Постанова
від 10.03.2010 по справі 2а-7114/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2010 року о 12-10 годині Справа № 2а-7114/09/0870

Запорізький окружний адміністративний суд

у складі: головуючого - судді Матяш О.В.,

при секретарі Полтавці Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя

адміністративну справу за позовом УПФУ в Якимівському районі Запорізької області

до виробничого кооперативу «Переможець»

про стягнення витрат на доставку та виплату пенсій, призначених на пільгових умовах,

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до суду з вказаним позовом та обґрунтовує свої вимоги тим, що у них на обліку знаходиться ВК «Переможець», яке зобов'язане відшкодовувати органам ПФУ фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі - Закон №1788).

За період з 26.01.2009 по 01.12.2009 його заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій становить 43082,62 гривень.

09.11.2009 Запорізьким окружним адміністративним судом було винесено постанову про стягнення з ВК «Переможець» заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за вищевказаний період у розмірі 35222,04 гривень. Тому заборгованість ВК «Переможець» по вказаним платежам складає 7860,58 гривень.

У зв'язку з тим, що відповідачем нарахована сума сплачена не була, позивач просить задовольнити позов й стягнути з ВК «Переможець» заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 7860,58 гривень, розглянувши справу без них.

Відповідач у судове засідання не з'явися з неповажної причини, про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином, заперечень проти позову суду не надав, про причини неявки суд не повідомив.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ВК «Переможець» має статус юридичної особи та є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, згідно ст.ст. 1,2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 №400/97.

Щомісячно, до 25-го числа, відповідач повинен сплачувати в Пенсійний фонд суму фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах за Списками №№1,2, з коштів, призначених на оплату праці.

Працівникам ВК «Переможець» ОСОБА_1, ОСОБА_2,ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 призначені та виплачуються пенсії за віком на пільгових умовах, відповідно до п.п. «б»-«з» ст.13 Закону №1788.

Відповідно до Розрахунку, загальна заборгованість відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій зазначеним пенсіонерам за період з 26.01.2009 по 01.12.2009 становить 43082,62 гривень, але, оскільки 09.11.2009 Запорізьким окружним адміністративним судом було винесено постанову про стягнення з ВК «Переможець» заборгованості по цим витратам за вказаний період у розмірі 35222,04 гривень, тому залишок заборгованості складає 7860,58 гривень.

Судом встановлено, що вказані вище пенсіонери останній час працювали на ВК «Переможець», та, відповідно довідок, були зайняті на роботах із важкими умовами праці (за списком №2), тому вони мають право на призначення пенсій на пільгових умовах.

У зв'язку з цим відповідач за рахунок власних коштів повинен покривати фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій вищезазначеним пенсіонерам.

Як визначено в п.п. «б»-«з» ст.13 Закону № 1788, на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Пільговий стаж обчислюється за фактичною тривалістю роботи із шкідливими і важкими умовами праці згідно з довідками підприємств.

При цьому, підприємства і організації за рахунок власних коштів покривають фактичні витрати на виплату і доставку цих пільгових пенсій до досягнення працівниками загально встановленого пенсійного віку: чоловікам - 60 років, жінкам - 55 років.

Відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон №1058), пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМУ, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Відповідно до пп. 6.1 п. 6 Інструкції № 21-1 «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до ПФУ» (далі - Інструкція № 21-1), відшкодуванню підлягають витрати ПФУ на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону №1058, для підприємств, установ й організації, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання - 100% фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених, відповідно до абз. 1 ч. 2 Прикінцевих положень Закону №1058.

Згідно з пп.пп. 6.4, 6.8 п. 6 Інструкції № 21-1, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів ПФУ щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до п. «б»-«з» ст.13 Закону №1788, які надсилаються підприємствам щомісячно до 25-го числа. Підприємства вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, що призначені в минулих роках.

Отже, якщо пенсіонерам призначено пенсію за п. «б»-«з» ст.13 Закону України №1788, то фактичні витрати на виплату і доставку пенсій за віком на пільгових умовах покриваються підприємствами, робота на яких дає право на пільгову пенсію.

Оскільки відповідачем до цього часу заявлену суму заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, не сплачено, позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 11, 51, 71, 158, 160-163, 167, КАС України, ст.13 Закон України «Про пенсійне забезпечення», ст.ст.1,2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», суд

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з виробничого кооперативу «Переможець» (72513, Запорізька область, с. Переможне, вул. Леніна,1, код ЄДРПОУ 00853330) на користь УПФУ в Якимівському районі Запорізької області на р/р 25604301001106 в ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 313957, код ЄДРПОУ 20508441, заборгованість з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 у розмірі 7860,58 (семи тисяч вісімсот шістдесяти) гривень 58 копійок.

Постанова може бути оскаржена у Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд через Запорізький окружний адміністративний суд у десятиденний строк з дня проголошення постанови шляхом подання заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, що її подає, до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя О.В. Матяш

Дата ухвалення рішення10.03.2010
Оприлюднено10.07.2015
Номер документу46187386
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7114/09/0870

Постанова від 10.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 04.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Постанова від 10.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 03.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 04.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні