Вирок
від 13.07.2015 по справі 361/4673/15-к
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/4673/15-к

Провадження № 1-кп/361/309/15

13.07.2015

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

===============================================================================

13 липня 2015 року. Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

з участю : прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Бровари кримінальне провадження за №32014100070000093 від 20.11.2014 року про обвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Києва, українки, громадянки України, не працюючої зареєстрований та, проживає в АДРЕСА_1 , раніше не судимої

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205, ч.1 ст.358 КК України

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно даних Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України є засновником, директором та головним бухгалтером, в одній особі, суб`єкта господарської діяльності - юридичної особи: ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" (код 39633034).

Незважаючи на те, що вказане товариство зареєстровано на ОСОБА_5 в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, остання взяла участь у його придбанні не з метою здійснення господарської діяльності, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Так, в кінці січня 2015 року, при невстановлених слідством обставинах, у невстановлений слідством час та у невстановленому слідством місці, ОСОБА_5 домовилася з невстановленою слідством особою про перереєстрацію на її ім`я (набуття права власності) в органах державної влади за винагороду суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП", без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб. При цьому, невстановлена слідством особа та ОСОБА_5 , домовились про підписання останньою документів по перереєстрації ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" та надання цих документів державному реєстратору для державної перереєстрації юридичної особи, про те, що до діяльності ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" ОСОБА_5 не буде мати ніякого відношення, а лише буде рахуватись засновником та директором товариства, фінансово-господарською діяльністю з використанням товариства будуть займатись інші особи.

ОСОБА_5 , усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, запропонованих їй невстановленою слідством особою, як майбутнього засновника та власника товариства, усвідомлюючи, що здійснює придбання товариства з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, з корисливих спонукань погодилася на таку пропозицію, надавши невстановленій слідством особі, з метою підготування документів по перереєстрації ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП", копії сторінок паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 на своє ім`я, який виданий Подільським РУГУ МВС України у м. Києві 09.07.2011 та копію картки платника податків про присвоєння ідентифікаційного номеру - НОМЕР_2 .

В подальшому, при невстановлених слідством обставинах, у невстановлений слідством час та невстановленому слідством місці, ОСОБА_5 , достовірно знаючи, що здійснює придбання ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" без наміру зайняття підприємницькою діяльністю, усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, знаючи, що здійснює придбання ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" для прикриття незаконної діяльності інших осіб та вона, в цілому, набуває право власності на товариство, реалізовуючи спільно з невстановленою слідством особою злочинний умисел, направлений на вчинення фіктивного підприємництва, підписала надані останнім: реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців від 03.03.2015; наказ № 3 від 27.02.2015 про призначення ОСОБА_5 на посаду директора ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП"; договір купівлі-продажу від 26.02.2015 про придбання 100 відсотків статутного капіталу ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" загальною вартістю 9000 грн. у попередніх власників ОСОБА_6 та ОСОБА_7 ; протокол № 2 Загальних зборів учасників ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" від 26.02.2015 щодо придбання ОСОБА_5 100 відсотків статутного капіталу товариства у попередніх власників та призначення останньої на посаду директора товариства, чим вчинила дії направлені на придбання суб`єкта підприємництва.

03.03.2015 підписані ОСОБА_5 офіційні документи по створенню ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" були подані невстановленою слідством особою до Реєстраційної служби Броварського міськрайонного управління юстиції Київської області за адресою: Київська область м. Бровари вул. Гагаріна 20.

В цей же день, на підставі вищевказаних документів державним реєстратором Реєстраційної служби Броварського міськрайонного управління юстиції Київської області здійснено державну перереєстрацію юридичної особи ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 13551070001007000.

Підписання ОСОБА_5 документів по перереєстрації ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП", дало змогу невстановленій слідством особі здійснювати незаконну діяльність, прикриваючись фактом перереєстрації вказаного товариства. Використовуючи фіктивну юридичну особу - ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" невстановлені особи, отримали можливість, минуючи ОСОБА_5 , яка фактично рахувалась на посаді директора товариства, укладати від імені ОСОБА_5 фіктивні господарські угоди, складати фіктивні первинні документи без реального постачання товарів (робіт, послуг), та у такий спосіб, незаконно формувати податковий кредит та валові витрати підприємствам реального сектору економіки, не відображати достовірні показники фінансово-господарських операцій ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" в документах податкової звітності.

Виходячи з вищевикладеного, ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" було придбано та використано невстановленими слідством особами для здійснення діяльності, спрямованої на проведення операцій пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам, тобто здійснення протиправної діяльності.

Дії ОСОБА_5 по придбанню юридичної особи ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" вчинені в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме: ст..ст. 80,81,84,87,89,91,92,93,97 Цивільного Кодексу України; статті 19,55,56,58,71,89 Господарського кодексу України, статті 8,24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» №755-IV від 15.05.2003,.

У зв`язку з вищевикладеним, ОСОБА_5 , своїми умисними діями, які виразились у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" надало змогу невстановленим слідством особам незаконно сформувати податковий кредит з податку на додану вартість ТОВ «Агрофірма «Промінь 2014» (код 39421381), ТОВ «Бісем Телеком» (код 36424112), ТОВ «Аксіома» (код 31542542) та іншим шляхом відображувати фіктивні фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП".

Крім того, ОСОБА_5 , при вчиненні фіктивного підприємництва, тобто придбанні ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" без наміру здійснення господарської діяльності з метою прикриття незаконної діяльності інших, невстановлених слідством осіб, вчинила підроблення офіційних документів ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" з метою використання їх іншою особою, а також збут таких документів за наступних обставин.

Так, в кінці січня 2015 року, при невстановлених слідством обставинах, у невстановлений слідством час та у невстановленому слідством місці ОСОБА_5 домовилася з невстановленою слідством особою про перереєстрацію на її ім`я в органах державної влади за винагороду суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП", без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб та підписання ОСОБА_5 документів по придбанню цього товариства, надавши невстановленій особі, з метою підготування документів по придбанню ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" копії сторінок паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Подільським РУГУ МВС України у м. Києві 09.07.2011 та копію картки платника податків про присвоєння ідентифікаційного номеру - НОМЕР_2 .

В подальшому, при невстановлених слідством обставинах, у невстановлений слідством час та невстановленому слідством місці, ОСОБА_5 , достовірно знаючи, що здійснює придбання ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" для прикриття незаконної діяльності без наміру зайняття підприємницькою діяльністю,реалізовуючи злочинний умисел направлений на підробку офіційних документів, які надають право на перереєстрацію юридичної особи, підписала офіційні документи ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП", а саме:

- реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців від 03.03.2015, в якій містяться завідомо неправдиві відомості щодо призначення ОСОБА_5 керівником товариства;

- наказ № 3 від 27.02.2015, який містить завідомо неправдиві відомості про призначення ОСОБА_5 на посаду директора ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП";

- договір купівлі-продажу від 26.02.2015, який містить завідомо неправдиві відомості про придбання 100 відсотків статутного капіталу ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" загальною вартістю 9000 грн. у попередніх власників ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , так як в дійсності кошти на придбання статутного капіталу ОСОБА_5 не витрачала;

- протокол № 2 Загальних зборів учасників ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" від 26.02.2015, який містить завідомо неправдиві відомості щодо придбання ОСОБА_5 100 відсотків статутного капіталу товариства у попередніх власників та призначення останньої на посаду директора товариства, хоча в дійсності ОСОБА_5 не мала наміру володіти товариством, а також обов`язки директора ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" ОСОБА_5 виконувати наміру не мала;

Після підписання вказаних офіційних документів по придбанню ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП", які містили завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_5 передала їх невстановленій слідством особі для здійснення перереєстрації товариства на її ім`я у державного реєстратора та в органах державної влади. За підписання та передачу документів щодо придбання ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" для проведення державної перереєстрації юридичної особи, ОСОБА_5 отримала від невстановленої слідством особи грошову винагороду у розмірі 550 (п`ятсот п`ятдесят) гривень, чим вчинила збут зазначених документів.

03.03.2015 підписані ОСОБА_5 офіційні документи по придбанню та перереєстрацівї ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" були подані невстановленою слідством особою до Реєстраційної служби Броварського міськрайонного управління юстиції Київської області за адресою: Київська область м. Бровари вул. Гагаріна 20.

В цей же день, на підставі вищевказаних документів державним реєстратором Реєстраційної служби Броварського міськрайонного управління юстиції Київської області здійснено державну перереєстрацію юридичної особи ТОВ "ХАНТЕР-ГРУП" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 13551070001007000.

В судовому засіданні прокурор просив про затвердження угоди на умовах, викладеній у ній та призначити обвинуваченій узгоджене сторонами покарання..

02.07.2015 між старшим прокурором прокуратури Подільського району м.Києва ОСОБА_3 та обвинуваченою ухвалено угоду про визнання винуватості, згідно якої ОСОБА_5 беззастережно визнала свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205, ч.1 ст.358 КК України. Сторони узгодили покарання за ч.1 ст 205 КК України у виді штрафу в розмірі штрафу 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн та за ч.1 ст.358 КК України у виді обмеження волі на строк 2 роки.

На підставі ст. 70 КК України остаточне покарання призначити у виді обмеження волі на строк 2 роки з звільненням від відбуття покарання з іспитовим строком в 1 рік, згідно ст..75 КК України, з покладенням обов`язків, передбачених п.2,3,4 ст.76 КК України.

Окрім того, за змістом даної угоди обвинувачена ознайомлена з наслідками укладення та затвердження такої, передбачені вимогами ст. 473 КПК України, а також наслідками невиконання вказаної угоди.

В судовому засіданні обвинувачена просив затвердити угоду, повністю визнала свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205, ч.1 ст.358 КК України, та показала, що вона повністю розуміє права, надані їй законом, наслідки укладення та затвердження угоди, характер обвинувачення, щодо якого вона визнає себе винуватою, вид покарання, який буде застосовано до неї у разі затвердження такої угоди.

Захисник вважає можливим затвердження угоди.

Згідно зі ст. 468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним.

Відповідно до ч. 3 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості, може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам .

Злочини передбачені ч.1 ст.205, ч.1 ст.358 КК України, у вчиненні якого обвинувачена ОСОБА_5 визнала себе винуватою, завдали шкоди лише державним чи суспільним інтересам .

Судом з`ясовано, що обвинувачена розуміє права, визначені п. 1 ч. 5 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені п. 1 ч. 1 ст. 437 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, яке буде застосовано до неї у разі затвердження угоди судом.

З пояснення обвинуваченої ОСОБА_5 вбачається, що укладення угоди є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин ніж ті, що передбачені в угоді. Обвинувачена погодилась на призначення узгодженого покарання.

Умови даної угоди не суперечать вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України.

З урахуванням наведеного суд вважає за необхідне затвердити угоду про визнання винуватості і призначення обвинуваченому, узгоджене сторонами, покарання.

Таким чином, суд приходить висновку, що винність обвинуваченої ОСОБА_5 у вчиненні фіктивного підприємництва, тобто придбанні суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності та у підробленні офіційних документів, які видаються чи посвідчуються підприємством, чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і які надають права, з метою використання їх як підроблювачем, так і іншою особою, доведена повністю, тому вона повинна нести за такі дії кримінальну відповідальність, а її дії суд кваліфікує відповідно за : - за ч.1 ст.205 КК України та ч.1 ст.358 КК України .

Заходи забезпечення кримінального провадження в порядку ст. 131 КПК України, в тому числі запобіжний захід стосовно ОСОБА_5 під час досудового розслідування і судового провадження застосовані у виді особистого зобов`язання , який суд вважає можливим залишити до набрання вироком законної чинності .

Цивільний позов по справі не заявлений.

Процесуальні витрати та речові докази в обвинувальному акті не вказані.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 314, 349, 368, 374, 394, 475 КПК України, суд

З А С У Д И В:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 02.07.2015 у кримінальному провадженні №32014100070000093 від 20.11. 2014 року, укладену між старшим прокурором прокуратури Подільського району м.Києва ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 , визнати винуватою у пред`явленому обвинувачені за вчинення кримінального правопорушення, злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України та призначити їй покарання за цією статтею у виді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян -8500 грн.

ОСОБА_5 , визнати винуватою у пред`явленому обвинувачені за вчинення кримінального правопорушення, злочину, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України та призначити їй покарання за цією статтею у виді обмеження волі в кримінально-виконавчій установі на строк 2(два) роки.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України міру покарання ОСОБА_5 обрати шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим у виді обмеження волі в кримінально-виконавчій установі на строк 2(два) роки.

У відповідності до ст. ст. 75, 76 КК України звільнити обвинувачену ОСОБА_5 від відбування призначеного основного покарання , встановивши їй строк випробовування в один рік.. Та покласти на неї обов`язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органів кримінально-виконавчої інспекції; повідомляти органи кримінально-виконавчої інспекції про зміну місця проживання та роботи; періодично з`являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої інспекції.

Вирок може бути оскаржено з підстав, передбачених ч. 3 ст. 394 КПК України, до апеляційного суду Київської області через Броварський міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду набирає законної чинності після закінчення строку подання апеляційних скарг, якщо такі скарги не будо подано.

Учасники судового провадження мають право отримувати в суді копію вироку.

Копії вироку негайно після його проголошення вручаються засудженому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.07.2015
Оприлюднено20.03.2023

Судовий реєстр по справі —361/4673/15-к

Вирок від 13.07.2015

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Батюк В. В.

Ухвала від 06.07.2015

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Батюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні