Рішення
від 22.02.2007 по справі 6/27-пн-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/27-ПН-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

22.02.2007                                                                Справа №  6/27-ПН-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Пригузи П.Д. при секретарі Андреєвець А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Мото-Континент", ЄДРПОУ 33391100, вул. Фрунзе, 11, м. Херсон

до Відкритого акціонерного товариства "Електромаш", ЄДРПОУ 05808988, пр-т Ушакова, 57, м. Херсон  

третя особа на боці відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "АМП-Інтер", ЄДРПОУ 33015223, вул. Фрунзе, 11, м. Херсон

про визнання права власності на нерухоме майно

за участю представників сторін:

від позивача: Павліш П.В.., довіреність в справі;

від відповідача: Лучишин О.І., довіреність в справі;

від третьої особи: Єрьоменко О.В., довіреність в справі;

Суть спору:

Позивачем заявлено вимоги про визнання за ним права власності на  нерухоме майно.

Позивач стверджує, що на підставі рішення загальних зборів акціонерів ВАТ «Херсонський електромашинобудівний завод»від 31.10.2006р., та рішення зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Мото-Континент»від 15 листопада 2006р., до складу учасників ТОВ «Мото-Континент»увійшло з внеском до статутного фонду частини майна ВАТ «Херсонський електромашинобудівний завод». Майно, що стало внеском до статутного фонду, представляє собою недобудований 15-ти поверховий будинок з вбудованим магазином, розташований по вул. Покришева, буд.30, а також недобудований корпус №5, літера Г та недобудована побутова прибудова, літера В, що раніше входили до складу цілісного майнового комплексу, що знаходиться за адресою пр. Ушакова, 57 у м. Херсоні.

Позивач вказує, що 30.11.2006 року він звернувся до Херсонського ДБТІ із заявою про реєстрацію права власності на зазначені об'єкти ( вих. №89-301106 від 30.11.2006р.), але йому було відмовлено та рекомендовано звернутися до суду про визнання права. В той же час, відповідачеві стало відомо про порушення його прав, оскільки при оформленні Відповідачем витягів з реєстру прав власності на нерухоме майно у БТІ м. Херсону, які були йому надані після внеску нерухомого майна до статутного фонду ТОВ «Мото-Континент», Відповідачем отримано до витягу увійшли і ті об'єкти, що є внеском до статутного фонду ТОВ «Мото-Континент», тобто є власністю позивача, а відповідач продовжує ними розпоряджатися, просить визнати право власності на об'єкти нерухомості: недобудований 15-ти поверховий будинок з вбудованим магазином, розташований по вулиці Покришева, буд. 30;  недобудований корпус №5, літера Г; знаходиться за адресою пр. Ушакова, 57; недобудовану побутову   прибудову,   літера   В,   знаходиться   за адресою пр. Ушакова, 57.

Представник позивача вимоги, викладені у позові підтримав, вважає, що оскільки на даний час у позивача відсутні документи, що підтверджують його право власності він просить визнати право за ним на підставі установчих документів позивача.

Відповідач надав відзив на позов в якому підтвердив факти, викладені позивачем, вважає, що оскільки у витягу з Реєстру прав власності були вказані об'єкти нерухомості, що раніше були передані відповідачем у власність позивача, то він, відповідач, правомірно уклав угоди із третіми особами про їх оренду. Вважає, що права позивача не порушено, просить у позові відмовити. При цьому відповідач зазначає, що право власності на об'єкти нерухомості, що передані до статутного фонду (капіталу) перейшло до позивача.

Заслухавши представників сторін, дослідивши  матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

Рішенням загальних зборів акціонерів ВАТ «Херсонський електромашинобудівний завод»від 31.10.2006р. (а.с.24) постановлено: внести об'єкти незавершеного будівництва до Статутного фонду ТОВ «Мото-Континент»(код ЄДРПОУ 33391100):   

- Недобудований 15-поверховий будинок з вбудованим магазином, розташований за адресою: Херсонська обл., м. Херсон, вул. Покришева, буд.30. Балансова вартість на 1.10.06г - 1668,2 т. грн, крім того ПДВ 333,64 т.грн. Усього:2001,84 т. грн.

- Недобудований корпус №5 літ. Г, недобудована побутова прибудова літ. В, розташовані за адресою: Херсонська обл., м. Херсон, пр. Ушакова, буд.57 Балансова вартість на 1.10.06г - 4484,8т.грн, крім того ПДВ 896,96 т. грн. Усього:5381,76 т. грн.

Право власності ВАТ «Херсонський електромашинобудівний завод»на об'єкт незавершеного будівництва, недобудований 15-поверховий будинок з вбудованим магазином, розташований за адресою: Херсонська обл., м. Херсон, вул. Покришева, буд.30, що переданий до статутного фонду (капіталу) позивача підтверджуються витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 20.09.2006р. (а.с.25) за №11901377.

Право власності ВАТ «Херсонський електромашинобудівний завод»на об'єкти незавершеного будівництва недобудований корпус №5 літ. Г, та недобудовану побутова прибудова літ. В, розташовані за адресою: Херсонська обл., м. Херсон, пр. Ушакова, буд.57, які  передані до статутного фонду (капіталу) позивача підтверджуються витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 30.09.2006р. (а.с.26) за №12332908.

Рішенням зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Мото-Континент»від 15 листопада 2006р. (а.с.21-22), до складу учасників ТОВ «Мото-Континент»увійшов позивач ВАТ «Херсонський електромашинобудівний завод», внеском до статутного капіталу якого стали майнові активи у вигляді об'єктів нерухомого майна: - недобудований 15-ти поверховий будинок з вбудованим магазином, розташований по вул. Покришева, буд. 30; - недобудований корпус №5, літера Г; та недобудована побутова прибудова, літера В, що знаходяться за адресою пр. Ушакова, 57 у м. Херсоні. Цим же рішенням загальних зборів прийнято нову редакцію статуту ТОВ “Мото-Континент”.

Нова редакція статуту ТОВ “Мото-Континент”, до якого включено позивача як учасника товариства, зареєстрована виконавчим комітетом Херсонської міської ради, про що державним реєстратором внесено відомості до Єдиного державного реєстру (а.с.7-20).

Відповідач визнає, що право власності на об'єкти нерухомості, що передані до статутного фонду (капіталу) перейшли до позивача, що підтверджується відповідними рішеннями загальних зборів та, відповідно, пунктом 10.1. статуту ТОВ “Мото-Континент”, де зазначено, що товариство є власником майна переданого йому учасниками.

Оцінивши фактичні обставини справи та   матеріали справи у відповідності до ст.43 ГПК України та правову позицію сторін, суд приходить до висновку, що позов щодо визнання права власності на об'єкти нерухомості позивача підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.12 Закону України “Про господарські товариства” товариство є власником майна, переданого йому засновниками і учасниками у власність.

Пунктом 10.1. статуту ТОВ “Мото-Континент” визначено, що товариство є власником майна переданого йому учасниками.

У відповідності із ст.115 ЦК України господарське товариство є власником майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Суд зазначає, що у відповідності до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, суд робить висновок, що право власності на об'єкти нерухомого майна перейшли до позивача на підставах, передбачених законом та вказане право було правомірно набуте позивачем.

Право позивача як власника будівель та споруд підлягає захисту на підставі ст.392 ЦК України, відповідно до якої власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Суд не приймає до уваги твердження відповідача про визнання ним позову, оскільки відмовивши у позові або припинивши провадження у справі у зв'язку із відсутністю предмета спору суд не здійснить захисту права позивача. Суд враховує, що дії відповідача дають підстави для захисту прав позивача у спосіб, передбачений законом.

Способом захисту права позивача є передбачений ст.16 ЦК України спосіб  захисту цивільних прав та інтересів - визнання права на об'єкти нерухомості:

- Недобудований 15-поверховий будинок з вбудованим магазином, розташований за адресою: Херсонська обл., м. Херсон, вул. Покришева, буд.30.

- Недобудований корпус №5 літ. Г, недобудована побутова прибудова літ. В, розташовані за адресою: Херсонська обл., м. Херсон, пр. Ушакова, буд.57.

Судові витрати покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати за Товариством  з обмеженою відповідальністю "Мото-Континент", ЄДРПОУ 33391100, вул. Фрунзе, 11, м. Херсон:

- Право власності на об'єкт незавершеного будівництва, недобудований 15-поверховий будинок з вбудованим магазином, розташований за адресою: м. Херсон,   вул. Покришева, буд.30.

- Право власності на об'єкт незавершеного будівництва недобудований корпус №5 літ. Г, розташований за адресою: м. Херсон, пр. Ушакова, буд.57.

- Право власності на об'єкт незавершеного будівництва недобудовану побутова прибудова літ. В, розташовану за адресою: м. Херсон, пр. Ушакова, буд.57.   

         Суддя                                                                                      П.Д. Пригуза

           

Повний текст рішення складено та підписано 26.02.2007р.                     

Дата ухвалення рішення22.02.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу464832
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/27-пн-07

Рішення від 22.02.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні