Постанова
від 02.12.2009 по справі 2а-5142/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

02 грудня 2009 року о 10-00 годині                               Справа № 2а-5142/09/0870

Запорізький окружний адміністративний суд

у складі: головуючого - судді          Матяш О.В.,

при секретарі                    Качанові Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя

адміністративну справу за позовом Токмацького міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Запорізького ТУ Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до ВАТ «Молочанський молочноконсервний комбінат»

про стягнення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до суду з вказаним позовом й просить стягнути з ВАТ «Молочанський молочноконсервний комбінат» штраф у розмірі 5100 гривень та розглянути справу без його участі.

Позивач просить позов задовольнити та розглянути справу без його участі.

Відповідач в судове засідання втретє не з'явився з неповажної причини, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив, заперечень проти позову не надав.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню. з наступних підстав.

Судом встановлено, що 17.06.2009 уповноваженою особою ДКЦПФР було порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ВАТ «Молочанський молочноконсервний комбінат» за фактом ненадання ними до Запорізького територіального управління ДКЦПФР регулярної річної інформації за 2008 рік, що є порушенням ст.40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» та п.1 глави 7 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням ДКЦПФР №1591 від 26.12.2006 (далі – Положення).

Згідно з п.п.1,6 ст. 40 Закону, регулярна інформація про емітента— це річна та квартальна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка подається Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку (в тому числі в електронному вигляді). Строки, порядок та форми подання регулярної інформації про емітента (річної та квартальної) встановлюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Пунктом 1 глави 7 розділу V Положення встановлено, що розкриття річної інформації має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні та подання до Комісії.

Розкриття річної інформації здійснюється в такі строки:

-          розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії – у строк до 30 квітня року, наступного за звітним;

-          опублікування у офіційному друкованому виданні – у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним;

-          подання до Комісії – не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

Тобто, відповідно до Положення, відповідач повинен був опублікувати в офіційному друкованому виданні ДКЦПФР річну інформацію за 2008 рік. Однак це ним зроблено не було.

Таким чином, відповідач порушив ст.40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» та п.1 глави 7 розділу V Положення №1591.

За цим фактом 25.06.2009 спеціалістом відділу ДКЦПФР був складений акт №163-ЗП про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ВАТ «Молочанський молочноконсервний комбінат», яке вчинено відповідачем вперше.

Для надання пояснень та підписання акту про правопорушення представник товариства не з'явився. Постановою начальника ЗТУ ДКЦПФР від 30.06.2009 розгляд справи призначено на 07.07.2009. На розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів представник товариства також не з'явився, пояснень не було надано.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень її уповноважених осіб щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів на порушника накладається штраф в розмірі до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

08.07.2009 постановою ЗТУ ДКЦПФР № 146-ЗП на відповідача накладено штраф у розмірі 5100 гривень за невиконання вимог ст.40 Закону та п.3 розділу ІV Положення.

Штраф правопорушник повинен був сплатити не пізніше, як через 15 днів з дня отримання ним постанови, що передбачено п. 19.1 Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій.

Відповідач суму штрафу в добровільному порядку не сплатив, позивача про сплату штрафу не повідомив.

Відповідно до п 19.4 Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, у випадку несплати штрафу правопорушником у визначені строки, штраф стягується у судовому порядку.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що вимоги позивача ґрунтуються на законі і тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 158 – 163, 167 КАС України, Законом України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ВАТ "Молочанський молочноконсервний комбінат" (71716, м. Молочанськ Токмацького району Запорізької області, вул. Лугова, 83, код ЄДРПОУ 00418053) на користь державного бюджету по коду бюджетної класифікації 21081100, символ 101, на рахунок №31112106700302 в Управління Держказначейства в Запорізькій області, МФО 813015, одержувач: державний бюджет Токмацького району Запорізької області, код ЄДРПОУ 34676874, штраф у розмірі 5100 (п'яти тисяч ста) гривень.

Постанова може бути оскаржена у Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд через Запорізький окружний адміністративний суд у десятиденний строк з дня складення постанови у повному обсязі шляхом подання заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження, якщо її не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова складена у повному обсязі 07.12.2009.

Суддя О.В. Матяш

Дата ухвалення рішення02.12.2009
Оприлюднено10.07.2015
Номер документу46186994
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5142/09/0870

Постанова від 02.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні