Ухвала
від 20.07.2015 по справі 161/10509/15-к
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/10509/15-к

Провадження № 1-кс/161/2971/15

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Луцьк 20 липня 2015 року

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Ясельський І.В., при секретарі Тихій І.П., з участю прокурора Петрука В.В., старшого слідчого в ОВС СУ УМВС України у Волинській області ОСОБА_1, розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СУ УМВС України у Волинській області ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС СУ УМВС України у Волинській області ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ та можливість вилучення (проведення виїмки) з ПАТ «Київстар», за адресою: 03110, м. Київ, проспект Червонозоряний, 51, документів, які містять інформацію: про встановлення телефонних з'єднань з сім-карти оператора мобільного зв'язку ПАТ «Київстар» № + 38 (067) 507-93-38 із зазначенням часу та тривалості розмов, з визначенням ІМЕІ мобільного терміналу, номерів сім-карток, з прив'язкою до базових станцій, адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечували зв'язок абонентів А; типи з'єднання абонентів А: вхідні та вихідні дзвінки, SMS (короткі тестові повідомлення без тексту), MMS (мультимедійні повідомлення без тексту), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв'язком смузі частот), переадресація тощо; дату, час, та тривалість з'єднань, у тому числі з'єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) абонентам А; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер, ІМЕІ), з яким відбувався сеанс зв'язку абонентів А (абоненти В) в період часу з 01.04.2015 по дату отримання ухвали слідчого судді, надавши з можливістю вилучення оригіналів або завірених копій вказаних документів.

З матеріалів клопотання вбачається, що 15.06.2015 на адресу СУ УМВС України у Волинській області надійшла заява повноважного представника Приватного товариства з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» ОСОБА_2, щодо шахрайського заволодіння корпоративними права ТзОВ «Сальве» (ЄДРПОУ 20148147), зареєстроване за адресою: м. Луцьк, пр-т. Соборності, 15/40 шляхом їх відчуження на користь ТзОВ «Ла Рікеза» (ЄДРПОУ 39588935), що спричинило Приватній компанії з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» матеріальні збитки на суму 18 543 082, грн.

15.06.2015 відомості про вказане кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015030000000274, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Згідно матеріалів клопотання, у 2014-2015 роках ОСОБА_3 організував злочинну групу за участю ОСОБА_4, приватного нотаріуса ОСОБА_5, адвокатів ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 та іншими невстановлених досудовим слідством осіб для вчинення ряду кримінальних правопорушень, у тому числі тяжких і особливо тяжких, за наступних обставин.

Так вказані вище особи, шляхом обману (шахрайства) та вчинення інших неправомірних дій, придбали право на чуже майно в особливо великих розмірах, а саме частку у статутному капіталі товариства з обмеженої відповідальністю «Сальве», код ЄДРПОУ 20148147, місцезнаходження: 43024, Волинська область, м. Луцьк, проспект Соборності, 15/40.

30.04.2015 або, можливо, 05.05.2015 член організованої злочинної групи ОСОБА_4, який пред'явив підроблену довіреність № 20/04 від 20.04.2015, начебто видану від імені ТзОВ «Сальве» на його ім'я, а також зазначені вище завідомо підроблені документи, - звернувся до державного реєстратора Реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції Волинської області ОСОБА_9 із заявою про проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи» з метою внесення змін до установчих документів ТзОВ «Сальве».

На підставі завідомо підроблених документів державний реєстратор ОСОБА_9, всупереч вимогам закону про необхідність надання для реєстрації оригіналу Статуту підприємства, виконав відповідні дії за відсутності оригіналу Статуту і вніс до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відомості про те, що єдиним власником частки у статутному капіталі ТОВ «Сальве», який становить 18 543 082 гри., у розмірі 100% є ТОВ «Ла Рікеза», що свідчить про придбання ОСОБА_3 як єдиним власником та вигодонабувачем ТОВ «Ла Рікеза» права на чуже майно шляхом обману (шахрайство).

Разом з тим, ще 11.12.2014 між Приватною компанією з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» та компанією Ейгнасафн Седлабанка Ісландс ехф. - юридичною особою, яка створена та діє на підставі законодавства Ісландії, - був укладений Договір застави частки у ТОВ «Сальве» та ТОВ «Сальве-Львів», згідно з яким, зокрема, 100% частки участі у статутному капіталі ТОВ «Сальве», номінальна вартість якої становить 18 543 082 грн., разом з усіма правами щодо частки у ТОВ «Сальве» відповідно до статутних документів ТОВ «Сальве» та законодавства, включаючи право на отримання всіх дивідендів та розподіли прибутку, - були передані у заставу Центральному банку Ісландії - Ейгнасафн Седлабанка Ісландс ехф. Відповідний запис про наявність обтяження у виді заборони відчуження вищевказаної частки у статутному капіталі ТОВ «Сальве» було внесено до Державного реєстру обтяжень рухомого майна, що підтверджується витягом з цього реєстру станом на 06.05.2015.

Таким чином, досудовим слідством встановлено, що приватний нотаріус ОСОБА_5 29.04.2015 посвідчив сфальшовану генеральну довіреність, начебто видану ОСОБА_10 27.11.2014 року Приватною компанією з обмеженою відповідальністю «Украптека Лімітед» в особі Бьорна Берггсона, нібито апостильовану 01.12.2014 року.

Окрім того, в ході здійснення досудового розслідування вказаного кримінального провадження, здобуто фактичні дані про те, що приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 користується номером мобільного телефону № + 38 (067) 507-93-38 ПАТ «Київстар» та можливо використовує його для зв'язку із іншими членами злочинної групи.

З метою встановлення співучасників злочинної групи, які використовуючи зв'язки із приватним нотаріусом ОСОБА_5, особливо важкий злочин, передбачений ч. 4. ст.190 КК України, виникла необхідність в отриманні інформації про телефонні з'єднання абонента стільникового (мобільного) зв'язку ПАТ «Київстар» № + 38 (067) 507-93-38 за період 01.04.2015 по даний час, тому слідчий звернувся з даним клопотанням.

Згідно ч.4 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

Відповідно до ч.2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась до суду з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Оскільки слідчим (стороною кримінального провадження) в судовому засіданні доведено наявність підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, що знаходяться у володінні ПрАТ «Київстар», тому розгляд даного клопотання здійснюється без виклику представника даного товариства, у володінні якого знаходяться вказані документи.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши додані докази, заслухавши думку слідчого та прокурора, які підтримали клопотання, приходжу до висновку, що клопотання не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Так, згідно ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх.

Статтею 163 ч.5 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно п.7 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Крім того, як вбачається з ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

В судовому засіданні старшим слідчим не доведено неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою документів, до яких планується отримати тимчасовий доступ. Окрім того, як вбачається з матеріалів клопотання, факт приналежності номеру мобільного телефону + 38 (067) 507-93-38 приватному нотаріусу ОСОБА_5 стверджується лише рапортом самого старшого слідчого з ОВС СУ УМВС України у Волинській області ОСОБА_1, тобто стороною кримінального провадження, яка подала клопотання, що не може слугувати достатньою правовою підставою для надання тимчасового доступу до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах.

Зважаючи, що стороною кримінального провадження не доведено наявність підстав, передбачених ч.ч. 5, 6 ст.163 КПК, тому у задоволенні клопотання старшого слідчого слід відмовити.

Керуючись ст.ст.159-166, 167 КПК України, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС СУ УМВС України у Волинській області ОСОБА_1 про тимчасовий доступ та можливість вилучення (проведення виїмки) з ПАТ «Київстар», за адресою: 03110, м. Київ, проспект Червонозоряний, 51, документів, які містять інформацію: про встановлення телефонних з'єднань з сім-карти оператора мобільного зв'язку ПАТ «Київстар» № + 38 (067) 507-93-38 із зазначенням часу та тривалості розмов, з визначенням ІМЕІ мобільного терміналу, номерів сім-карток, з прив'язкою до базових станцій, адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечували зв'язок абонентів А; типи з'єднання абонентів А: вхідні та вихідні дзвінки, SMS (короткі тестові повідомлення без тексту), MMS (мультимедійні повідомлення без тексту), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв'язком смузі частот), переадресація тощо; дату, час, та тривалість з'єднань, у тому числі з'єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) абонентам А; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер, ІМЕІ), з яким відбувався сеанс зв'язку абонентів А (абоненти В) в період часу з 01.04.2015 по дату отримання ухвали слідчого судді, з можливістю вилучення оригіналів або завірених копій вказаних документів - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення20.07.2015
Оприлюднено30.07.2015
Номер документу46993866
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —161/10509/15-к

Ухвала від 20.07.2015

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Ясельський І. В.

Ухвала від 20.07.2015

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Ясельський І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні