від 26.12.2011 по справі 5023/10626/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про повернення заяви про порушення справи про банкрутство

"26" грудня 2011 р. Справа № 5023/10626/11

вх. № 10626/11

Суддя Усатий В.О.

розглянувши заяву ДПІ Київського району м. Харкова 3-я особа <Текст >

про визнання банкрутом – ТОВ "Блауграна", м. Харків

ВСТАНОВИВ:

Кредитор - ДПІ Київського району м. Харкова звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство боржника -ТОВ "Блауграна" в порядку ст.ст. 6, 7 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” на тій підставі, що протягом більш ніж трьох місяців боржник не виконав свій обов'язок по сплаті безспірної суми заборгованості перед кредитором на загальну суму 2167072,90 грн., що більше 300 мінімальних розмірів заробітної плати, встановленої законодавством України на час подання цієї заяви.

Розглянувши подану заяву про порушення справи про банкрутство, у суду наявні правові підстави для повернення заяви про порушення справи про банкрутство і доданих до неї документів без розгляду, з огляду на наступне.

Відповідно ч.1 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заява про порушення справи про банкрутство повинна містити, зокрема виклад обставин, які підтверджують неплатоспроможність боржника, з зазначенням суми боргових вимог кредиторів, а також строку їх виконання, розміру неустойки (штрафів, пені), реквізитів розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання.

Згідно ч. 8 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон) до заяви кредитора додаються відповідні документи, зокрема, копія неоплаченого розрахункового документа, за яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, з підтвердженням банківською установою боржника про прийняття цього документа до виконання із зазначенням дати прийняття.

Відповідно до ст. 6 Закону, справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно ст. 1 Закону неплатоспроможність - неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати грошові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі по заробітній платі, а також виконати зобов'язання щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів) не інакше як через відновлення платоспроможності.

Отже, за приписами Закону про банкрутство для порушення справи про банкрутство, як за загальною, так і за спрощеною процедурою (зокрема, процедурою банкрутства відсутнього боржника) грошові вимоги ініціюючого кредитора повинні мати безспірний характер, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника та, які не виконанні боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку.

Відповідно до ст.1 Закону, безспірні вимоги кредиторів - вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Саме з цього моменту грошові вимоги переходять в категорію безспірних.

Таким чином, без порушеного щодо боржника виконавчого провадження відсутні ознаки його неплатоспроможності.

Як вбачається, ініціюючий кредитор, звертаючись із заявою про порушення справи про банкрутство, у підтвердження безспірності його грошових вимог до боржника надав постанову від 08.12.2011 р. про порушення виконавчого провадження по справі № 2а-12008/11/2070 щодо виконання виконавчого листа від 07.12.2011 р., виданого Харківським окружним адміністративним судом про стягнення на користь держави з ТОВ "Блауграна" заборгованості в сумі 2167072,90 грн.

Однак, ініціюючим кредитором не дотримано трьохмісячного строку, встановленого ст.6 Закону для погашення боржником своєї заборгованості.

Відповідно ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” суддя не пізніше п'яти днів з дня надходження повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду, про що виносить ухвалу, якщо у заяві не вказано відомості, перелічені в статті 7 цього Закону.

Таким чином, враховуючи недотримання кредитором трьохмісячного строку, встановленого ст.6 Закону для погашення боржником своєї заборгованості, суд вважає за необхідне повернути заяву ДПІ Київського району м. Харкова про порушення справи про банкрутство ТОВ "Блауграна" і додані до неї документи без розгляду.

Керуючись ст. ст. 1, 6, 7, ст. 8, ч.1 ст. 9 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 4-1, 57, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, -

<Текст >

УХВАЛИВ:

Повернути ДПІ Київського району м. Харкова заяву про порушення справи про банкрутство (№ 10626/11 від 23.12.2011 р.) відносно ТОВ "Блауграна" (код 33481843), а також додані до заяви документи на 63 аркушах.

2. Роз'яснити, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

<Текст >

Суддя Усатий В.О.

Дата ухвалення рішення26.12.2011
Оприлюднено15.07.2015
Номер документу46408880
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/10626/11

null від 26.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні