полтавська районна державна нотаріальна контора, Полтавська районна державна адміністрація про визнання права власності на майно придбане під час шлюбу та право власності в порядку спадкування.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Полтавської області через Полтавський районний суд на протязі п'яти днів з моменту проголошення, а сторонами, що не були присутні в судовому засіданні у той же строк з моменту отримання копії.

Суддя : С.А.Цибізова

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.12.2013
Оприлюднено06.07.2015
Номер документу45954000
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —545/1218/13-ц

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 20.05.2013

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Цибізова С. А.

Ухвала від 25.12.2013

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Цибізова С. А.

Ухвала від 18.09.2013

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Цибізова С. А.

Ухвала від 06.06.2013

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Цибізова С. А.

Ухвала від 18.03.2014

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Цибізова С. А.

Ухвала від 13.05.2013

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Цибізова С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні