Рішення
від 13.07.2015 по справі 910/11073/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.07.2015Справа №910/11073/15

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрімпорт КV"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕЛЕНЕ ЯБЛУКО ЛТД"

про стягнення 9 000, 00 грн.

Суддя Бондарчук В.В.

Представники:

від позивача: Гончук Я.С.

від відповідача: не з'явились.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрімпорт КV" (далі -позивач) звернулося до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕЛЕНЕ ЯБЛУКО ЛТД" (далі -відповідач) про стягнення основного боргу у розмірі 9 000, 00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за договором поставки МП/9 від 01.11.2013 р.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 30.04.2015 р. порушено провадження у даній справі, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 04.06.2015 р. за участю представників сторін, яких зобов'язано надати суду певні документи.

Розгляд справи відкладався через нез'явлення повноважних представників відповідача, а також неналежне виконання сторонами вимог суду.

19.06.2015 р. через загальний відділ діловодства суду представник позивача подав письмові пояснення щодо ціни позову, в яких зазначає, що на час розгляду справи борг відповідача перед позивачем складає 9 000, 00 грн., що підтверджується низкою первинних документів, а також самим відповідачем (боржником) шляхом підписання акту звірки взаємних розрахунків.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 25.06.2015 р. продовжено строк вирішення спору на п'ятнадцять днів, розгляд справи відкладено та призначено судове засідання на 13.07.2015 р. за участю представників сторін.

01.07.2015 р. через загальний відділ діловодства суду представник позивача подав письмові пояснення щодо ціни позову, зазначаючи, що борг відповідача перед позивачем складає 9 000, 00 грн., що розрахована наступним чином: 14 887, 12 грн. (загальна сума боргу) - 5 887, 12 грн. (сума часткової оплати товару відповідачем) = 9 000, 00 грн., у зв'язку з чим просить суд розглядати дану справу з урахуванням даного письмового пояснення.

У даному судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, причин неявки суду не повідомив, проте неодноразово був повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення ухвал суду.

Приймаючи до уваги, що представник відповідача був належним чином повідомлений про судове засідання, враховуючи, що матеріали справи містять достатньо документів для розгляду справи по суті, суд вважає, що неявка у судове засідання представників відповідача не є перешкодою для прийняття рішення у даній справі.

Відповідно до ст. 82 Господарського процесуального кодексу України, рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих позивачем та витребуваних судом.

У судовому засіданні 13.07.2015 р. відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

01.11.2013 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Укрімпорт КV" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЗЕЛЕНЕ ЯБЛУКО ЛТД" укладено договір № МП/9, умовами якого передбачено, що позивач зобов'язується в порядку та на умовах, визначених даним договором, та у відповідності з замовленням відповідача, поставити товар, а відповідач зобов'язується в порядку та на умовах, визначених даним договором, прийняти товар і оплатити його вартість за цінами, зазначеними в накладній, та які не можуть перевищувати цін, узгоджених в специфікації.

Відповідно до п. 7.1. договору, відповідач оплачує товар, що поставляється, за цінами, погодженими сторонами в специфікації та підтвердженими у накладних. Ціна на товар в специфікації вказується в гривнях. Ціна повинна відповідати законодавству України та включати не більше 2-х знаків після коми (Ціна без ПДВ та з ПДВ).

Згідно п. 7.8. договору, загальна сума даного договору складається з суми накладних, по яким була здійснена поставка товару.

Умовами п. 7.9. договору передбачено, що оплата за товар здійснюється в українській національній валюті в безготівковому порядку шляхом перерахування коштів на банківський рахунок позивача після його реалізації кожні 14 днів. При цьому сторони домовилися про те, що відповідач здійснює оплату поставленого товару тільки у випадку його, якщо сума за розрахунковий період буде складати не менше, ніж 500, 00 грн. з кожного магазину.

Даний договір набирає силу з моменту підписання його сторонами і діє до 01.04.2015 р. (п. 10.1. договору).

01.11.2013 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Укрімпорт КV" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЗЕЛЕНЕ ЯБЛУКО ЛТД" укладено додаткову угоду до договору № МП/9 від 01.11.2013 р., відповідно до якої сторони вирішили внести зміни і доповнення до договору, зокрема п. 7.9. розділу 7 договору виклали у наступній редакції:

Оплата за товар здійснюється в українській національній валюті в безготівковому порядку шляхом перерахування коштів на банківський рахунок позивача через 55 днів з моменту приймання-передачі товару та підписання накладної про прийняття товару, якщо інше не передбачене договором.

Відповідач щотижнево надає уповноваженому представнику позивача обігово-сальдову відомість у формі, прийнятій на підприємстві відповідача, що підтверджує рух товару (а саме, відомості про кількість реалізованого товару за кожен день та залишки товару по кожному торгівельному об'єкту мережі магазинів «Мед і перець»). Позивач має право встановити ліміт заборгованості відповідача у випадку недодержання останнім обов'язків по платежам.

Розділ 10 договору доповнили новими пунктами наступного змісту:

10.3. термін дії даного договору автоматично продовжується на невизначений строк у випадку, коди жодна із сторін не повідомить іншу про відмову від подальшої участі в даному договорі, але не пізніше, ніж за один місяць до закінчення терміну дії.

Як стверджує позивач, на виконання умов договору останнім було поставлено відповідачеві товар на загальну суму 14 887, 12 грн., що підтверджується видатковими накладними № КРН_002040 від 06.08.2014 р., № КРН_002326 від 01.09.2014 р., № РН_0003569 від 02.07.2014 р. та актом звірки взаєморозрахунків, які підписані представниками сторін та скріплені їх печатками (копії в матеріалах справи).

Проте, відповідач за поставлений товар розрахувався частково у розмірі 5 887, 12 грн., що підтверджується банківською випискою, в результаті чого за останнім утворилась заборгованість у розмірі 9 000, 00 грн.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначає, що відповідач неналежним чином виконує свої зобов'язання щодо оплати поставленого товару, зокрема, щодо погашення заборгованості у розмірі 9 000, 00 грн.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Проаналізувавши зміст укладеного між сторонами договору № МП/9 від 01.11.2013 р., суд дійшов висновку, що за своєю правовою природою він є договором поставки.

Згідно зі ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

У відповідності до положень ст.ст. 6, 627 Цивільного кодексу України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Так, відповідно до ст. 655 Цивільного кодексу України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ч. 1 ст. 712 Цивільного кодексу України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Положеннями статті 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 691 Цивільного кодексу України, покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу.

Згідно ст. 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Частиною другою статті 692 Цивільного кодексу України встановлено, що покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу.

Судом встановлено, що позивач виконав свої зобов'язання за договором належним чином, поставив відповідачеві товар на загальну суму 14 887, 12 грн., який прийнятий останнім по товарно-транспортним накладним без зауважень.

Однак відповідач оплати поставленого товару в повному обсязі не провів, доказів зворотного суду не надав.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Таким чином, враховуючи строки оплати, встановлені договором № МП/9 від 01.11.2013 р., відповідач зобов'язаний оплатити поставлений позивачем товар у розмірі 14 887, 12 грн., відповідно до п. 7.9. договору (в редакції додаткової угоди), через 55 днів з моменту приймання-передачі товару та підписання накладної про прийняття товару.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання.

Відповідно до ст.ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи вищевикладене, оскільки відповідач не надав суду жодних доказів належного виконання свого зобов'язання щодо оплати поставленого товару та не спростував заявлених позовних вимог, суд дійшов висновку, що відповідачем було порушено умови договору № МП/9 від 01.11.2013 р. та положення ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, а тому підлягають задоволенню вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 9 000, 00 грн.

Витрати по сплаті судового збору відповідно до ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ :

1. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрімпорт КV" задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕЛЕНЕ ЯБЛУКО ЛТД" (03115, м. Київ, вул. Святошинська, буд. 32, ідентифікаційний код - 35081277) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрімпорт КV" (65023, м. Одеса, вул. Дворянська, буд. 8, ідентифікаційний код - 32751017) 9 000 (дев'ять тисяч) грн. 00 коп. - заборгованості та 1 827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. - судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено: 14.07.2015 р.

Суддя Бондарчук В.В.

Дата ухвалення рішення13.07.2015
Оприлюднено17.07.2015
Номер документу46760268
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 9 000, 00 грн

Судовий реєстр по справі —910/11073/15

Ухвала від 04.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 25.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Рішення від 13.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні