Постанова
від 05.06.2013 по справі 807/1458/13-а
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 червня 2013 рокум. Ужгород№ 807/1458/13-а

Закарпатський окружний адміністративний суд в особі:

головуючого - судді Плеханова З.Б.

при секретарі судового засідання Федоровій Г.Ф. та сторін, які беруть участь у справі:

позивача: Управління Пенсійного фонду України в Берегівському районі, представник - ОСОБА_1;

відповідача: Державне підприємство "Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств", представник - не з'явився.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Берегівському районі до Державного підприємства "Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств" про стягнення заборгованості ,-

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до статті 160 частини 3 КАС України 05 червня 2013 року було проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Повний текст постанови складено 10 червня 2013 року .

Позивач - Управління Пенсійного фонду України в Берегівському районі звернувся до суду з адміністративним позовом до Державне підприємство "Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств" про стягнення заборгованості.

Позовні вимоги мотивовані тим, що філія В«Брегівське лісове агропромислове господарствоВ» - це відокремлений підрозділ Державного підприємства В«Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств" .

Вищевказаний підрозділ відповідно до п. 3 ст.15 Закону України В«Про загальнообов'язкове пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. №1058, набув статусу платника страхових внесків, а з 01.01.2011 року , як платник єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, визначений ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" № 2464 від 08.07.2010 року .

Відповідно до п. 1 ст.4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платниками єдиного внеску є підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

За період із січня 2013 року по лютий 2013 року філія В«Брегівське лісове агропромислове господарствоВ» не в повному обсязі сплатила єдиний внесок нарахований за дані календарні місяці до управління ПФУ в Берегівському районі Закарпатської області. Заборгованість зі сплати єдиного внеску була визнана відповідачем.

У зв'язку з вищенаведеним, Філія "Берегівське лісове агропромислове господарство" не погасила заборгованість зі сплати єдиного внеску в загальній сумі 29 927,65 грн. до управління ПФУ в Берегівському районі Закарпатської області.

Однак 22.05.2013 року управління ПФУ в Берегівському районі Закарпатської області подало до суду Заяву про зміну позовних вимог, в якій зазначається наступне.

Державне підприємство "Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств" частково погасило заборгованість до Пенсійного фонду згідно банківських виписок від 19.04.2013 року ,30.04.2013 року, 14.05.2013 року та 15.05.2013 року на загальну суму 21872,02 грн., яким був погашений борг за січень 2013 року і частково лютий 2013 року. Залишок заборгованості зі сплати єдиного внеску за лютий 2013 року складає 8150,63 грн. ( а.с. 35-38).

Крім цього, як вказано у даній заяві, у Державного підприємства "Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств" виник новий борг, а саме не сплачено єдиний внесок, нарахований за період березень - квітень 2013 року на загальну суму 46 556,08 грн ., що підтверджується розрахунком сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що підлягає сплаті за березень - квітень 2013 року ( а. с. 39).

Таким чином, заборгованість до управління ПФУ в Берегівському районі Закарпатської області зі сплати єдиного внеску, штрафних санкцій та пені станом на 20.05.2013 року складає 57876,63 грн..

В судовому засіданні представник позивача подав суду заяву про зменшення позовних вимог . В якій вказує на те, що Державне підприємство "Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств" частково погасило заборгованість і одночасно виник новий борг до управління і заборгованість складала 57876, 63 грн. Крім того Державне підприємство "Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств" згідно банківських виписок від 28.05.2013 року частково погасило заборгованість зі сплати єдиного внеску за лютий 2013 року на суму 1700,00 грн. ( а. с. 62-64).

Таким чином, заборгованість до управління ПФУ в Берегівському районі Закарпатської області зі сплати єдиного внеску зменшилась і складає 56176,63 грн.

На підставі наведеного, позивач просив суд задовольнити позов повністю із урахуванням вищевказаної заяви.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився з невідомих причин. Заперечень на адміністративний позов не подав. Про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Що підтверджується повідомленням про вручення ( а . с. 58).

Відповідно до статті 128 частини 2 КАС України неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи які прибули в судове засідання, або неповідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

На підставі наведеного, суд приходить до висновку про можливість проведення судового розгляду у відсутності відповідача в прядку статті 128 частини 2 КАС України на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Згідно Довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, Філія " Берегівське лісове агропромислове господарство" зареєстрована за адресою : 90200, Закарпатська область, м. Берегове, вул.. Шевченка, будинок 49, ідентифікаційний код 26397420 ( а . с. 16).

Як вбачається з матеріалів справи Філія " Берегівське лісове агропромислове господарство" на облік в управлінні Пенсійного фонду України у Берегівському районі Закарпатської області 09.02.2004 року як платник єдиного внеску, за реєстраційним номером 19010216, що підтверджується Повідомленням про взяття на облік платника єдиного внеску від 31.01.2013 року № 742/04 ( а. с. 17).

02.04.2013 року управлінням ПФУ в Берегівському районі було винесено до Філії "Берегівське лісове агропромислове господарство" Рішення №0382 про застосування штрафних санкцій та нарахування пені, нарахованих з період з 21.01.2013 року до 21.03.2013 року в розмірі 3264,92 грн., таким чином станом на 20.05.2013 року має заборгованість зі сплати штрафних санкцій та пені в сумі 3264,92 грн. ( а. с. 45-47).

Згідно ст.8 п.5 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" для платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, визначеного ч.1 ст. 4 цього Закону , а саме юридичних осіб, які використовують працю найманих працівників, встановлюються ставки єдиного соціального внеску відповідно до класів професійного ризику виробництва, в даному випадку в розмірі 37,30 відсотків від об'єкта оподаткування визначеного ст.7 цього Закону (на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці" ( 108/95-ВР ), та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" Філія " Берегівське лісове агропромислове господарство" є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

У відповідності до п.8 ст.9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" та п.4.3.6 Постанови Правління Пенсійного фонду України "Про затвердження інструкції про порядок обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" №21-5 від 27.09.2010 року (із змінами), нараховані за відповідний календарний місяць суми єдиного внеску сплачуються платниками не пізніше 20 числа наступного місяця, незалежно від виплати заробітної плати та інших видів виплат, на суми яких нараховується єдиний внесок.

Філія " Берегівське лісове агропромислове господарство" не в повному обсязі сплатила єдиний внесок за період із січня 2013 року по лютий 201 3 року, нарахований за дані календарні місяці до управління ПФУ в Берегівському районі Закарпатської області. Заборгованість зі сплати єдиного внеску була визнана відповідачем, що підтверджується розрахунками сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що підлягають сплаті за період із січня 2013 року по лютий 2013 року ( а. с. 25).

Філія "Берегівське лісове агропромислове господарство" не має статусу юридичної особи, а являється відособленим підрозділом Державного підприємства "Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств", яка в свою чергу і є юридичною особою ( а. с. 5-15).

Відповідно до п.2 ст.6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" , платник єдиного внеску зобов'язаний, зокрема:

- своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок;

- вести облік виплат (доходу) застрахованої особи та нарахування єдиного внеску за кожним календарним місяцем і календарним роком, зберігати такі відомості в порядку, передбаченому законодавством;

- подавати звітність до територіально органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та центральним органом виконавчої влади у галузі статистики.

Відповідно до ч.1 ст. 71 КАС України , кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Матеріалами справи доведено наявність заборгованості відповідача у сумі 56176,63 грн. зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, тобто, правомірність звернення до суду з зазначеним позовом, в зв'язку з чим вимоги позовної заяви є обґрунтовані та підтверджені належними та допустимими доказами.

Так як позивачем у даній справі є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - юридична особа, то в силу ч.4 ст. 94 КАСУ судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 160-163 КАС України , -

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов Управління пенсійного фонду України в Берегівському районі до Державне підприємство "Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств" про стягнення заборгованості - задовольнити.

2. Стягнути з Державного підприємства "Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств" (м.Ужгород, вул.Гагаріна,42/1) на користь Управління пенсійного фонду України в Берегівському районі Закарпатської області ( м. Берегове, вул. Мукачівська,11,код ЄДРПОУ 20453442) заборгованість в сумі 56176,63( п'ятдесят шість тисяч сто сімдесят шість гривень шістдесят три копійки) грн. на р/р 37188101000703 в ГУДКСУ в Закарпатській області, МФО 812016 .

3. Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.4. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення05.06.2013
Оприлюднено21.07.2015
Номер документу46885406
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/1458/13-а

Постанова від 05.06.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 23.05.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні