Рішення
від 07.07.2015 по справі 917/1004/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.07.2015 р. Справа №917/1004/15

за позовом Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Полтавагаз" в особі Миргородського районного газопостачання, вул.Шишацька,84, м.Миргород, Полтавська обл., 37604,

до Відділу освіти, молоді та спорту Хорольської районної державної адміністрації, вул.К.Маркса, 88, м.Хорол, Полтавська область,37800

про стягнення 1 839 781, 83грн.

Суддя Кльопов І.Г.

Представники:

від позивача: не з"явився

від відповідача: Старчик Г.Ю., Гриневич Д.В.

У судовому засіданні 07.07.2015р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст.85 ГПК України.

Суть спору:Розглядається позовна заява про стягнення з відповідача заборгованості за Договором №564 від 05.01.2015р. на постачання природного газу за регульованим тарифом у розмірі 1 839 781,83грн., у т.ч. 1596105,78грн. - сума основного боргу, 123557,51грн. - пеня, 6522,00грн. - 3% річних, 113596,54грн. - інфляційні нарахування.

Відповідач у відзиві на позов від 08.06.2015р. вих. №01-17/1053 позовні вимоги визнає частково, а саме у розмірі 1 596 105,78грн., в частині задоволення вимоги про стягнення суми пені, 3% річних та інфляційних витрат просить суд відмовити у позові.

Розглянувши амтеріали справи суд встановив

5 січня 2015 року між ПАТ по газопостачанню та газифікації «Полтавагаз» (Постачальник) та Відділом освіти, молоді та спорту Хорольської РДА (Споживач) було укладено договір №564 від 5 січня 2015 року на постачання природного газу за регульованим тарифом.

Відповідно до п. 1.1 Договору, постачальник постачає природній газ Споживачу в обсягах і порядку, передбачених Договором для забезпечення потреб Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість газу і наданих послуг у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених Договором.

ПАТ «Полтавагаз» в особі Миргородського РГП на виконання умов Договору здійснювала постачання природного газу протягом січня, лютого, березня 2015 року на об'єкти підпорядковані Споживачу, згідно додатку №1 до Договору.

Відповідно до п. 3.2 Договору, облік обсягів газу, що постачається на умовах Договору, здійснюється згідно з Правилами обліку природного газу під час його транспортування газорозподільними мережами, постачання та споживання, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 27.12.2005р. №618, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 26.01.2006р за №67/11941.

Відповідно до п.3.5 Договору на підставі результатів вимірювання обсягу газу вузлами обліку складаються щомісяця акти приймання-передачі газу.

ПАТ «Полтавагаз» було поставлено, а Відділом освіти, молоді та спорту Хорольської РДА прийнято: у січні 2015 року 122 911 метрів кубічних природного газу; у лютому 2015 року 108 226 метрів кубічних природного газу; у березні 2015 року 76 813 метрів кубічних природного газу.

Відповідно до п. 4.1 Договору, розрахунки за реалізований Споживачеві газ здійснюється за цінами, що встановлюються національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

Відповідно до п.4.6 Договору оплата вартості послуг з постачання газу проводиться Споживачем авансовими платежами із розрахунку договірного обсягу постачання газу протягом періоду оплати відповідно до додатка 2 до Договору.

Споживач самостійно розраховує суми платежу, виходячи з ціни газу за наступний розрахунковий період. У разі відсутності інформації про ціну газу на наступний розрахунковий період до дати здійснення оплати Споживач розраховує суму платежу за ціною, що діяла у попередньому місяці.

Остаточний розрахунок за фактично переданий газ здійснюється до 5 числа, наступного за місяцем поставки газу.

У разі переплати за фактично спожитий газ сума переплати зараховується Постачальником в рахунок оплати поставленого газу в наступному разрахунковому періоді або повертається на поточний рахунок Споживача на його письмову вимогу.

У разі збільшення підтвердженого обсягу газу протягом розрахункового періоду споживач здійснює оплату додатково заявлених обсягів газу в п'ятиденний строк після збільшення цього обсягу в установленому Договором порядку.

Відповідно до п. 4.8 Договору, у разі виникнення у Споживача заборгованості з оплати вартості послуг з постачання газу Сторони за взаємною згодою та у порядку, передбаченому законодавством, укладають графік погашення заборгованості, який оформляється додатком до Договору. У разі відсутності графіка погашення заборгованості Постачальник має право грошові кошти, отримані від Споживача за газ в поточному розрахунковому періоді, зарахувати в рахунок погашення існуючої заборгованості Споживача відповідно до черговості її виникнення.

Як зазначає позивач у позові, відповідач, в порушення умов Договору, послугами з газопостачання користувався, але оплату за них, в установлений в договорі строк, проводить не повністю та несвоєчасно. У зв'язку з чим станом на 30 квітня 2015 року виникла заборгованість за поставлений газ в сумі 1596 105,78 гривень.

Дана сума боргу підтверджена матеріалами справи та визнається відповідачем.

При вирішенні спору суд виходить з наступного

Згідно із статтею 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини. Положеннями статей 627, 628 Цивільного кодексу України визначено, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Статтею 629 Цивільного кодексу України, встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 546 ЦК України, виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Відповідно до ч.І, 3 ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до п.п. 6.2.2 Договору, у разі порушення Споживачем строків оплати, передбачених розділом 4 Договору, із Споживача стягується пеня в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

У зв'язку з несвоєчасним виконанням своїх зобов'язань щодо проведення розрахунків за поставлений природний газ Відповідачу нараховано пеню у розмірі 123 557,51грн. за період з 05.02.2015р. по 30.04.2015р.

Крім того, за приписами п. 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Сплата трьох процентів річних від простроченої суми (якщо інший їх розмір не встановлений договором або законом), так само як й інфляційні нарахування, не мають характеру штрафних санкцій і є способом захисту майнового права та інтересу кредитора шляхом отримання від боржника компенсації (плати) за користування ним коштами, належними до сплати кредиторові.

Так, відповідачу нараховано 3% річних у розмірі 6522грн. за період з 05.02.2015р. по 30.04.2015р. та інфляційні витрати у розмірі 113596,54грн.

Після проведення перевірки наданого позивачем розрахунку позовних вимог в частині стягнення з відповідача 3% річних та інфляційних витрат, суд приходить до висновку, що вимоги позивача відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України є правомірними, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 4-3 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Згідно з пунктом 4 частини третьої статті 129 Конституції України та статтями 33, 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Заперечення відповідача, викладені у відзиві на позовну заяву та доповненнях до відзиву судом відхиляються, оскільки відсутність бюджетних коштів не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення договірного зобов'язання.

Проаналізувавши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обгрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Судовий збір відповідно до ст.49 ГПК України покладається на відповідача

На підставі матеріалів справи та керуючись ст.ст. 43, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити

2. Стягнути з Відділу освіти, молоді та спорту Хорольської районної державної адміністрації (вул.К.Маркса, 88, м.Хорол, Полтавська область,37800, код ЄДРПОУ 02145671, р/р35416002010847 в УДКСУ в Полтавській області, МФО 831019) на користь Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Полтавагаз» в особі Миргородського районного газопостачання ( вул.Шишацька,84, м.Миргород, Полтавська обл., 37604, код ЄДРПОУ 03351912, р/р26036302545 в філії Полтавського обласного управління ПАТ "Державний ощадний банк України", МФО 331467) 1 596 105,78грн. - заборгованості за поставлений природний газ, 123557,51грн. - пені, 6522,00грн. - 3% річних, 113596,54грн. - інфляційних втрат, а також судовий збір в розмірі 36 796,00 копійок

Видати наказ після набрання цим рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено: 08.07.2015р.

Суддя Кльопов І.Г.

Дата ухвалення рішення07.07.2015
Оприлюднено14.07.2015
Номер документу46408183
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 839 781, 83грн

Судовий реєстр по справі —917/1004/15

Рішення від 07.07.2015

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Рішення від 07.07.2015

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 18.05.2015

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 09.06.2015

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні