Ухвала
від 09.07.2015 по справі 904/6674/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

09.07.15р. Справа № 904/6674/14

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Калиниченко Л.М.

при секретарі судового засідання: Стронгіній О.О.

за участю представників сторін:

від кредитора: Коломієць С.В., дов. № 06 від 02.06.2015р., СТ "Явір Плюс"

Онищук Т.В., дов. № 119/09/20 від 20.02.2015р., Управління ПФУ в Красногвардійському районі

Хмелевська О.В., дов. № 10/03-08 від 16.06.15р., ПАТ "Банк Форум"

Нестуля О.О., витяг з наказу № 28/1-К від 27.03.2014р., Вищий навчальний заклад Укоопспілки "Полтавський університет економіки і торгівлі"

від боржника: Андросова В.Є., ліквідатор

розглянувши справу

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАЙМАКС ІНВЕСТ", м. Київ

до боржника Підприємства УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Розглядається скарга № б/н від 02.07.15р. Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" на дії та бездіяльність ліквідатора у справі № 904/6674/14 про банкрутство Підприємства УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991 арбітражного керуючого Андросової В.Є. (том 3, а/с 198 - 199).

В судове засідання з'явились ліквідатор Андросова В.Є., представники Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська, СТ "Явір Плюс", Вищий навчальний заклад Укоопспілки "Полтавський університет економіки і торгівлі", Публічного акціонерного товариства "Банк Форум".

08.07.15р. до господарського суду Дніпропетровської області надійшло клопотання № 55 від 07.07.15р. ТОВ "Траймакс Інвест", в якому просить провести судове засідання без його участі та відмовити в задоволенні скарги ПАТ "Банк Форум" на дії та бездіяльність ліквідатора в повному обсязі.

Представник Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" підтримує подану ним скаргу та просить задовольнити її в повному обсязі. Вважає, що ліквідатор порушує вимоги Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", що негативно відображається при проведенні ліквідаційної процедури у справі № 904/6674/14 про банкрутство Підприємства УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991, а саме: не було проведено аналізу фінансово-господарської діяльності Банкрута, аналізу інвестиційного становища боржника та його становища на ринках та аналізу фінансової-господарської діяльності боржника на предмет виявлення приховування стійкої фінансової неспроможності та незаконних дій у разі банкрутства відповідно до вимог Наказу Міністерства юстиції України від 26.02.2013р. №327/5 (Надалі - Наказ МЮУ №327/5) зареєстрованого і Міністерстві юстиції України 27.02.2013р. за №331/22863 «Про затвердження Порядку проведення аналізу фінансово-господарського стану суб'єктів господарювання державних підприємств і підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує п'ятдесят відсотків, та підготовки на запити суду, прокуратури або іншого уповноваженого органу висновків про наявність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства».

Також, представник Публічного акціонерного товариства "Банк Форум", що на сьогодні розмір сукупних вимог кредиторів до банкрута становить близько 30, 0 млн. гривень, а вартість цілісного майнового комплексу підприємства банкрута, згідно незалежної оцінки становить - 169, 7 млн. гривень, тобто в п'ять разів перевищує сукупний розмір вимог кредиторів, що призводить до порушення прав і інтересів ПАТ "Банк Форум".

Крім того, ліквідатор не врахувала, що Банк знаходиться в ліквідаційній процедурі і зацікавлений в якнайшвидшому продажу майна банкрута. У разі отримання грошових коштів від реалізації заставного майна банкрута будуть спрямовані на погашення вимог вкладників Банку.

Представник ПАТ "Банк Форум" вважає, що в ч. 9 ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що погашення вимог забезпечених кредиторів за рахунок майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в позачерговому порядку. А в ч. 1 ст. 43 вищеозначеного Закону зазначено, що початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів. Представник ПАТ "Банк Форум" вважає, що ліквідатор Андросова В.Є. не дотримується вимог чинного законодавства, у зв'язку з чим, просить суд визнати неналежними дії ліквідатора у справі № 904/6674/14 про банкрутство Підприємства УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991 арбітражного керуючого Андросової В.Є.

Крім того, просить суд припинити повноваження ліквідатора Андросової В.Є. по даній справі та запропонувати надати пропозиції нової кандидатури ліквідатора по справі № 904/6674/14.

Ліквідатор Андросова В.Є. не погоджується зі скаргою ПАТ "Банк Форум", надала 08.07.15р. до суду відзив за № 01-34/02-28/166 з додатками та докази направлення відзиву на адресу ПАТ "Банк Форум".

В судовому засіданні ліквідатор Андросова В.Є. пояснила, що при здійсненні повноважень, покладених на неї в ліквідаційній процедурі, виконувала належним чином, з дотриманням вимог діючого законодавства, визначених Законом.

Ліквідатор просить звернути увагу на те, що ч.5 ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено: У разі банкрутства боржника з вини його засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі з вини керівника боржника, які мають право давати обов'язкові для боржника вказівки чи мають можливість іншим чином визначати його дії, на засновників (учасників, акціонерів) боржника - юридичної особи або інших осіб у разі недостатності майна боржника може бути покладена субсидіарна відповідальність за його зобов'язаннями.Стягнені суми включаються до складу ліквідаційної маси і можуть бути використані тільки для задоволення вимог кредиторів у порядку черговості, встановленому цим Законом.

Для вирішення питання можливості задоволення вимог кредиторів, 24.04.15р. відбулись збори кредиторів банкрута, на котрих ліквідатор доповіла по наступному порядку денному:

Доповідь ліквідатора стосовно порядку продажу майна підприємств банкрутів відповідно до вимог Закону, а також освітлення проблемних питань, які виникають на практиці арбітражних керуючих, стосовно порядку продажу майна та порядку розподілу грошових коштів отриманих від продажу майна підприємств банкрутів.

Висловлення кредиторами позицій (думок, міркувань) стосовно отриманої інформації від ліквідатора та при необхідності прийняття відповідних рішень по даному питанню.

На даних зборах кредиторів Банкрута, представник кредитора - Споживче товариство «ЯВІР ПЛЮС» висловив свої обґрунтовані сумніви щодо визначення початкової вартості цілісного майнового комплексу Банкрута та наполягав на проведені незалежної оцінки майна Банкрута за власний рахунок відповідно до ст.57 Закону. Позиція кредитора Банкрута - Споживче товариство «ЯВІР ПЛЮС» була підтримана всіма іншими кредиторами Банкрута, за виключенням заставного кредитора - ПАТ «Банк Форум», доказом чого є протокол зборів кредиторів Банкрута від 24.04.2015р., оригінал котрого знаходиться в матеріалах справи.

Також на даних зборах кредиторів Банкрута, представником кредитора - ТОВ «Траймакс Інвест» було запропоновано проведення за власний рахунок рецензії незалежної оцінки майна Банкрута, яку ініціював провести за власний рахунок кредитор - Споживче товариство «ЯВІР ПЛЮС».

За результатами проведення зборів кредиторів Банкрута 24.04.2015р., більшістю голосів збори кредиторів вирішили наступне:

1.Вважати сумніви щодо визначення початкової вартості цілісного майнового комплексу, підтверджені інформацією наданою кредитором ТОВ «Явір Плюс» - обґрунтованими. 2.Звернутися до господарського суду Дніпропетровської області з клопотанням про проведення незалежної оцінки яка здійснюється у порядку визначеному ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» відповідно до вимог ст. 57 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

3. Затрати щодо проведення оцінки покласти на ТОВ «Явір Плюс».

4. Провести рецензію на результати незалежної оцінки. Затрати щодо проведення рецензії на незалежну оцінку покласти на ТОВ «Траймакс Інвест».

5. Якщо вартість цілісного майнового комплексу за результатами незалежної оцінки підтвердженою рецензією буде вище ніж визначена господарським судом Дніпропетровської області сума сукупності вимог кредиторів, вважати її початковою вартістю при проведенні реалізації цілісного майнового комплексу Банкрута.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 26.05.2015р. по справі №904/6674/14 було задоволено клопотання №40 від 29.04.15р. ТОВ «Траймакс Інвест» про призначення рецензії незалежної оцінки майна банкрута та призначено проведення рецензії незалежної оцінки майна Банкрута за рахунок кредитора - ТОВ «Траймакс Інвест», також було задоволено клопотання №03 від 29.04.15р. СТ «Явір Плюс» про проведення незалежної оцінки майна банкрута та призначено проведення незалежної оцінки майна Банкрута за рахунок кредитора - СТ «Явір Плюс». Також було задоволено клопотання №22/05-02 від 22.05.15р. СТ «Явір Плюс» про обрання суб'єкта оціночної діяльності та обрано суб'єктом оціночної діяльності майнового комплексу Банкрута - Приватне підприємство «Донецько-східний брокерський торговий дім» (код ЄДРПОУ 32516073). Додатково було зобов'язано ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Андросову В.Є. надати суб'єкту оціночної діяльності всю необхідну документацію Банкрута, а також допуск до майна банкрута, які необхідні для проведення незалежної оцінки майна.

Вищезазначена ухвала господарського суду Дніпропетровської області від 26.05.2015р. по справі №904/6674/14 набрала законної сили з дня її прийняття та до теперішнього часу не була оскаржена, в тому числі і кредитором ПАТ «Банк Форум», отже останній не скористався своїм правом наданим діючим законодавством України по оскарженню ухвали суду котрою і було призначено проведення незалежної оцінки майна Банкрута з подальшої її рецензією.

Кредитором СТ «ЯВІР ПЛЮС» було надано ліквідатору звіт про оцінку вартості цілісного майнового комплексу Банкрута, як сукупності активів підприємства, призначених для реалізації в рамках процедури банкрутства станом на 08 червня 2015 року. Згідно з висновками даного звіту, ринкова вартість цілісного майнового комплексу Банкрута становить 169 619 179,72грн. (сто шістдесят дев'ять мільйонів шістсот дев'ятнадцять тисяч сто сімдесят дев'ять грн. 72 коп.).

В подальшому кредитором ТОВ «Траймакс Інвест» було надано ліквідатору рецензію на вищезазначений звіт про оцінку вартості цілісного майнового комплексу Банкрута, як сукупності активів підприємства, призначених для реалізації в рамках процедури банкрутства. Згідно з висновками даної рецензії, звіт в цілому відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, має незначні недоліки, котрі не вплинули на достовірність оцінки і може використовуватися для цілей, передбачених у звіті.

Загальна сукупність визнаних у встановленому Законом порядку вимог кредиторів Банкрута становить 40 953 416,49грн., а ринкова вартість цілісного майнового комплексу Банкрута, згідно з висновками суб'єкта оціночної діяльності перевищує таку суму більше ніж в чотири рази та становить 169 619 179,72грн.

30 червня 2015 року ліквідатором отримано від заставного кредитора ПАТ «Банк Форум» лист (вих. №8415/1.2 від 25.06.2015р.) щодо продажу майна банкрута в якому зазначено, що ПАТ «Банк Форум» погоджує наступне:

· Проведення ліквідатором Банкрута Андросовою В.Є. аукціону з продажу цілісного майнового комплексу, що належить Банкрута, розташованого за адресою: Київська область, місто Бровари, вулиця Красовського, будинок 16 (шістнадцять), загальною площею 36 152,3кв.м.

· Встановлення початкової вартості лоту, яка є сукупністю визнаних вимог кредиторів, відповідно до затвердженого реєстру кредиторів у справі про банкрутство Банкрута, згідно з ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 19.02.2015р., справа №904/6674/14.

Ліквідатор вважає, що надана згода ПАТ «Банк Форум» на продаж майна Банкрута, викладена у вищезазначеному листі останнього (вих. №8415/1.2 від 25.06.2015р.) є некоректною та такою, що не відповідає вимогам Закону у зв'язку із наступним:

· ПАТ «Банк Форум» погоджено продаж цілісного майнового комплексу Банкрута який складається з нерухомого майна розташованого за адресою: Київська область, місто Бровари, вулиця Красовського, будинок 16 (шістнадцять), загальною площею 36 152,3кв.м.

Ліквідатор зазначила, що до цілісного майнового комплексу Банкрута, окрім заставного нерухомого майна, також повинно входити інше майно (активи) Банкрута у вигляді обладнання та дебіторської заборгованості.

Ліквідатор пояснила, що при виконанні покладених на неї обов'язків у справі, діяла в інтересах як банкрута, так і кредиторів.

Оскільки зборами кредиторів прийнято рішення щодо сумніву визначення початкової вартості майна банкрута, була застосована ст. 57 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", в якій зазначено: У разі наявності обґрунтованих сумнівів щодо визначеної арбітражним керуючим початкової вартості майна комітет кредиторів або окремий кредитор чи власник майна боржника можуть звернутися до господарського суду з клопотанням про проведення незалежної оцінки. Господарський суд своєю ухвалою може призначити незалежну оцінку майна боржника за рахунок зацікавлених кредиторів (кредитора), що здійснюється у порядку, визначеному Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Відповідно до абз.4 ч.1 ст.44 Закону, Вибір способів продажу активів банкрута здійснюється ліквідатором з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною.

Ліквідатор просить суд відмовити Публічному акціонерному товаристві "Банк Форум" у задоволенні скарги № б/н від 02.07.15р., оскільки вона є безпідставною та не доведено, які саме норми Закону були порушені ліквідатором.

Такої думки присутні в судовому засіданні кредитори, які просять суд визнати вищезазначену скаргу на дії ліквідатора Андросової В.Є. безпідставною, надуманою та відмовити ПАТ "Банк Форум" у задоволенні.

Вислухавши думку представника скаржника - ПАТ "Банк Форум", ліквідатора, кредиторів по справі, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Ухвалою від 25.09.14р. господарський суд Дніпропетровської області порушив провадження у справі про банкрутство Підприємства УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991, ввів процедуру розпорядження майном, строком на 115 днів, до 16.01.15р., розпорядником майна призначено арбітражного керуючого арбітражного керуючого Андросову Вікторію Євгенівну, свідоцтво № 1058 від 04.07.13р. (49000, м. Дніпропетровськ, а/с 4548, ідентифікаційний номер 2788600606).

Офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом розміщено на офіційному веб - сайті Вищого господарського суду України 29.09.14р., номер публікації № 9375.

Ухвалою від 20.01.15р. господарський суд Дніпропетровської області продовжив процедуру розпорядження майном та повноваження розпорядника майна Андросової Вікторії Євгенівни, свідоцтво № 1058 від 04.07.13р. у справі № 904/6674/14 про банкрутство Підприємства УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991 до 21.02.15р. та зобов'язав розпорядника майна боржника Андросову В.Є. в строк до 21.02.15р. подати до господарського суду Дніпропетровської області протокол засідання комітету кредиторів щодо відкриття санаційної чи ліквідаційної процедури у справі № 904/6674/14 про банкрутство Підприємства УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991.

Ухвалою від 05.02.15р. господарський суд Дніпропетровської області затвердив реєстр вимог кредиторів з вимогами наступних кредиторів:

- Товариство з обмеженою відповідальністю "Траймакс Інвест", м. Київ на суму 2 305 200, 00 грн. - 4 черга задоволення вимог кредиторів, судовий збір у розмірі 6090, 00 грн. - 1 черга задоволення;

- Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська на суму 324 344, 59 грн., які включені до другої черги задоволення вимог кредиторів;

- Вищий навчальний заклад Укоопспілки "Полтавський університет економіки і торгівлі", м. Полтава на суму 4 000 000, 00 грн. (основний борг), які віднесені до четвертої черги задоволення вимог кредиторів;

- Публічне акціонерне товариство "БАНК ФОРУМ", м.Київ на суму у розмірі 284 977, 12 грн. (пеня за прострочений кредит та проценти) - до шостої черги задоволення вимог кредиторів; сума у розмірі 598, 00 грн. (заборгованість за розрахункове обслуговування поточних рахунків )- до четвертої черги задоволення вимог кредиторів;

- Споживче товариство "Явір Плюс", м.Дніпропетровськ на суму 5 662 450, 00 грн. (основний борг) - 4 черга задоволення вимог кредиторів, на суму 1 218, 00 грн. (судовий збір) - 1 черга задоволення вимог кредиторів;

- Споживче товариство "Лан", м.Дніпропетровськ на суму 206 802,17 грн. (основний борг), які віднесені до четвертої черги задоволення вимог кредиторів та судовий збір у сумі 1 218,00грн. - перша черга задоволення вимог кредиторів;

- Публічне акціонерне товариство "Укртелеком" в особі Київської обласної філії Публічного акціонерного товариства "Укртелеком", м. Київ на суму 5 883, 62 грн. (основний борг), які віднесені до четвертої черги задоволення вимог кредиторів, на суму 1 218, 00 грн. (судовий збір) - 1 черга задоволення вимог кредиторів;

- Державна податкова інспекція у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області на суму 152 776, 66 грн., які включені до шостої черги задоволення вимог кредиторів.

Окремо вніс вимоги кредитора, забезпечених заставою:

- Публічне акціонерне товариство "Банк Форум" м. Київ на суму 28 550 117, 00 грн. та на суму 24 259 369, 32 грн.

19.02.15р. господарський суд Дніпропетровської області припинив процедуру розпорядження майном боржника, припинив повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого Андросової Вікторії Євгенівни, свідоцтво № 1058 від 04.07.13р. (49000, м. Дніпропетровськ, а/с 4548, ідентифікаційний номер 2788600606) по справі № 904/6674/14 про банкрутство Підприємства УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991, визнав Підприємство УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991 - банкрутом, відкрив ліквідаційну процедуру у справі строком на 1 рік, до 19.02.16р., ліквідатором призначив арбітражного керуючого Андросову Вікторію Євгенівну, свідоцтво № 1058 від 04.07.13р. (49000, м. Дніпропетровськ, а/с 4548, ідентифікаційний номер 2788600606).

Згідно ч. 11 ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" дії (бездіяльність) ліквідатора (ліквідаційної комісії) можуть бути оскаржені до господарського суду учасниками справи про банкрутство, права яких порушено такими діями (бездіяльністю).

Частиною 12 ст. 41 вказаного вище Закону передбачено, що у разі невиконання або неналежного виконання ліквідатором своїх обов'язків господарський суд за клопотанням комітету кредиторів або з власної ініціативи може припинити повноваження ліквідатора і призначити нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом.

02.07.15р. до господарського суду Дніпропетровської області надійшла скарга № б/н від 02.07.15р. Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" на дії та бездіяльність ліквідатора у справі № 904/6674/14 про банкрутство Підприємства УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991 арбітражного керуючого Андросової В.Є.

У судовому засіданні не знайшло підтвердження щодо бездіяльності або порушень норм діючого законодавства ліквідатором Андросовою В.Є.

Всі доводи, на якій посилається скаржник спростовуються матеріалами справи.

З матеріалів справи вбачається, що відповідного до іпотечного договору №3-0326/13/11ГР від 23.10.2013р. укладеного між Банкрутом та ПАТ «Банк Форум», Банкрутом було передано в іпотеку ПАТ «Банк Форум» нерухоме майно, яке належить на праві власності Банкруту, а саме нерухоме майно яке розташовано за адресою: 07400 Київська область, м. Бровари, вулиця Красовського,16 (Надалі - Заставне майно Банкрута).

За результатами проведеної інвентаризації майна Банкрута було встановлено, що майно (активи) Банкрута складаються з наступного:

· Комплекс (нерухоме майно) яке розташовано за адресою: 07400 Київська область, м. Бровари, вулиця Красовського,16;

· Обладнання;

· Право вимоги грошових коштів (дебіторська заборгованість).

Відповідно до ч.4 ст.42 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (Надалі - Закон), майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує. Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Зборами кредиторів банкрута було прийнято рішення щодо проведення рецензії незалежної оцінки майна банкрута, за власний рахунок СП "Явір Плюс". Таке рішення зборів кредиторів було відображено в ухвалі господарського суду Дніпропетровської області від 26.05.15р., якій суд задовольнив клопотання ТОВ "Траймакс Інвест" про призначення рецензії незалежної оцінки майна банкрута.

Звіт про оцінку майна банкрута було надано ліквідатору Андросовій В.Є. Згідно з виписки суб'єкта оціночної діяльності ринкова вартість цілісного майнового комплексу банкрута становить - 169 619 179, 72 грн.

Відповідно до ч.3 ст.98 Закону, Під час реалізації своїх прав та обов'язків арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) зобов'язаний діяти добросовісно, розсудливо, з метою, з якою ці права та обов'язки надано (покладено), обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії), на підставі, у межах та спосіб, що передбачені Конституцією та законодавством України про банкрутство.

Отже з викладеного вбачається, що діючи добросовісно, розсудливо, обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для справи, в інтересах всіх сторін та учасників у справі про банкрутство, як це передбачено Законом, та з урахуванням наявності рішення зборів кредиторів Банкрута від 24.04.2015р., ліквідатором було вжито всіх можливих заходів для забезпечення відчуження майна Банкрута за найвищою ціною.

ПАТ «Банк Форум» в своїй скарзі на дії та бездіяльність арбітражного керуючого Андросової В.Є. не вказав та не довів які саме норми законодавства України порушив арбітражний керуючий, при виконання вимог Закону, рішення зборів кредиторів та ухвал господарського суду, з метою забезпечення відчуження всього наявного майна Банкрута за найвищою ціною, як це передбачено абз.4. ч.1 ст.44 Закону. Навпаки в своїй скарзі ПАТ «Банк Форум» зазначає, що продаж ліквідатором майна по сукупним вимогам кредиторів у будь якому разі буде достатнім для погашення вимог Банку, а продаж майна по вартості, встановленій незалежної оцінкою потягне за собою затягування продажу, а також призведе до можливого зниження ціни, несприятливої для банку.

Крім того, Банк зазначив, що ліквідатором не проведено аналізу фінансово - господарської діяльності банкрута, аналізу інвестиційного становища банкрута та його становище на ринках та аналізу фінансово - господарської діяльності банкрута на предмет виявлення приховування стійкої фінансової неспроможності та незаконних дій, у разі банкрутства відповідно до вимог Наказу Міністерства юстиції України від 26.02.13р. за № 327/5.

Наведене вище також, не знайшло підтвердження, оскільки ліквідатор Андросова В.Є. надає щомісячні звіти, які знаходяться в матеріалах справи.

Наказ Міністерства юстиції України від 26.02.13р. за № 327/5 , на який посилається Банк не може бути застосований до банкрута, оскільки у останнього не має статутному капіталі частки державної власності, а має приватну форму власності.

Що стосується здійснення аналізу фінансово - господарської діяльності банкрута, його інвестиційне становище та становище на ринках, такі питання обговорювались на зборах кредиторів, яке відбулось 12.02.15р. Тоді, ще розпорядник майна Андросова В.Є. надала кредиторам звіт про свою діяльність , у тому числі і аналіз фінансово - господарської діяльності банкрута, тощо.

Господарським суд Дніпропетровської області вважає, що подана 02.07.15р. ПАТ "Банк Форум" скарга за № б/н на дії та бездіяльність ліквідатора у справі № 904/6674/14 про банкрутство Підприємства УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991 арбітражного керуючого Андросової В.Є. не знайшла свого підтвердження у судовому засіданні.

Доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для

правильного вирішення господарського спору (ст. 32 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно до вимог ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 4-1, 32, 33, 43, 86 Господарського процесуального кодексу України, ст. ст. 41, 42, 43, 44, 49, 57, 65, 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні скарги ПАТ «Банк Форум» №б/н від 02.07.2015р. на дії та бездіяльність ліквідатора у справі № 904/6674/14 про банкрутство Підприємства УКООПСПІЛКИ "Броварський завод торговельного машинобудування", 49089, м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вул. Автотранспортна, буд. 3, код ЄДРПОУ 01728991 арбітражного керуючого Андросової В.Є., свідоцтво № 1058 від 04.07.13р. - відмовити.

Суддя Л.М. Калиниченко

Дата ухвалення рішення09.07.2015
Оприлюднено15.07.2015
Номер документу46604902
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —904/6674/14

Ухвала від 26.07.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 11.07.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Постанова від 22.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 15.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 01.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 22.02.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 24.12.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 26.11.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 18.11.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 27.10.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні