Постанова
від 10.07.2012 по справі 5023/2863/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"10" липня 2012 р. Справа № 5023/2863/12

вх. № 2863/12

Суддя господарського суду Усатий В.О.

при секретарі судового засідання Мазуренко А.О.

За участю представників сторін:

представника боржника - ОСОБА_1

Розглянувши справу за заявою

ТОВ "Гебот Харків", м. Харків

до ТОВ "Гебот Харків", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії TOB " Гебот Харків " звернувся до господарського суду з заявою про порушення у відношенні боржника справи про банкрутство на підставі ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Свою заяву він обґрунтовує тим, що загальними зборами TOB " Гебот Харків " прийнято рішення про ліквідацію боржника, призначено ліквідаційну комісію (ліквідатора) та встановлено двохмісячний термін для пред'явлення претензій кредиторів з дня опублікування оголошення про ліквідацію підприємства. Ліквідаційною комісією розглянуто вимоги кредиторів, проведено інвентаризацію майнових активів підприємства. За наслідками проведеної роботи було встановлено, що активів боржника недостатньо для погашення кредиторської заборгованості. На підставі цього було прийнято рішення про звернення до господарського суду з заявою про визнання боржника банкрутом та призначення ліквідатором боржника голову ліквідаційної комісії ОСОБА_2

У судовому засіданні 05.07.2012 року було оголошено перерву до 10.07.2012 року.

У судовому засіданні 10.07.2012 р. голова ліквідаційної комісії підтримав заяву про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури на підставі ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та просив призначити його ліквідатором у справі.

Розглянувши в судовому засіданні 10.07.2012 р. матеріали справи, суд встановив наступне.

17.04.2012 р. загальними зборами TOB "Гебот Харків" прийнято рішення про ліквідацію підприємства, призначено головою ліквідаційної комісії ОСОБА_2 та встановлено двохмісячний термін для пред'явлення претензій кредиторів з дня опублікування оголошення про ліквідацію підприємства.

Про прийняте рішення повідомлено державного реєстратора, податковий орган, органи пенсійного та соціального страхування та усіх відомих кредиторів.

Повідомлення про ліквідацію опубліковано у спеціальному друкованому виданні «Бюлетень державної реєстрації» № 211 (11) від 24.04.2012 р.

На адресу ліквідаційної комісії надійшла заява з вимогами до боржника від ПП "Промкомплект Україна" в умі 331392,00 грн., яка розглянута головою ліквідаційної комісії, а вимоги визнані у повному обсязі, про що кредитора повідомлено.

Ліквідаційною комісією здійснено інвентаризацію активів боржника, за результатами якої встановлено наявність 100,00 грн. в касі підприємства.

Згідно довідки управління Держкомзему у м. Харкові від 07.06.2012 р. зареєстровані за боржником земельні ділянки не обліковуються.

Згідно довідки інспекції ДАІ в Харківській області від 13.06.2012 р., за боржником транспортні засоби не зареєстровані.

Відповідно довідки КП "Харківське міське бюро технічної інвентаризації» від 19.06.2012 р., за боржником нерухоме майно не зареєстроване.

Згідно довідки Державної інспекції сільського господарства в Харківській області від 18.06.2012 р., за боржником сільськогосподарська техніка, самохідні машини та механізми не обліковуються.

Таким чином, загальний розмір кредиторської заборгованості TOB "Гебот Харків" складає 331392,00 грн., а активи боржника - 100,00 грн.

На виконання вимог ч. 1 ст. 111 ЦК України після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами, на підставі даних інвентаризації активів та зобов'язань підприємства, ліквідаційною комісією було складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 25.06.2012 р. з непогашеною кредиторською заборгованістю на загальну суму 331,4 тис. грн., який був затверджений власником, що відповідає вимогам ст. 111 ЦК України.

У зв'язку з цим, головою ліквідаційної комісії 25.06.2012 р. було прийнято рішення звернутися до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство TOB "Гебот Харків" в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до п.1 ст.51 Закону, якщо вартості майна боржника юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутись в господарський суд з заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 7 Закону боржник зобов'язаний звернутися в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення обставин, коли задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами, або орган боржника, уповноважений відповідно до установчих документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення в господарський суд з заявою боржника про порушення справи про банкрутство, або коли при ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Зазначені обставини виявлено ліквідаційною комісією в ході проведення ліквідаційної процедури, що зобов'язує її звернутися до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Статтею 105 ЦК України встановлені обов'язки особи, що прийняла рішення про припинення юридичної особи, зокрема, комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи. Комісія вживає усіх можливих заходів щодо виявлення кредиторів, а також письмово повідомляє їх про припинення юридичної особи.

Згідно зч. 1 ст. 110 ЦК України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Відповідно до ч. З ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом.

Частиною 1 ст. 111 ЦК України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу.

Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.

Як свідчать матеріали справи, ліквідаційною комісією (ліквідатором) повністю дотримано вказаного порядку.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що сума кредиторської заборгованості перевищує вартість активів боржника, підприємство не веде підприємницької діяльності, що робить неможливим погашення заборгованості перед кредиторами, боржник є дійсно неплатоспроможним, що свідчить про скрутний фінансовий стан боржника і неможливість відновлення виробництва, суд вважає необхідним визнати боржника банкрутом та призначити ліквідатором боржника голову ліквідаційної комісії ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, адреса: 61108, АДРЕСА_1).

Керуючись ст. 7, 22, 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. 86 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «Гебот Харків» (код 37578474), зареєстроване виконкомом Харківської міської ради, номер запису про державну реєстрацію № 14801020000049598 від 14.03.2011 р. за адресою: 61052, м. Харків, вул. Котлова, б. 176 - банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

З дня прийняття зазначеної постанови:

- підприємницька діяльність банкрута припиняється, строк виконання всіх грошових зобов'язань, та зобов'язань щодо сплати податків і обов'язкових платежів вважається таким, що настав, припиняється нарахування неустойки, процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості, вимоги за зобов'язаннями банкрута, що виникли під час проведення процедур банкрутства, пред'являються в межах ліквідаційної процедури. Керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці. Припиняються повноваження органів управління банкрута і повноваження власників майна;

- cкасувати усі арешти, накладені на майно боржника (в тому числі податкову заставу) і інші обмеження щодо розпорядження майном боржника.

Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Призначити ліквідатором Товариство з обмеженою відповідальністю «Гебот Харків» (код 37578474) голову ліквідаційної комісії ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, адреса: 61108, АДРЕСА_1).

Зобов'язати ліквідатора відповідно до п. п.З, 5 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в п'ятиденний строк, опублікувати відомості в офіційних друкованих органах про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, закрити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити або переоформити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами, виконати інші дії передбачені ст. ст. 25 - 34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури, використання коштів боржника.

Зобов'язати ліквідатора в строк до 10.07.2013 р. виконати ліквідаційну процедуру, надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі акти інвентаризації майна, акти оцінки майна, звіт про виплачені кредиторам кошти, договори купівлі-продажу майна банкрута, довідки установ банку про закриття рахунків банкрута, копії повідомлень органу державної податкової служби, Пенсійному фонду і центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, довідку архіву про прийняття документів, які підлягають довгостроковому зберіганню, довідку органів внутрішніх справ про прийняття печаток і штампів банкрута, оригінали установчих документів і свідоцтва про державну реєстрацію, ліквідаційний баланс, докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, довідку банку про рух грошових коштів по поточному рахунку за весь час роботи ліквідаційної комісії, баланси підприємства за весь час роботи, протоколи засідань комітету кредиторів і протоколи загальних зборів кредиторів, затверджений комітетом кредиторів звіт про оплату послуг, відшкодування витрат ліквідатора, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботи по ліквідації банкрута.

Постанову направити ліквідатору, боржнику, кредиторам, відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції в Харківській області, ВДВС головного управління юстиції у Харківській області, державному реєстратору, фондам.

Суддя Усатий В.О.

Дата ухвалення рішення10.07.2012
Оприлюднено23.07.2015

Судовий реєстр по справі —5023/2863/12

Постанова від 10.07.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 13.08.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 20.08.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 25.06.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні