Рішення
від 06.07.2015 по справі 188/518/15-ц
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/518/15-ц

Провадження № 2/188/327/2015

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2015 року Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області у складі :

головуючого судді Полубан М.П.

при секретарі Філіповій В.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Петропавлівка Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Української сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області ( відповідач-1 ) , ОСОБА_2 ( відповідач-2 ) , третя особа ОСОБА_3 про перерозподіл спадщини та визнання права власності за спадкоємцями в порядку спадкування за законом ,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з даним позовом до відповідача. У позові зазначає наступне.

01.04.2014 р. помер ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть , серії І-КИ № 563029 виданим виконкомом Української сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області за актовим записом № 07.

На час відкриття спадщини ОСОБА_5 належали на праві приватної власності наступні об"єкти нерухомого майна :

- земельна ділянка площею 19.630 га , що розташована на території Української сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області ;

- садиба № 2 по вул. Суворова в с. Вереміївка Петропавлівського району Дніпропетровської області ;

- грошовий вклад в Ощадному банку України на суму 11 362.25 грн.

За життя спадкодавцем заповіт не посвідчувався , а отже спадкування після його смерті буде відбуватися за законом .

12.03.2006 р. ще до відкриття спадщини після смерті батька один із спадкоємців першої черги ОСОБА_6 помер , що підтверджується свідоцтвом про його смерть , виданим 13.03.2006 р. Петропавлівською селищною радою Дніпропетровської області за актовим записом № 46. Єдиним рідним сином покійного є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який також є і рідним сином позивача - ОСОБА_1 , тобто її рідним сином.

Рішенням Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області від 29.08.2013 р. ОСОБА_7 , 03.11.1993 р. визнано недієздатним , встановлено над ним опіку та призначено опікуном її , тобто позивача ОСОБА_1

Всі троє спадкоємців першої черги належним чином звернулися із заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 , тобто всі троє є такими , що прийняли спадщину , але до цього часу жоден із них не отримав свідоцтво про право на спадщину.

Під час спілкування у спадкоємців у них виник спір щодо рівності часток в загальній масі спадкового майна , що призводить до перешкоджання один одному у оформлені належними чином свідоцтва про право на спадщину за законом шляхом не подавчі одник із відповідачів оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно .

Окрім того , нею спільно з покійним чоловіком ОСОБА_6 на території садиби № 2 по вул. Суворова в с. Вереміївка Петропавлівського району Дніпропетровської області документально належної спадкодавцевцю було збудовано новий житловий будинок , про що до технічної документації зміни не було свого часу внесено. На підтвердження такого факту вона має паспорт забудовника належним чином оформлений , тому вона бажає отримати компенсацію за фактично належний їй будинок або збільшення її частки в іншому спадковому майні та передачі садиби в повному об"ємі на користь ОСОБА_2 , який на цей час фактично користується такою садибою.

09.02.2015 р. вона звернулася до Петропавлівської державної нотаріальної контори та повідомила її завідувачу про виниклий спір між сторонами щодо рівності часток , а остання в свою чергу надала їй лист про відмову у вчиненні нотаріальної дії на підставі ст. 1268 ЦК України , яка регламентує , що не допускається прийняття спадщини з умовою чи застереженням , що прийняття спадщини має місце у відношенні всього спадкового майна та що не можна прийняти одну частку спадщини , а від іншої відмовитися.

Отже , спір між спадкодавцями першої черги не дає змоги жодному із них належним чином оформити спадщину після смерті ОСОБА_5 , померлого 01.04.2014 р. , що і послугувало її зверненню до суду із цим позовом.

Просить суд :

- визнати за ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і.п.н. - НОМЕР_1 в порядку спадкування за законом право власності на 1/3 частину земельної ділянки площею - 19.630 га , кадастровий номер - 1223886000:04:001:0978 , що розташована на території Української сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області , яка належала спадкодавцю ОСОБА_5 , померлому 01.04.2014 р.

У судове засідання сторони не з"явилися. Надали суду письмові заяви про слухання справи без їхньої участі.

Позивача позов підтримує та просить його задовольнити..

Представник відповідача та третьої особи позов визнають .

Вивчивши матеріали справи , суд вважає , що позов підлягає повному задоволенню .

Судом встановлено, що 01.04.2014 р. в с. Вереміївка Петропавлівського району Дніпропетровської області дійсно помер ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії 1-КИ № 563029 .

Свідоцтвом про народження , серії І-Ки № 253314 виданого відділом РАЦС Петропавлівського РУЮ Дніпропетровської області 10.03.2004 р. підтверджується факт родинних відносин позивача з ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Одночасно , родинні відносини сина позивача з померлим спадкодавцем ОСОБА_5 підтверджуються свідоцтвом про народження ОСОБА_8 ( серії УІ-УР № 145041 ) та свідоцтвом про укладення шлюбу позивачки ( серії ІУ-КИ № 487727 ) .

Рішенням Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області від 29.08.2013 р. заяву ОСОБА_9 про визнання особи недієздатною задоволено. Визнано ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним. Встановлено та призначено ОСОБА_9 опікуном ОСОБА_7

Померлому ОСОБА_5 на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 19.630 га, що розташована на території Української сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської обл., про що свідчить копія Державного акту на право приватної власності на землю серії ІУ-ДП № 050822 .

09.02.2015 р. за вих. № 116/02-14 завідувач Петропавлівської державної нотаріальної контори позивачу повідомлено про відсутність підстав у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом. Підставою до цього є те , що спадкоємці заяв про відмову від прийняття спадщини згідно ст. 1270 ЦК України не подавали , але своєю подачею заяв прийняли спадщину померлого .

Державний кадастровий реєстратор у повідомленні зазначив кадастровий номер спірної земельної ділянки та її цільове призначення - для ведення товарного с/г виробництва. Площа даної ділянки становить 9.590 га. Суд критично відноситься до даного факту , так як незаперечний доказом дійсної площі спірної земельної ділянки встановлено у вищезазначеному Державному акті на право приватної власності на землю. Даний акт не скасовано та не визнано недійсним.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Відповідно до ч. 1 ст. 1273 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270

цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу за місцем відкриття спадщини.

Як встановлено судом , позивач від своє спадщини не відмовилася , про що свідчить вищезазначений лист нотаріуса.

Відповідно до ст. 125 ЗК право власності на земельну ділянку виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

П.10 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року « Про судову праактику у справах про спадкування»роз'яснено, що за ст. 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до п. "г" ч.1 ст.81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Також суд бере до уваги , що ЗУ «Про Державний земельний кадастр» було прийнято 07.07.2011 року, тобто після отримання спадкодавцем вищезазначеного Державного акту на право власності на земельну ділянку.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про Державний земельний кадастр» земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. У разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності).

Крім того , в Україні юрисдикційну функцію щодо оформлення спадкових прав виконує нотаріат. Однак, судом встановлено, що суб'єктивне право позивача на успадкування земельної ділянки померлого ОСОБА_5 ,( дідуся сина позивачки ) перебуває у невизначеному стані, оскільки право власності на неї не можна належним чином оформити в зв"язку з вищезазначеними обставинами і дані обставини не дозволяють позивачу оформити спадкові права на неї .

Визнання позову відповідачем не суперечить закону і не порушує прав, свобод та інтересів сторін та інших осіб.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позивач надала достатню кількість доказів на підтвердження своїх вимог та належним чином обґрунтував свій позов.

Також суд дійшов висновку про можливість звільнення відповідача від сплати судових витрат.

На підставі викладеного , керуючись ст. ст. 3 , 57 , 88, 212-214 ЦПК України , ст.ст.1225 , 1268, 1270 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Української сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області , ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 про перерозподіл спадщини та визнання права власності за спадкоємцями в порядку спадкування за законом - задовольнити .

Визнати за ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і.п.н. - НОМЕР_1 в порядку спадкування за законом право власності на 1/3 частину земельної ділянки площею - 19.630 га , кадастровий номер - 1223886000:04:001:0978 , що розташована на території Української сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області , яка належала спадкодавцю ОСОБА_5 , померлому 01.04.2014 р.

У порядку ст. 88 ЦПК України звільнити відповідача від сплати судових витрат.

Копію даного рішення невідкладно направити сторонам .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Дніпропетровської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя ОСОБА_10

СудПетропавлівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення06.07.2015
Оприлюднено20.07.2015
Номер документу46743597
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —188/518/15-ц

Ухвала від 11.12.2015

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Полубан М. П.

Рішення від 04.09.2015

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Полубан М. П.

Рішення від 06.07.2015

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Полубан М. П.

Ухвала від 30.04.2015

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Полубан М. П.

Ухвала від 22.04.2015

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Полубан М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні