Постанова
від 16.07.2015 по справі 819/1837/15
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1837/15

16 липня 2015 р.м. Тернопіль ОСОБА_1 окружний адміністративний суд, в складі: головуючого судді Мартиць О.І. розглянувши в письмовому провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Поділля-цукор" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Тернопільській області звернулась до ОСОБА_1 окружного адміністративного суду з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Поділля-цукор" про стягнення податкового боргу в розмірі 155654,12 грн. по орендній платі з юридичних осіб, що підтверджується матеріалами справи та в добровільному порядку відповідачем не погашається.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області позов підтримала повністю, з мотивів, викладених у заяві, просить задовольнити та не заперечує щодо розгляду справи в письмовому провадженні.

Представник відповідача товариства з обмеженою відповідальністю "Поділля-цукор" в судове засідання не з'явився, заперечень на адміністративний позов не подав, хоча про день, час та місце судового засідання повідомлявся своєчасно і належним чином у відповідності до вимог ст.ст.33,35 КАС України, що не перешкоджає розгляду справи по суті у його відсутності за наявними документами.

Згідно із частиною четвертою статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Відповідно до частини шостої статті 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Як передбачено частиною першою статті 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. Таким чином, судовий розгляд даної справи здійснено в порядку письмового провадження на підставі наявних у ній доказів, без фіксування адміністративного процесу технічними засобами.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази в їх сукупності, суд встановив такі обставини.

Відповідно до вимог ст.67 Конституції України та ст.36 Податкового кодексу України на відповідача покладений обов'язок сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Пунктом 6.1 ст.6 Податкового кодексу України визначено, що податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

В порушення вищевказаних норм чинного законодавства України товариство з обмеженою відповідальністю "Поділля-цукор" несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувало узгоджені суми грошових зобов'язань, що привело до виникнення податкового боргу в розмірі 155654,12 грн. по орендній платі з юридичних осіб, з них: 148680,00 основний платіж, 933,01 грн. штрафні санкції, 6041,11 грн. пеня.

Так, вказана заборгованість підтверджується довідкою про наявність податкового боргу, розрахунком суми позовних вимог, податковою декларацією з плати за землю (земельний податокта/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), актом камеральної перевірки несвоєчасності сплати узгодженого податкового зобов'язання з плати за землю (орендна плата з юридичних осіб) від 11.03.2015 року № 697/15-03/31877455, розрахунком штрафних (фінансових) санкцій, корінцем податкового повідомлення - рішення форми "Ш" №0007631503 від 02.04.2015 року.

Вказане податкове повідомлення - рішення в установленому законом порядку не визнане нечинним, не оспорюване, не оскаржене, а відтак є чинним та підлягає до виконання.

Пунктом 95.1 ст.95 Податкового кодексу України визначено, що контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно до п.59.1 ст.59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

02.04.2015 року контролюючим органом відповідачу було надіслано податкову вимогу форми "Ю" за № 5572-23, з часу виставлення якої податковий борг платника не переривався.

На підставі п.14.1.175 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк. (п.38.1 ст.38 Податкового кодексу України).

Згідно п.102.4 ст.102 Податкового кодексу України податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу.

Органи державної податкової служби мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пп.20.1.18. п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України).

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (п.95.3. ст.95 Податкового кодексу України).

Згідно п.95.4 ст.95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

За таких встановлених обставин суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення як обґрунтовано заявлені та підтверджені документально.

Керуючись ст.ст.2,6,11,122,160-163,186,254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Поділля - цукор" (46005, вул. Микулинецька, 116, м. Тернопіль, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 31877455) шляхом стягнення коштів з рахунків в банках та за рахунок готівки заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами по орендній платі з юридичних осіб в сумі 155654 (сто п'ятдесят п'ять тисяч шістсот п'ятдесят чотири) грн. 12 коп.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через ОСОБА_1 окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя Мартиць О.І.

копія вірна:

Суддя Мартиць О.І.

Дата ухвалення рішення16.07.2015
Оприлюднено21.07.2015
Номер документу46891669
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1837/15

Постанова від 16.07.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

Ухвала від 02.07.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні