Ухвала
від 06.07.2015 по справі 549/310/15-ц
ЧОРНУХИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 549/310/15-ц

Провадження №2/549/129/15

УХВАЛА

06 липня 2015 року Чорнухинський районний суд Полтавської області

у складі: головуючого - судді Крєпкого С.І.

з участю - секретаря Якубовської Т.О.

за участю осіб, які беруть участь у справі:

представника позивача - ОСОБА_1

розглянувши у попередньому судовому засіданні в залі суду смт. Чорнухи цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 сільської ради про визнання права власності на майно,

встановив:

Позивач звернулася до суду і просила визнати за нею право власності на земельну частку (пай) розміром 3,58 умовних кадастрових гектарах із земель колективного сільськогосподарського підприємства «Шляхом Ілліча» Чорнухинського району Полтавської області, розташовану на території ОСОБА_3 сільської ради Чорнухинського району Полтавської області, в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_4, який помер 26 липня 2007 року. в с. Хомутець Миргордського району Полтавської області

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Представник ОСОБА_3 сільської ради в судове засідання не з'явився про час і місце попереднього судового засідання повідомлений належним чином, в наданій суду заяві просив справу розглянути за їх відсутності, заперечень не мають.

Разом з тим, визнання відповідачем позову не може бути прийняте судом на підставі ч.4 ст. 174 ЦПК України, якою визначено, що якщо визнання позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову.

Так, згідно з ч.1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною першою статті 1270 ЦК України встановлений шестимісячний строк для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Частиною третьою ст. 1272 ЦК України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк прийняття спадщини з поважної причини, суд може призначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви для прийняття спадщини.

В зв'язку з цим, таке визнання відповідачем позову суперечить положенням закону.

Таким чином суд вважає, що для повного і всебічного дослідження обставин справи слід призначити справу до судового розгляду.

Заявлене під час попереднього судового засідання представником позивача клопотання про витребування з Чорнухинської державної нотаріальної контори відомостей щодо наявності або відсутності спадкової справи та наявності (відсутності) посвідченого заповіту стосовно померлого батька позивача ОСОБА_4 підлягає задоволенню в силу ст.137 ЦПК України, оскільки ці докази мають значення для вирішення справи.

На підставі викладеного, керуючись, ст.ст.130, 137 ч. 4 ст. 174 ЦПК України, суд,

ухвалив:

1.Відмовити у прийнятті визнання відповідачем ОСОБА_3 сільською радою позову ОСОБА_2 до ОСОБА_3 сільської ради Чорнухинського району Полтавської області про визнання права власності на майно.

2.Призначити справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Чорнухи на 8 год. 15 хв. 13 липня 2015 р. за участю сторін.

3.Витребувати з Чорнухинської районної державної нотаріальної контори інформаційну довідку щодо наявності/відсутності спадкової справи та посвідченого заповіту після смерті ОСОБА_4, померлого 27.07.2007 р. в с.Хомутець Миргородського району Полтавської області.

4.Установити сторонам строк для подання доказів до 13 липня 2015 року і роз'яснити , що в разі неподання доказів в цей строк, вони в подальшому прийняті не будуть, а справа буде вирішуватись на підставі наявних в ній даних доказів, якщо сторона не доведе, що їх подано несвоєчасно з поважних причин.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:підпис

З оригіналом згідно

Суддя

Чорнухинського районного суду ОСОБА_5

СудЧорнухинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення06.07.2015
Оприлюднено13.07.2015
Номер документу46235140
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —549/310/15-ц

Ухвала від 13.07.2015

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 06.07.2015

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 01.07.2015

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 24.06.2015

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні