Постанова
від 04.08.2009 по справі 2а-7040/09/10/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

04.08.09 Справа №2а-7040/09/10/0170

17:05 м. Сімферо поль

Окружний адміністративни й суд Автономної Республіки Крим у складі:

головуючого судді - Кудряшової А.М. ,

при секретарі судового зас ідання - Дєрюшкової І.А.,

за участю представників ст орін:

від позивача - не з'явився;

від відповідача - не з'явивс я;

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом Управління Пен сійного Фонду України в Залі зничному районі м. Сімферопо ля АРК

до Закритого акціонерног о товариства "Імпульс-Юг"

про стягнення заборговано сті по відшкодуванню фактичн их витрат на виплату та доста вку пільгових пенсій в сумі 238 7грн.73коп.

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністра тивного суду Автономної Респ убліки Крим 02 червня 2009 року зв ернулось з адміністративним позовом Управління Пенсійно го фонду України в Залізничн ому районі м. Сімферополя АР К рим та просить стягнути з Зак ритого акціонерного товарис тва "Імпульс-Юг" на користь поз ивача заборгованість по факт ичним витратам на виплату та доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах, за квіт ень 2009 року в сумі 2387грн.73коп. Поз овні вимоги ґрунтуються на с т.106 Закону України “Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування” та мотив овані тим, що відповідачем не сплачуються у встановлені з аконодавством строки узгодж ені вимоги на відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій .

Позивач та відповідач у суд ове засідання не з'явились, пр о дату, час та місце розгляду с прави були повідомлені належ ним чином рекомендованою кор еспонденцією (поштове повідо млення - а.с.17, реєстр - а.с.16), про п ричини неприбуття не повідом или; позивач надав клопотанн я про розгляд справи за відсу тності представника позивач а, позовні вимоги підтримує в повному обсязі (а.с.18); відповід ач клопотання про розгляд сп рави без участі представника відповідача не надав, про при чини неприбуття не повідомив .

Суд, приймаючи до уваги нена дання відповідачем доказів н еможливості участі його пред ставника у судовому засіданн і з поважних причин, відсутні сть у матеріалах справи клоп отання про неможливість розг ляду справи без участі предс тавника відповідача, керуючи сь ст.128 КАС України, вважає мож ливим розглянути справу на п ідставі наявних доказів за в ідсутності представників по зивача та відповідача.

Дослідивши подані докумен ти та матеріали справи, всебі чно і повно з' ясувавши всі ф актичні обставини, на яких ґр унтуються позовні вимоги, об ' єктивно оцінивши докази, я кі мають юридичне значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, судом встано влене наступне.

Закрите акціонерне товари ство “Імпульс-Юг” (код ЄДРПОУ 33131865, юридична адреса: 95493, АР Крим , м. Сімферополь, вул. Монтажна , буд.15) зареєстровано Виконав чим комітетом Сімферопольсь кої міської ради АР Крим 20 вер есня 2004 року, дані внесені до Єд иного державного реєстру під приємств і організацій Украї ни (номер запису про державну реєстрацію 18821070002000487), що підтверд жується довідкою Головного у правління статистики в АР Кр им №05.3-8.1/406 від 10.02.2009 р. (а.с.11-13).

ЗАТ “Імпульс-Юг” зареєстро вано в Управлінні ПФУ в Заліз ничному районі м. Сімферопол я АР Крим як платник страхови х внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування.

Таким чином, відповідач є ст рахувальником та платником с трахових внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування.

Відповідно до ст.8 Закону Ук раїни "Про пенсійне забезпеч ення" виплата пенсій здійсню ється за рахунок коштів Пенс ійного фонду України. Відшко дуванню підлягають витрати П енсійного фонду України на в иплату і доставку пенсій, при значених на пільгових умовах відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування", в час тині пенсій, призначених згі дно п.б ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до розділу 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня" пенсійне забезпечення за страхованих осіб, які працюв али або працюють на підземни х роботах, на роботах з особли во шкідливими і особливо важ кими умовами праці за списко м №1 та на інших роботах із шкі дливими і важкими умовами пр аці за списком №2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах або з а вислугу років, які відповід но до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію н а пільгових умовах або за вис лугу років, здійснюється згі дно з окремим законодавчим а ктом через професійні та кор поративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди о собам, зазначеним в абзаці пе ршому цього пункту, пенсії пр изначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пен сійного віку та наявності тр удового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійн е забезпечення". У цьому випад ку розміри пенсій визначають ся відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цьо го Закону. При цьому зберігає ться порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пен сій, що діяв до набрання чинно сті цим Законом.

Згідно пункту 6.1. Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України, зат вердженої Постановою правлі ння Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року №21-1 (зареєст ровано в Міністерстві юстиці ї України 16 січня 2004 р. за №64/8663) від шкодуванню підлягають витра ти Пенсійного фонду на випла ту та доставку пенсій, призна чених на пільгових умовах ві дповідно до частини 2 Прикінц евих положень Закону України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування" в таких розмірах:

а) для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Ін струкції (крім тих, які є платн иками фіксованого сільськог осподарського податку), - тако ж 100 відсотків фактичних витра т на виплату і доставку пенсі й, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прик інцевих положень Закону заст рахованим особам, які працюв али або працюють на роботах і з шкідливими і важкими умова ми праці за списком №2 виробни цтв, робіт, професій, посад і п оказників, затверджених Кабі нетом Міністрів України та з а результатами атестації роб очих місць, на посадах, що дают ь право на призначення пенсі ї за віком на пільгових умова х.

б) для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Ін струкції, - фактичні витрати н а виплату і доставку пенсій п рацівникам, зайнятим повний робочий день на підземних ро ботах, на роботах з особливо ш кідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 ви робництв, робіт, професій, пос ад і показників, затверджени м Кабінетом Міністрів Україн и, крім працівників, що були бе зпосередньо зайняті повний р обочий день на підземних роб отах (включаючи особовий скл ад гірничорятувальних части н) з видобутку вугілля, сланцю , руди та інших корисних копал ин, на будівництві шахт та руд ників за списком робіт і проф есій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких ро змірах:

20 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році;

30 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році;

40 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2006 році;

50 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році;

60 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році;

70 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році;

80 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році;

90 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році;

100 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Відповідно до пункту 6.4. Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду У країни від 19 грудня 2003 року №21-1, р озмір сум до відшкодування н а поточний рік визначається відділами надходження доход ів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунка х фактичних витрат на виплат у та доставку пільгових пенс ій, призначених відповідно д о частини 2 Прикінцевих полож ень Закону (згідно з додаткам и 6 та 7), які надсилаються підпр иємствам до 20-го січня поточно го року та протягом 10 днів з но вопризначених (перераховани х) пенсій.

Судом встановлено, що 12.04.2009 р. У ПФУ в Залізничному районі м. С імферополя АРК надіслало від повідачу розрахунки фактичн их витрат на виплату та доста вку пенсій, які підлягають ві дшкодуванню за квітень 2009 рок у в розмірі 1330грн.97коп. та в розм ірі 1054грн.10коп., в загальній сум і 2387грн.73коп., що підтверджуєть ся листами позивача №3886/02-05 та №3 887/02-05 від 12.04.2009 року (а.с.8, 9). Зазначен і розрахунки отримані відпов ідачем 21.04.2009 р. (а.с.5, 8).

Відповідно до розрахунку ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их відповідно до частини 2 При кінцевих положень Закону Укр аїни “Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання” в частині пенсій, приз начених відповідно до пункту “а” статті 13 Закону України “ Про пенсійне забезпечення” ( крім працівників, що були без посередньо зайняті повний ро бочий день на підземних робо тах (включаючи особовий скла д гірничорятувальних частин ) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копал ин, на будівництві шахт та руд ників) за квітень 2009 року (а.с.7) З АТ “Імпульс-Юг” зобов' язана відшкодувати Управлінню Пен сійного фонду України в Залі зничному районі м. Сімферопо ля АР Крим місячний розмір фа ктичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсії г ромадянам ОСОБА_3 та ОСО БА_4. в загальній сумі 1330грн.97к оп.

Зазначений розрахунок був отриманий відповідачем 21.04.2009 р оку, що підтверджується пошт овим повідомленням (а.с.5).

Відповідно до розрахунку ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их відповідно до частини 2 При кінцевих положень Закону Укр аїни “Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання” в частині пенсій, приз начених відповідно до пункті в “б”-“з” статті 13 Закону Укра їни “Про пенсійне забезпечен ня” за квітень 2009 року (а.с.10) ЗАТ “Імпульс-Юг” зобов' язана в ідшкодувати Управлінню Пенс ійного фонду України в Заліз ничному районі м. Сімферопол я АР Крим місячний розмір фак тичних витрат на виплату та д оставку пільгових пенсії гро мадянам ОСОБА_1. та ОСОБА _2. в загальній сумі 1054грн.10коп .

Зазначений розрахунок був отриманий відповідачем 21.10.2008 р оку, що підтверджується пошт овим повідомленням (а.с.8).

Таким чином, судом встановл ено, що за квітень 2008 року відпо відач повинен був відшкодува ти позивачу заборгованість в сумі 2387грн.73коп. (1330,97+1054,10), що підтве рджується листами позивача № 3886/02-05 та №3887/02-05 від 12.04.2009 року (а.с.8, 9), ро зрахунком заборгованості ЗА Т “Імпульс-Юг” станом на дату подання позовної заяви (а.с.4), а також довідкою про суму забо ргованості відповідача стан ом на 04.08.2009 року (а.с.19), згідно з як ою сума заборгованості відпо відачем станом на зазначену дату не погашена.

З урахуванням викладеного за квітень 2009 року відповідач повинен був відшкодувати по зивачу 2387грн.73коп.

Згідно з пунктом 6.8. Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України, з атвердженої Постановою прав ління Пенсійного фонду Украї ни від 19 грудня 2003 року №21-1, підпр иємства щомісяця до 25 числа вн осять до Пенсійного фонду за значену в повідомлені місячн у суму фактичних витрат на ви плату та доставку пенсій, при значених на пільгових умовах .

Таким чином, відповідач пов инен відшкодувати понесені п озивачем витрати на виплату та доставку пенсій за квітен ь 2009 року у розмірі 2387грн.73коп. до 25.04.2009 року, що також підтверджу ється розрахунком суми позов них вимог по стягненню загал ьної суми в розмірі 2387грн.73коп. (а.с.4), довідкою про суму заборг ованості відповідача станом на 04.08.2009 року (а.с.19).

Суд враховує, що відповідно до частини 12 статті 20 Закону ст рахові внески підлягають спл аті незалежно від фінансовог о стану платника та мають прі оритет перед всіма іншими зо бов' язаннями, у тому числі і з сплати податків та інших об ов' язкових платежів.

Приймаючи до уваги, що відпо відач повністю визнав суму б оргу по відшкодуванню фактич них витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій в розм ірі 2387грн.73коп., яка не погашена в повному обсязі, вона підляг ає стягненню з відповідача, т а позовні вимоги є обґрунтов аними та підлягають задоволе нню у повному обсязі.

Згідно з частиною 4 статті 94 К АС України у справах, у яких по зивачем є суб' єкт владних п овноважень, і відповідачем - фізична чи юридична особа, су дові витрати, здійснені пози вачем, з відповідача не стягу ються. Тому судові витрати по справі не підлягають стягне нню з відповідача.

Судом 04 серпня 2009 року оголош ена вступна та резолютивна ч астини постанови, у повному о бсязі постанову складено 10 се рпня 2009 року.

Керуючись ст.ст.160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Закритого акці онерного товариства “Імпуль с - Юг” (код ЄДРПОУ 33131865, 95000, АР Крим , м. Сімферополь, вул. Монтажна , 15) на користь Управління ПФУ в Залізничному районі м. Сімфе рополь АР Крим заборгованіст ь по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах, в сумі 2387 (дві тися чі триста вісімдесят сім) гри вень 73 копійки.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня склад ення у повному обсязі у разі н еподання заяви про апеляційн е оскарження (апеляційної ск арги).

Якщо після подачі заяви про апеляційне оскарження апеля ційна скарга не подана, поста нова набирає законної сили ч ерез 20 днів після подання заяв и про апеляційне оскарження.

Протягом 10 днів з дня прогол ошення постанови до Севастоп ольського апеляційного адмі ністративного суду через Окр ужний адміністративний суд А втономної Республіки Крим мо же бути подана заява про апел яційне оскарження, після под ачі якої протягом 20 днів може бути подана апеляційна скарг а.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться в строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Суддя Окружного

адміністративного суду

Автономної Республіки Кри м Кудряшова А.М.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення04.08.2009
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу4610126
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7040/09/10/0170

Постанова від 04.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кудряшова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні