Рішення
від 30.06.2015 по справі 910/10597/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.06.2015Справа №910/10597/15

За позовомПервинної профспілкової організація Дніпропетровського регіонального структурного підрозділу державного підприємства обслуговування повітряного руху України Всеукраїнської профспілки "ФПАРРІЗУ" доПублічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" прозобов'язання вчинити дії СуддяБорисенко І.І. Представники: від позивача - не з'явився; від відповідача - не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до господарського суду міста Києва із позовом до Відповідача про зобов'язання перерахувати з поточного рахунку Первинної профспілкової організації Дніпропетровського регіонального структурного підрозділу державного підприємства обслуговування повітряного руху України Всеукраїнської профспілки «ФПАРРІЗУ» №260084063701, відкритого в AT «Банк» «Фінанси та Кредит» на інший поточний рахунок Первинної профспілкової організації Дніпропетровського регіонального структурного підрозділу державного підприємства обслуговування повітряного руху України Всеукраїнської профспілки «ФПАРРІЗУ» №26001474268, відкритий у АТ "Райффайзен банк Аваль" кошти в розмірі 310 000,00 грн. згідно платіжного доручення №188 від 03 квітня 2015р. за договором про розрахунково-касове обслуговування №298/40637-11 від 04.03.2013р.

Розгляд справи відкладався.

Ухвали суду про порушення провадження у справі та відкладення розгляду справи були надіслані відповідачу за повідомленою суду поштовою адресою, яка також є адресою його місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, яка відображається на веб-сайті даного Єдиного державного реєстру, а саме: 04050, м. Київ, вул. Артема, буд. 60.

Відповідач про дату, час та місце проведення судових засідань повідомлений належним чином, про що в матеріалах справи наявне повідомлення про вручення поштового відправлення від 18.05.2015р.

Також, в матеріалах справи наявне клопотання подане відповідачем 15.06.2015р. про відкладення розгляду справи на іншу дату.

Отже, відповідач завчасно був повідомлений про місце, дату та час судових засідань, і у разі наміру подати відзив на позовну заяву, письмові пояснення, додаткові документи, мав достатньо часу для цього.

Обставин, які б перешкоджали розгляду справи по суті судом не було встановлено, відтак суд не вбачає за необхідне в черговий раз відкладати розгляд справи та відповідно до статті 75 ГПК України здійснює її розгляд за наявними в ній матеріалами.

Враховуючи, встановлений ч. 1 ст. 69 ГПК України строк вирішення спору та зважаючи на те, що ухвалою суду від 18.06.2015р. відповідно до ч. 3 ст. 69 ГПК України господарський суд вже продовжував строк розгляду справи, не знайшовши підстав для відкладення розгляду справи, суд відповідно до статті 75 ГПК України здійснює її розгляд за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

04 березня 2013 року між Позивачем (надалі - Клієнт) та Відповідачем (надалі - Банк) був укладений Договір №298/40637-11 про розрахунково-касове обслуговування (надалі - Договір).

Відповідно до умов Договору Банк відкрив Клієнту рахунок №260084063701.

Виходячи з положень ст. 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» розрахунково-касове обслуговування - послуги, що надаються банком клієнту на підставі відповідного договору, укладеного між ними, які пов'язані із переказом коштів з рахунка (на рахунок) цього клієнта, видачею йому коштів у готівковій формі, а також здійсненням інших операцій, передбачених договорами.

Предметом даного Договору, відповідно до п. 1.1 якого є те, що Банк відкриває Клієнту поточний рахунок у національній валюті №260084063701 і (або) поточний (поточні) рахунок (и) та зобов'язується здійснювати його розрахунково-касове обслуговування, а Клієнт зобов'язується оплачувати послуги Банку згідно тарифів Банку в порядку і на умовах, визначених Договором.

Пунктом 3.3.2 Договору покладено обов'язок на Банк вести комплексне розрахунково-касове обслуговування рахунку та виконувати за дорученням Клієнта розрахункові, касові і інші операції, які не суперечать та передбачені для даного виду рахунків чинним законодавством України та банківськими правилами.

Згідно з п. 2.1 Договору Банк здійснює розрахунково-касове обслуговування рахунку в операційний день у порядку і на умовах, визначених чинним законодавством України та банківськими правилами.

Відповідно до п. 2.2 Договору списання Банком грошових коштів з рахунку здійснюється за дорученням Клієнта або без його доручення у випадках, передбачених чинним законодавством України.

Як встановлено судом, 03.04.2015р. позивач надав для виконання Банку платіжне доручення № 188 для перерахування з рахунку позивача № 260084063701, відкритого в AT «Банк» «Фінанси та Кредит» на інший поточний рахунок позивача № 26001474268, в АТ «Райффайзен банк Аваль», коштів в розмірі 310 000,00 грн., в межах залишку коштів на рахунку.

Проте, зазначене платіжне доручення відповідачем не було виконане. На лист позивача від 03 квітня 2015 року №05 про надання на виконання платіжного доручення відповідач причини невиконання цього доручення не повідомив.

Статтею 8 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» передбачено, що Банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, що міститься в розрахунковому документі, який надійшов протягом операційного часу банку, в день його надходження. У разі надходження розрахункового документа клієнта до обслуговуючого банку після закінчення операційного часу банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, що міститься в цьому розрахунковому документі, не пізніше наступного робочого дня. Міжбанківський переказ виконується в строк до трьох операційних днів. Внутрішньобанківський переказ виконується в строк, встановлений внутрішніми нормативними актами банку, але не може перевищувати двох операційних днів.

Відповідно до п. 3.1.1 Договору Банк має право використовувати грошові кошти на рахунках, гарантуючи при цьому право Клієнта безперешкодно розпоряджатися цими коштами.

Відповідно до п. 3.3.3 Договору Банк зобов'язується здійснювати розрахунково-касове обслуговування рахунків у визначений внутрішніми документами Банка робочий час, крім суботи, неділі та святкових і неробочих днів.

Згідно з п. 1.22 Закону України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» визначено, що операційний час - частина операційного дня банку або іншої установи - учасника платіжної системи, протягом якої приймаються документи на переказ і документи на відкликання, що мають бути оброблені, передані та виконані цим банком протягом цього ж робочого дня. Тривалість операційного часу встановлюється банком або іншою установою - учасником платіжної системи самостійно та закріплюється в їх внутрішніх нормативних актах.

Частиною 30.2 ст. 30 Закону України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» передбачено, що Банк отримувача в разі надходження суми переказу протягом операційного дня зобов'язаний її зарахувати на рахунок отримувача або виплатити йому в готівковій формі в той самий день або в день (дата валютування), зазначений платником у розрахунковому документі або в документі на переказ готівки.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться (частина 1). Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу (частина 2). Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань (частина 7).

Аналогічні положення містяться і у статтях 525, 526 ЦК України.

Частинами 1, 2 статті 1066 ЦК України передбачено, що за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком. Банк має право використовувати грошові кошти на рахунку клієнта, гарантуючи його право безперешкодно розпоряджатися цими коштами.

Банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші, не передбачені договором або законом, обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на власний розсуд (п. 3 ст. 1066 ЦК України).

Відповідно до частини 3 статті 1068 ЦК України банк зобов'язаний за розпорядженням клієнта видати або перерахувати з його рахунка грошові кошти в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не передбачений договором банківського рахунка або законом.

Згідно зі статтею 1073 ЦК України, у разі несвоєчасного зарахування на рахунок грошових коштів, що надійшли клієнтові, їх безпідставного списання банком з рахунка клієнта або порушення банком розпорядження клієнта про перерахування грошових коштів з його рахунка банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або належного отримувача, сплатити проценти та відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено законом.

Статтею 1074 ЦК України передбачено, що обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду у випадках, встановлених законом.

Враховуючи той факт, що кошти по платіжному дорученням №188 від 03.04.2015р. не перераховані Банком за дорученням Клієнта, Відповідачем порушено договірні зобов'язання щодо своєчасного здійснення розрахунково-касового обслуговування, чим порушено права та інтереси Позивача, тому позовні вимоги щодо зобов'язання відповідача виконати платіжне доручення №188 від 03.04.2015р., а саме перерахувати з поточного рахунку Первинної профспілкової організації Дніпропетровського регіонального структурного підрозділу державного підприємства обслуговування повітряного руху України Всеукраїнської профспілки «ФПАРРІЗУ» №260084063701, відкритого в AT «Банк» «Фінанси та Кредит» на інший поточний рахунок Первинної профспілкової організації Дніпропетровського регіонального структурного підрозділу державного підприємства обслуговування повітряного руху України Всеукраїнської профспілки «ФПАРРІЗУ» № 26001474268, відкритий у АТ "Райффайзен банк Аваль" кошти в розмірі 310 000,00 грн. згідно платіжного доручення №188 від 03 квітня 2015р. за договором про розрахунково-касове обслуговування №298/40637-11 від 04.03.2013р. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 ГПК України витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються при задоволенні позову на відповідача в повному обсязі.

Виходячи з викладеного та керуючись статтями 32-34, 43, 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Публічне акціонерне товариство «Банк» «Фінанси та Кредит» (04050, м. Київ, вул. Артема, буд. 60, ідентифікаційний код 09807856) перерахувати з поточного рахунку Первинної профспілкової організації Дніпропетровського регіонального структурного підрозділу державного підприємства обслуговування повітряного руху України Всеукраїнської профспілки «ФПАРРІЗУ» (49042, м. Дніпропетровськ, Аеропорт цивільної авіації, ідентифікаційний код 33338932) №260084063701, відкритого в AT «Банк» «Фінанси та Кредит» на інший поточний рахунок Первинної профспілкової організації Дніпропетровського регіонального структурного підрозділу державного підприємства обслуговування повітряного руху України Всеукраїнської профспілки «ФПАРРІЗУ» №26001474268, відкритий у АТ "Райффайзен банк Аваль" кошти в розмірі 310 000,00 грн. (триста десять тисяч гривен).

Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Банк «Фінанси та Кредит» (04050, м. Київ, вул. Артема, буд. 60, ідентифікаційний код 09807856) на користь Первинної профспілкової організації Дніпропетровського регіонального структурного підрозділу державного підприємства обслуговування повітряного руху України Всеукраїнської профспілки «ФПАРРІЗУ» (49042, м. Дніпропетровськ, Аеропорт цивільної авіації, ідентифікаційний код 33338932) 6 200 (шість тисяч двісті) грн. судового збору.

Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено: 07.07.2015р.

Суддя І.І. Борисенко

Дата ухвалення рішення30.06.2015
Оприлюднено13.07.2015
Номер документу46351390
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/10597/15

Постанова від 16.09.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Смірнова Л.Г.

Ухвала від 25.08.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Смірнова Л.Г.

Рішення від 30.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 18.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 27.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні