Рішення
від 20.07.2015 по справі 583/1973/15-ц
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/1973/15-ц

2/583/812/15

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2015 року Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого - судді Ільченко В.М.

при секретарі Вербі Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Охтирка справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лотуре-Агро» про розірвання договору оренди землі,

ВСТАНОВИВ :

24.06.2015 року відкрито провадження у даній справі. Свої вимоги позивач мотивує тим, що він являється власником земельних ділянок, які розташовані на території Куземинської сільської ради Охтирського району Сумської області, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ІІІ-СМ № 003197. Зазначені земельні ділянки орендує відповідач на підставі договору оренди від 20.02.2007 року, зареєстрованого 29.09.2007 року в Державному реєстрі земель за № 040761503392. Однак в порушення умов договору оренди землі відповідач систематично не сплачує орендну плату та податки як податковий агент позивача, а також кілька разів без згоди позивача передавав право оренди третім особам. В зв'язку з цим просить розірвати договір оренди землі.

В судове засідання позивач та його представник не з'явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені в установленому законом порядку, представник позивачки подала заяву про розгляд справи без її участі та участі позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений в установленому законом порядку, заяв про відкладення розгляду справи не надавав.

Приймаючи до уваги згоду представника позивача, суд ухвалив про проведення заочного розгляду справи на підставі доказів, наявних у справі, відповідно до положень ч. 4 ст. 169 ЦПК України.

В зв'язку з відсутністю сторін судове засідання проводиться без повної фіксації судового процесу за допомогою технічних засобів фіксації, відповідно до положень ст. 197 ЦПК України.

Суд проаналізував матеріали справи, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заявлених вимог, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оренду землі» відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оренду землі», оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

За ч. 1 ст. 6 Закону України «Про оренду землі» орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

За ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Статтею 125 ЗК України визначено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

20.02.2007 року між ОСОБА_1, який є власником земельних ділянок загальною площею 2,71 га (кадастрові номери 5920385000:01:001:1231 та 5920385000:01:001:1232), розташовані на території Куземинської сільської ради Охтирського району Сумської області, право власності на які підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ІІІ-СМ № 003197, та ТОВ «Лотуре-Агро» було укладено договір оренди землі строком на 10 років, який 29.09.2007 року був зареєстрований в Державному реєстрі земель за № 040761503392. Згідно акту приймання-передачі земельної ділянки, що надається в оренду, ТОВ «Лотуре-Агро» прийняло зазначені земельні ділянки у строкове платне користування згідно договору оренди.

Згідно пп. 15-17 зазначеного договору оренди землі земельна ділянка передається для ведення сільськогосподарського виробництва, цільове призначення земельної ділянки - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, умови збереження стану об'єкта оренди - дотримання вимог протиерозійної організації території.

Пунктами 9-11 Договору оренди землі передбачено, що орендна плата вноситься орендарем у розмірі 368,09 грн. в рік, що становить 1,5 % від грошової оцінки землі. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексації. Орендна плата вноситься щорічно до 01 грудня поточного року.

Відповідно до положень ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.

Згідно ст. 410 ЦК України землекористувач зобов'язаний вносити плату за користування земельною ділянкою.

Пунктом «в» ч. 1 ст. 96 ЗК України встановлено, що землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Згідно зі ст. 21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюється за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно довідки Куземинської сільської ради Охтирського району Сумської області № 792 від 11.06.2015 року, з 2013 року ОСОБА_1 орендна плата по зазначеному договору оренди землі не виплачувалася, земельний податок за земельну ділянку до місцевого бюджету в 2014 році ТОВ «Лотуре-Агро» не перерахувало, оплату здійснив власник земельної ділянки. Фактично дана земельна ділянка з 2007 року по теперішній час по обміну земельними ділянками за усною домовленістю знаходиться в обробітку ПП «Куземин Агро», а земельна ділянка часка (пай) такою ж площею перебувала в обробітку ТОВ «Лотуре Агро». Восени 2013 року ТОВ «Лотуре Агро» припинило обробіток даної земельної ділянки, а восени 2014 року обробило землі ТОВ «Аграрна компанія Форвард» на підставі трьохстороннього договору № 53 від 01.07.2014 року.

Відповідно до ст. 651 ЦК України, договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно ст. 32 Закону України «Про оренду землі», на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

У статті 15 Закону України «Про оренду землі» визначено ті умови, які є істотними для договору оренди землі і серед інших це - орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм

платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Крім того, згідно правової позиції, викладеної в постанові Верховного Суду України від 12.02.2014 року № 6-166цс13, яка є обов'язковою для всіх судів України, відповідно до ст. 360-7 ЦПК України, припинення орендарем господарської діяльності з безпосереднього цільового використання орендованої земельної ділянки та передача третім особам функцій з її обробітку й оплати орендної плати орендодавцю, виходить за межі господарської діяльності, яку може здійснювати орендар без погодження з орендодавцем, та є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки за ст. 32 Закону України «Про оренду землі».

Таким чином, враховуючи наявність факту систематичної несплати орендної плати, а також припинення відповідачем використання земельної ділянки за цільовим призначенням з передачею цієї функції іншій юридичній особі, що підтверджується договором застави від 03.09.2013 року, укладеним між ТОВ «Лотуре-Агро» та ПАТ «Банк Камбіо», договором про відступлення права вимоги від 18.04.2014 року, укладеним між ПАТ «Банк Камбіо» та ТОВ «Діамант-Агро», договором від 01.10.2013 року, укладеним між Спільним українсько-німецьким підприємством «Магдон» та ПАТ «Банк Камбіо», договором від 24.03.2014 року, укладеним між Спільним українсько-німецьким підприємством «Магдон» та ПАТ «Банк Камбіо», ТОВ «Діамант Агро» та ПАТ «Банк Камбіо», суд дійшов висновку, що права та законні інтереси позивача порушені, в зв'язку з чим позов підлягає задоволенню з зазначених підстав.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 410, 526, 626, 651 ЦК України, ст.ст. 96, 125 ЗК України, Законом України «Про оренду землі», ст.ст. 10, 11, 58-60, 209, 212-215, 218, 224-226 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Розірвати договір оренди землі від 20 лютого 2007 року, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Лотуре-Агро», зареєстрований в Державному реєстрі земель 29 вересня 2007 року за № 040761503392.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, який його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Сумської області через Охтирський міськрайонний суд Сумської області протягом 10 днів з часу отримання його копії.

Суддя Охтирського міськрайсуду

Сумської області ОСОБА_2

СудОхтирський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення20.07.2015
Оприлюднено23.07.2015
Номер документу47011190
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —583/1973/15-ц

Рішення від 20.07.2015

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ільченко В. М.

Ухвала від 24.06.2015

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ільченко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні