Рішення
від 07.07.2015 по справі 520/17264/13-ц
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ

Справа № 520/17264/13-ц

Провадження № 2/520/1319/15

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.07.2015 року

Київський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого - судді Петренка В.С.

при секретарі - Гарнаженко Н.С., Мельничуковській К.В.,

Зозулянському Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за позовом

Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» в інтересах малолітніх - ОСОБА_3 та ОСОБА_4

до ОСОБА_5, ОСОБА_6,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Київської районної адміністрації Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування, за участю Прокуратури Київського району м. Одеси

про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка» в інтересах малолітніх - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернувся до Київського районного суду м. Одеси з позовною заявою до ОСОБА_5, ОСОБА_6, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Київської районної адміністрації Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування, за участю Прокуратури Київського району м. Одеси, в якій з урахуванням уточнень просить суд стягувати з ОСОБА_5, ОСОБА_6 на поточний рахунок малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4, відкриті у Державному Ощадному банку України, аліменти на утримання малолітньої ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/4 частини з усіх видів доходу, щомісячно, починаючи з дня пред'явлення позову й до досягнення повноліття ОСОБА_3, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_4, аліменти на утримання малолітньої ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у розмірі 1/4 частини з усіх видів доходу, щомісячно, починаючи з дня пред'явлення позову й до досягнення повноліття ОСОБА_4, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3, а також просить суд позбавити ОСОБА_5 Василівну та ОСОБА_6 батьківських прав відносно їх малолітніх дітей - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

В обґрунтування заявленого позову позивач посилається на те, що в ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка» на підставі власної заяви матері, путівки управління освіти та науки Одеської міської ради за №7 від 06.06.2007рокеу та №6 від 06.07.2007року, розпоряджень Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради № 244 та №245 від 21.04.2009року знаходяться малолітні діти - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Позивач вказує, що ОСОБА_5 відвідує своїх дітей, телефонує, цікавиться їх життям та здоров'ям, однак тимчасовий термін перебування дітей в закладі закінчився, а ОСОБА_5 не забрала дітей на спільне проживання та виховання, у зв'язку з тим, що знаходиться в скрутному фінансовому становище.

Позивач зазначає, що ОСОБА_5 за місцем реєстрації - АДРЕСА_1, не проживає, за останніми даними мешкає за адресою: АДРЕСА_2.

Також позивач вказує, що відповідачка - ОСОБА_5 перебуває у шлюбі з відповідачем - ОСОБА_6, однак зі слів відповідачки стосунків вони підтримують.

Крім того, позивач зазначає, що відповідач - ОСОБА_6 є батьком малолітніх дітей - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, за весь період знаходження дітей у закладі їх не відвідував, долею дітей не цікавиться, на даний час його місцезнаходження не відомо.

Викладені обставини зумовили звернення ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка» до суду із даним позовом.

У судовому засіданні представник ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка» наполягав на задоволенні позову.

Прокурор у судове засідання з'явився, проти задоволення позову не заперечував, вважав позов обґрунтованим.

Представник третьої особи Київської районної адміністрації Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування у судове засідання з'явився, проти задоволення позову не заперечував, надавши при цьому висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_6 та ОСОБА_5 у відношенні малолітніх ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідачі - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 про час та місце судових засідань неодноразово повідомлялися належним чином шляхом надсилання судових ухвал та повісток на адреси, зазначені у позовній заяві та довідках з адресно - довідкового підрозділу ГУДМС, УДМС України у Миколаївській області (а.с. 45), однак у жодне судове засідання не з'явились, про поважність причин відсутності не повідомили, заперечення на позовну заяву не надали.

При цьому суд зазначає, що відповідно до п. 5 ст. 74 ЦПК України судова повістка разом із розпискою, а у випадках, встановлених цим Кодексом, разом з копіями відповідних документів надсилається поштою рекомендованим листом із повідомленням або через кур'єрів за адресою, зазначеною стороною чи іншою особою, яка бере участь у справі.

У разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх адреси, судова повістка надсилається фізичним особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Приймаючи до уваги, що всі судові відправлення були повернуті поштою із відміткою «за зазначеною адресою не проживає» та «за закінченням терміну зберігання», суд вважає за можливе розглядати справу без участі відповідачів за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. ст. 224, 225 ЦПК України за згодою позивача та прокурора Київським районним судом м. Одеси постановлена ухвала про заочний розгляд справи.

Вислухавши пояснення представника ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка», прокурора, представника третьої особи, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов висновку про необхідність часткового задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено у судовому засіданні розпорядженнями Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради № 201 від 20.03.2006 року ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, на підставі заяви їх матері, було влаштовано до Будинку дитини на шість місяців, на повне державне забезпечення (а.с 12).

Путівками Управління освіти та науки Одеської міської ради від 06.06.2007року за №7 та від 06.07.2007року за №6, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, на підставі розпоряджень Суворовської райадміністрації від 11.05.2007р. №322 та №320, було направлено до школи - інтернат, д/з «Перлинка» (а.с. 8, 9).

Розпорядженням Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради № 244 від 21.04.2009року, на підставі заяви матері - ОСОБА_5, було продовжено термін перебування малолітньої ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у державному дитячому закладі на повному державному забезпеченні (а.с 11).

Таким чином, судом встановлено, що на теперішній час ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, знаходяться в ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка».

При вирішенні спору в частині вимог про стягнення аліментів суд виходить з положень ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства», за якою кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Згідно ст. 180, ч. 2 ст. 181 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, передбачених статтею 184 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 та ч. 2 ст. 183 Сімейного кодексу України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Відповідно до ст. 184 Сімейного кодексу України, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону. Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру, передбаченого частиною другою статті 182 цього Кодексу, то дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміромаліментів і 30відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч.1 ст.192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що вищезазначеними нормами закону передбачено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, з урахуванням того, що у суду відсутні докази того, що відповідачі офіційно працюють, а також враховуючи положення ст. 182 СК України, суд вважає за необхідне позов в частині стягнення аліментів задовольнити частково, стягувати з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на користь Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» аліменти на утримання ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/6 з усіх видів доходу, але не менше 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 13 грудня 2013 року й до досягнення повноліття ОСОБА_3, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_4 шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок, відкритий на ім'я ОСОБА_3 у Державному Ощадному банку України № НОМЕР_4, а також стягувати з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на користь Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» аліменти на утримання ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у розмірі 1/6 з усіх видів доходу, але не менше 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 13 грудня 2013 року й до досягнення повноліття ОСОБА_4, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок, відкритий на ім'я ОСОБА_4 у Державному Ощадному банку України № НОМЕР_3.

Щодо вимог про позбавлення ОСОБА_5 та ОСОБА_6 батьківських прав відносно їх малолітніх дітей - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, суд зазначає наступне.

З висновку Київської районної адміністрації Одеської міської ради від 23.06.2015 року за №207/01-11 про доцільність позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_6 та ОСОБА_5 у відношенні малолітніх ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, вбачається, що Київська районна адміністрація Одеської міської ради вважає доцільним позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_6 та ОСОБА_5 у відношенні малолітніх ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона ухиляється від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Відповідно до Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року за № 3 «Про практику застосування судами законодавства про розгляді справ про усиновленні а про позбавлення та поновлення батьківських прав» ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, не спілкуються з дитиною необхідному для її нормального усвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших цінностей, не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу. Не можна позбавити батьківських прав особу, яка не виконує своїх батьківських обов'язків з незалежних від неї причин.

Крім того, з висновку Київської районної адміністрації Одеської міської ради вбачається, що за час перебування малолітніх в Одеському комунальному навчальному закладі «Дитячий будинок «Перлинка» Одеської міської ради Одеської області батьки дітей - гр. ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_6., дітей в закладі не відвідують, долею своїх дітей не цікавляться ні в усній, ні в письмовій формі.

Враховуючи, що батьки дітей не піклуються про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дітей, що негативно впливає на фізичний розвиток малолітніх, не вжили жодних заходів для повернення малолітніх в сім'ю на виховання, всі зазначені вище фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як винну поведінку батьків дітей та свідоме нехтування ними своїх батьківських обов'язків.

При викладених обставинах, суд вважає, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 навмисно ухиляються від виконання своїх батьківських обов'язків відносно малолітніх доньок ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у зв'язку з чим, позовні вимоги ОКНЗ «Дитячий будинок «Перлинка» про позбавлення ОСОБА_5 та ОСОБА_6 батьківських прав відносно їх малолітніх дітей - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України суд стягує з відповідачів у рівних частинах судовий збір у розмірі 243,60грн. до державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 88, 213, 215, 226 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» в інтересах малолітніх - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до ОСОБА_5, ОСОБА_6, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Київської районної адміністрації Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування, за участю Прокуратури Київського району м. Одеси про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав - задовольнити частково.

Стягувати з ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5 (місце реєстрації: АДРЕСА_3) на користь Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» (65038, м. Одеса, пров. Монастирський, 3, код ЄДРПОУ 34381355) аліменти на утримання ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 (АДРЕСА_4, код НОМЕР_1), у розмірі 1/6 з усіх видів доходу, але не менше 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 13 грудня 2013 року й до досягнення повноліття ОСОБА_3, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_7 шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок, відкритий на ім'я ОСОБА_3 у Державному Ощадному банку України № НОМЕР_4.

Стягувати з ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5 (місце реєстрації: АДРЕСА_3) на користь Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» (65038, м. Одеса, пров. Монастирський, 3, код ЄДРПОУ 34381355) аліменти на утримання ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 (АДРЕСА_4, код НОМЕР_2), у розмірі 1/6 з усіх видів доходу, але не менше 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 13 грудня 2013 року й до досягнення повноліття ОСОБА_4, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_8 шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок, відкритий на ім'я ОСОБА_4 у Державному Ощадному банку України № НОМЕР_3.

Стягувати з ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_9 (місце реєстрації: АДРЕСА_5) на користь Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» (65038, м. Одеса, пров. Монастирський, 3, код ЄДРПОУ 34381355) аліменти на утримання ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 (АДРЕСА_4, код НОМЕР_1), у розмірі 1/6 з усіх видів доходу, але не менше 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 13 грудня 2013 року й до досягнення повноліття ОСОБА_3, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_7 шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок, відкритий на ім'я ОСОБА_3 у Державному Ощадному банку України № НОМЕР_4.

Стягувати з ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_9 (місце реєстрації: АДРЕСА_5) на користь Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлинка» (65038, м. Одеса, пров. Монастирський, 3, код ЄДРПОУ 34381355) аліменти на утримання ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 (АДРЕСА_4, код НОМЕР_2), у розмірі 1/6 з усіх видів доходу, але не менше 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 13 грудня 2013 року й до досягнення повноліття ОСОБА_4, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_8 шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок, відкритий на ім'я ОСОБА_4 у Державному Ощадному банку України № НОМЕР_3.

Допустити негайне виконання рішення суду у межах суми платежу за один місяць.

Позбавити ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5, батьківських прав у відношенні малолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Позбавити ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5, батьківських прав у відношенні малолітньої дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Позбавити ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_9, батьківських прав у відношенні малолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Позбавити ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_9, батьківських прав у відношенні малолітньої дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

В решті позовних вимог - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5 (місце реєстрації: АДРЕСА_3) в дохід держави судовий збір у розмірі 121 (сто двадцять одна) грн. 80 коп.

Стягнути з ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_9 (місце реєстрації: АДРЕСА_5) в дохід держави судовий збір у розмірі 121 (сто двадцять одна) грн. 80 коп.

Рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача шляхом звернення із заявою про перегляд заочного рішення протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області шляхом подання до Київського районного суду м. Одеси апеляційної скарги протягом десяти днів з дня оголошення ухвали про залишення заяви без задоволення.

Суддя Петренко В. С.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення07.07.2015
Оприлюднено09.12.2015
Номер документу46857619
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —520/17264/13-ц

Рішення від 07.07.2015

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

Рішення від 07.07.2015

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

Ухвала від 25.09.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

Ухвала від 25.09.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

Ухвала від 13.01.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

Ухвала від 18.12.2013

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні