Постанова
від 10.07.2015 по справі 820/5543/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

10 липня 2015 р. № 820/5543/15

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Панов М.М. розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за адміністративним позовом

Прокурора Дзержинського району м. Харкова в інтересах держави в особі: Східного територіального управління ОСОБА_1 комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства "МЕДІА ТЕХНОЛОГІЇ 2000" про стягнення штрафу ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Прокурор Дзержинського району м. Харкова в інтересах держави в особі: Східного територіального управління ОСОБА_1 комісії з цінних паперів та фондового ринку , звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Відкритого акціонерного товариства "МЕДІА ТЕХНОЛОГІЇ 2000", в якому просить стягнути з Відкритого акціонерного товариства "МЕДІА ТЕХНОЛОГІЇ 2000" до Державного бюджету України на рахунок УК Дзержинського району м. Харкова №31116106700003, В«Надходження до загального фонду державного бюджетуВ» по коду бюджетної класифікації 21081100 В«Адміністративні штрафи та інші санкціїВ» , символ звітності 106, МФО 851011, код ЄДРПОУ 37999654, штраф. в сумі 17000 (сімнадцять тисяч) грн.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачу з поштовим повідомленням за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру. Але до суду повернувся конверт з позначкою "за закінченням терміну зберігання В» , згідно ст. 35 ч. 11 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Заперечень проти позову або заяву про визнання позову до суду в десятиденний строк з дня одержання ухвали суду відповідач не надав.

Аналізуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що відповідач належним чином повідомлений про розгляд справи в скороченому провадженні, розгляд справи не порушує прав третіх осіб, за таких умов, відповідно до вимог ч. 4 ст. 128 КАС України справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, в порядку скороченого провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно до статті 6 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", ОСОБА_1 комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним ОСОБА_2 України.

ОСОБА_1 комісія з цінних паперів та фондового ринку складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату. ОСОБА_1 комісія з цінних паперів та фондового ринку може утворювати територіальні органи у випадках, передбачених у положенні про ОСОБА_1 комісію з цінних паперів та фондового ринку. ОСОБА_1 комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Згідно пункту 14 статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", ОСОБА_1 комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Згідно до ст. 6 Закону України В«Про державне регулювання ринку цінних паперів в УкраїніВ» НКЦПФР є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним ОСОБА_2 України.

НКЦПФР складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату. НКЦПФР може утворювати територіальні органи у випадках, передбачених у положенні про ОСОБА_1 комісію з цінних паперів та фондового ринку. НКЦПФР здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Судом встановлено , національною комісією з цінних паперів та фондового ринку прийнято розпорядження від 23 жовтня 2014 року № 1504 щодо усунення порушень законодавства про цінні папери , відповідно до якого ВАТ «МЕДІА ТЕХНОЛОГІЇ 2000» було зобов'язано у строк до 25.12.2014р. усунути порушення вимог про цінні папери, яке зазначене в установочній частині даного розпорядження шляхом: розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів; опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної ОСОБА_2 України Кабінету Міністрів України або НКЦПФР; подання до Східного теруправління НКЦПФР; розміщення на власній веб-сторінці в мережі Інтернет особливої інформації про зміну складу посадових осіб емітента. Письмово проінформувати східне, тер управління НКЦПФР про стан виконання цього розпорядження не пізніше 31.12.2014 року (включно) з наданням підтверджуючих документів.

Постановою від 24.02.2015 року Східним територіальним управлінням національної комісії з цінних паперів та фондового ринку порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ВАТ «МЕДІА ТЕХНОЛОГІЇ 2000» .

ОСОБА_1 комісії з цінних паперів та фондового ринку № 41-СХ-1-Е від 04.03.2015 року встановлено, що в порушення вимог про цінні папери, яке зазначене в установочній частині даного розпорядження шляхом: розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів; опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної ОСОБА_2 України Кабінету Міністрів України або НКЦПФР; подання до Східного теруправління НКЦПФР; розміщення на власній веб-сторінці в мережі Інтернет особливої інформації про зміну складу посадових осіб емітента. Письмово проінформувати східне, теруправління НКЦПФР про стан виконання цього розпорядження не пізніше 31.12.2014 року (включно) з наданням підтверджуючих документів.

Постановою від 04.03.2015 року Східним територіальним управлінням національної комісії з цінних паперів та фондового ринку порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ВАТ «МЕДІА ТЕХНОЛОГІЇ 2000» .

За результатами розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів, за нерозміщення інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії про ринок цінних паперів, постановою від 13.03.2015 року № 41 -СХ-1-Е на відповідача накладено штраф у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 гривень.

Відповідно до п. 10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", передбачено право НКЦПФР (до її утворення - ДКЦПФР) надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до п.14 ст.8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" НКЦПФР має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Статтею 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" передбачена відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів, в т.ч. за невиконання розпоряджень уповноважених осіб НКЦПФР (до її утворення - ДКЦПФР) щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів.

Так, відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" НКЦПФР застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невиконання або несвоєчасне виконання рішень ОСОБА_1 комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб ОСОБА_1 комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з пунктами 2, 3, 5 розділу 15 Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій штраф має бути сплачений юридичною особою не пізніше як через 15 днів з дати отримання ним постанови. Юридичні особи сплачують штрафи шляхом перерахування коштів до Державного бюджету. У разі несплати штрафу юридичною особою в строк, встановлений пунктом 2 цього розділу, штраф стягується в судовому порядку.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що позивач під час застосування фінансових санкцій до відповідача діяв в межах повноважень, в порядку та у спосіб, що передбачені Законами України В«Про державне регулювання ринку цінних паперів в УкраїніВ» та В«Про цінні папери та фондовий ринокВ» .

Таким чином , постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів від 13.03.2015 року № 41 -СХ-1-Е у передбачені законодавством строки суми фінансових санкцій відповідачем у добровільному порядку до Державного бюджету не сплачені. У відповідача на час розгляду справи існує заборгованість у розмірі 17000 грн.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС України судові витрати не стягуються.

Згідно з ч.1 ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України, негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

Керуючись ст.ст. 94, 160-163, 167, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора Дзержинського району м. Харкова в інтересах держави в особі: Східного територіального управління ОСОБА_1 комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства "МЕДІА ТЕХНОЛОГІЇ 2000" про стягнення штрафу - задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "МЕДІА ТЕХНОЛОГІЇ 2000" (код ЄДРПОУ 30592973, адреса: 61018, м. Харків, вул.. Дерев'янка, буд.І-А ) штрафні санкції накладені за порушення законодавства на ринку цінних паперів постановою від 13.03.2015 року № 41 -СХ-1-Е в сумі 17000 (сімнадцять тисяч) гривень та перерахувати в доход до Державного бюджету України на рахунок УК Дзержинського району м. Харкова №31116106700003, В«Надходження до загального фонду державного бюджетуВ» по коду бюджетної класифікації 21081100 В«Адміністративні штрафи та інші санкціїВ» , символ звітності 106, МФО 851011, код ЄДРПОУ 37999654.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Панов М.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.07.2015
Оприлюднено17.07.2015
Номер документу46522823
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/5543/15

Постанова від 10.07.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Ухвала від 02.06.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні