Вирок
від 12.11.2012 по справі 0816/1583/2012
МИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Михайлівський районний суд Запорізької області

Справа № 0816/1583/2012

Провадження № 1/0816/200/2012

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 листопада 2012 року смт. Михайлівка

Михайлівський районний суд Запорізької області в складі:

головуючого: судді Шамоти Л.В.

при секретарі: Рикун І.В.

за участю прокурора: Смоли І.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, розташованого в смт. Михайлівка Запорізької області, кримінальну справу за обвинуваченням

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України, білоруса, ІНФОРМАЦІЯ_3, не одруженого, не працюючого, мешкаючого за адресою: Запорізька область, Михайлівський район, смт. Михайлівка, вул. Садова, 74, не судимого в силу ст. 89 КК України,

в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України,

В С Т А Н О В И В:

09 липня 2012 року, приблизно о 23 годині 00 хвилин, підсудний ОСОБА_1, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, знаходячись за адресою: Запорізька область, Михайлівський район, смт. Михайлівка, вул. 40 років Жовтня, 70, в ході сварки з ОСОБА_2, виниклої на ґрунті особистих неприязних відносин, діючи з умислом, спрямованим на заподіяння тілесних ушкоджень, стоячи на порозі вхідного прорізу в житловий будинок, зі столу у веранді взяв правою рукою кухонний ніж, яким наніс один удар в область спини праворуч потерпілому ОСОБА_2, чим заподіяв тілесне ушкодження: проникаюче поранення поперекової області праворуч з проникненням до заочеревного простору і пошкодженням правої нирки, яке призвело до видалення правої нирки, що кваліфікується як тяжке тілесне ушкодження, яке спричинило втрату органу та призвело до втрати загальної працездатності на 60 %.

По справі заявлений цивільний позов прокурором Михайлівського району Запорізької області в інтересах держави в особі територіального медичного об'єднання Михайлівського району Запорізької області в розмірі 3437 гривень 72 копійок в рахунок відшкодування коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_2.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_1 вину свою в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України, визнав повністю та пояснив, що в липні 2012 року він протягом тижня мешкав у свого знайомого - ОСОБА_2, який проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4. 09 липня 2012 року, приблизно о 22 годині 00 хвилин, додому приїхав ОСОБА_2, який знаходився в стані сильного алкогольного сп'яніння. З собою він приніс пляшку горілки, ємкістю 0,25 літри, і вони сіли вечеряти. Коли вони випили горілку, ОСОБА_2 почав виражатися на його адресу нецензурною лайкою, обзивав його різними словами, а потім сказав, щоб він йшов спати. Він ліг спати на матраці, який був розстелений на підлозі в цій кімнаті. Через деякий час ОСОБА_2 сказав йому йти спати у двір. Він взяв матрац і пішов ліг на ліжко, яке стоїть на дворі з лівого боку від входу до будинку. Після цього до нього підійшов ОСОБА_2, стягнув матрац з ліжка і сказав, щоб він залишив територію його будинку. Забравши матрац, ОСОБА_2 пішов до будинку, а він пішов за ним та просив його дозволити йому залишитися до ранку, але ОСОБА_2 знову почав висловлювався на його адресу нецензурною лайкою, вимагав залишити його будинок. Матрац він тримав у руках, притуливши його до грудей. Коли ОСОБА_2 хотів переступити поріг будинку і зайти в будинок, він схопив зі столу у веранді кухонний ніж з металевою рукояткою і правою рукою наніс один тичковий удар ОСОБА_2 в область спини праворуч. Після удару в спину ОСОБА_2 кинув матрац, який тримав у руках, і побіг в сторону вулиці. Ніж він викинув у дворі будинку, біля вхідних воріт, після чого пішов до міліції, де зізнався в скоєні злочину. В скоєному кається, просить суд суворо не карати. Цивільний позов, заявлений прокурором Михайлівського району Запорізької області в інтересах держави в особі територіального медичного об'єднання Михайлівського району Запорізької області в розмірі 3437 гривень 72 копійок визнає в повному обсязі та зобов'язується його виплатити.

В зв'язку з тим, що підсудний ОСОБА_1 повністю визнав свою провину та розмір заявленого цивільного позову, немає сумнівів у добровільності й істинності його позиції, суд вважає недоцільним дослідження доказів відносно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються, тому в судовому засіданні згідно ст.ст. 299, 301-1 КПК України суд обмежився допитом підсудного та дослідження інших доказів у справі не проводилось.

Дії підсудного ОСОБА_1 суд вважає необхідним кваліфікувати за ч. 1 ст. 121 КК України, як умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, що спричинило втрату будь-якого органу, поєднане зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину.

Суд, призначаючи покарання підсудному ОСОБА_1, враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного, обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання.

Відповідно до ч. 2 ст. 65 КК України, особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

Підсудний ОСОБА_1 за місцем проживання характеризується задовільно, є особою, раніше не судимою за законом, свою провину в скоєнні злочину визнав повністю та щиросердно покаявся у вчиненому, що судом визнаються як обставини, які пом'якшують його покарання, однак він скоїв злочин, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, що судом визнаються як обставини, які обтяжують його покарання, крім того, суд приймає до уваги поведінку самого потерпілого, який так само перебував в стані алкогольного сп'яніння, а злочин був скоєний під час сварки, яку розпочав сам потерпілий, тому суд вважає, що його виправлення та перевиховання можливе лише в умовах ізоляції від суспільства, призначивши йому покарання хоча й у виді позбавлення волі, однак у виді мінімального покарання, передбаченого санкцією ч. 1 ст. 121 КК України.

Вирішуючи питання щодо цивільного позову, заявленого прокурором Михайлівського району Запорізької області в інтересах держави в особі територіального медичного об'єднання Михайлівського району Запорізької області в розмірі 3437 гривень 72 копійок в рахунок відшкодування коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_2, суд вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі, так як він обґрунтований та підтверджений матеріалами справи і визнаний самим підсудним ОСОБА_1 на заявлену суму в судовому засіданні.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 323, 324 КПК України, суд

П Р И С У Д И В:

ОСОБА_1 визнати винним за ч. 1 ст. 121 КК України та призначити йому покарання у виді п'яти років позбавлення волі.

Строк відбуття покарання ОСОБА_1 обчислювати з моменту його фактичної затримки з 10 липня 2012 року, як зазначено в протоколі затримання в порядку ст. 115 КПК України.

Запобіжний захід ОСОБА_1 до набрання вироком законної сили залишити той самий - утримання під вартою.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь територіального медичного об'єднання Михайлівського району (розрахунковий рахунок 35410007003022, МФО 813015, ОДК в Запорізькій області, код ЄДРПОУ 01992883) суму в розмірі 3437 (три тисячі чотириста тридцять сім) гривень 72 копійок в рахунок відшкодування коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_2.

Речові докази: сидіння зі стільця, що знаходиться на зберіганні в камері зберігання речових доказів Михайлівського РВ ГУМВС України в Запорізькій області згідно квитанції № 017464 від 03 серпня 2012 року, - знищити; штори джинсові синього кольору, футболку червоного кольору, що знаходяться на зберіганні в камері зберігання речових доказів Михайлівського РВ ГУМВС України в Запорізькій області згідно квитанції № 017463 від 03 серпня 2012 року, - повернути законному власнику ОСОБА_1; брюки темно-синього кольору, футболку сірого кольору, що знаходяться на зберіганні в камері зберігання речових доказів Михайлівського РВ ГУМВС України в Запорізькій області згідно квитанції № 017462 від 03 серпня 2012 року, - повернути законному власнику потерпілому ОСОБА_2; кухонний ніж, що знаходяться на зберіганні в камері зберігання речових доказів Михайлівського РВ ГУМВС України в Запорізькій області згідно квитанції № 017471 від 30 серпня 2012 року, - знищити; DVD-диск із записом відтворення обстановки та обставин події за участю ОСОБА_1 від 12 липня 2012 року, який долучений до матеріалів кримінальної справи, - залишити в матеріалах кримінальної справи.

На вирок може бути подана апеляція в Апеляційний суд Запорізької області через Михайлівський районний суд Запорізької області протягом 15 діб з дня оголошення вироку, а засудженим, який утримується під вартою, в той самий строк з моменту вручення йому копії вироку.

Суддя:

12.11.2012

Дата ухвалення рішення12.11.2012
Оприлюднено17.07.2015
Номер документу46654050
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —0816/1583/2012

Постанова від 20.09.2012

Кримінальне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Дараган Л. В.

Вирок від 12.11.2012

Кримінальне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Дараган Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні