Постанова
від 31.08.2010 по справі б-50/141-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан ОСОБА_1, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"31" серпня 2010 р. Справа № Б-50/141-10

вх. № 7122/2-50

Суддя господарського суду Усатий В.О.

при секретарі судового засідання Лучнікова В.В.

За участю представника боржника - ОСОБА_1,дов. від 10.06.2010 р.,

ОСОБА_2, дов. від 25.12.2009 р.

Розглянувши справу за заявою

ЗАТ "Титан" по виробництву під"ємно-транспортного устаткування , м. Харків

до ЗАТ "Титан" по виробництву під"ємно-транспортного устаткування , м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії ЗАТ В«Тітан» по виробництву під"ємно-транспортного устаткування звернувся до господарського суду з заявою про порушення у відношенні боржника справи про банкрутство на підставі ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» . Свою заяву голова ліквідаційної комісії обґрунтовує тим, що загальними зборами акціонерів ЗАТ «Тітан» по виробництву під"ємно-транспортного устаткування 14.08.2009 р. було прийнято рішення про ліквідацію боржника, призначено ліквідаційну комісію. Головою ліквідаційної комісії розглянуто вимоги кредиторів, проведено інвентаризацію майнових активів підприємства. За наслідками проведеної роботи було встановлено, що активів боржника недостатньо для погашення кредиторської заборгованості. На підставі цього було прийнято рішення про звернення до господарського суду з заявою про визнання боржника банкрутом.

В судовому засіданні 31.08.2010 р. представник боржника підтримав заяву голови ліквідаційної комісії про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури на підставі ст. 51 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , а також надав клопотання про призначення ліквідатором ЗАТ «Тітан» по виробництву під"ємно-транспортного устаткування арбітражного керуючого ОСОБА_3

Арбітражний керуючий ОСОБА_3 надав заяву на участь у даній справі та сповістив суд, що порушень законодавства при виконанні обов'язків арбітражного керуючого і порушень строків подання інформації за час виконання своїх обов'язків він не має. Він не є особою, яка згідно з Законом України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» є заінтересованою, раніше не здійснював управління боржником, не є особою якій заборонено здійснювати цей вид підприємницької діяльності або займати керівні посади, не має судимості за вчинення корисливих злочинів.

Розглянувши в судовому засіданні 31.08.2010 р. матеріали справи та заслухавши пояснення представника боржника, суд встановив наступне.

14.08.2009 р. зборами акціонерів ЗАТ Тітан» по виробництву під"ємно-транспортного устаткування прийнято рішення про ліквідацію підприємства та призначено ліквідаційну комісію.

Головою ліквідаційної комісії повідомлено ДПІ у Жовтневому районі м.Харкова про припинення платника податків ЗАТ «Тітан» по виробництву під"ємно-транспортного устаткування .

Головою ліквідаційної комісії повідомлено державного реєстратора про прийняте рішення про ліквідацію ЗАТ «Тітан» по виробництву під"ємно-транспортного устаткування.

08.09.2009 р. державним реєстратором в Бюлетені державної реєстрації № 132 (17) опубліковано оголошення про припинення ЗАТ «Тітан» по виробництву під"ємно-транспортного устаткування шляхом ліквідації.

Після публікації до голови ліквідаційної комісії надійшла заява з грошовими вимогами до боржника від ТОВ «Харківський завод підйомно-транспортного устаткування» на загальну суму 591664,00 грн., яка розглянута ним, а вимоги визнані в повному обсязі..

Крім того, боржник має заборгованість по заробітній платі в сумі 16800,00 грн.

Головою ліквідаційної комісії проведено інвентаризацію активів і зобов'язань підприємства.

На підставі проведеної роботи головою ліквідаційної комісії було встановлено, що активи боржника складаються з нематеріальних активів на суму 225,00 грн., грошових коштів в сумі 4112,41 грн., які знаходяться на рахунку боржника у безбалансового відділенні №4 «Відділення ПАТ Промінвестбанк, а також дебіторської заборгованості в сумі 48,2 тис. грн..

Головою ліквідаційної комісії складений проміжний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю на загальну суму 608,46 тис.грн., який відповідає вимогам ст. 111 ЦК України.

Враховуючи недостатність активів для погашення кредиторської заборгованості, рішенням ліквідаційної комісії прийнято рішення про звернення до суду з заявою про порушення справи про банкрутство ЗАТ «Тітан» по виробництву під"ємно-транспортного устаткування .

Згідно висновку за результатами аналізу фінансового стану ЗАТ «Тітан» по виробництву під"ємно-транспортного устаткування, останній є неліквідним, фінансово нестійким, має значну значимість від залучених засобів та невзмозі розрахуватися по терміновим платежам.

Відповідно до п. 1 ст. 51 Закону, якщо вартості майна боржника -юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутись в господарський суд з заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Статтею 105 ЦК України встановлені обов'язки особи, що прийняла рішення про припинення юридичної особи, зокрема, комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи. Комісія вживає усіх можливих заходів щодо виявлення кредиторів, а також письмово повідомляє їх про припинення юридичної особи.

Згідно з ч. 1 ст. 110 ЦК України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Відповідно до ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом.

Частиною 1 ст. 111 ЦК України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Зі змісту ч. 5 ст. 60 ГК України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до ч. 5 ст. 7 Закону боржник зобов'язаний звернутися в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення обставин, коли, зокрема, задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу.

Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.

Як свідчать матеріали справи, головою ліквідаційної комісії дотримано вказаного порядку.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що сума кредиторської заборгованості перевищує активи боржника, підприємство не веде підприємницької діяльності, що робить неможливим погашення заборгованості перед кредиторами, боржник є дійсно неплатоспроможним, що свідчить про скрутний фінансовий стан боржника і неможливість відновлення виробництва, суд вважає за необхідне визнати боржника банкрутом та призначити ліквідатором боржника арбітражного керуючого ОСОБА_3

Керуючись ст. ст. 7, 22, 51 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , ст. 86 ГПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Визнати закрите акціонерне товариство "Тітан" по виробництву під"ємно-транспортного устаткування (код 05744484), яке зареєстроване 18.12.1992 р. виконавчим комітетом Харківської міської ради (номер запису про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР 14801200000001946), за адресою: 61059, м. Харків, проспект Ілліча, б.118 - банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

З дня прийняття зазначеної постанови:

- підприємницька діяльність банкрута припиняється, строк виконання всіх грошових зобов'язань, та зобов'язань щодо сплати податків і обов'язкових платежів вважається таким, що настав, припиняється нарахування неустойки, процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості, вимоги за зобов'язаннями банкрута, що виникли під час проведення процедур банкрутства, пред'являються в межах ліквідаційної процедури. Керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці,

- припиняються повноваження органів управління банкрута і повноваження власників майна;

- скасовуються арешти, що накладені на майно боржника, і інші обмеження щодо розпорядження майном боржника, в тому числі податкова застава. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Призначити ліквідатором закритого акціонерного товариства "Тітан" по виробництву під"ємно-транспортного устаткування" (код 05744484) арбітражного керуючого ОСОБА_3 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, ліцензія серія АВ № 158414 від 13.11.2006 р., м.Харків, просп.ПеремогиАДРЕСА_1).

Зобов'язати ліквідатора відповідно до п. п.3, 5 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в п'ятиденний строк, опублікувати відомості в офіційних друкованих органах про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, закрити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити або переоформити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами, виконати інші дії передбачені ст. ст. 25 - 34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури, використання коштів боржника.

Зобов'язати ліквідатора в строк до 31.02.2011 р. виконати ліквідаційну процедуру, надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі акти інвентаризації майна, акти оцінки майна, звіт про виплачені кредиторам кошти, договори купівлі-продажу майна банкрута, довідки установ банку про закриття рахунків банкрута, копії повідомлень органу державної податкової служби, Пенсійному фонду і центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, довідку архіву про прийняття документів, які підлягають довгостроковому зберіганню, довідку органів внутрішніх справ про прийняття печаток і штампів банкрута, оригінали установчих документів і свідоцтва про державну реєстрацію, ліквідаційний баланс, докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, довідку банку про рух грошових коштів по поточному рахунку за весь час роботи ліквідаційної комісії, баланси підприємства за весь час роботи, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботи по ліквідації банкрута.

Постанову направити ліквідатору, боржнику, управлінню з питань банкрутства у Харківській області Державного департаменту з питань банкрутства, ВДВС головного управління юстиції у Харківській області, державному реєстратору.

Суддя Усатий В.О.

Дата ухвалення рішення31.08.2010
Оприлюднено08.07.2015
Номер документу46037302
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-50/141-10

Ухвала від 04.08.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 03.08.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 17.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні