Постанова
від 02.02.2010 по справі 2а-6866/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 лютого 2010 року Справа № 2а-6866/09/0870

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Нестеренко Л.О., при секретарі Міроновій К.В., за участю представника позивача - ОСОБА_1, розглянувши у місті Запоріжжі у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Запоріжжя

до Приватного підприємства «Промспецпоставка»

третя особа ОСОБА_2

про припинення юридичної особи

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Жовтневому районі м. Запоріжжя звернулася із адміністративним позовом до Приватного підприємства «Промспецпоставка», третя особа ОСОБА_2 про припинення юридичної особи у зв'язку з тим, що відповідач з 2003 р. не подає органам ДПІ звітність по податку на прибуток, по податку на додану вартість, комунальному податку, що є порушенням законодавства і відповідно до ст. 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» є підставою для припинення юридичної особи.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги, просить суд припинити юридичну особу ПП «Промспецпоставка»

Відповідач та третя особа, повідомлені належним чином про дату, час та місце розгляду справи у судове засідання повторно не з'явилися, на адресу суду повернулися конверти з поштовою відміткою про повернення, у зв'язку із закінченням терміну зберігання.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Як встановлено у судовому засіданні на підставі письмових доказів, 23.09.1999 р. Приватне підприємство «Промспецпоставка» зареєстровано розпорядженням виконавчого комітету Запорізької міської ради про що зроблено відповідний запис у журналі обліку реєстраційних справ та видане Свідоцтво.

Згідно довідки державного реєстратора № 2442 від 21.10.2009 р., Приватне підприємство «Промспецпоставка» перебуває на обліку в органі державної реєстрації у Жовтневому районі м. Запоріжжя, зареєстроване за місцезнаходженням: 69095, м. Запоріжжя, вул.. Горького, 171а. Засновником підприємства, відповідно до Статуту є: ОСОБА_2.

За довідками державної податкової інспекції Приватне підприємство «Промспецпоставка» востаннє звітувало по податку на прибуток, податку на додану вартість, комунальному податку - за 2003 рік, станом на 15.10.2009 р. заборгованість по платежам в бюджет відсутня.

Відповідно до ч.8 ст.19 Господарського кодексу України, «усі суб'єкти господарювання зобов'язані здійснювати первинний (оперативний) та бухгалтерський облік результатів своєї роботи, складати статистичну інформацію, а також надавати відповідно до вимог закону фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визначені законом».

Згідно ст. 71 Господарського кодексу України встановлено, що «облік і звітність підприємства здійснюється відповідно до вимог ст.19 Господарського кодексу України та інших нормативно-правових актів».

Умови припинення підприємницької діяльності передбачені ст.51 Господарського кодексу України, відповідно до якої, «підприємницька діяльність припиняється, зокрема, на підставі рішення суду у випадках, передбачених Господарським кодексом та іншими законами». Статтею 59 зазначеного закону передбачено, що «суб'єкт господарювання ліквідується у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом».

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців, зокрема, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємництва регулюються спеціальним нормативно-правовим актом, а саме Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Частиною 2 ст.38 зазначеного Закону, встановлені підстави для постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності юридичної особи, якими, зокрема, є «неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону».

Як встановлено судом, відповідач - Приватне підприємство «Промспецпоставка» більше року не подає до податкових органів податкових декларацій, документів бухгалтерської та фінансової звітності, що є підставою для припинення підприємницької діяльності у судовому порядку.

Право звернення державної податкової інспекції до суду з позовною заявою про скасування (припинення) державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності передбачено п.17 ч.1, ч.2 ст.11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», отже позивачем не було порушено визначеної законодавством компетенції щодо захисту порушених прав Держави.

Враховуючи викладене, суд вважає вимоги Державної податкової інспекції щодо припинення підприємницької діяльності законними та обґрунтованими, у зв'язку з чим, позов підлягає задоволенню.

Відповідно до п.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є субєкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 КАС України, ст.ст.51,59 ГК України, ст.11 Закону України В«Про державну податкову службу в УкраїніВ» , ст.38 Закону України В«Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємцівВ» , суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу Приватне підприємство «Промспецпоставка» (69095, м. Запоріжжя, вул. Горького, 171 а, код ЄДРПОУ 30557280).

Після набрання судовим рішенням законної сили його копію направити Державному реєстратору Запорізької міської ради Запорізької області.

Постанова суду першої інстанції, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження чи апеляційна скарга, подані після закінчення строків, залишаються без розгляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка їх подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.

Суддя Л.О.Нестеренко

Постанову виготовлено у повному обсязі 08.02.2010 р.

Дата ухвалення рішення02.02.2010
Оприлюднено21.07.2015
Номер документу46867136
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6866/09/0870

Постанова від 02.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 14.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні