Рішення
від 14.07.2015 по справі 914/2060/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.07.2015 р. Справа№ 914/2060/15

Господарський суд Львівської області у складі судді Р.Матвіїва при секретарі судового засідання Д.Зубкович розглянув матеріали справи

за позовом: Приватного підприємства "Елма-Сервіс", м. Новояворівськ, Яворівський район, Львівська область;

до відповідача: Відкритого акціонерного товариства "Фірма "Надія", смт. Немирів, Яворівський район, Львівська область;

про: стягнення 14 819 грн. 33 коп.

У судовому засіданні взяли участь представники:

позивача: Піка М.Є. - представник на підставі довіреності б/н від 27.05.2015 року;

відповідача: не з'явився.

Обставини розгляду справи. Ухвалою суду від 26.06.2015 року прийнято до розгляду позовну заяву та порушено провадження у справі за позовом Приватного підприємства "Елма-Сервіс"доВідкритого акціонерного товариства "Фірма "Надія" про стягнення стягнення 14 819 грн. 33 коп. Розгляд справи призначено на 14.07.2015 року.

У судовому засіданні 14.07.2015 року представник позивача позовні вимоги підтримав, подав для огляду оригінали договору, довідки та акту виконаних робіт, долучені до позовної заяви, та документи для доручення до матеріалів справи. Відповідач явки представника у судове засідання не забезпечив, причин неявки не повідомив, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до п. 3.9.2. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року N 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Клопотань про здійснення фіксації судового процесу технічними засобами представник позивача не заявляв.

Представнику сторони роз'яснено зміст ст. ст. 20, 22 Господарського процесуального кодексу України щодо його прав та обов'язків, зокрема про право заявляти відводи судді.

У судовому засіданні 14.07.2015 року судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору. Спір між сторонами виник у зв'язку із невиконанням, на переконання позивача, відповідачем грошових зобов'язань за договором про виконання робіт. Приватне підприємство "Елма-Сервіс" (надалі по тексту рішення - позивач, підрядник згідно з договором) звернулось до суду із позовом до Відкритого акціонерного товариства "Фірма "Надія" (надалі по тексту рішення - відповідач, замовник згідно з договором) про стягнення 14 819 грн. 33 коп. заборгованості.

Позивачем виконано передбачені договором роботи, а саме, приведення розрахункових засобів обліку і схем їх підключення у відповідність до вимог ПКЕЕ та нормативно-технічних документів, за виконання яких замовник зобов'язався розрахуватись протягом п'яти днів з моменту підписання довідки про вартість виконаних підрядних робіт. Однак, відповідачем виконанні роботи не оплачено, у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість в описаному вище розмірі.

Відповідач явки представника у судове засідання не забезпечив, відзиву на позовну заяву не подав, доказів спростування наявності чи погашення боргу не надав, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином у відповідності до вимог ст. 64, 87 Господарського процесуального кодексу України, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

У процесі розгляду справи суд встановив наступне. 05.01.2015 року між сторонам було укладено договір № 3, відповідно до п. 1.1 якого замовник доручає, а підрядник зобов'язується виконати у відповідності до умов даного договору роботу. Замовник зобов'язується прийняти цю роботу та оплатити її: приведення розрахункових засобів обліку і схем їх підключення у відповідність до вимог ПКЕЕ та нормативно-технічних документів, ВАТ «Фірма «Надія».

Відповідно до п. 3 договору вартість та витрати по виконанню робіт визначаються кошторисом і динамічною договірною ціною, які є невід'ємною частиною даного договору. Сума договору становить 14819,33 грн. Вартість робіт вказана з врахуванням ПДВ. Оплата виконаних робіт здійснюється щомісячно на основі довідки про вартість виконаних підрядних робіт (форма КБ-3), протягом 5-ти банківських днів з моменту її підписання.

Згідно з п. 4.1 договору замовник зобов'язаний виконати попередню оплату в розмірі 100 відсотків загальної вартості робіт; своєчасно оплатити на розрахунковий рахунок підрядника вартість виконаних робіт; передати технічну документацію за 10 днів до початку роботи.

Згідно з п. 5.1 договору підрядник зобов'язався розпочати виконання робіт у січні 2015 року та закінчити виконання робіт у 2015 році. Після закінчення виконання робіт підрядник зобов'язаний повідомити замовника про готовність об'єкта до здачі. Здача-приймання виконаних робіт здійснюється сторонами за актом протягом одного дня з моменту повідомлення замовника про готовність об'єкта до приймання.

Як вбачається з матеріалів справи, 30.01.2015 року сторонами підписано довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (форма КБ-3) на суму 14 819 грн. 33 коп. та акт приймання виконаних будівельних робіт за січень 2015 року на аналогічну суму.

Докази оплати виконаних робіт у матеріалах справи відсутні.

Дані факти матеріалами справи підтверджуються, сторонами не заперечувались та документально не спростовувались.

Дослідивши представлені суду докази, заслухавши пояснення представника позивача, суд вважає позовні вимоги підставними, обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення повністю з огляду на наступне.

Пункт 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України передбачає, що підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Як встановлено судом вище, підставою виникнення правовідносин між сторонами є договір підряду на виконання робіт.

Згідно ст.627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору, з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. За умовами ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно зі ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Як зазначили сторони у договорі, підрядник зобов'язався виконати роботи по приведенню розрахункових засобів обліку і схем їх підключення у відповідність до вимог ПКЕЕ та нормативно-технічних документів.

Згідно з актом приймання виконаних будівельних робіт за січень 2015 року підрядником виконано обумовлені договором роботи на суму 14 819 грн. 33 коп. Акт підписаний представниками обох сторін.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 843 Цивільного кодексу України у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу.

Строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду (ст. 846 Цивільного кодексу України).

Якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково(ст. 854 Цивільного кодексу України).

У договорі сторони визначили порядок оплати виконаної роботи, а саме, оплата виконаних робіт здійснюється щомісячно на основі довідки про вартість виконаних підрядних робіт (форма КБ-3), протягом 5-ти банківських днів з моменту ії підписання.

Банківський день у системі електронних платежів Національного банку - позначений календарною датою проміжок часу, протягом якого виконуються технологічні операції, пов'язані з проведенням міжбанківських електронних розрахункових документів через систему електронних платежів Національного банку, за умови, що підсумки розрахунків за цими документами відображаються на кореспондентських рахунках банків (філій) у територіальному управлінні на ту саму дату (п. 1 глави 1 розділу 1 Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті, затвердженої Постановою Правління Національного банку України 16.08.2006 року № 320).

Сторонами підписано довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (форма КБ-3) на суму 14 819 грн. 33 коп. 30.01.2015 року.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Згідно із ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Стаття 610 Цивільного кодексу України зазначає, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Частиною 1 ст. 612 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

У відповідності з умовами договору, враховуючи підписання довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат 30.01.2015 року, відповідач зобов'язаний оплати виконані роботи у строк до 07.02.2015 року. Відповідно, не виконавши вчасно договірних зобов'язань по оплаті, з 07.02.2015 року відповідач вважається таким, що прострочив виконання грошового зобов'язання на суму 14 819 грн. 33 коп.

Відповідачем не спростовано зазначених у позовній заяві обставин та не подано доказів погашення боргу.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до статті 34 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до статті 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим.

Із наявних у матеріалах справи доказів підтверджується належне виконання позивачем договірних обов'язків, натомість відсутні докази виконання договірних зобов'язань в частині здійснення оплати відповідачем, обов'язок по здійсненню якої виник на підставі підписаної довідки про вартість виконаних підрядних робіт (п. 3.3 договору).

Відтак, суд вважає за необхідне захистити порушене право позивача шляхом задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 33, 34, 43, 75, 82-84, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в :

Позов задоволити повністю.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Фірма "Надія" (81013, Львівська обл., Яворівський район, селище міського типу Немирів, вул. Равська, код ЄДРПОУ 25224108) на користь Приватного підприємства "Елма-Сервіс" (81053, Львівська обл., Яворівський район, місто Новояворівськ, вул. Юрія Липи, будинок 8, квартира 59, код ЄДРПОУ 32477375) 14 819 грн. 33 коп. борг.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили, в порядку статті 116 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду в порядку і строки, передбачені ст. ст. 91- 93 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складене та підписане 15.07.2015 року.

Суддя Матвіїв Р.І.

Дата ухвалення рішення14.07.2015
Оприлюднено21.07.2015
Номер документу46853180
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 14 819 грн. 33 коп. У судовому засіданні взяли участь

Судовий реєстр по справі —914/2060/15

Рішення від 17.07.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Рішення від 14.07.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Ухвала від 26.06.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні