Постанова
від 04.03.2010 по справі 2а-93/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2010 року Справа № 2а-93/10/0870

11 год. 00 хв.

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Каракуші С.М.

при секретарі Спєлковій М.В.

за участю представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України у Шевченківському районі м. Запоріжжя звернулось з адміністративним позовом до ТОВ «Евріка» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату пенсії, призначеної на пільгових умовах пенсіонеру ОСОБА_2 у розмірі 495 грн. 18 коп. за період з 01.05.2009 року по 30.12.2009 року, посилаючись на те, що колишньому працівнику ТОВ «Евріка» управлінням Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Запоріжжя було призначено пенсію на пільгових умовах за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. № 36, згідно з п. «а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування» для платників збору об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначений відповідно до п. п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Порядок відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах регулюється «Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до пенсійного фонду України» від 19.12.2003р. та Прикінцевими Положеннями Закону України «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування». З травня по грудень 2009 р. відповідачу було нараховано 495 грн. 18 коп., в наслідок чого у відповідача виникла заборгованість перед Управлінням Пенсійного фонду України по відшкодуванню фактичних витрат на виплату пільгових пенсій вищевказаним пенсіонерам в сумі 495 грн. 18 коп., що підтверджується відповідними розрахунками.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав у повному обсязі, просив його задовольнити та дав пояснення в його обґрунтування аналогічні викладеним у позовній заяві.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, у зв'язку з чим суд розглянув справу на підставі наявних доказів.

Вислухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ТОВ «Евріка» знаходиться на обліку Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя.

Колишньому працівнику ТОВ «Евріка» ОСОБА_2 управлінням Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Запоріжжя було призначено пенсію на пільгових умовах відповідно до п. «а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003. Пенсія була призначена на підставі уточнюючих довідок, які встановлювали характер праці та право на призначення пільгової пенсії, виданої відповідачем та на підставі протоколу про призначення пенсій.

Загальний стаж роботи ОСОБА_2 на підприємстві відповідача становить 0 р 11,23 місяців при необхідному пільговому стажі 10 років 00 місяців, відповідно частка відповідача у покритті фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії становить 9,36 %.

Відповідачу направлялись позивачем ОСОБА_3 про суми фактичних витрат на виплату пільгових пенсій в травні - грудні 2009 року на загальну суму 495 грн. 18 коп., але заборгованість в сумі 495 грн. 18 коп. не сплачена.

Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058 (далі за текстом - закон № 1058) визначено принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду.

Згідно з абзацем 1 ч. 2 Прикінцевих положень Закону № 1058 пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Пунктом «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788 від 05.11.1991 р. передбачено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету міністрів України, і за результатами атестації робочих місць, за якими підтверджується право працівника на пільги та компенсації, пов'язані із зайнятістю в несприятливих умовах праці:

- чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах;

- жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Відповідно до частини 2 абз. 2 п. 1 Прикінцевих положень Закону № 1058 до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону № 1058 в разі досягнення пенсійного віку та при наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Законом № 1058.

Відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 1. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди відшкодування вказаних витрат здійснюється підприємствами та організаціями з коштів, призначених на оплату праці, в розмірі плати, що покриває фактичні витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівниками загальновстановленого пенсійного віку: чоловікам - 60 років, жінкам - 55 років в таких розмірах: 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10% до 100 % розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах за списком № 1, затверджених Постановою Кабінету міністрів України від 16.01.2003 р. № 36, і за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівником пенсійного віку, призначених за Списком № 1, з 01.01.2004 р. має здійснюватися незалежно від того, за яким Законом призначена ця пенсія, в порядку передбаченому ч. 2 Прикінцевих Положень Закону № 1058 та пункту «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» всіма підприємствами, установами, організаціями України.

Порядок відшкодування вказаних витрат Пенсійному фонду України врегульований розділом 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до пенсійного фонду України» № 21-1 від 19.12.2003 р., яка зареєстрована в Мінюсті України 16.01.2004 р. за № 64/8663. (далі за текстом - Інструкція № 21-1)

Так, абз.3 п. 6.1. Інструкції № 21-1 визначено коло осіб та розміри, в яких повинні відшкодовуватись пенсійному фонду України витрати на виплату на доставку пільгових пенсій за списком № 1. Зокрема в цьому абзаці вказано, що такий порядок встановлений для платників, зазначених у підпункті 2.1.1. пункту 2.1. цієї Інструкції.

Підпункт 2.1.1. п. 2.1. Інструкції № 21-1 містить перелік роботодавців, що є страхувальниками в розумінні цієї Інструкції та Закону № 1058, а саме підприємства, установи, організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки та політичні партії, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи, які використовують працю фізичних осіб, на умовах трудового контракту, або на інших умовах , передбачених законодавством або за договорами цивільно-правового характеру.

Отже, згідно з абз.3 п. 6.1. Інструкції № 21-1 відшкодування підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону № 1058 в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1. пункту 2.1. цієї Інструкції - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету міністрів України.

Згідно з п. 6.2 Інструкції № 21-1 витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покривається цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Пунктом 6.3. Інструкції № 21-1 передбачено, що у разі ліквідації або зміни власника підприємства, суми зазначених витрат Пенсійному фонду вносять правонаступники.

Відповідно до п.6.4 вказаної Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається управлінням Пенсійного фонду щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го числа січня поточного року, та протягом 10-ти днів з новопризначених пенсій.

Згідно з п.6.8 Інструкції № 21-1 підприємства щомісяця, до 25 числа, вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Позивач розмір суми до відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсії, призначеної за віком на пільгових умовах вищезазначеному пенсіонеру за спірний період у встановлений законодавством строк відповідачу довів, що підтверджується Розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 прикінцевих положень закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій призначених відповідно до пунктів «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», які за спірний період направлялися відповідачу за його юридичною адресою.

З огляду на викладенні норми законодавчих актів, суд приходить до висновку, що ТОВ «Евріка» як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівники якої вийшли на пільгову пенсію, зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених працівникам відповідача, у повному розмірі, і тому заборгованість, яка виникла у ТОВ «Евріка» перед Управлінням Пенсійного Фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя у розмірі 495 грн. 18 коп. за період з травня по грудень 2009 року внаслідок виплати пільгової пенсії пенсіонеру ОСОБА_2 підлягає стягненню з відповідача.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 11, 17, 94, 160, 163 КАС України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Евріка» (69061, м. Запоріжжя, пр. Зустрічний, 13, ЄДРПОУ 20483420) на користь Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя (69014, м. Запоріжжя, вул. Карпенко-Карого, 25-а, розрахунковий рахунок № 25609301001082 у Філії Запорізьке обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 313957, код ЄДРПОУ20508387) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсії призначеної на пільгових умовах пенсіонеру ОСОБА_2 за період з травня по грудень 2009 року включно у розмірі 495 (чотириста дев'яносто п'ять) грн. 18 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова , якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови, а у разі складання постанови в повному обсязі - з дня складання в повному обсязі, заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. Якщо постанову проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя С.М. Каракуша

Постанова виготовлена у повному обсязі 10 березня 2010 року.

Дата ухвалення рішення04.03.2010
Оприлюднено17.07.2015
Номер документу46521527
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-93/10/0870

Ухвала від 11.11.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 11.11.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 15.10.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 16.08.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 06.02.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Ухвала від 14.02.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Ухвала від 11.01.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 29.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Постанова від 04.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Постанова від 04.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні