Постанова
від 14.01.2010 по справі 2а-6547/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2010 року                               Справа № 2а-6547/09/0870

11 год. 25 хв.                     

                                                  

Запорізький окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Каракуші С.М.

при секретарі Спєлковій М.В.

за участю прокурора Романова Р.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Запорізького району Запорізької області в інтересах держави, в особі Управління Пенсійного фонду України в Гуляйпільському районі Запорізької області, звернувся з адміністративним позовом до Дочірнього підприємства «Гуляйпільський машинобудівний завод» Відкритого акціонерного товариства «Мотор Січ», у якому позивач просить суд стягнути з відповідача суму заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 69969 грн. 19 коп. В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на те, що відповідач відповідно до Закону є платником страхових внесків до Пенсійного фонду. Згідно до наданих позивачем розрахунків, відповідачем самостійно нарахована сума, за період з липня по жовтень 2009 року, зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 69969 грн. 19 коп., яка відповідачем не сплачена. Неприйняття ДП «Гуляйпільський машинобудівний завод» ВАТ «Мотор Січ» організаційно-правових заходів по сплаті вказаної заборгованості реально порушує інтереси держави в частині одержання платежів на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до бюджету Пенсійного фонду України.

У судовому засіданні прокурор заявлені позовні вимоги підтримав та просив задовольнити їх у повному обсязі.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, на адресу суду надав клопотання про розгляд справи за відсутністю представника, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання повторно не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи відповідач повідомлений належним чином, про причини неявки до суду представника не повідомив, у зв'язку з чим суд розглянув справу на підставі наявних доказів.

Вислухавши пояснення прокурора, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 №636104, відповідач зареєстрований Гуляйпільською районною державною адміністрацією Запорізької області 20.06.1994 за адресою: 70200, Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вул. Петровського, буд. 4.

Відповідно до копії повідомлення про взяття на облік юридичної особи, відповідач зареєстрований в УПФУ в Гуляйпільському районі Запорізької області за № 0208, визначений розмір страхових внесків – 33,2%, встановлені строки перерахування страхових внесків – до 20 числа наступного за звітним місяцем.

Статтями 14 та 15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-ІV (далі – за текстом Закон № 1058) встановлено, що платниками страхових внесків до Пенсійного фонду є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Згідно з пунктом 2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний Фонд України, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663, страхувальники є платниками страхових внесків.

Відповідно до п.6 ст.19 Закону № 1058 страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці працівників що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій працездатності. Страхові внески нараховуються на суми, зазначені в частинах першій та другій цієї статті, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Відповідно до пункту 6 ст. 20 Закону № 1058 страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Частиною 2 ст. 20 Закону № 1058 встановлено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону № 1058 територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Відповідно до наявних в матеріалах справи розрахунків суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за червень – вересень 2009 року, відповідачем самостійно нараховано суму, що підлягає сплаті по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 69969 грн. 19 коп.

На час розгляду справи у відповідача перед Управлінням Пенсійного фонду України в Гуляйпільському районі Запорізької області рахується заборгованість на суму 69969 грн. 19 коп.

За наведених обставин суд приходить до висновку, що вимоги позивача про стягнення з ДП «Гуляйпільський машинобудівний завод» ВАТ «Мотор Січ» на користь Управління Пенсійного фонду України в Гуляйпільському районі Запорізької області заборгованості по внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є обґрунтованими, заснованими на законі і такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 11, 17, 160, 163 КАС України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.           

Стягнути з Дочірнього підприємства «Гуляйпільський машинобудівний завод» Відкритого акціонерного товариства «Мотор Січ» ( 70200, Запорізька область, м. Гуляйполе, вул. 9 Січня, б. 17, код ЄДРПОУ 14313910) на користь Управління Пенсійного фонду України в Гуляйпільському районі Запорізької області (шістдесят дев'ять тисяч дев'ятсот шістдесят дев'ять) грн. 19 коп. (розрахунковий рахунок № 25604301201092, філія ЗО ВАТ «Державний ощадний банк», МФО 313957, код 02760363) заборгованість по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 69969 (шістдесят дев'ять тисяч дев'ятсот шістдесят дев'ять) грн. 19 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова , якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови, а у разі складання постанови в повному обсязі – з дня складання в повному обсязі, заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. Якщо постанову проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя           С.М. Каракуша

Постанову виготовлено в повному обсязі 18 січня 2010 року.

Дата ухвалення рішення14.01.2010
Оприлюднено17.07.2015
Номер документу46520973
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6547/09/0870

Постанова від 14.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Постанова від 14.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні