Ухвала
від 26.06.2015 по справі 915/1104/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про порушення провадження у справі

26 червня 2015 року Справа № 915/1104/15

м. Миколаїв

Суддя Фролов В.Д., розглянувши матеріали

за позовом: Приватного підприємства «Атлантікс» (55000, Миколаївська область, м. Южноукраїнськ, вул. Набережна енергетиків, 21 прим. 0), код 34055047

до відповідача: Вознесенської гімназії №1 Вознесенської міської ради Миколаївської області (56500, Миколаївська область, м. Вознесенськ, вул. Шевченка, 2), код 20907860

про: стягнення 130329 грн. 91 коп.

Керуючись ст.ст. 64, 65 ГПК України, господарський суд -

ВСТАНОВИВ :

Приватне підприємство «Атлантікс» звернулось до господарського суду з позовною заявою до Вознесенської гімназії №1 Вознесенської міської ради Миколаївської області про стягнення заборгованості в сумі 130329 грн. 91 коп., з яких: 57349 грн. 20 коп. - основний борг, 43409 грн. 33 коп. - інфляційні втрати, 3638 грн. 92 коп. - проценти за користування коштами, 20932 грн. 46 коп. -пеня, 5000 грн. - послуги адвоката.

Крім того, у вступній частині позовної заяви позивачем в якості третіх осіб, зазначені: Вознесенська міська рада Миколаївської області та Управління освіти Вознесенської міської ради Миколаївської області.

Відповідно ж до ст. 27 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Питання про допущення або залучення третіх осіб до участі у справі вирішується господарським судом, який виносить з цього приводу ухвалу.

Пунктом 1.6 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» передбачено, що ГПК передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цієї особи щодо однієї із сторін (стаття 27 ГПК). Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини.

Відповідно до статті 27 ГПК така третя особа може бути залучена до участі у справі за її заявою, а також за клопотанням сторін, прокурора. З підстав, зазначених у третьому і четвертому реченнях частини першої згаданої статті, господарський суд залучає певну особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, й за відсутності згаданих заяви чи клопотання. У будь-якому разі судом виноситься з даного питання ухвала з обов'язковим зазначенням у ній, на стороні кого (позивача чи відповідача) залучається ця третя особа.

Питання про допущення або залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, до участі у справі вирішується ухвалою суду про прийняття позовної заяви до розгляду (із зазначенням про це в ухвалі про порушення провадження у справі) або під час розгляду справи, але до прийняття господарським судом рішення, з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес у даній справі. Саме лише зазначення в позовній заяві та/або у вступній частині судового рішення певного підприємства чи організації як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому.

Всупереч зазначеному, позивачем не надано суду клопотання про залучення третіх осіб до участі у справі, не вказано, яким чином рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цих осіб, а також не наведено на яких підставах належить залучити їх до участі у справі.

Враховуючи викладене, суд пропонує позивачу оформити звернення до суду щодо залучення даних осіб в якості третіх, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору відповідно до вимог чинного законодавства.

У Х В А Л И В:

1. Порушити провадження у справі та прийняти позовну заяву до розгляду.

2. Розгляд справи призначити на 11.08.2015 об 11 год. 10 хв.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Миколаїв, вул. Адміральська, 22, зал засідань № 1 (912).

3.Зобов'язати:

Позивача: уточнити період нарахування пені з урахуванням вимог ч. 6 ст. 232 ГК України та п. 2.5 Постанови Пленуму ВГС України № 14 від 17.12.2013.

Відповідача: надати відзив по суті позовної заяви на державній мові з посиланням на номер справи, докази на обґрунтування відзиву і заперечень проти позову; Витяг про включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на час порушення справи.

4. Звернути увагу сторін на те:

- докази, що подаються до господарському суду в копіях, повинні бути належним чином засвідчені ( ч.2 ст. 36 ГПК України)

- представники сторін, які братимуть участь у судових засіданнях, повинні мати належним чином оформлені повноваження (оригінал довіреності та копія - у справу)

- відповідно до п. 5 ст. 83 ГПК України Господарський суд має право стягнути в доход державного бюджету з винної сторони штраф до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.

5. Копію ухвали направити сторонам, Вознесенській міській раді Миколаївської області (56500, Миколаївська область, м. Вознесенськ, площа Центральна, 1) та Управлінню освіти Вознесенської міської ради Миколаївської області (56501, Миколаївська область, м. Вознесенськ, вул. Кібрика, 8)

Суддя В.Д. Фролов

Дата ухвалення рішення26.06.2015
Оприлюднено06.07.2015
Номер документу45979377
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 130329 грн. 91 коп. Керуючись ст.ст. 64, 65 ГПК України, господарський суд

Судовий реєстр по справі —915/1104/15

Постанова від 01.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Вовк І.В.

Постанова від 19.11.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Петров М.С.

Ухвала від 05.11.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Петров М.С.

Рішення від 07.10.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

Ухвала від 11.08.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

Ухвала від 26.06.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні