Рішення
від 08.07.2015 по справі 908/3453/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 11/104/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.07.2015 Справа № 908/3453/15

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі:

головуючий - суддя Гончаренко С.А.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом : Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково виробниче об'єднання Супутник» (вул. Новобудов, буд. 3, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69076; код ЄДРПОУ 32068503),

до відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «Екотех-ЗР» (вул.Олімпійська, буд. 14/37, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69104, код ЄДРПОУ 38935869),

Відомості про представників сторін та учасників судового процесу:

від позивача: Семеренко С.О. - дов. №1 від 01.03.2015;

від відповідача: не з'явився;

про стягнення 33168,12грн., -

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю «Науково виробниче об'єднання Супутник» про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Екотех-ЗР» 33168,12грн., які складаються з 20000,00грн. основного боргу, 3061,37грн. пені, 170,96грн. 3% річних та 9935,79грн. втрат від інфляції.

Ухвалою від 29.05.2015 порушено провадження у справі, призначені дата і час судового засідання, сторони зобов'язано надати документи та вчинити дії, необхідні для всебічного та об'єктивного вирішення спору.

У зв'язку з неявкою повноважного представника відповідача, з метою витребування додаткових доказів та для надання можливості сторонам нормативно та документально обґрунтувати свої доводи і заперечення судовий розгляд справи відкладався.

Позивач, наполягає на задоволенні позовних вимог з підстав, викладених у позовній заяві, при цьому, причиною виникнення спору зазначає неналежне виконання відповідачем, взятих на себе зобов'язань за договором про надання поворотної фінансової допомоги в частині повернення поротної фінансової допомоги у розмірі 20000,00грн. Тривала затримка слугувала підставою для нарахування сум пені, річних та втрат від інфляції. Разом з цим, позивач просить судові витрати, пов'язані із розглядом справи віднести на відповідача.

Відповідач вимоги суду щодо надання відзиву на позовну заяву та витребуваних судом документів не виконав, повноважного представника в судове засідання не направив. Заяв про розгляд справи без участі представника відповідача не надходило. Таким чином, справа розглядається в порядку, передбаченому ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними в матеріалах справи документами.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, а також ретельно дослідивши додатково надані сторонами докази, встановив наступні обставини:

Статтею 11 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) закріплено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Відповідно до п. 2 цієї статті підставою виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Зобов'язанням, відповідно до п. п. 1, 2 ст. 509 цього Кодексу, є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

27.01.2015 між товариством з обмеженою відповідальністю «Науково виробниче об'єднання Супутник» (надалі - Заємодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю «Екотех-ЗР» (надалі - Підприємство) укладено договір про надання поворотної фінансової допомоги (надалі - Договір).

Відповідно до розділу 1 Договору Заємодавець надає Підприємству поворотну фінансову допомоги, а Підприємство зобов'язується повернути надані грошові кошти в порядку та на умовах, передбачених Договором.

Поворотна фінансова допомога (надалі - Допомога) - це сума грошових коштів в національній валюті України, передана платнику податку у користування на визначений строк відповідно до Договору, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій як плати за користування такими коштами.

Пунктом 8.1. Договору визначено, що Договорі вступає в силу з моменту його підписання та діє до повного виконання його стронами.

За своєю правовою природою, договір, укладений між сторонами є договором позики.

Відповідно до ст. 1046 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Згідно п.п. 2.1. та 2.2. Договору, Допомога надається в сумі 20000,00грн. без ПДВ шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок Підприємства в день підписання Договору. Допомога надається Підприємству на безоплатній основі, тобто плата за користування грошовими коштами не стягується.

Платіжним дорученням №3776 від 27.01.2015 позивачем на розрахунковий рахунок відповідача було перераховано 20000,00грн.

Відповідно до умов розділу 3 Договору Допомога підлягає поверненню повною сумою 02.02.2015. Повернення грошових коштів проводиться шляхом перерахування грошових коштів з розрахункового рахунку Підприємства.

Стаття 193 Господарського кодексу України (надалі - ГК України) передбачає, суб'єкти господарювання та учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Аналогічне положення закріплено в ст. 526 ЦК України. Так, зобов'язання повинно виконуватися належним чином відповідно умовам договору та вимогам цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а у разі відсутності таких умов і вимог - згідно звичаїв ділового обігу або іншим вимогам, які звичайно ставляться.

Згідно приписів ст. 1049 ЦК України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідач взяті на себе зобов'язання за Договором, щодо повернення поворотної фінансової допомоги не виконав, внаслідок чого за ним утворилася заборгованість в сумі 20000,00 грн.

Направлена позивачем на адресу відповідача претензія з вимогою виконати умови Договору та повернути поворотну фінансову допомогу залишена останнім без відповіді та задоволення.

Таким чином, у відповідача існує перед позивачем заборгованість у розмірі 20000,00грн.

Умовами п. 4.3. Договору визначено, що сторони несуть відповідальність за невиконання чи неналежне виконання своїх зобов'язань за Договором відповідно до чинного законодавства України.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України божник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

Положеннями ст. 1050 ЦК України передбачено - якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов'язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 ЦК Кодексу.

За порушення строків повернення грошових коштів позивач нарахував та заявив до стягнення з відповідача 9935,79грн. втрат від інфляції за період з лютого 2015 по квітень 2015 та 3% річних за період з 03.02.2015 до 18.05.2015 в сумі 170,96 грн.

Суми 3% річних та втрат від інфляції ретельно перевірені в судовому засіданні, розрахунок здійснено вірно.

Відповідно до ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Згідно ст. 230 ГК України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Пунктом 4.1. Договору сторони передбачили, що у разі неповернення фінансової допомоги у зазначений у п.3.1 Договору термін, Підприємство сплачує пеню у розмірі подвійної ставки НБУ за кожний день прострочки.

За порушення умов договору позивач нарахував та заявив до стягнення з відповідача пеню в сумі 3061,37 грн.

Між тим, позовні вимоги в частині стягнення пені задоволенню не підлягають, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. ст. 1, 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню у розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня.

З огляду на викладене, між сторонами не досягнуто згоди щодо розміру пені, оскільки ставка НБУ є величиною змінною, і в договорі необхідно зазначати, за який саме період вона береться (на день укладення договору, на момент прострочення, звернення до суду тощо).

Таким чином, з відповідача підлягають стягненню 20000,00грн. основного боргу, 170,96грн. 3% річних та 9935,79грн. втрат від інфляції.

Судові витрати віднести на відповідача, пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Екотех-ЗР» (вул.Олімпійська, буд. 14/37, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69104, код ЄДРПОУ 38935869) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Науково виробниче об'єднання Супутник» (вул. Новобудов, буд. 3, м.Запоріжжя, Запорізька область, 69076; код ЄДРПОУ 32068503) 20000 (двадцять тисяч) грн. 00коп. основного боргу, 170 (сто сімдесят) грн. 96коп. 3% річних, 9935 (дев'ять тисяч дев'ятсот тридцять п'ять) грн. 79коп. втрат від інфляції і 1658 (одна тисяча п'ятдесят вісім) грн. 37коп. судового збору. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

В іншій частині позову відмовити.

В судовому засіданні 08.07.2015 оголошені вступна та резолютивна частини рішення. Повний текст рішення складений та підписаний 13.07.2015.

Суддя С.А. Гончаренко

Дата ухвалення рішення08.07.2015
Оприлюднено20.07.2015
Номер документу46759443
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/3453/15

Судовий наказ від 31.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Рішення від 08.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 23.06.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 29.05.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні