Ухвала
від 22.04.2014 по справі 5023/3876/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"22" квітня 2014 р.Справа № 5023/3876/12

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

При секретарі судового засідання Мазуренко А.О.

За участю:

ліквідатора - Кошовський С.В.

розглянувши справу

за заявою ТОВ "Харківський завод ізоляційних та будівельних матеріалів" м. Харків до Публічне АТ "Харківський завод ізоляційних та асбестоцементних матеріалів", м. Харків про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою суду від 13.09.2012 р. Публічне АТ "Харківський завод ізоляційних та асбестоцементних матеріалів" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором арбітражного керуючого Кошовського С.В.

В судовому засіданні 27.02.2014 р. ліквідатор повідомив, що на цей час залишилося невирішеним питання щодо передачі до комунальної власності об"єкту житлового фонду. Ліквідатором зазначено, що ним з вересня 2012 р. ведеться робота по передачі житлового будинку до комунальної власності, проте Харківська міська рада до цього часу не повідомила, чи заслуховувалося це питання на її сесії та яке прийнято рішення у зв"язку з чим надав клопотання (вх. № 6863 від 27.02.2014 р.) про зобов"язання виконавчого комітету Харківської міської ради прийняти до комунальної власності житлового будинку № 12 по вул.Біологічній в м.Харкові, що обліковується на балансі банкрута, який не увійшов до статутного фонду під час приватизації.

Розглянувши надане клопотання, суд призначив його до розгляду в судовому засіданні 18.03.2014 р. та викликав, відповідно до ст.30 ГПК України, в призначене судове засідання представників Харківської міської ради та регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області для надання пояснень стосовно викладеного питання.

В судовому засіданні 18.03.2014 р. представник регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області зазначила, що підтримує клопотання ліквідатора в повному обсязі.

Представник Харківської міської ради пояснила, що їй потрібен час для з"ясування поставлених в клопотанні ліквідатора питань, у зв"язку з чим суд відклав розгляд цього клопотання на 27.03.2014 р.

В судове засідання 27.03.2014 р. ліквідатор не з"явився

Представник регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області надала відзив на клопотання ліквідатора, в якому зазначено, що Наказом РВ ФДМУ по Харківській області від 11.04.2006р. №496-п було визначено позицію щодо передачі зазначеного об'єкту державної власності до комунальної власності, за якою він підлягає передачі і очікується прийняття відповідного рішення сесії міської ради та підписання актів прийому-передачі тощо. При цьому, у розпорядженні РВ ФДМУ по Харківській області мається у наявності копія рішення 7 сесії 5 скликання Харківської міської ради від 22.11.2006р. № 151/06 про надання згоди на прийняття до комунальної власності зазначеного об'єкту державної власності, що свідчить про попередню домовленість органу державної влади, уповноваженого управляти вказаним об'єктом державної власності, та органом місцевого самоврядування за різцем його розміщення. За таких умов, заради сприяння в реалізації житлових прав мешканців вказаного будинку, у випадку відмови органу місцевого самоврядування у прийнятті його до комунальної власності, Фонд не буде заперечувати проти зобов"язання до цього в судовому порядку.

Представник Харківської міської ради надав відзив на клопотання ліквідатора, в якому повідомив, що Харківська міська рада вважає, що вимога ліквідатора про зобов"язання виконавчого комітету ХМР прийняти до комунальної власності територіальної громади м.Харкоів житловий будинок повинна бути предметом окремого позову. Також, представником ХМР зазначено, що цей житловий будинок розташований в промзоні та прийняття його до комунальної власності є недоцільним. Крім того, акт приймання-передачі будинку та проект рішення виконавчого комітету про затвердження цього акту до управління не надходили, тому відсутні правові підстави для прийняття вказаного будинку до комунальної власності міста, у зв"язку з чим просив відмовити ліквідатору в задоволенні клопотання.

Заслухавши учасників процесу, враховуючи нез"явлення ліквідатора та необхідність отримання додаткових документів, суд відклав розгляд клопотання ліквідатора на 15.04.2014 р.

В судовому засіданні 15.04.2014 р. представник Харківської міської ради наполягала на відмові в задоволенні клопотання ліквідатора.

Ліквідатор зазначив, що йому не було направлено міською радою їх пояснень, тому йому необхідно час для обгрунтованого надання відзиву на них.

Враховуючи необхідність отримання додаткових документів, суд відклав розгляд клопотання ліквідатора на 22.04.2014 р.

15.04.2014 р. від ліквідатора надійшли уточнення до його клопотання , в якому він просить суд зобов"язати Харківську міську ради прийняти до комунальної власності житловий будинок № 12 по вул.Біологічній в м.Харкові, що обліковується на балансі банкрута, який не увійшов до статутного фонду підприємства під час приватизації. Крім того, ліквідатором надані докази отримання цих уточнень Харківською міською радою 15.04.2014 р. та іншим учасникам процесу.

В судовому засіданні 22.04.2014 р. ліквідатор просив задовольнити його клопотання з урахуванням уточнень.

Представник Харківської міської ради не з"явився в дане судове засідання.

В обгрунтування свого клопотання, ліквідатором зазначено наступне.

На балансі Публічного акціонерного товариства «Харківський завод ізоляційних та азбестоцементних матеріалів» перебуває відомчий житловий будинок №12 по вул. Біологічній в м.Харкові, який не увійшов до статутного фонду підприємства під час приватизації.

Рішенням №151/06 від 22.11.2006 р. 7 сесії 5 скликання Харківської міської ради надана згода на прийняття до комунальної власності житлового будинку по вул. Біологічній,12.

На виконання вимог ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон) та відповідно до Закону України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності» та Положення про порядок передачі в комунальну власність державного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств, установ та організацій, затвердженого постановою КМУ №891 від 06.11.1995, ліквідатором направлена заява до Харківської міської ради з проханням прийняти в комунальну власність територіальної громади м. Харкова житловий будинок розташований за адресою: м. Харків, вул. Біологічна, буд. 12.

На дану заяву Департамент економіки та комунального майна Управління комунального майна та приватизації Харківської міської ради надав відповідь №11679 від 10.10.2012, в якій зазначив про необхідність проведення спільної роботи з КП «Жилкомсервіс» та адміністрацією Червонозаводського району Харківської міської ради щодо оформлення акту приймання-передачі вказаного будинку до комунальної власності міста.

Ліквідатором проведена необхідна робота та складено акт приймання-передачі вказаного будинку до комунальної власності міста, який підписано усіма членами комісії, що створена відповідно до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 20.06.2012 №378. Членом комісії - начальником архітектурного відділу Червонозаводського району управління містобудування та архітектури Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин Харківської міської ради Фокіною Т.О. акт підписано із застереженням щодо необхідності погодження питання передачі будинку із санепідслужбою.

Ліквідатором направлено звернення до головного санітарного лікаря м.Харкова з проханням надати санітарно-гігієнічний висновок щодо можливості експлуатації зазначеного житлового будинку безпосередньо за призначенням, на яке отримано позитивну відповідь (лист №3.8/12043 від 14.12.12).

Адміністрацією Червонозаводського району Харківської міської ради підготовлено проект рішення виконавчого комітету Харківської міської ради «Про затвердження акту приймання-передачі відомчого житлового будинку ПАТ «Харківський завод ізоляційних та азбестоцементних матеріалів», розташованого по вул. Біологічній, 12, до комунальної власності територіальної громади м. Харкова».

Ліквідатором неодноразово було направлено на адресу Адміністрації Червонозаводського району Харківської міської ради запити про надання інформації стосовно направлення на адресу виконкому Харківської міської ради необхідного пакету документів для затвердження акту приймання-передачі будинку до комунальної власності територіальної громади (№53/50 від 16.12.2013, №53/51 від 10.01.2014, №53/53 від 28.01.2014).

Листом №206/0/194-14 від 11.02.2014 Адміністрацією Червонозаводського району ліквідатора було повідомлено про те, що пакет документів направлено до Департаменту житлового господарства на погодження 25.12.2012 за вих. номером №2835/0/194-12.

Ліквідатором неодноразово направлялися звернення до Харківської міської ради про сприяння скорішому вирішенню цього питання. Однак, до цього часу Харківська міська рада не прийняла до комунальної власності зазначений житловий будинок, чим фактично перешкоджає закінченню ліквідаційної процедури.

На адресу відповідних посадових осіб комунальних органів, установ та інших структур, що входять до складу комісії з прийняття відомчого житлового фонду в комунальну власність, ліквідатором також були направлені листи з проханням сприяти у скорішому вирішенні цього питання (№53/56 від 14.02.2014). Однак, усі заходи виявилися безрезультатними.

В судовому засіданні розглянувши клопотання ліквідатора, пояснення Харківської міської ради, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно дослідивши наявні у матеріалах справи докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення поданого ліквідатором клопотання з урахуванням доповнень виходячи з наступного.

Так, нормами ч. 1 ст. 26 Закону про банкрутство дійсно передбачено, що виявлені в ході ліквідаційної процедури, у тому числі об'єкти житлового фонду, що належать банкруту на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури, в разі банкрутства підприємства передаються до комунальної власності відповідних територіальних громад в порядку, встановленому законодавством. Цей порядок врегульований, зокрема, положеннями, зокрема, ст. 8 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду", а також нормами Положення про порядок передачі в комунальну власність державного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, установ та організацій, яке затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 06.11.1995 року № 891, на які послався представник Харківської міської ради.

Між тим, виходячи з того, що норми ч.1 ст.26 Закону, по-перше, є спеціальними нормами у процедурі банкрутства підприємства, а по-друге імперативними, наявність та необхідність дотримання визначеного порядку передачі житлового фонду в разі банкрутства підприємства не є передумовою та не ставить в залежність факт та необхідність передачі виявлених у ході ліквідаційної процедури підприємства банкрута об'єктів житлового фонду до комунальної власності відповідних територіальних громад.

При цьому слід звернути увагу на те, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 26 Закону, передача виявлених в ході ліквідаційної процедури підприємства-банкрута об'єктів житлового фонду до комунальної власності відповідних територіальних громад здійснюється без додаткових умов.

Слід також зазначити, що ліквідаційна процедура у справі про банкрутство обмежена строком у 18 місяців (ч. 2 ст. 22 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»). Наявність на балансі банкрута майнових активів, які не підлягають включенню до ліквідаційної маси, перешкоджає завершенню ліквідаційної процедури. Більш того, знаходження такого майна у ліквідатора потребує додаткових витрат на його утримання, що призводить до зменшення ліквідаційної маси, за рахунок якої відбувається погашення вимог кредиторів.

Подібної правової позиції дотримується Вищий господарський суд України у своїх постановах по справах №5/161б від 03.03.2010 р., №10/1474 від 13.01.2010 р., №10/48-09 від 22.12.2010 р., № 18/187/12 від 19.11.2013 р.

Крім того, суд зазначає, що після складання акту приймання-передачі зазначеного житлового будинку та направлення адміністрацією Червонозаводського району Харківської міської ради необхідного пакету документів на затвердження до виконавчого комітету Харківської міської ради усі подальші необхідні дії щодо прийняття будинку у комунальну власність мають бути здійснені саме Харківською міською радою та її виконавчим комітетом.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вимоги ліквідатора Публічного акціонерного товариства «Харківський завод ізоляційних та азбестоцементних матеріалів» Кошовського С.В. зобов'язати Харківську міську раду прийняти до комунальної власності об'єкти житлового фонду є обґрунтованим та підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ч. 1 ст. 26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 86, 115 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання ліквідатора (вх. № 6863 від 27.02.2014 р.) задовольнити.

Зобов'язати Харківську міську раду прийняти до комунальної власності територіальної громади міста Харкова житловий будинок №12 по вул. Біологічній в м. Харкові.

Ухвалу направити ліквідатору, Харківській міській раді, Регіональному відділенню ФДМУ по Харківській області, адміністрації Червонозаводського району Харківської міської ради

Суддя Усатий В.О.

Дата ухвалення рішення22.04.2014
Оприлюднено14.07.2015
Номер документу46473011
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/3876/12

Ухвала від 29.05.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 06.05.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.04.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.04.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 27.03.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 15.04.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 18.03.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 27.02.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 27.02.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 27.02.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні