Постанова
від 05.06.2015 по справі 804/5794/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2015 р. Справа № 804/5794/15 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Конєвої С.О.

при секретарі судового засідання Панченко Я.І.

за участю представників сторін

від позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Дніпропетровську адміністративну справу за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Софія" про стягнення 850 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

29.04.2015р. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку звернулася з позовом до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Софія" та просить стягнути з останнього штраф до державного бюджету у розмірі 850 грн.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що 23.10.2014р. позивачем було складено акт про правопорушення на ринку цінних паперів №644-ЦА-УП-Е за висновками якого було встановлено порушення відповідачем п.4 глави 4 розділу ІІ Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 03.12.2013р. №2826, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.12.2013р. за №2180/24712, в частині неподання до Комісії річної інформації про емітента за 2013рік. На підставі вказаного акту 20.11.2014р. позивачем було винесено постанову №679-ЦА-УП-Е відповідно до якої до відповідача було застосовано штрафну санкцію у розмірі 850,00грн., яка була направлена відповідачеві, однак залишилась несплаченою відповідачем у встановлені строки, у зв'язку з чим позивач просить стягнути вказану суму штрафу в судовому порядку згідно до ст.11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити у повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином у відповідності до вимог ч.11 ст.35 Кодексу адміністративного судочинства України, що підтверджується наявними в матеріалах справи доказами (а.с. 41).

У відповідності до вимог ч. 11 ст.35 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що особи, які беруть участь у справі, зобов'язані під час провадження у справі повідомляти суд про зміну місця проживання (перебування, знаходження), роботи, служби. У разі неповідомлення про зміну адресу повістки надсилається їм за останньою адресою і вважається врученою.

Згідно до ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду без поважних причин, розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Враховуючи наведене, належне повідомлення відповідача про дату, час і місце розгляду справи, строки розгляду та вирішення справи, встановлені ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе вирішити спір за відсутності відповідача за наявними у справі доказами відповідно до вимог ч. 4 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України.

У судовому засіданні оголошувалась перерва до 05.06.2015р.

Заслухавши представника позивача, який брав участь в судовому засіданні, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази у сукупності з нормами чинного законодавства України, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову, виходячи з наступного.

Згідно до ст.5 Закону України В«Про державне регулювання ринку цінних паперів в УкраїніВ» державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

За приписами п. 8, п.9, п. 10, п. 14 ст. 8 вказаного Закону, п.1 розділу Х Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 03.12.2013р. №2826, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.12.2013р. за №2180/24712 (далі - Положення №2826) визначено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право здійснювати контроль за достовірністю і розкриттям інформації, що надається емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, і саморегулівними організаціями, та її відповідністю встановленим вимогам; проводити самостійно чи разом з іншими відповідними органами перевірки та ревізії фінансово-господарської діяльності професійних учасників ринку цінних паперів та саморегулівних організацій професійних учасників ринку цінних паперів, а також перевірки та ревізії діяльності емітентів щодо стану корпоративного управління та здійснення операцій з розміщення та обігу цінних паперів; надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства; накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Відповідно до п.4 глави 1 розділу ІІ, п.4 глави 4 розділу ІІ Положення №2826 емітенти цінних паперів зобов'язані розкривати особливу інформацію у формі повідомлення про виникнення особливої інформації про емітента (далі - Повідомлення). Розкриття регулярної річної інформації має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування в офіційному друкованому виданні, розміщення на сторінці в мережі Інтернет та подання до Комісії. Розкриття регулярної річної інформації здійснюється у такі терміни, зокрема, не пізніше 1 червня року, наступного за звітним - у разі подання інформації до Комісії.

П.2 розділу Х Положення №2826 передбачено, що за неопублікування, опублікування не в повному обсязі Інформації та/або опублікування недостовірної Інформації, нерозміщення, розміщення не в повному обсязі Інформації та/або розміщення недостовірної Інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів, неподання, подання не в повному обсязі Інформації та/або подання недостовірної Інформації до Комісії, передбаченої цим Положенням, юридична особа несе відповідальність відповідно до закону.

Пунктом 7 ч. 1 ст.11 Закону України В«Про державне регулювання ринку цінних паперів в УкраїніВ» встановлено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Так, як вбачається із матеріалів справи, 23.10.2014р. уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку актом про правопорушення на ринку цінних паперів №644-ЦА-УП-Е зафіксовано факт порушення відповідачем вимоги п.4 глави 4 розділу ІІ Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів №2826 в частині неподання до Комісії річної інформації про емітента за 2013рік (а.с. 11).

Вказаний акт було направлено відповідачеві 30.10.2014р., що підтверджується копією Списку згрупованих рекомендаційних відправлень, що пересилаються в межах України та копією фіскального чеку про відправку від 30.10.2014р. (а.с.12-зворот).

На підставі вищевказаного акту, 20.11.2014р. за результатами розгляду справи про правопорушення на ринку з цінних паперів, уповноваженою особою позивача була прийнята постанова №679-ЦА-УП-Е згідно до якої до Приватного акціонерного товариства В« Страхова компанія "СофіяВ» за неподання інформації до Комісії було застосовано санкцію у вигляді штрафу у розмірі 850,00грн. (а.с.14).

Зазначена постанова була направлена на адресу відповідача 25.11.2014р., що підтверджується копією супровідного листа від 25.11.2014р., копією Списку згрупованих рекомендаційних відправлень, що пересилаються в межах України та копією фіскального чеку від 25.11.2014р. (а.с. 30-31-зворот).

Згідно до ст.11 Закону України В«Про державне регулювання ринку цінних паперів в УкраїніВ» , у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідачем сума штрафу не була сплачена у визначений строк.

Відповідно до ст.ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Відповідач в судове засідання без поважної причини не з'явився, доказів сплати штрафу у встановлені законом строки в сумі 850,00грн. суду не надав, а також не надано і доказів оскарження у встановленому законодавством порядку постанови №679-ЦА-УП-Е від 20.11.2014р.

Приймаючи до уваги викладене, суд приходить до висновку про те, що факт порушення відповідачем вимог діючого законодавства доведений, у зв'язку з чим позов підлягає задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, у яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2-10, 11, 12, 41, 71, 86, 94, 122, 128, 160, 161, 162, 163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Софія" про стягнення 850 грн. - задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Софія" (49019, Дніпропетровська область, м.Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Булигіна, буд.16, код ЄДРПОУ 32350173) до Державного бюджету України (на рахунок, відкритий в Управлінні Державної казначейської служби України за балансовим рахунком 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету», код бюджетної класифікації за доходами 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ звітності 106) - штраф, застосований на підставі постанови №679-ЦА-УП-Е від 20.11.2014р. у розмірі 850грн. 00 коп. (вісімсот п'ятдесят гривень 00 коп).

Постанова може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги до суду першої інстанції з одночасним направленням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня проголошення постанови або протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови відповідно до вимог ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили у порядку та у строки, визначені ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови складений - 10.06.2015р.

Суддя ОСОБА_2

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.06.2015
Оприлюднено08.07.2015
Номер документу46050428
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/5794/15

Постанова від 05.06.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Постанова від 05.06.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 20.05.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 05.05.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні