Постанова
від 06.07.2015 по справі 807/1028/15
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

06 липня 2015 рокум. Ужгород№ 807/1028/15 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Луцович М.М.

при секретарі судового засідання Симканич Ю.В.

за участю сторін:

сторони в судове засідання не з'явилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області до Дочірнього підприємства "Закарпатське спеціалізоване управління "121" відкритого акціонерного товариства "Центростальконструкція" про стягнення заборгованості в сумі 3276,45 грн., -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 06 липня 2015 року проголошено вступну та резолютивну частини Постанови. Постанова в повному обсязі складена 14 липня 2015 року у звязку з перебуванням головуючого судді на лікарняному.

До Закарпатського окружного адміністративного суду звернулося Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області з позовною заявою до Дочірнього підприємства "Закарпатське спеціалізоване управління " 121" відкритого акціонерного товариства "Центростальконструкція" про стягнення заборгованості в сумі 3276,45 грн..

Свої вимоги позивач мотивує наступним. ДП "Закарпатське спеціалізоване управління " 121" відкритого акціонерного товариства "Центростальконструкція" за період з січня по березень 2015 року не здійснювало відшкодування виплачених громадянам пільгових пенсій та виплат на їх доставку призначених відповідно до п. В«бВ» В«зВ» ст.. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» у зв'язку з чим відповідачем допущено виникнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсії в сумі 3276,45 грн., яка станом на день розгляду справи є непогашеною.

Позивач, а саме Управління Пенсійного фонду України у м. Ужгороді в судове засідання не з'явився, проте надав суду заяву, якою просив розгляд даної справи провести без участі позивача за наявними у справі матеріалами

Відповідач в судове засідання не з'явився повторно, хоча про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, а за таких обставин, на підставі ст. 35 КАС України, сторона вважається належним чином повідомленою про дату, час та місце судового засідання.

Сторони в судове засідання не з'явилися, хоча про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, а відтак у відповідності до ч. 1 ст. 41 КАС України фіксація судового процесу технічними засобами не здійснюється.

З'ясувавши всі обставини у справі та перевіривши їх належними та допустимими доказами суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення з огляду на наступне.

Судом встановлено, що постановою Закарпатського окружного адміністративного суду від 26 лютого 2015 року в адміністративні справі № 807/4123/14 яка набула законної сили (а.с.а.с.40-43) встановлено, що громадяни ОСОБА_1 та ОСОБА_2 працювали на ДП "Закарпатське спеціалізоване управління " 121" відкритого акціонерного товариства "Центростальконструкція" в шкідливих умовах праці повний робочий день.

Вказані обставини дали їм право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах по списку № 2 відповідно до п. В«бВ» -В«зВ» ст..13 Закону України В«Про пенсійне забезпечення В» .

Відповідно до статті 72 частини 1 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Як вбачається з матеріалів справи управлінням ПФУ у м. Ужгороді на адресу ДП "Закарпатське спеціалізоване управління " 121" відкритого акціонерного товариства "Центростальконструкція" були надіслані розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій відповідно яких підлягало відшкодуванню 3276,45 грн. (а.с. а.с.8,9).

Судом встановлено, що за період з січня по березень 2015 року УПФУ у м. Ужгороді по даним пенсійним справам проведено виплату пільгових пенсій на загальну суму 3276,45 грн., що підтверджується зведеним розрахунком виплаченої пенсії за січень-березень 2015 року (а.с.17).

Згідно довідки, що надана позивачем, за період з січня по березень 2015 року виплата та доставка пенсій гр.ОСОБА_1 (до відшкодування ДП ЗСУ №121 «Центростальконструкція 62,64 %) проводилась через Воловецьку філію ТВБВ №10006/0109 ЗОУ АТ «Державний Ощадний банк України (а.с.30,31).

Згідно довідки, що надана позивачем, за період з січня по березень 2015 року виплата та доставка пенсій гр. ОСОБА_2 проводилась через ПАТ «ОСОБА_3 Аваль» (а.с.29).

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) (далі - Закон) пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону (1058-15) в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12). При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом (1058-15).

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах регламентується Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 N 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за N 64/8663. Визначення сум до відшкодування, формування розрахунків фактичних витрат здійснюється органами Фонду. Встановлено єдиний порядок як для відшкодування пенсій призначених відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) (по Списку 1) так і для пенсій призначених відповідно до пункту "б" зазначеної статті (по Списку 2) та інших видів пільгових пенсій. При цьому не відбувається щомісячного узгодження сум до відшкодування. Розрахунок надсилається підприємству (платнику збору) раз на рік, до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій. Якщо ж настають обставини, що впливають на суму відшкодування підприємство повідомляється про такі зміни не пізніше ніж у місячний термін з моменту їх настання.

Підприємства вносять плату щомісяця до 25-го числа. Отже, відповідний обов'язок підприємств не ставиться в залежність від наявності або відсутності коштів на підприємстві, фактичної діяльності або інших чинників.

Обов'язок підприємств (платників збору) відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пільгових пенсій в 100 процентному відношенні до таких витрат передбачається і положеннями Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (400/97-ВР), де визначається об'єкт для нарахування збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, а також його ставка. Ці витрати відшкодовують підприємства незалежно від форм власності та господарювання. Якщо особа має пільговий стаж на кількох підприємствах, витрати покриваються цими підприємствами пропорційно до такого набутого у них стажу роботи.

Ст.6 п.6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, що затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Проте в порушення зазначених вимог ДП "Закарпатське спеціалізоване управління " 121" відкритого акціонерного товариства "Центростальконструкція" належного відшкодування сум виплачених громадянам пільгової пенсії не здійснено.

Відповідно до наказу Державного комітету зв'язку та інформатизації України, від 22.07.2004, № 166 В«Про затвердження тарифів на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомогиВ» тарифи на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги, застосовуються підприємствами (операторами) зв'язку, що надають ці послуги, у відсотках від суми отриманої пенсії: у місті - 0,79%, у селі та смт. - 1,56%.

Станом на час розгляду справи заборгованість відповідачем не погашена і становить 3276,45 грн.

За наведених вище обставин суд приходить до висновку, що права та інтереси позивача порушені та потребують судового захисту, а відтак позовні вимоги слід задовольнити повністю.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись статтями 11, 70, 71, 72, 86, 160-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області - задовольнити повністю.

Стягнути з Дочірнього підприємства "Закарпатське спеціалізоване управління " 121" відкритого акціонерного товариства "Центростальконструкція" (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул.. Огарьова, буд. 15 код 05427128) на користь Управління пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області заборгованість в сумі 3276,45 грн. (три тисячі двісті сімдесят шість гривень сорок п'ять копійок) грн.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

СуддяОСОБА_4

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.07.2015
Оприлюднено20.07.2015
Номер документу46727420
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/1028/15

Ухвала від 30.08.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 09.06.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Постанова від 06.07.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 17.06.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 17.06.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні