Постанова
від 01.07.2015 по справі 809/2361/15
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" липня 2015 р. Справа № 809/2361/15

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду М.І.Кишинський розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Тернопільської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" в особі структурного підрозділу Тернопільське управління виробничо-технологічної комплектації про стягнення заборгованості в сумі 209 229,14 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Тернопільська об`єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області (надалі-позивач) звернувся в суд з позовною заявою до Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" в особі структурного підрозділу Тернопільське управління виробничо-технологічної комплектації (надалі-відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 209 229, 14 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач як суб'єкт господарювання перебуває на обліку в Тернопільській об`єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Тернопільській області, як платник податків, що покладає на нього обов'язок сплачувати у встановленому порядку і розмірі передбачені законодавством податки і збори в зв'язку з чим допущено заборгованість перед бюджетом в сумі 209 229,14 грн.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, на адресу суду надіслав клопотання про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився, хоча про дату, час та місце судового розгляду даної адміністративної справи повідомлявся належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення наявного в матеріалах справи. Своїм правом подання заперечення на позовну заяву не скористався, заяв чи клопотань про розгляд справи за його відсутності або про інші поважні причини неявки в судове засідання, суду не надіслав.

За таких обставин суд вбачає за можливе розглянути справу в письмовому провадженні на підставі наявних доказів за відсутності представників сторін.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, суд встановив наступне.

Відповідач по справі зареєстрований як суб'єкт господарювання - юридична особа та перебуває на обліку в Тернопільській об`єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області, як платник податків, що покладає на нього обов'язок сплачувати у встановленому порядку і розмірі передбачені законодавством податки і збори.

Відповідно до довідки про наявність податкового боргу по Державному підприємству "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" в особі структурного підрозділу Тернопільське управління виробничо-технологічної комплектації (а.с.9), що міститься в матеріалах адміністративної справи, станом на 12.05.2015 року за відповідачем обліковується не погашена заборгованість, що виникла в результаті несплати самостійно задекларованих податкових зобов`язань по земельному податку з юридичних осіб в сумі 209 229,14 грн. (в тому числі податкові зобов`язання в сумі 68850,82 грн., штрафні санкції в сумі 13999,98 грн., пеня в сумі 126378,34 грн.).

Судом встановлено, що позивачем на підставі проведеної камеральної перевірки з питання своєчасності внесення до бюжету сум земельного податку з юридичних осіб Тернопільського управління виробничо-технологічної комплектації Державного підприємства "Івано-Франківський ліспромкомбінат" за період з 01.12.2010 року по 23.12.2014 року складено Акт №156/15-03/24633164 від 15.01.2015 року (а.с.16), яким встановлено порушення термінів сплати самостійно виплаченого грошового зобов`язання по земельному податку протягом встановлених строків.

Також, позивачем на підставі камеральної перевірки несвоєчасності сплати узгодженого податкового зобов`язання з плати за землю щодо відповідача за період з 30.06.2011 року по 02.03.2015 року складено Акт від 10.03.2015 року №15-03/24633164 (а.с. 18), яким встановлено порушення, а саме порушення термінів сплати самостійно виплаченого грошового зобов`язання по земельному податку протягом встановлених строків.

На підставі вищезгаданог Акту, винесено податкове повідомлення-рішення від 23.03.2015 року № НОМЕР_1, яким визначено суму штрафу у розмірі 5999,99 грн. (а.с.17). Дане податкове повідомлення-рішення вручене, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відповідно до пункту 126.1 статті 126 Податкового кодексу України, у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання.

Податковий борг відповідача по земельному податку з юридичних осіб в розмірі 209229,14 грн., підтверджується також податковими деклараціями з плати за землю за 2014 рік, 2015 рік.

Згідно з пунктом 203.2 статті 203 Податкового кодексу України, платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів регулює Податковий кодекс України, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Згідно з пунктом 46.1 статті 46 Податкового кодексу України, податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Відповідно до пункту 49.2. статті 49 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цьогоКодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Таким чином, грошове зобов'язання по земельному податку з юридичних осіб в розмірі 209 229,14 грн., у відповідності до пункту 54.1 статті 54 та п.56.11 ст.56 Податкового кодексу України, є узгодженим.

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст.16 ПК України передбачено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно п.п.14.1.156 п.14.1 ст.14 ПК України, податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

У відповідності до п. 57.1 ст. 57 ПК України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової і декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до ст.57.3 ПК України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення- рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Також, як встановлено судом, відповідачу на виконання вимог пункту 59.1 статті 59 Кодексу надсилалось податкову вимогу форми "Ю" від 08 жовтня 2001 року № 1/108 на суму 2217,46 грн., яка залишена останнім без виконання.

Статтею 87 Податкового кодексу України визначено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Згідно з п.95.3. ст.95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Пунктом 95.4 ст.95 Податкового кодексу України встановлено, що орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи, що на момент судового розгляду даної справи суду не надано підтвердження сплати відповідачем податкового боргу в розмірі 209 229,14 грн., вказана сума підлягає стягненню в судовому порядку.

Виходячи з наведеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення в повному обсязі.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" в особі структурного підрозділу Тернопільське управління виробничо-технологічної комплектації (76000, вул.Ребета, 6, м.Івано-Франківськ, іден. код 24633164) з рахунків у банках, що обслуговують дане товариство на користь Державного бюджету України за рахунок його готівки податковий борг в розмірі 209 229 (двісті дев`ять тисяч двісті двадцять дев`ять) гривень 14 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: Кишинський М.І.

Постанова складена в повному обсязі 01 липня 2015 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.07.2015
Оприлюднено15.07.2015
Номер документу46451436
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/2361/15

Ухвала від 24.03.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

Ухвала від 23.11.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Постанова від 01.07.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

Ухвала від 17.06.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні