Постанова
від 03.02.2014 по справі 808/362/14
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 лютого 2014 року Справа № 808/362/14 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Нестеренко Л.О., розглянувши у місті Запоріжжі у письмовому провадженні адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області

до Приватного підприємства «Фінанс-Ленд 2007»

про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області (далі позивач, ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя) звернулась до Запорізького окружного адміністративного суду із позовом до Приватного підприємства «Фінанс-Ленд 2007» (далі відповідач, ПП «Фінанс-Ленд 2007»), в якому просить суд стягнути з відповідача податковий борг з податку на прибуток підприємств у розмірі 1020 грн. та пені у розмірі 38 грн. 64 коп.

Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що відповідач, у встановлений Податковим кодексом України строк, не сплатив суму узгодженого грошового зобов'язання, яка була нарахована податковим органом у податковому повідомленні-рішенні, прийнятому за наслідком камеральної перевірки. Ця сума грошового зобов'язання, зазначає позивач у позові, набула статусу податкового боргу.

Представники сторін у судове засідання 03.02.2014 не з'явились.

Представником позивача до суду подане письмове клопотання (вх.№4140 від 03.02.2014) про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Причини не прибуття у судове засідання представника відповідача суду не відомі. Відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи шляхом надіслання на його адресу, яка внесена до Єдиного державного реєстру, копії ухвали суду про відкриття провадження у справі та судової повістки. Однак, зазначене поштове відправлення було повернуто до суду поштою, у зв'язку із закінченням терміну зберігання.

          Згідно до ч. 8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Частиною 11 ст. 35 КАС України визначено, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Частиною 4 ст. 128 КАС України встановлено, що у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Згідно ч. 6 цієї статті якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на наведене, оскільки представник відповідача, належним чином повідомленого про дату, час та місце розгляду справи не прибув у судове засідання без поважних причин, а представником позивача заявлено клопотання про розгляд справи за його відсутності, суд вважає, що наразі відсутні перешкоди для розгляду справи у цьому судовому засіданні та вважає можливим розглянути справу у порядку письмового провадження на підставі наявних у ній матеріалів.

Вивчивши наявні матеріали та фактичні обставини справи, перевіривши їх наявними у справі доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Судом з'ясовано, що ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя, на підставі акту камеральної перевірки №414/1510/35596497 від 13.11.2012 з питань своєчасності подання ПП «Фінанс-Ленд 2007» податкової звітності, було прийняте податкове повідомлення-рішення №0004041510 від 20.11.2012 про нарахування відповідачу грошового зобов'язання з податку на прибуток у розмірі 1020 грн.

Згідно наявної у матеріалах справи копії корінця цього рішення, податкове повідомлення-рішення №0004041510 від 20.11.2012 отримане уповноваженою особою відповідача 20.11.2012.

Згідно п. 57.3. ст. 57 ПК України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Оскільки на час розгляду справи відповідачем не надано доказів оскарження чи скасування податкового повідомлення-рішення №0004041510 від 20.11.2012, суд вважає, що грошове зобов'язання з податку на прибуток, нараховане цим податковим повідомленням-рішенням, є узгодженим.

Наявні у справі докази, зокрема копія облікової картки платника податків свідчить про те, що грошове зобов'язання, нараховане контролюючим органом у податковому повідомленні-рішенні №0004041510 від 20.11.2012, відповідачем наразі не сплачене. Окрім того, відповідачем також має заборгованість зі сплати пені, нарахованої контролюючим органом за несвоєчасну сплату узгодженого зобов'язання з єдиного податку, у розмірі 38 грн. 64 коп. Доказів протилежного суду не надано.

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 ПК України передбачено обов'язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до підпункту 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України податковий борг – сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Контролюючі органи, до яких у даному випадку належить позивач, відповідно до пп. 20.1.34 п. 20.1 ст. 20 ПК України, мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно п. 95.2. ст. 95 ПК України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

У даному випадку податкова №2/715 від 14.12.2010 була розміщена на дошці податкових оголошень згідно вимог Закону України №2181-ІІІ, та вважається врученою з моменту її розміщення.

Відповідно до п. 95.3 ст. 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Отже, оскільки під час розгляду справи судом з'ясовано, що відповідач має податковий борг зі сплати узгодженого грошового зобов'язання, у розмірі заявленому до стягнення, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 94, 158, 161-163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути із Приватного підприємства «Фінанс-Ленд 2007» (ідентифікаційний код юридичної особи 35596497) на користь Державного бюджету Шевченківського району м. Запоріжжя суму податкового боргу з податку на прибуток у розмірі 1020 (одна тисяча двадцять) гривень.

Стягнути із Приватного підприємства «Фінанс-Ленд 2007» (ідентифікаційний код юридичної особи 35596497) на користь Місцевого бюджету Шевченківського району м. Запоріжжя суму податкового боргу по пені з єдиного податку в розмірі 38 (тридцять вісім) гривень 64 копійки.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі у десятиденний строк з дня її проголошення, а разі застосування судом частини третьої ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

          

Суддя                                        (підпис)                              Л.О. Нестеренко

Постанова не набрала законної сили.

Суддя                                                                                Л.О. Нестеренко

Дата ухвалення рішення03.02.2014
Оприлюднено21.07.2015
Номер документу46887668
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/362/14

Постанова від 03.02.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 20.01.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні