Рішення
від 06.07.2015 по справі 904/4603/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

01.07.15р. Справа № 904/4603/15

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛОСЕРВІС", м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область

до Комунальниого закладу "Дніпродзержинська міська стоматологічна поліклініка" Дніпропетровської обласної ради, м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості за договором поставки

Суддя Бєлік В.Г.

Представники:

від позивача: Павленко О.В.- представник, дов. від 16.02.2015р. №1;

від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Теплосервіс» звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Комунального закладу «Дніпродзержинська міська стоматологічна поліклініка» Дніпропетровської обласної ради про стягнення заборгованості у загальному розмірі 12 251,86 грн., яка складається з сум: 9 154,38 грн. - заборгованості за теплову енергію, 3 097,48 грн. - пені.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідно до укладеного між Товариствои з обмеженою відповідальністю «Теплосервіс» (учасник) та Комунальним закладом «Дніпродзержинська міська стоматологічна поліклініка» Дніпропетровської обласної ради (замовник) договору № 7/14 Т від 17.02.2014р. про закупівлю послуги пара та гаряча вода; постачання пари та гарячої води за державні кошти, учасником в опалювальний період, а саме: грудень 2014 р. поставлено замовнику теплову енергію для потреб опалення на об'єкт відповідача, що знаходиться за адресою: вул. Дніпропетровська, 18. В строки, встановлені договором відповідач вартість наданих йому послуг за поставлену теплову енергію не сплатив, що і стало підставою для звернення позивача з позовом до господарського суду.

Представник відповідача в дане судове засідання не з'явився, про час і місце судового засідання повідомлений судом належним чином за адресою зазначеною в позовній заяві, про що свідчить поштове повідомлення (а.с. 41), направив відзив на позовну заяву, в якому позовні вимоги визнає в повному обсязі, несплату боргу пояснює отриманням додаткового рахунку у січні 2015 р., а тому здійснення оплати неможливе у зв'язку із закриттям фінансового року (2014).

Клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку з неможливістю участі у справі представника відповідача до суду не надходило.

Нез'явлення у судове засідання представника відповідача за викладених обставин не є перешкодою для розгляду справи.

Суд вважає за можливе розглянути дану справу по суті за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

За згодою представника позивача в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ч.2 ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача господарський суд, -

В С Т А Н О В И В :

Між Товариством з обмеженою відповідальністю «Теплосервіс» (учасник) та Комунального закладу «Дніпродзержинська міська стоматологічна поліклініка» Дніпропетровської обласної ради (замовник) укладений договір № 7/14 Т від 17.02.2014р. про закупівлю послуги пара та гаряча вода; постачання пари та гарячої води за державні кошти.

Відповідно до п.1.1. договору предметом договору є надання послуги з постачання водяної пари і гарячої води (включно з холодоагентами) (відпуск теплової енергії) за державні кошти для потреб опалення вентиляції та гарячого водопостачання в кількості, у строки та на інших умовах, що зазначені в цьому договорі. Найменування послуги: 35.30.1 пара та гаряча вода; постачання пари та гарячої води; кількість послуг або кількісні характеристики виконуваних за цим договором послуг 353,0997 Гкал. (п. 1.2. договору)

В грудні 2014р. позивач здійснював постачання теплової енергії для потреб опалення на об'єкт Відповідача, що знаходяться за адресою: м. Дніпродзержинськ, вул. Дніпропетровська, 18. Факт подачі теплової енергії підтверджується актом підключення об'єкту до мереж теплопостачання від 24.10.2014 р., складеними представниками позивача та відповідача (а.с. 20).

За період грудень 2014 р. заборгованість відповідача складає 9 154,38 грн.

Відповідно до ст.13 Закону України «Про теплопостачання» встановлення тарифів на послуги теплопостачання відноситься виключно до повноважень місцевих органів самоврядування.

Відповідно до рішення Виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради від 15.11.2012 р. № 471 встановлена плата за послуги опалення, що надає позивач з розмірі 934,62 грн./Гкал (а.с. 24).

Згідно ч.1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Аналогічні приписи містить стаття 526 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Відповідно до абзацу 3 п. 4.1 договору розрахунковим періодом є календарний місяць, замовник самостійно одержує платіжну вимогу у учасника, після 10-го числа наступного за розрахунковим місяця.

Замовник на протязі розрахункового періоду сплачує учаснику вартість зазначеної в договорі місячної кількості теплової енергії, з урахуванням залишкової суми (сальдо) розрахунків на початок місяця. Остаточний розрахунок до 20 числа наступного за розрахунковим місяця (абз. 4 п. 4.1. договору).

У встановлений договором строк відповідач зобов'язання з оплати за поставлену теплову енергію не виконав, заборгованість відповідача за спожиту теплову енергію за грудень 2014 р. складає грн.

Станом на момент розгляду справи, сума основної заборгованості відповідача за поставлену теплову енергію не змінилася, складає 9 154,38 грн.

Відповідно до ст. 610, 611 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Згідно зі ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно ст.3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Відповідно до абзацу 5 п. 4.1. договору за несвоєчасне виконання розрахунків за теплову енергію нараховується пеня у розмірі 1 відсотка належної до сплати суми за кожний день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ. Нарахування пені проводиться учасником, після 20 числа наступного за розрахунковим місяця, при наявності заборгованості у замовника.

Згідно розрахунку позивача пеня складає 3 097,48грн. (а.с.12).

Перевіривши правильність періоду нарахованої пені та її розмір, враховуючи наявне несвоєчасне виконання договірних зобов'язань в частині сплати заборгованості, суд прийшов до висновку, що позивачем правомірно нарахована пеня, та за викладених обставин підлягає стягненню у розмірі, визначеної позивачем.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Враховуючи визнання відповідачем позовних вимог у сумі 12 251,86 грн. у повному обсязі, враховуючи наявні в матеріалах справи докази, суд вважає, позовні вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі в загальному розмірі 12 251,86 грн., яка складається з сум: 9 154,38 грн. - заборгованості за теплову енергію, 3 097,48 грн. - пені.

Згідно зі ст. 49 ГПК України судові витрати у справі слід покласти на відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Комунального закладу «Дніпродзержинська міська стоматологічна поліклініка» Дніпропетровської обласної ради (51909, Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Дніпропетровська, 18 код ЄДРПОУ 20286056) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Теплосервіс» (51909, Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Беспалова, 2, код ЄДРПОУ 32540420) 9 154,38 грн. - заборгованості за теплову енергію, 3 097,48 грн. - пені, 1 827,00 грн. - судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст.84 ГПК України.

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено

06.07.2015р.

Суддя В.Г. Бєлік

Дата ухвалення рішення06.07.2015
Оприлюднено09.07.2015
Номер документу46180827
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором поставки

Судовий реєстр по справі —904/4603/15

Рішення від 06.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 28.05.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні