Ухвала
від 16.07.2015 по справі 161/10372/15-к
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/10372/15-к

Провадження № 1-кс/161/2908/15

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Луцьк 16 липня 2015 року

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , старшого слідчого з ОВС СУ УМВС України у Волинській області ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС СУ УМВС України у Волинській області ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні № 12015030000000274 від 15.06.2015, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС СУ УМВС України у Волинській області ОСОБА_4 звернувся до Луцького міськрайонного суду Волинської області з клопотанням про арешт статутного капіталу в розмірі 100% Товариства з обмеженою відповідальністю «Ла Рікеза» (ЄДРПОУ 39588935, зареєстрованого за адресою: м.Київ, вул. Звіринецька, 63) у розмірі 30000000, 00 грн.

Клопотання мотивує тим, що 15.06.2015 на адресу СУ УМВС України у Волинській області надійшла заява повноважного представника Приватного товариства з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» ОСОБА_5 , щодо шахрайського заволодіння корпоративними права ТзОВ «Сальве» (ЄДРПОУ 20148147), зареєстроване за адресою: м. Луцьк, пр-т. Соборності, 15/40 шляхом їх відчуження на користь ТзОВ «Ла Рікеза» (ЄДРПОУ 39588935), що спричинило Приватній компанії з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» матеріальні збитки на суму 18543082, грн.

15.06.2015 відомості про вказане кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015030000000274, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Як встановлено під час досудового розслідування у 2014-2015 роках ОСОБА_6 організував злочинну групу за участю ОСОБА_7 , приватного нотаріуса ОСОБА_8 , адвокатів ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановлених досудовим слідством осіб для вчинення ряду кримінальних правопорушень, у тому числі тяжких і особливо тяжких, за наступних обставин.

Так вказані вище особи, шляхом обману (шахрайства) та вчинення інших неправомірних дій, придбали право на чуже майно в особливо великих розмірах, а саме частку у статутному капіталі товариства з обмеженої відповідальністю «Сальве», код ЄДРПОУ 20148147, місцезнаходження: 43024, Волинська область, м. Луцьк, проспект Соборності, 15/40.

Статутний капітал ТзОВ «Сальве» становить 18 543 082 грн., 100% якого належить Приватній компанії з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» - юридичній особі, яка створена та зареєстрована в Англії. З цією метою не встановленими членами організованої злочинної групи з відому та інтересах ОСОБА_6 як вигодонабувача було підроблено ряд документів, які свідчать про начебто укладену угоду щодо купівлі-продажу (відступлення) частки у статутному капіталі ТОВ «Сальве» від Приватної компанії з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» на користь належного ОСОБА_6 ТзОВ «Ла Рікеза» (ЄДРПОУ 39588935).

30.04.2015 або, можливо, 05.05.2015 член організованої злочинної групи ОСОБА_7 , який пред`явив підроблену довіреність № 20/04 від 20.04.2015, начебто видану від імені ТзОВ «Сальве» на його ім`я, а також зазначені вище завідомо підроблені документи, - звернувся до державного реєстратора Реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції Волинської області ОСОБА_12 із заявою про проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи» з метою внесення змін до установчих документів ТзОВ «Сальве».

На підставі завідомо підроблених документів державний реєстратор ОСОБА_12 , всупереч вимогам закону про необхідність надання для реєстрації оригіналу Статуту підприємства, виконав відповідні дії за відсутності оригіналу Статуту і вніс до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відомості про те, що єдиним власником частки у статутному капіталі ТОВ «Сальве», який становить 18 543 082 гри., у розмірі 100% є ТОВ «Ла Рікеза», що свідчить про придбання ОСОБА_6 як єдиним власником та вигодонабувачем ТОВ «Ла Рікеза» права на чуже майно шляхом обману (шахрайство).

Разом з тим, ще 11.12.2014 між Приватною компанією з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» та компанією Ейгнасафн Седлабанка Ісландс ехф. - юридичною особою, яка створена та діє на підставі законодавства Ісландії, - був укладений Договір застави частки у ТОВ «Сальве» та ТОВ «Сальве-Львів», згідно з яким, зокрема, 100% частки участі у статутному капіталі ТОВ «Сальве», номінальна вартість якої становить 18 543 082 грн., разом з усіма правами щодо частки у ТОВ «Сальве» відповідно до статутних документів ТОВ «Сальве» та законодавства, включаючи право на отримання всіх дивідендів та розподіли прибутку, - були передані у заставу Центральному банку Ісландії - Ейгнасафн Седлабанка Ісландс ехф. Відповідний запис про наявність обтяження у виді заборони відчуження вищевказаної частки у статутному капіталі ТОВ «Сальве» було внесено до Державного реєстру обтяжень рухомого майна, що підтверджується витягом з цього реєстру станом на 06.05.2015.

21 травня 2015 року, з метою приховання слідів вчинення злочину, один із членів злочинної групи, прибув до реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції Волинської області, який представився оперуповноваженим відділу карного розшуку ГУ МВС України в міста Києва ОСОБА_13 . Вказаний чоловік надав працівникам реєстраційної служби Луцького МУЮ підроблену ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 19.05.2015 та провів виїмку оригіналів документів реєстраційної служби ТзОВ «Сальве».

Крім цього, 09.06.2015 з метою завершення незаконних дій спрямованих на отримання повного контролю над ТзОВ «Сальве», один із учасників злочинної групи, прибув до реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції, де видаючи себе за гр. ОСОБА_6 намагався надати державному реєстратору документи для зміни директора ТзОВ «Сальве». Після виявлення державним реєстратором деяких недоліків у оформленні документів, невстановлений чоловік, який представлявся ОСОБА_6 , відмовився пред`явити документи та покинув приміщення реєстраційної служби.

З метою переведення активів ТзОВ «Ла Рікеза», яка на даний час офіційно володіє корпоративними правами ТзОВ «Сальве» від громадянина ОСОБА_6 іншій особі 12.06.2015 невстановлена досудовим слідством особа подала державному реєстратору реєстраційної служби Печерського району м. Києва пакет документів на зміну керівника та засновників ТзОВ «Ла Рікеза». Вказаний факт свідчить про те, що члени організованої групи намагаються таким чином унеможливити процес повернення корпоративних прав на ТзОВ «Сальве» від ТзОВ «Ла Рікеза» до ПКзОВ «Украптека Лімітед».

Крім того, корпоративні права ТзОВ «Сальве» які в незаконний спосіб за підробленими документами були перереєстровані на ТзОВ «Ла Рікеза» є предметом злочину, а тому необхідно накласти арешт на корпоративні права ТзОВ «Ла Рікеза» (ЄДРПОУ 35988935) з метою унеможливлення їх перереєстрації іншим особам, які в подальшому будуть виступати «добросовісним набувачем».

В даному випадку протиправні дії ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , приватного нотаріуса ОСОБА_8 , адвокатів ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та інших невстановлених досудовим слідством осіб спрямовані на незаконне заволодіння статутним капіталом ТзОВ «Сальве» в розмірі 18543082, 00 грн. та в їх подальшому утриманню шляхом використання ТзОВ «Ла Рікеза» (ЄДРПОУ 35988935) єдиним засновником та власником якого є ОСОБА_6 .

З метою забезпечення можливого заявлення цивільного позову в рамках кримінального провадження та до набрання судовим рішенням законної сили, а також з метою позбавити ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , приватного нотаріуса ОСОБА_8 , адвокатів ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та інших невстановлених досудовим слідством осіб та їх представників можливості завершити свої протиправні дії та заволодіти статутним фондом ТзОВ «Сальве» старший слідчий звернувся з даним клопотанням до суду.

В судовому засіданні старший слідчий та прокурор клопотання підтримали з викладених у ньому мотивів.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у разі якщо до такої юридичної особи може бути застосовано захід кримінально-правового характеру у вигляді конфіскації майна, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно ч.3 ст.170 КПК України арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності у підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб, а також які перебувають у власності юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, з метою забезпечення можливої конфіскації майна, спеціальної конфіскації або цивільного позову.

Як вбачається з матеріалів клопотання, 15.06.2015 до ЄРДР було внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, однак в рамках даного кримінального провадження підозра у вчиненні вказаного кримінального правопорушення не оголошувалась жодній особі. Дане кримінальне провадження не здійснюється щодо юридичної особи, на корпоративні права якої старший слідчий просить накласти арешт.

За таких обставин, клопотання старшого слідчого про арешт майна не ґрунтується на вимогах кримінального процесуального закону, зокрема ст.170 КПК України, а тому в його задоволенні слід відмовити.

Керуючись ст.170-173 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ :

У задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС СУ УМВС України у Волинській області ОСОБА_4 про арешт статутного капіталу в розмірі 100% Товариства з обмеженою відповідальністю «Ла Рікеза» (ЄДРПОУ 39588935, зареєстрованого за адресою: м.Київ, вул. Звіринецька, 63) у розмірі 30000000, 00 грн. відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Волинської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення16.07.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу46925081
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —161/10372/15-к

Ухвала від 27.07.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Польовий М. І.

Ухвала від 16.07.2015

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Ясельський І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні