Постанова
від 31.08.2009 по справі 2а-4202/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія статобліку 6.13

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

69041, м. Запоріжжя, вул. Кремлівська, 65 в

ПОСТАНОВА

Іменем України

31 серпня 2009 року о 10 год. 28 хв. Справа № 2а-4202/09/0870

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого -судді Стрельнікової Н.В.

при секретарі Горбової І.С.

розглянув в відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя, м. Запоріжжя

до: Товариства з обмеженою відповідальністю «Мейн Буд», м. Запоріжжя

про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків,

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1., доручення № 4098/01 від 12.08.09р.;

від відповідача: не з'явився,-

ВСТАНОВИВ:

21 липня 2009 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України у Жовтневому районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «Мейн Буд», в якому позивач просить суд стягнути з відповідача на користь управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя суму боргу зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 2 599 грн. 32 коп. за період з січня по березень 2009 року.

Свої позовні вимоги УПФУ в Жовтневому районі м. Запоріжжя обґрунтовує на підставі положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування». Крім того, в позовній заяві позивач зазначає, що ТОВ «Мейн Буд»вимоги вищевказаних нормативно-правових актів не виконує. В період з лютого по травень 2009 року відповідач самостійно взяв на себе зобов'язання по сплаті страхових внесків в розмірі 2 456грн. 82 коп. за ставкою 33,2 % та 142 грн. 50 коп. за ставкою 1 - 5 %, що підтверджується Розрахунками суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за лютий - травень (включно) 2009 року, але при цьому визначені суми відповідачем не сплачені, внаслідок чого заборгованість зі сплати страхових внесків складає розмір 2 599 грн. 32 коп.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі з підстав зазначених в позовній заяві. Просить суд стягнути з відповідача суму заборгованості в розмірі 2599 грн.32 коп.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час та дату судового розгляду справи повідомлявся належним чином. Проти позову не заперечив, про причини можливої неявки уповноваженого представника суд не попередив.

Судом визнано за доцільне розглянути справу за відсутності відповідача на підставі пояснень позивача та наявних у справі матеріалів та доказів.

Проаналізувавши матеріали та фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Статтями 14 та 15 Закону України В« Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» від 09.07.2003 р. № 1058-ІV (далі -за текстом Закон № 1058) встановлено, що платниками страхових внесків до Пенсійного фонду є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

ТОВ «Мейн Буд»зареєстровано в Управлінні Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за № 08/01-4556 та є страхувальником.

Відповідно до пункту 2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний Фонд України, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663, страхувальники є платниками страхових внесків.

Відповідно до п.6 ст.19 Закону № 1058 страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці працівників що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій працездатності. Страхові внески нараховуються на суми, зазначені в частинах першій та другій цієї статті, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Відповідно до пункту 6 ст. 20 Закону № 1058 страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Частиною 2 ст. 20 Закону № 1058 встановлено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону № 1058 територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Як встановлено в ході судового розгляду справи, то відповідачем на теперішній час сума заборгованості в розмірі 2 559 грн. 32 коп. не сплачена.

В період з лютого по травень 2009 року відповідачем до Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя подано розрахунки суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, в яких ТОВ «Мейн Буд»самостійно визначено суму нарахованих внесків в розмірі 2 599 грн. 32 коп., що на момент судового засідання складає заборгованість відповідача перед ПФУ

Доказів у підтвердження сплати боргу у повному обсязі відповідач суду не надав.

Факт наявності у відповідача заборгованості перед Управлінням Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя підтверджується також картками особового рахунку страхувальника -ТОВ «Мейн Буд».

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення з ТОВ «Мейн Буд»на користь Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя 2 599 грн. 32 коп. заборгованості по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є обґрунтованими, заснованими на законі і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 71, 159-163 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «Мейн Буд»про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Мейн Буд»(69063, м. Запоріжжя, вул. Анголенко, 22, р/р 260060103592 в ЗАТ «ПроКредитбанк», МФО 320984, код ЄДРПОУ 33836782) на користь управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя (69063, м. Запоріжжя, вул. Дзержинського, 10, р/р 25608301201076 в ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 313957, код ЄДРПОУ 20508433) суму боргу зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 2 599 (дві тисячі п'ятсот дев'яносто дев'ять) грн. 32 коп. за період з січня по березень 2009 року.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня її складення у повному обсязі заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч. 5 ст. 186 КАС України.

Суддя (підпис) Н.В. Стрельнікова

Постанова не набрала законної сили.

Суддя Н.В. Стрельнікова

Постанова складена у повному обсязі 4 вересня 2009 року.

Дата ухвалення рішення31.08.2009
Оприлюднено17.07.2015
Номер документу46631705
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4202/09/0870

Постанова від 31.08.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 22.07.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 22.07.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні