Рішення
від 08.07.2015 по справі 912/1666/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2015 рокуСправа № 912/1666/15 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б. розглянув матеріали справи №912/1666/15 від 12.05.2015

за позовом: Комунального закладу "Кіровоградський обласний кардіологічний диспансер"

до: Приватного підприємства "Кіровоград Альфамед"

про стягнення 25437,01 грн

за участю представників сторін:

від позивача - Токар О.С., довіреність №669 від 18.05.15 ;

від позивача - Нор В.А., довіреність №739 від 28.05.15 ;

від позивача - Батвініна В.М., довіреність №738 від 28.05.15 ;

від відповідача - участі не брали.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Комунальний заклад "Кіровоградський обласний кардіологічний диспансер" звернувся до господарського суду Кіровоградської області з позовом до приватного підприємства "Кіровоград Альфамед" про стягнення заборгованості за договорами оренди нерухомого майна від 25.06.2013 №8/13, та відшкодування витрат на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг в загальній сумі 21717,72грн, а також 3719,29грн штрафних санкцій.

Ухвалою господарського суду від 12.05.2015 позовну заяву прийнято до розгляду та порушено провадження у справі.

Представник відповідача в судових засіданнях участі не брав.

Ухвала про порушення провадження у справі, направлена відповідачеві за адресою, зазначеною у позові, отримана останнім (а.с. 42), ухвала господарського суду від 28.05.2015 про відкладення розгляду справи повернута на адресу господарського суду з відміткою відділення поштового зв'язку "за відмовою від одержання".

Господарський суд вважає за необхідне звернути увагу на те, що особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а у разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважаються, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Враховуючи приписи чинного законодавства, господарським судом здійснене належне повідомлення відповідача про час та місце судового засідання у даній справі.

У відповідності до приписів ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

З'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, вислухавши прокурора та представника позивача, всебічно і повно дослідивши надані до матеріалів справи докази, суд встановив наступне.

Між комунальним закладом "Кіровоградський обласний кардіологічний диспансер" та приватним підприємством "Кіровоград Альфамед" 25.06.2013 укладено договір оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області №8/13.

У відповідності до п. 1.1. договору комунальний заклад "Кіровоградський обласний кардіологічний диспансер" (орендодавець) передає, а приватне підприємство "Кіровоград Альфамед" орендар приймає в строкове платне користування нерухоме майно загальною площею 21,6м.кв., розміщене на земельній ділянці площею 51,56 м.кв. за адресою: м.Кіровоград, вул.Волкова, 1-А на третьому поверсі поліклінічного відділення, вартість якого визначена на підставі балансу становить балансову (залишкову) вартість у сумі 1987,84грн.

Майно передається в оренду на конкурсній основі з метою розміщення аптечного пункту (п. 1.2 договору).

За п. 2.1 договору Орендар вступає у строкове платне користування майном у термін, указаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі майна.

Плата, яка справляється з орендаря, складається з орендної плати і плати за користування земельною ділянкою.

Орендар відшкодовує Орендодавцю відповідну частину плати за користування земельною ділянкою, на якій розташоване майно та земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди у розмірі, необхідному для досягнення мети оренди.

Відшкодування плати за користування земельною ділянкою визначається в розмірі пропорційному площі частини майна, що орендується (п. 2.6 договору оренди).

Сторонами за договором підписано відповідний акт приймання-передачі визначеного в договорі оренди майна.

У відповідності до п.3.1 договору орендна плата визначається на конкурсній основі і становить за перший місяць оренди 3550,00грн без ПДВ. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць, на підставі рахунку Орендодавця, незалежно від фінансово-господарської діяльності.

У випадку користування майном протягом неповного календарного місяця (першого та/або останнього місяців оренди), добова орендна плата за дні користування визначається згідно з чинною Методикою на основі орендної плати за відповідні місяці пропорційно дням користування.

Орендна плата переховується Орендодавцю до 25 числа поточного місяця (п. 3.2 договору).

За умовами п. 3.7 договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, перераховується Орендодавцю з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої суми заборгованості за кожний прострочений календарний день оплати відповідно до чинного законодавства України.

У разі, якщо на дату сплати орендної плати заборгованість по ній складає загалом не менше ніж три місяці, Орендар також сплачує штраф у розмірі 10% від суми заборгованості.

Сторонами договору 30.04.2015 укладено додаткову угоду №1 до договору оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області №8/13-В від 01.08.2013, якою вказаний договір оренди припинено достроково за взаємною згодою сторін з 1 травня 2015 року.

Як вбачається з матеріалів справи, Орендарем зобов'язання щодо сплати орендної плати виконувались неналежним чином. Станом на час звернення позивача до господарського суду у відповідача виникла заборгованість зі сплати орендної плати перед позивачем в розмірі 19204,47грн. та плати за землю в сумі 182,72грн за період з січня по квітень 2015 року.

У відповідності до статті 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

У користування за договором оренди передається індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення (або цілісний майновий комплекс), що не втрачає у процесі використання своєї споживчої якості (неспоживна річ).

Сторонами договору протягом січня - квітня 2015 року підписувались акти про надання послуг (а.с. 23-27), у відповідності до яких Орендар підтвердив вартість отриманих послуг з оренди нерухомого майна.

До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

За приписами частини 1 статті 284 Господарського кодексу України та статті 10 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" однією із істотних умов договору оренди є орендна плата з урахуванням її індексації.

Статтею 286 Господарського кодексу України передбачено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Орендна плата встановлюється у грошовій формі. Залежно від специфіки виробничої діяльності орендаря орендна плата за згодою сторін може встановлюватися в натуральній або грошово-натуральній формі.

Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Частиною 3 статті 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" встановлено, що орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності (ч.1 ст.19 Закону).

Із наданих до матеріалів справи доказів вбачається, що заборгованість за договором оренди в сумі 19204,47грн (орендна плата) та плата за землю в сумі 182,72грн відповідачем не сплачена. При цьому господарським судом встановлено, що при розрахунку заборгованості позивачем помилково враховано пеню в сумі 183,23грн до суми основної заборгованості. Вказана помилка виправлена позивачем в розрахунку, наданому суду 08.07.2015, проте, зважаючи на неподання заяви про зменшення позовних вимог, та враховуючи те, що відповідач не надав суду доказів на підтвердження сплати ним заборгованості за договором оренди, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в цій частині є такими, що підлягають задоволенню частково в сумі 19387,19грн.

01.08.2013 Кіровоградським обласним кардіологічним диспансером та приватним підприємством "Кіровоград Альфамед" укладено договір про відшкодування витрат Орендодавця на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг Орендарю.

За умовами даного договору Орендодавець забезпечує оплату комунальних та експлуатаційних послуг для забезпечення експлуатації нежитлового приміщення площею 21,6 кв.м., яке розташоване за адресою: м.Кіровоград, вул.Волкова, 1-А, третій поверх поліклінічного відділення, Орендарем, а Орендар щомісячно відшкодовує Орендодавцю витрати на оплату комунальних та експлуатаційних послуг, згідно Додатку №1 до цього договору на підставі рахунку Орендодавця та наданого акту виконаних робіт, незалежно від фінансово-господарської діяльності.

У відповідності до п. 2.2.3 договору Орендар зобов'язався до 25-го числа поточного місяця відшкодовувати комунальні послуги на рахунок Орендодавця будівлі згідно додатку №1, що є невід'ємною частиною даного договору.

При несвоєчасному внесенні плати, сплачувати пеню із розрахунку подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої суми за кожен день прострочки.

Згідно актів про надання послуг, підписаних сторонами (а.с. 23-27) та розрахунків плати за користування комунальними послугами (а.с. 35-39), відповідач повинен відшкодувати на рахунок позивача комунальні послуги в сумі 2147,25грн.

Доказів відшкодування вказаної суми відповідачем до суду не подано.

З урахуванням наведеного позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Крім того, позивачем нараховано штраф в розмірі 10% від суми заборгованості в розмірі 2171,77грн та пеню в сумі 1547,52грн. за період з 26.01.2015 по 30.04.2015.

Господарський суд вважає позовні вимоги в даній частині такими, що підлягають задоволенню частково, виходячи з наступного.

Як вбачається з розрахунку позивача, штраф у розмірі 10% нарахований останнім на загальну суму заборгованості, в той час як п. 3.7 договору оренди передбачає сплату вказаної штрафної санкції як відповідальність саме за несплату орендної плати, а умови договору про відшкодування витрат Орендодавця на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг Орендарю взагалі не містять наведеного виду відповідальності за неналежне виконання зобов'язань.

В розрахунку, поданому до суду 08.07.2015, позивачем здійснено перерахунок штрафу та визначено його в сумі 1920,48грн, проте заяви про зменшення позовних вимог в порядку, встановленому чинним законодавством, не подано, у зв'язку з чим господарський суд розглядає позовні вимоги в редакції, наведеній в позовній заяві.

З урахуванням наведеного з відповідача на користь позивача підлягає стягненню штраф в сумі 1920,45грн. В задоволенні позову в частині стягнення штрафу в сумі 251,32грн слід відмовити.

Розрахунок пені, здійснений позивачем є обґрунтованим, у зв'язку з чим позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Крім того, позивач просить стягнути загальну суму основної заборгованості за договорами оренди та відшкодування витрат на утримання майна та надання комунальних послуг в розмірі 21717,72грн, в той час як при арифметичному підрахунку загальна сума наданих послуг, з урахуванням помилкового включення до неї позивачем пені, становить 21717,67грн. Тобто позовні вимоги в сумі 0,05грн взагалі є необґрунтованими та нічим не підтвердженими.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню частково, в сумі 25002,41грн., з яких 19204,47 заборгованість зі сплати орендної плати, 182,72грн плата за землю, 2147,25грн плата за комунальні послуги, 1547,52грн пеня, 1920,45грн штраф.

У відповідності до статті 49 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись статтями 33, 34, 43, 44, 49, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Стягнути з приватного підприємства "Кіровоград Альфамед" (вул. Зарічна, 28, с. Підгайці, Кіровоградський район, Кіровоградська область, 27613, код за ЄДРПОУ 37277224) на користь комунального закладу Кіровоградський обласний кардіологічний диспансер" (вул. Волкова, 1-А, м. Кіровоград, 25030, код за ЄДРПОУ 01994988) заборгованість в сумі 25002,41грн., з яких 19204,47 заборгованість зі сплати орендної плати, 182,72грн плата за землю, 2147,25грн плата за комунальні послуги, 1547,52грн пеня, 1920,45грн штраф, а також 1827,00грн судового збору.

Наказ видати стягувачу після набрання рішенням законної сили.

В задоволенні позову в частині стягнення 434,60грн відмовити.

Згідно частини 5 статті 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Повне рішення складено 13.07.2015.

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення08.07.2015
Оприлюднено15.07.2015
Номер документу46605828
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 25437,01 грн

Судовий реєстр по справі —912/1666/15

Рішення від 08.07.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 28.05.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 12.05.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні