Постанова
від 14.10.2010 по справі 4719/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 жовтня 2010 р. Справа № 2-а-4719/10/2170

Херсонський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого судді: Гомельчука С.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом

відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Цюрупинському районі Херсонської області до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Колос" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків,

встановив:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Цюрупинському районі Херсонської області (далі-Фонд, позивач) звернулося до суду з позовом до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Колос" (далі-відповідач) про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків в розмірі 161 грн. 32 коп.

У судове засідання сторони не з'явилися. Від представника позивача надійшла заява про розгляд справи у порядку письмового провадження, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, обгрунтувавши тим, що відповідач з дня взяття його на облік у робочому органі відділення Фонду набув статусу платника страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Цюрупинському районі Херсонської області та зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески. Відповідачем подано звітність за 2 квартал 2010 року, відповідно до якої недоїмка зі сплати страхових внесків становить 161 грн. 32 коп., не сплачена СТОВ "Колос"" добровільно, а тому дана сума заборгованості підлягає стягненню в судовому порядку.

Відповідач про місце, дату та час судового засідання був повідомлений належним чином, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення повістки суду, про причини неявки в судове засідання не повідомив, клопотань про відкладення судового розгляду справи не заявляв.

Відповідно до ч.6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши письмові докази по справі, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Колос" взято на облік як страхувальник у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Цюрупинському районі Херсонської області.

Відповідно до ст. 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.1999 року за № 1105-XIV (далі- Закон № 1105-XIV) роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків; подавати звітність робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків у строки, в порядку та за формою, що встановлені цим Фондом.

Статтею 52 Закону № 1105-XIV встановлено, що страхувальник несе відповідальність за шкоду, заподіяну застрахованому або Фонду соціального страхування від нещасних випадків внаслідок невиконання своїх обов'язків із страхування від нещасного випадку, відповідно до закону.

Згідно із п.5.1 Інструкції "Про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України", затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 року № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 р. за № 867/14134, не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем подано до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Цюрупинському районі Херсонської області розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 2 квартал 2010 року, відповідно до якої сума нарахованих страхових внесків складає 161 грн. 32 коп. Станом на 08 вересня 2010 року СТОВ "Колос" борг не сплачено.

Оскільки відповідачем не виконано обов'язку страхувальника, передбаченого Законом № 1105-XIV, добровільно не сплачено суми заборгованості по страхових внесках, а тому недоїмка в розмірі 161 грн. 32 коп. підлягає стягненню в судовому порядку.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Цюрупинському районі Херсонської області є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України, з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 94, 128, 158-163, 167 КАС України суд,-

постановив :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Колос", ідентифікаційний код 32629648, заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 161 (сто шістдесят одна) грн. 32 коп. на р/р 37175401900133, УДК м.Херсон, код 25900259, МФО 852010, одержувач - ВВД ФСНВ в Цюрупинському районі

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя С.В.Гомельчук

кат. 6.12

Дата ухвалення рішення14.10.2010
Оприлюднено21.07.2015
Номер документу46811886
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4719/10/2170

Постанова від 14.10.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні