Ухвала
від 02.07.2015 по справі п/811/588/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

02 липня 2015 рокусправа № П/811/588/15

Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді: Лукманової О.М.

суддів: Божко Л.А. Прокопчук Т.С.

при секретарі: Губар Т.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську апеляційну скаргу Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області на постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 08 квітня 2015 року по справі № П/811/588/15 за позовом Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області до Фермерського господарства «Кириченко Л.А.» про припинення юридичної особи,-

в с т а н о в и л а :

У лютому 2015 року Кіровоградська ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області (далі по тексту - позивач) звернулась до суду з позовом до ФГ «Кириченко Л.А.» (далі по тексту - відповідач), в якому просила припинити юридичну особу - ФГ «Кириченко Л.А.».

Постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 08.04.2015 року в задоволенні позовних вимог відмолено.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції Кіровоградська ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області, подала апеляційну скаргу, в якій просила скасувати постанову та прийняти нову, якою позовні вимоги задовольнити та припинити юридичну особу відповідача. Свої вимоги обґрунтовувала тим, що судом не надано належної оцінки нормам чинного законодавства, висновки суду не відповідають обставинам справи, що призвело до прийняття невірного рішення. Апелянт зазначив, що суд при прийнятті рішення не врахував, що підставою припинення юридичної особи відповідача є не подання податкової звітності з лютого 2009 року, що не дає можливості контролюючим органам здійснювати контроль за додержанням вимог податкового та іншого законодавства, вказував, що заборгованості по платежам до бюджету не має.

Справа розглянута згідно ч. 1 ст. 41 КАС України, за відсутності осіб, які беруть участь у її розгляді.

Перевіривши законність і обґрунтованість постанови суду першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга в межах її доводів не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що припинення юридичної особи можливе за відсутності боргових зобов'язань перед державною чи іншими суб'єктами. Суд першої інстанції вказував, що у ФГ «Кириченко Л.А.» існує непогашений ним борг, який унеможливлює припинення юридичної особи з огляду на наявність боргового зобов'язання.

Матеріалами справи встановлено, що 07.05.2009 року ФГ «Кириченко Л.А.» зареєстроване як юридична особа Кіровоградською районною державною адміністрацією та включене до відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, ідентифікаційний код юридичної особи 36415773.

Згідно з акту Кіровоградська ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області від 12.02.2015 року № 150/10/01-08-15 ФГ «Кириченко Л.А.» з 01.03.2010 року у не подає податкові декларації та інші документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків та зборів.

В матеріалах справи наявні данні, про відсутність у ФГ «Кириченко Л.А.» заборгованості перед бюджетом.

Встановлено, що на виконанні у ВДВС Кіровоградського РУЮ знаходиться наказ Господарського суду Кіровоградської області від 09.07.2014 року по справі №912/17-03/14 про стягнення з ФГ «Кириченко Л.А.» заборгованості на користь Кіровоградського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств у сумі 69223,61 грн.

Встановлено, що рішенням Господарського суду Кіровоградської області від 02.03.2015 року у справі №912/299/15-г стягнуто з ФГ «Кириченко Л.А.» на користь Кіровоградського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств у розмірі 34254,02 грн.

Таким чином у відповідача наявні боргові зобов'язання перед державним фондом, що примусово стягуються ВДВС Кіровоградського РУЮ.

Відповідно до п.п. 16.1.3. п. 16.1 ст. 16 ПК України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до абз.11 ч.10 ст.36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» державний реєстратор залишає без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, якщо, зокрема, стосовно юридичної особи відкрито виконавче провадження.

Згідно зі п. 5 ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно з п. 11.10. Порядку обліку платників податків, зборів затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 року № 1588, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 п. 67.2 ст. 67 ПК України, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або припинення підприємницької діяльності фізичної осіб - підприємців.

Колегія суддів зазначає, що Порядком обліку платників податків, зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 року № 1588, встановлено, що умовою звернення податкового органу до суду з позовом про припинення юридичної особи є винесення керівником органу державної податкової служби рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду з позовом про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця. З матеріалів справи не встановлено, що керівником Кіровоградської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області виносилось таке рішення, тобто позивачем не було дотримано процедуру звернення до суду з відповідним позовом.

Колегія суддів зазначає, що підставою для припинення юридичної особи є неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, при умові відсутності боргових зобов'язань юридичної особи перед бюджетом, іншими юридичними особами, фізичними особами-підприємцями.

Винесення рішення про припинення юридичної особи ФГ «Кириченко Л.А.» ускладнить виконання судових рішень, за якими з відповідача стягується борг на користь Кіровоградського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств.

Судом першої інстанції було враховано особливість Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» відносно неможливості припинення юридичної особи у разі наявності заборгованості і не тільки перед державним або місцевими бюджетами.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, постанову суду першої інстанції слід залишити без змін, як таку, що прийнята з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 198, ст.ст. 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області - залишити без задоволення.

Постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 08 квітня 2015 року по справі № П/811/588/15 - залишити без змін.

Ухвала Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий: О.М. Лукманова

Суддя: Л.А. Божко

Суддя: Т.С. Прокопчук

Дата ухвалення рішення02.07.2015
Оприлюднено09.07.2015
Номер документу46189532
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/588/15

Ухвала від 05.06.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Ухвала від 02.07.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Ухвала від 04.06.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Постанова від 08.04.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Постанова від 08.04.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 25.03.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 02.03.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні