Ухвала
від 30.06.2015 по справі 911/2678/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. С.Петлюри, 16 тел. 235-23-25

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"30" червня 2015 р. справа № 911/2678/15

Господарський суд Київської області у складі судді Яреми В.А. перевіривши матеріали справи

за позовом прокурора м. Біла Церква в інтересах держави

до 1. Білоцерківської міської ради

2. Фізичної особи-підприємця Войтенка Євгена Володимировича

про визнання незаконним та часткове скасування рішення, визнання договору недійсним, скасування державної реєстрації та зобов'язання повернути земельну ділянку

Встановив :

23.06.2015 прокурор м. Біла Церква в інтересах держави звернувся до господарського суду Київської області з позовом до Білоцерківської міської ради та Фізичної особи-підприємця Войтенка Євгена Володимировича про:

- визнання незаконним та скасування підп. 7.6 п. 7 рішення Білоцерківської міської ради №1283-63-VI від 18.09.2014 «Про оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки юридичним особам та фізичним особам-підприємцям»;

- визнання недійсним укладеного між відповідачами договору оренди земельної ділянки №138 від 16.10.2014;

- скасування державної реєстрації договору оренди земельної ділянки №138 від 16.10.2014, зареєстрованого у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 03.12.2014 за №7996921 шляхом скасування рішення про державну реєстрацію;

- зобов'язання відповідача 2 повернути територіальній громаді м. Біла Церква земельну ділянку по пров. Будівельник, 1, площею 0,0730 га, кадастровий номер: 3210300000:02:015:0010, у стані, який існував до передачі зазначеної земельної ділянки в оренду.

Перевіривши вказаний позов суд дійшов висновку, що подані матеріали не є достатніми для прийняття зазначеної позовної заяви до розгляду виходячи з наступного.

Приписами статті 2 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що господарський суд порушує справи за позовними заявами, зокрема, прокурорів, які звертаються до господарського суду в інтересах держави.

Прокурор, який звертається до господарського суду в інтересах держави, в позовній заяві самостійно визначає, в чому полягає порушення інтересів держави, та обґрунтовує необхідність їх захисту, а також вказує орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до господарського суду прокурор зазначає про це в позовній заяві.

Відповідно до п. 2 резолютивної частини Рішення Конституційного Суду України від 08.04.99 №3-рп/99 зі справи за конституційним поданням Вищого арбітражного суду України та Генеральної прокуратури України щодо офіційного тлумачення положень статті 2 Арбітражного процесуального кодексу України (далі - Рішення Конституційного Суду України) під поняттям «орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах», зазначеним у частині другій статті 2 Арбітражного процесуального кодексу України, потрібно розуміти орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, якому законом надано повноваження органу виконавчої влади.

У відповідності до пункту 3 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 №7 «Про деякі питання участі прокурора у розгляді справ, підвідомчих господарським судам» господарський суд повинен оцінювати правильність визначення прокурором органу, на який державою покладено обов'язок щодо здійснення конкретних функцій у правовідносинах, пов'язаних із захистом інтересів держави.

Інтереси держави мають чітко формулюватися й умотивовуватися прокурором.

Водночас, в порушення наведених законодавчих положень прокурором м. Біла Церква, пред'являючи позов до Білоцерківської міської ради та ФОП Войтенка Є.В. про скасування державної реєстрації договору оренди та зобов'язання відповідача 2 повернути земельну ділянку не визначено орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах в частині означених позовних вимог, як і не зазначено про відсутність такого органу або відсутність у нього повноважень щодо звернення до господарського суду.

Згідно п. 3 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 №7 «Про деякі питання участі прокурора у розгляді справ, підвідомчих господарським судам», у випадках неправильного визначення прокурором позивача, тобто органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, господарський суд на підставі п. 1 ч. 1 ст. 63 ГПК повертає таку позовну заяву і додані до неї документи без розгляду.

Пунктом 1 частини 1 статті 63 ГПК України встановлено, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо, позовну заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

З огляду на наведені законодавчі положення, виходячи з аналізу суб'єктного складу та правової кваліфікації відносин сторін, а також враховуючи те, що у поданій позовній заяві прокурором м. Біла Церква не визначено орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах в частині вимог про скасування державної реєстрації договору оренди та зобов'язання повернути земельну ділянку у розумінні ст. 2 ГПК України, суд дійшов висновку про повернення позовної заяви без розгляду в порядку п. 1 ч. 1 ст. 63 ГПК України.

Крім того, статтею 54 ГПК України унормовано, що позовна заява подається до господарського суду в письмовій формі і підписується повноважною посадовою особою позивача або його представником, прокурором, громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності або його представником.

Позовна заява повинна містити, зокрема, зміст позовних вимог, якщо позов подано до кількох відповідачів, - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги; зазначення доказів, що підтверджують позов; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; законодавство, на підставі якого подається позов;

Зміст позовних вимог включає предмет і підстави позову.

Підстава позову - це фактичні обставини, на яких ґрунтується вимога позивача у сукупності з нормами чинного законодавства України, які є підставами звернення позивача до суду з відповідною позовною вимогою.

В силу вимог п. 3 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обґрунтований розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми.

Натомість, зі змісту зазначеної позовної заяви слідує, що прокурором м. Біла Церква, в порушення вимог вищезазначених норм Закону, не визначено ані фактичних обставин, на яких ґрунтується вимога про скасування державної реєстрації договору оренди земельної ділянки №138 від 16.10.2014, зареєстрованого у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 03.12.2014 за №7996921 шляхом скасування рішення про державну реєстрацію, ані норми чинного законодавства України, які є підставами звернення до суду з зазначеною позовною вимогою, у зв'язку з чим, суд дійшов висновку про повернення позовної заяви та доданих до неї документів без розгляду в порядку п. 3 ч. 1 ст. 63 ГПК України.

При повторному зверненні до суду прокурору м. Біла Церква слід звернути увагу на необхідність дотримання вимог ст. 2 ГПК України в частині визначення органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах, а також необхідність дотримання вимог ст. 54 ГПК України в частині обґрунтування наявності підстав для розгляду заявлених позовних вимог у сукупності в межах одного спору та визначення їх взаємопов'язаності.

До того ж, при повторному зверненні до суду прокурору м. Біла Церква слід звернути увагу на необхідність визначення особи (відповідача) у розумінні ст. 21 ГПК України, до якої спрямована вимога про скасування державної реєстрації договору.

Враховуючи викладене та керуючись пп. 1, 3 ч. 1 ст. 63, ст. ст. 2, 54, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

Ухвалив:

1. Позовну заяву та додані до неї документи повернути прокурору м. Біла Церква без розгляду.

Суддя В.А. Ярема

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.06.2015
Оприлюднено07.07.2015
Номер документу46061266
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2678/15

Ухвала від 30.06.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні