Ухвала
від 14.07.2015 по справі 196/878/15-к
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14.07.2015

Справа № 196/878/15-к

№ провадження 1-кс/196/121/2015

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2015 року смт. Царичанка Дніпропетровської області

Суддя Царичанського районного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , як слідчий суддя, з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора прокуратури Царичанського району ОСОБА_3 , слідчого СВ Царичанського РВ ГУМВС України в Дніпропетровській області лейтенанта міліції ОСОБА_4 , начальника відділу освіти Царичанської райдержадміністрації ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Царичанка Дніпропетровської області клопотання слідчого СВ Царичанського РВ ГУМВС України в кримінальному провадженні № 42015040600000001 про призначення позапланової виїзної документальної ревізії фінансово-господарської діяльності відділу освіти Царичанської райдержадміністрації,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Царичанського РВ ГУМВС України в Дніпропетровській області лейтенант міліції ОСОБА_4 вніс узгоджене із прокурором Царичанського району ОСОБА_6 клопотання про призначення позапланової виїзної документальної ревізії фінансово-господарської діяльності відділу освіти Царичанської районної державної адміністрації, в якому прохає:

1. Зобов`язати Державну фінансову інспекцію у Дніпропетровській області провести позапланову виїзну документальну ревізію фінансово-господарської діяльності відділу освіти Царичанської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 02142572), розташованого за адресою: Дніпропетровська область, Царичанський район, смт. Царичанка, вул. Театральна, 17-а за період з 24 жовтня 2014 року по 31 грудня 2014 року включно, проведення якої доручити з 27.07.2015 року до 14.08.2015 року.

2. На розгляд ревізії поставити наступні запитання:

- чи є порушення, що призвели до збитків за результатами взаєморозрахунків між відділом освіти Царичанської РДА (код ЄДРПОУ 02312583) та Генпідрядника ТОВ «Центрум-буд» (код ЄДРПОУ 36095249);

- чи є порушення з боку посадових осіб відділу освіти Царичанської РДА(код ЄДРПОУ 02312583), що призвели до збитків під час використання субвенцій з державного чи місцевого бюджетів, що спрямовані на підрядні роботи, відповідності бюджетних призначень, законності використання бюджетних видатків, дотримання процедури державних закупівель або підрядів, утримання, догляду, обслуговування та розпорядженням земельними ділянками у володінні установи, наявності матеріально-технічної бази, дозвільних документів, відповідності виконаних робіт та наданих послуг умовам проектів, договорів;

- чи у повному обсязі та чи своєчасно відділом освіти Царичанської РДА(код ЄДРПОУ 02312583) оприбутковано кошти, отримані з державного бюджету України, а також кошти отримані підприємством як плата за послуги по виконанню будівельно-монтажних робіт з реконструкції Рудківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад Царичанського району»;

- за яких обставин витрачено кошти, отримані з державного бюджету України, а також кошти отримані ТОВ «Центрум-буд» (код ЄДРПОУ 36095249),як плата за послуги(розміри, дати, підстави платежів, дані про отримувачів платежів);

- чи є ознаки завищення цін (вартості) товарів (робіт, послуг), придбаних (вироблених) під час виконання послуг по виконанню будівельно-монтажних робіт з реконструкції Рудківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад Царичанського району» за кошти, отримані з державного бюджету України, а також кошти отримані підприємством як плата за послуги, та які саме (розміри фактичних платежів, підстави платежів, та розміри завищення);

- чи підтверджуютьсяфактично та документальновиконання у підконтрольній установі робіт, придбання товарів (закупівля засобів виробництва, обладнання, проведення ремонтних робіт та ін.) за кошти отримані з державного бюджету України, а також кошти отримані підприємством як плата за послуги по виконанню будівельно-монтажних робіт з реконструкції Рудківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад Царичанського району»;

2.1. Провести зустрічні звірки з особами, яким підконтрольною установою перераховувалися кошти, отримані з державного бюджету України, а також кошти отримані підприємством як плата за послуги, окремо виділити факти перерахування коштів ТОВ «Центрум-буд» (код ЄДРПОУ 36095249).

На обгрунтування своїх вимог слідчий зазначив таке.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 14.10.2014 між відділом освіти Царичанської РДА (код ЄДРПОУ 02312583), в особі ОСОБА_5 та Генпідрядника ТОВ «Центрум-буд» (код ЄДРПОУ 36095249) укладено договір №150 по виконанню будівельно-монтажних робіт з реконструкції Рудківського навчально-виховного комплексу "Загальноосвітній навчальний заклад Царичанського району" на суму 952,699 тис. грн.

У листопаді грудні 2014 році між відділом освіти Царичанської РДА та Генпідрядником складено та підписано 5 актів приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в на загальну суму 914,5 тис. грн. У 2014 році відділом освіти Царичанської РДА проведені розрахунки з Генпідрядником в повному обсязі за рахунок коштів місцевого бюджету та субвенції з обласного бюджету на створення навчально-виховних комплексів.

В ході обстеження об`єкта реконструкції встановлено, що виконані роботи не в повному обсязі відповідають сумі витрачених бюджетних коштів, внаслідок чого були спричинені збитки в розмірі більше 200 тис.грн.

Для проведення повного та об`єктивного досудового розслідування по кримінальному провадженню №42015040600000001 необхідно встановити наявність: порушень, що призвели до збитків за результатами укладення договорів та проведення взаєморозрахунків між відділом освіти Царичанської РДА (код ЄДРПОУ 02312583) та Генпідрядника ТОВ "Центрум-буд" (код ЄДРПОУ 36095249), у тому числі: наявність завищення цін під час виконання послуг по виконанню будівельно-монтажних робіт з реконструкції Рудківського навчально-виховного комплексу "Загально освітній навчальний заклад Царичанського району".

В зв`язку з вищевикладеним виникла необхідність в проведенні документальної ревізії фінансово-господарської діяльності відділу освіти Царичанської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ02142572),для підтвердження (або спростування) факту вчинення кримінального правопорушення та встановлення розміру збитків, завданих кримінальним правопорушенням.

В судовому засіданні прокурор прокуратури Царичанського району ОСОБА_3 клопотання підтримала в повному обсязі та прохала його задовольнити.

Слідчий СВ Царичанського РВ ГУМВС України в Дніпропетровській області лейтенант міліції ОСОБА_4 в судовому засіданні подане клопотання підтримав повністю.

Представник відділу освіти Царичанської районної державної адміністрації в судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання слідчого але в прийнятті рішення поклався на розсуд слідчого судді.

Вивчивши надані матеріали кримінального провадження, заслухавши думку учасників процесу, слідчий суддя приходить до висновку про те, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

За змістом ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 40 КПК України слідчий уповноважений призначати ревізії та перевірки у порядку, визначеному законом. Такий порядок встановлений в Законі України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні" від 26.01.1993 №2939-XII.

Статтею 11 Закону передбачено, що за зверненням правоохоронного органу для забезпечення розслідування під час кримінального провадження орган державного фінансового контролю проводить позапланову виїзну ревізію.

Позапланова виїзна ревізія як підконтрольної установи (державного сектору економіки) так і суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені до підконтрольних установ, може здійснюватися лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду.

Відповідно до частини 8 ст.11 Закону орган державного фінансового контролю, прокурор або слідчий, який ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідно до частин п`ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості.

Згідно п.6 ст.11 Закону, позапланова виїзна ревізія може здійснюватися лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду. Позапланова ревізія підконтрольної установи не може проводитися частіше одного разу на квартал.

Згідно ст.14 Закону, посадові особи органу державного фінансового контролю вправі приступити до проведення ревізії за наявності підстав для їх проведення, визначених цим та іншими законами України, та за умови надання посадовим особам підконтрольних установ, інших суб`єктів господарської діяльності під розписку:

2) копії рішення суду про дозвіл на проведення позапланової виїзної ревізії, в якому зазначаються підстави проведення такої ревізії, дата її початку та дата закінчення, а у разі проведення ревізії щодо суб`єктів господарської діяльності, не віднесених цим Законом до підконтрольних установ, - також номер кримінального провадження, орган, що здійснює досудове розслідування, дата та підстави повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Згідно п.29 Постанови Кабінету Міністрів України N 550 від 20.04.2006р. "Про затвердження Порядку проведення інспектування Державною фінансовою інспекцією, її територіальними органами", позапланова виїзна ревізія об`єкта контролю за зверненням правоохоронного органу проводиться у разі надання ним: клопотання слідчого або прокурора про призначення позапланової виїзної ревізії та ухвали суду про дозвіл на її проведення, в якому зазначаються підстави проведення, дати її початку та закінчення, а також номер кримінального провадження, орган, що здійснює досудове розслідування, дата та підстави повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (для ревізії суб`єкта господарської діяльності, не віднесеного Законом до підконтрольних установ).

Згідно п.2.4. Порядку взаємодії органів державної контрольно-ревізійної служби, органів прокуратури, внутрішніх справ, Служби безпеки України, затвердженого Наказом Головного контрольно-ревізійного управління України №346/1025/685/53 від 19.10.2006р., позапланова виїзна ревізія на об`єкті контролю за зверненням правоохоронного органу проводиться у разі надання ним:

- постанови про призначення ревізії та відповідного рішення суду, яке є дозволом для органу ДКРС на проведення ревізії, у якому зазначаються: підстави проведення ревізії, дата її початку та дата закінчення, номер, дата та підстави порушення кримінальної справи, орган, що порушив кримінальну справу, - для ревізії у суб`єкта господарювання, який не віднесено Законом до підконтрольних установ;

- постанови про призначення ревізії, винесеної після порушення кримінальної справи проти посадових (службових) осіб об`єкта контролю - підконтрольної установи. Якщо справу порушено не проти цих осіб, а за певним фактом, що стосується діяльності підконтрольної установи, до постанови додається дозвіл суду на проведення ревізії;

- інформації про факти, що свідчать про порушення об`єктом контролю - підконтрольною установою законів, та рішення суду про дозвіл на проведення ревізії, який надає органам ДКРС право на проведення ревізії, у якому зазначаються підстави проведення ревізії, дата її початку та дата закінчення.

Правоохоронний орган у робочому порядку (усно) узгоджує орієнтовну дату початку ревізії із структурним підрозділом (або працівником) органу ДКРС, відповідальним за вирішення оперативних питань взаємодії. У разі отримання правоохоронним органом дозволу суду на проведення позапланової виїзної ревізії цей дозвіл за 5 робочих днів до дати початку ревізії, визначеної в рішенні суду, надається відповідному органу ДКРС.

Як вбачається з наданих матеріалів кримінального провадження №42015040600000001 від 10 березня 2015 року, внесеного до ЄРДР за фактом, що стосується діяльності підконтрольної Фінансовому управлінню Царичанської РДА установи - відділу освіти Царичанської райдержадміністрації, а саме за фактом внесення сложбовими особами ТОВ "Центрум-буд" завідомо неправдивих відомостей до актів приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в з реконструкції Рудківського навчально-виховного комплексу "Загальноосвітній навчальний заклад Царичанського району", внаслідок чого, за даними досудового розслідування, були спричинені збитки більш як на 200 тис. грн.

Згідно ч.8 ст.11 Закону, орган державного фінансового контролю, прокурор або слідчий, який ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідно до частин п`ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості.

Враховуючи викладене та надані суду матеріали суддя вважає за необхідне, для проведення повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин даного кримінального провадження, надати дозвіл на проведення позапланової виїзної документальної ревізії фінансово-господарської діяльності відділу освіти Царичанської райдержадміністрації (код ЄДРПОУ 02142572), з проведенням зустрічних звірок, виконання якої доручити працівникам Державної фінансової інспекції у Дніпропетровській області.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.40, 93, 370-372, 309 КПК України, ст.ст.11, 14 Закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні",

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Царичанського РВ ГУМВС України в Дніпропетровській області лейтенанта міліції ОСОБА_4 в кримінальному провадженні №42015040600000001 задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення позапланової виїзної документальної ревізії фінансово-господарської діяльності відділу освіти Царичанської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 02142572), розташованого за адресою: вул. Театральна, 17-а, в смт.Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області, та зустрійної звірки з особами, яким підконтрольною установою перераховувалися кошти, отримані з Державного бюджету України, а також кошти отримані такими особами як плата за послуги, окремо виділивши факти перерахування коштів ТОВ "Центрум-буд" (код ЄДРПОУ 36095249) за період з 24 жовтня 2014 року року по 31 грудня 2014 року включно.

Позапланову виїзну документальну ревізію, тривалість якої не повинна перевищувати 15 робочих днів, розпочати з 27 липня 2015 року та закінчити 14 серпня 2015 року.

Доручити працівникам Державної фінансової інспекції в Дніпропетровській області проведення виїзної документальної ревізії фінансово-господарської діяльності відділу освіти Царичанської райдержадміністрації (код ЄДРПОУ 02142572) з проведенням зустрічних звірок, з метою вирішення таких питань:

- чи є порушення, що призвели до збитків за результатами взаєморозрахунків між відділом освіти Царичанської райдержадміністрації (код ЄДРПОУ 02312583) та Генпідрядника ТОВ «Центрум-буд» (код ЄДРПОУ 36095249);

- чи є порушення з боку посадових осіб відділу освіти Царичанської райдержадміністрації (код ЄДРПОУ 02312583), що призвели до збитків під час використання субвенцій з державного чи місцевого бюджетів, що спрямовані на підрядні роботи, відповідності бюджетних призначень, законності використання бюджетних видатків, дотримання процедури державних закупівель або підрядів, утримання, догляду, обслуговування та розпорядженням земельними ділянками у володінні установи, наявності матеріально-технічної бази, дозвільних документів, відповідності виконаних робіт та наданих послуг умовам проектів, договорів;

- чи у повному обсязі та чи своєчасно відділом освіти Царичанської райдержадміністрації (код ЄДРПОУ 02312583) оприбутковано кошти, отримані з державного бюджету України, а також кошти отримані підприємством як плата за послуги по виконанню будівельно-монтажних робіт з реконструкції Рудківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад Царичанського району»;

- за яких обставин витрачено кошти, отримані з державного бюджету України, а також кошти отримані ТОВ «Центрум-буд» (код ЄДРПОУ 36095249), як плата за послуги(розміри, дати, підстави платежів, дані про отримувачів платежів);

- чи є ознаки завищення цін (вартості) товарів (робіт, послуг), придбаних (вироблених) під час виконання послуг по виконанню будівельно-монтажних робіт з реконструкції Рудківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад Царичанського району» за кошти, отримані з державного бюджету України, а також кошти отримані підприємством як плата за послуги, та які саме (розміри фактичних платежів, підстави платежів, та розміри завищення);

- чи підтверджуютьсяфактично та документальновиконання у підконтрольній установі робіт, придбання товарів (закупівля засобів виробництва, обладнання, проведення ремонтних робіт та ін.) за кошти отримані з державного бюджету України, а також кошти отримані підприємством як плата за послуги по виконанню будівельно-монтажних робіт з реконструкції Рудківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад Царичанського району».

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Суддя Царичанського районного суду

Дніпропетровської області ОСОБА_7

СудЦаричанський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.07.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу46826449
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —196/878/15-к

Ухвала від 14.07.2015

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бойко Ю. О.

Ухвала від 14.07.2015

Кримінальне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бойко Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні