Рішення
від 30.12.2011 по справі 2/0913/756/11
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/0913/756/11

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 грудня 2011 року смт. Рожнятів

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого судді Витвицького В.В.

секретаря судового засідання Коваль В.В.

позивачки ОСОБА_1

відповідачки ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Рожнятів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди від злочину, -

в с т а н о в и в:

в основу позовних вимог ОСОБА_1 зіслалася на те, що 24 жовтня 2009 року, приблизно о 17 год. 30 хв., вона садила часник на своєму городі, де її та її дочку ОСОБА_3 став обзивати її сусід, син відповідачки ОСОБА_4, з приводу чого вона зробила останньому зауваження. Однак, приблизно через півгодини до неї на подвір'я прийшла відповідачка ОСОБА_2 разом з своєю мамою ОСОБА_5, які тримали в руках дерев'яні палиці. Тут же, ОСОБА_2 розпочала з нею сварку з приводу того, що протягом останніх восьми років між ними існують неприязні відносини через неправомірну поведінку неповнолітнього сина відповідачки по відношенню до неї. Обзиваючи її різними непристойними словами, ОСОБА_2 стала наносити їй удари палицею по різних ділянках тіла, а коли палиця зламалась, то вона взяла палицю в своєї матері, якою продовжувала наносити їй удари до тих пір, поки вона не втратила свідомість. Прийшовши до себе, вона через свою сусідку ОСОБА_6, повідомила про даний інцидент в міліцію та викликала автомобіль В«Швидкої допомогиВ» . Приблизно через годину приїхав автомобіль В«Швидкої допомогиВ»з Брошнівської міської лікарні і їй було надано невідкладну медичну допомогу. 25 жовтня 2009 року, в зв'язку з погіршенням стану здоров'я, їй було надано медичну допомогу в Рожнятівській ЦРЛ, а 29 жовтня 2009 року поступила на стаціонарне лікування в нейрохірургічне відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, де перебувала на лікуванні до 4 листопада 2009 року.

Згідно висновку комісійної судово-медичної експертизи від 29 березня 2011 року ОСОБА_2 спричинила їй легкі тілесні ушкодження, в зв'язку з чим вона звернулася зі скаргою, в порядку приватного обвинувачення, про притягнення ОСОБА_2 до кримінальної відповідальності за ч.1 ст.125 КК України. Вироком Рожнятівського районного суду від 21 липня 2011 року ОСОБА_2 визнано винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.125 КК України та призначено покарання у виді 700 грн. штрафу. Її позов задоволено частково та стягнуто з ОСОБА_2 в її користь матеріальну шкоду в сумі 347 грн. 13 коп., моральну шкоду в сумі 1 300 грн. та витрати за надання правової допомоги в сумі 1 050 грн. Ухвалою колегії суддів судової палати з кримінальних справ Апеляційного суду Івано-Франківської області від 3 листопада 2011 року згаданий вище вирок суду відносно ОСОБА_2 скасовано і її звільнено від кримінальної відповідальності, а справу закрито на підставі ст.49 КК України у зв'язку із закінченням строків давності, а тому вона змушена повторно звернутися в суд з цивільним позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди від злочину.

В результаті злочинних дій ОСОБА_2 спричинила їй матеріальну шкоду на загальну суму 677 грн. 25 коп., які вона витратила на придбання медикаментів, перебуваючи на стаціонарному лікуванні, що підтверджується касовими чеками аптек, які долучено до матеріалів кримінальної справи. Крім того, відповідачка спричинила їй значну моральну шкоду, яка виразилась в перенесенні і терпінні нею, людиною похилого віку, фізичного болю, перенесенні фізичних і моральних страждань та переживань внаслідок отриманих тілесних ушкоджень, погіршенні стану здоров'я, порушенні душевної рівноваги та сильних душевних хвилювань, пониженні працездатності. Через свій фізичний стан вона змушена була на протязі тривалого періоду часу провести в лікарні та вдома, а головні болі її турбують і на даний час. В зв'язку з цим завдану їй моральну шкоду вона оцінює в 10 000 грн., яка буде необхідним частковим еквівалентом для відновлення її попереднього фізичного і душевного стану. За надання правової допомоги по зверненню до суду та ведення кримінальної справи в суді вона понесла витрати по оплаті адвоката в сумі 1 050 грн., що підтверджується відповідними квитанціями, долученими до кримінальної справи №1-19 за 2011 рік.

Позивачка просить винести рішення, яким стягнути з відповідачки в її користь 677 грн. 25 коп. матеріальної шкоди, 10 000 грн. моральної шкоди та 1 050 грн. -витрати по оплаті адвоката.

В судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 позов підтримала у повному об'ємі.

Відповідачка ОСОБА_2 позов не визнала, хоча не заперечила, що 24 жовтня 2009 року, приблизно о 17 год. 30 хв., їй поскаржився її син ОСОБА_7, що ОСОБА_1 намагалась його побити. Оскільки протягом останніх восьми років вона перебуває з ОСОБА_1 в неприязних відносинах, то вирішила не вступати з нею в конфлікт. Після цього вона зі своєю мамою ОСОБА_5 вийшли на свій город, де побачили, що ОСОБА_1 прополює свої грядки, а бур'яни кидає на їх грядку. З цього приводу вона зробила ОСОБА_1 зауваження, на ґрунті чого між ними виникла сварка. Стверджує, що ні вона, ні її мати ОСОБА_1 не били ні палками, ні руками. З вироком Рожнятівського районного суду від 21 липня 2011 року, яким вона засуджена за ч.1 ст.125 КК України, не згідна, недивлячись на те, що даний вирок в апеляційному порядку не оскаржувала. Просить в позові відмовити.

Суд, вивчивши матеріали справи, вислухавши сторін, вважає, що позов підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступного.

У відповідності до ч.1 ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Копією вироку Рожнятівського районного суду від 21 липня 2011 року підтверджено, що відповідачка ОСОБА_2 24 жовтня 2009 року умисно заподіяла ОСОБА_1 легкі тілесні ушкодження. Цим вироком суду ОСОБА_2 визнано винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.125 КК України і їй призначено покарання у виді штрафу в розмірі 700 грн. Цивільний позов ОСОБА_1 задоволено частково, стягнуто з ОСОБА_2 в її користь матеріальну шкоду в сумі 347 грн. 13 коп., 1 300 грн. моральної шкоди та 1 050 грн. за надання правової допомоги зі сторони адвоката (а.с.4-7).

В своїй апеляції потерпіла ОСОБА_1, оспорюючи м'якість покарання засудженої ОСОБА_2 за ч.1 ст.125 КК України та розмір морального відшкодування, просила вирок скасувати та призначити ОСОБА_2 більш суворе покарання і задовольнити її цивільний позов в повному об'ємі.

Засуджена ОСОБА_2 вирок Рожнятівського районного суду від 21 липня 2011 року в апеляційному порядку не оскаржувала, однак в апеляційній інстанції просила звільнити її від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності, а провадження у справі закрити.

Копією ухвали колегії судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Івано-Франківської області від 3 листопада 2011 року підтверджено, що апеляцію потерпілої ОСОБА_1 залишено без задоволення, а вирок Рожнятівського районного суду від 21 липня 2011 року відносно ОСОБА_2 скасовано, звільнено її від кримінальної відповідальності, а справу закрито на підставі ст.49 КК України у зв'язку із закінченням строків давності (а.с.8).

З листа Івано-Франківської обласної клінічної лікарні №1055 від 18 липня 2011 року видно, що ОСОБА_1 знаходилась на лікуванні у відділенні нейрохірургії з 29 жовтня по 4 листопада 2009 року і нею придбано медикаменти за власний рахунок, згідно листка призначення, на загальну суму 347 грн. 13 коп., в зв'язку з чим позов в частині стягнення матеріальної шкоди підлягає саме на дану суму (а.с.29). Інших доказів про те, що вона на лікування витратила більшу суму, ОСОБА_1 суду не представила.

Крім того, позивачкою при веденні кримінальної справи понесено витрати по наданню правової допомоги зі сторони адвоката в сумі 1 050 грн., що підтверджується копіями квитанцій адвоката ОСОБА_8 №1-22/10 від 23 листопада 2010 року та №1-19/05 від 19 травня 2011 року, а тому позов в цій частині підлягає до повного задоволення (а.с.27,28).

Позов в частині стягнення моральної шкоди підлягає до часткового задоволення з таких підстав.

Моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, згідно ч.1 ст.1167 ЦК України, відшкодовується особою, яка її завдала.

Свої вимоги в цій частині ОСОБА_1 мотивує тим, що своїми злочинними діями ОСОБА_2 спричинила їй моральну шкоду, яка виразилась в перенесенні і терпінні нею фізичного болю, перенесенні фізичних і моральних страждань та переживань, внаслідок чого погіршився її стан здоров'я, порушилась душевна рівновага та понизилась працездатність.

У відповідності до ст.30 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

Позивачка ОСОБА_1 не надала суду переконливих доказів на підтвердження своїх позовних вимог в цій частині щодо заподіяння їй моральної шкоди в розмірі 10 000 грн., а тому суд вважає, що позов в частині стягнення моральної шкоди, також виходячи із засад розумності, виваженості та справедливості, підлягає до часткового задоволення.

У відповідності до ст.88 ЦПК України судові витрати по справі слід стягнути з відповідачки, що складає: 188 грн. 20 коп. судовий збір майнового характеру та 188 грн. 20 коп. -судовий збір про відшкодування моральної шкоди.

На підставі ст.ст.1166, 1167 ЦК України та керуючись ст.ст. 209, 213-215, 218, 223, 294 ЦПК України, суд -

рішив:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки та жительки с.Креховичі, вул.Стефаника, 29, Рожнятівського району Івано-Франківської області в користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки та жительки с.Креховичі, вул.Стефаника, 28, Рожнятівського району Івано-Франківської області матеріальну шкоду в сумі 347 (триста сорок сім) грн. 13 коп. та моральну шкоду в сумі 1 300 (одна тисяча триста) грн., а також 1 050 (одну тисячу п'ятдесят) грн. за надання правової допомоги.

Стягнути з ОСОБА_2 в доход держави судовий збір в розмірі 376 (триста сімдесят шість) грн. 40 коп. (призначення платежу В«судовий збірВ»за позовом ОСОБА_1, Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 02891486).

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Івано -Франківської області через Рожнятівський районний суд протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя (підпис):

З оригіналом вірно

Голова Рожнятівського районного суду ОСОБА_9

СудРожнятівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення30.12.2011
Оприлюднено17.07.2015
Номер документу46547184
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2/0913/756/11

Рішення від 30.12.2011

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Витвицький В.В. В. В.

Рішення від 30.12.2011

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Витвицький В.В. В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні