Постанова
від 20.07.2015 по справі 820/6351/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

20 липня 2015 р. № 820/6351/15

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого -Судді Бездітка Д.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Велта-АС"

про стягнення заборгованості ,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю "Велта-АС", в якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Велта-АС" (м. Харків, пр. Гагаріна б. 1, код 32564677) на користь управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова (вул.1-ї Кінної Армії, 15, м.Харків, 61140) заборгованість по сплаті штрафної санкції та пені за несвоєчасне подання відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку в сумі 170,0 грн. з них: 170 грн. на р/р 256063122095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, фінансова санкція.

В обґрунтування заявленого позову позивач зазначив, що відповідач зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова. Начальником управління було винесено рішення відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "Велта-АС" №1340 від 29.04.2011 р. про застосування фінансових санкцій за несвоєчасне подання відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку у розмірі 170,0 грн., яка відповідачем сплачена не була.

Представник позивача в судове засідання не прибув, про дату час та місце судового розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, що підтверджується матеріалами справи, надав через канцелярію суду клопотання про розгляд справи за своєю відсутністю.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

На підставі вищевикладеного, відповідно до положень ст.41, ч.6 ст.128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу без участі представників сторін в порядку письмового провадження на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Розглянувши матеріали справи, вивчивши доводи позову, дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Матеріали справи свідчать, що відповідача зареєстровано в Управлінні Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова як платника страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Судом встановлено, що Управлінням Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова проведено позапланову перевірку Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕЛТА-АС (код ЄДРПОУ 32564677) з питань дотримання вимог законодавства щодо нарахування, обчислення та сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів за період з 29.07.2003 року по 31.03.2010 року та надання достовірних відомостей до органів Пенсійного фонду за період з 01.01.2004 року по 31.12.2009 року, за результатами якої складено акт від 18.05.2010 року №157.

У висновку акту перевірки містяться порушення Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕЛТА-АС», а саме зайво нараховані страхові внески 2% в сумі 4,50 грн. Перевіркою достовірності формування та подання відомостей про застраховану особу встановлено факт недостовірного надання відомостей до системи персоніфікованого обліку, у результаті чого складено розпорядження про усунення порушень.

На підставі висновків акту перевірки від 18.05.2010 року №157 начальником управління було винесено рішення відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "Велта-АС" №1340 від 29.04.2011 р. про застосування фінансових санкцій за несвоєчасне подання відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку у розмірі 170,0 грн.

Матеріали справи свідчать, що позивачем на адресу відповідача направлено рішення №1340 від 29.04.2011 р.

Згідно рішення фінансова санкція у розмірі 170,0 грн. відповідачем не сплачена.

Згідно з ч. 3 ст. 18 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» від 09.07.2003 року (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин), страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Пенсійного фонду.

Відповідно до ч.6 ст.19 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , страхові внески нараховуються на суми, зазначені в частинах першій та другій цієї статті, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Суд зазначає, що відповідно до п. 2 ч.9 ст.106 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» (яка діяла на момент виникнення заборгованості) за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Відповідно до ч.13 ст.106 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» передбачено, що про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Оскарження рішення виконавчого органу Пенсійного фонду про нарахування пені та накладання штрафів зупиняє строки їх сплати до винесення вищим органом Пенсійного фонду або судом рішення у справі. Строки сплати фінансових санкцій також призупиняються до винесення судом рішення в разі оскарження страхувальником вимоги про сплату недоїмки, якщо накладення фінансових санкцій пов'язано з її виникненням або несвоєчасною сплатою.

Крім того, відповідно до ч.2,3 ст. 106 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» (діяла на момент виникнення заборгованості), суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Крім того, відповідно до п. 7 Розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року .№2464-VI - стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування фінансових санкцій.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Отже, позивач виконав всі вимоги діючого законодавства щодо узгодження суми заборгованості, фінансова санкція в розмірі 170,0 грн. нарахована в межах повноважень позивача та на підставі законодавства, але заборгованість на теперішній час залишається несплаченою.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 160,161,162,163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Велта-АС" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Велта-АС" (адреса: пр. Гагаріна, б. 1, м. Харків, код 32564677) на користь управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова (вул. 1-ї ОСОБА_1, 15, м. Харків, 61140) заборгованість по сплаті штрафної санкції та пені за несвоєчасне подання відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку в сумі 170.0 грн. (сто сімдесят гривень 00 копійок) з них: 170 грн. на р/р 256063122095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, фінансова санкція.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено КАС України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Д.В. Бездітко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.07.2015
Оприлюднено23.07.2015
Номер документу47021868
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6351/15

Постанова від 20.07.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бездітко Д.В.

Ухвала від 23.06.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бездітко Д.В.

Ухвала від 23.06.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бездітко Д.В.

Ухвала від 23.06.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бездітко Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні