Ухвала
від 17.07.2015 по справі 175/2013/15-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 11-сс/774/977/15 Справа № 175/2013/15-к Слідчий суддя - ОСОБА_1 Суддя-доповідач - ОСОБА_2

Категорія: ст. КПК України

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 липня 2015 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Дніпропетровської області у складі:

Судді - доповідача ОСОБА_2

Суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

За участю:

Секретаря ОСОБА_5

прокурора ОСОБА_6

представника скаржника ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську матеріали за апеляційною скаргою ТОВ «Електромашкомплект-1» в особі директора ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 12 червня 2015 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 12 червня 2015 року задоволено клопотання прокурора прокуратури Дніпропетровського району Дніпропетровської області ОСОБА_9 та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться та можуть надійти на рахунки № НОМЕР_1 (код валюти 643), НОМЕР_2 (код валюти 978), НОМЕР_3 (код валюти 840), НОМЕР_4 (код валюти 980) підприємства ТОВ «Електромашкомплект-1» (код ЄДРПОУ 39320501) в АТ Ощадбанк м. Дніпропетровськ (МФО 305482) в частині витрат.

Зупинено видаткові операції по рахункам № НОМЕР_1 (код валюти 643), НОМЕР_2 (код валюти 978), НОМЕР_3 (код валюти 840), НОМЕР_4 (код валюти 980) підприємства ТОВ «Електромашкомплект-1» (код ЄДРПОУ 39320501) в АТ Ощадбанк м. Дніпропетровськ (МФО 305482) за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) в бюджет або державні цільові фонди, а так само по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, та видатків пов`язаних з виплатою заробітної плати.

Зобов`язано службових осіб вказаного банку зробити відмітку на ухвалі суду з даними про залишок грошових коштів на рахунках № НОМЕР_1 (код валюти 643), НОМЕР_2 (код валюти 978), НОМЕР_3 (код валюти 840), НОМЕР_4 (код валюти 980) підприємства ТОВ «Електромашкомплект-1» (код ЄДРПОУ 39320501) із зазначенням часу, дати та суми залишку грошових коштів на рахунку.

Зобов`язано посадових осіб в АТ Ощадбанк м. Дніпропетровськ (МФО 305482) направити до відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури Дніпропетровської області, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, пр. К. Маркса, 38, виписку (довідку) із зазначенням на рахунках № НОМЕР_1 (код валюти 643), НОМЕР_2 (код валюти 978), НОМЕР_3 (код валюти 840), НОМЕР_4 (код валюти 980) підприємства ТОВ «Електромашкомплект-1» (код ЄДРПОУ 39320501) АТ Ощадбанк м. Дніпропетровськ (МФО 305482) залишку грошових коштів на момент пред`явлення ухвали суду, та невідкладно направляти до слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області, розташованої за адресою: м. Дніпропетровськ, пр. К. Маркса, 38, дані у разі додаткового надходження грошових коштів на вищезазначений рахунок.

Свої висновки слідчий суддя мотивує обґрунтованістю клопотання про накладення арешту, оскільки невжиття такого заходу може утруднити чи зробити неможливим виконання судового рішення, а зазначене майно може допомогти для встановлення обставин у кримінальному провадженні та істини по справі.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, директор ТОВ «Електромашкомплект-1» ОСОБА_8 подав апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу слідчого судді скасувати та у задоволенні клопотання прокурора прокуратури Дніпропетровського району Дніпропетровської області ОСОБА_9 про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунках ТОВ «Електромашкомплект-1», відмовити в повному обсязі.

В обґрунтування своєї скарги ОСОБА_8 вказав на те, що ухвала суду першої інстанції є незаконною та необґрунтованою. Зазначає, що ТОВ «Електромашкомплект-1» взагалі не існувало у 2012 році, не мало і не могло мати жодного відношення до діяльності ТОВ «Укрферротрейд», ТОВ «Дніпро-Генбуд» та ТОВ «Битекс», у податковій звітності яких встановлено розбіжності. Вказує, що про існування оскаржуваної ухвали підприємство дізналось 09.07.2015 року від АТ Ощадбанк та відповідно до приписів ч. 3 ст. 395 КПК України строк на апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання особою копії судового рішення.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, доводи представника заявника, який підтримав вимоги апеляційної скарги, думку прокурора, який просив залишити ухвалу суду без змін, вивчивши надані матеріали, обговоривши доводи скарги, колегія суддів дійшла висновку про те, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з огляду на наступне.

З матеріалів скарги вбачається, що директор ТОВ «Електромашкомплект-1» ОСОБА_8 не був присутнім у суді першої інстанції при розгляді клопотання слідчого і лише 09.07.2015 року йому стало відомо про ухвалу районного суду від 12.06.2015 р. Апеляційну скаргу він подав 13.07.2015 року, за таких обставин колегія суддів приходить до висновку про те, що строки оскарження судового рішення не порушені. Оскільки у відповідності до ст. 395 КПК України апеляційна скарга, якщо інше не передбачено цим Кодексом, може бути подана на ухвалу слідчого судді - протягом п`яти днів з дня її оголошення. Якщо ухвалу суду або слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Апеляційним переглядом встановлено, що 8 червня 2015 року прокурор прокуратури Дніпропетровського району Дніпропетровської області звернувся до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська із клопотанням про накладення арешту на банківські рахунки ТОВ «Електромашкомплект-1». У клопотанні, прокурор вказує на те, що в провадженні слідчого знаходяться матеріали кримінального провадження № 42015040000000402 від 21.05.2015 року про вчинення кримінальних правопорушень за ознаками ч. 2 ст. 364 КК України за фактом незаконної діяльності посадових осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

В клопотанні прокурора вказано , що ТОВ «Укрферротрейд», ТОВ «Дніпро-Генбуд», ТОВ`Битекс» входить до складу групи підприємств, які надають послуги підприємствам реального сектору економіки з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівку та наданням послуг з незаконного формування податкового кредиту,шляхом оформлення безтоварних операцій. В даний час встановлено,що посадові особи ТОВ «Електромашкомплект-1» здійснюють протиправну діяльність з використанням рахунків, які відкриті у АТ «Ощадбанк».

В ухвалі слідчого судді вказується на те, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким що підлягає задоволенню, оскільки дані, викладені у матеріалах дають підстави для висновку, що з метою забезпечення цивільного позову, накладання арешту на зазначені рахунки є необхідним.

З вказаним висновком колегія суддів не може погодитись, оскільки суд не звернув увагу, що в порушення вимог ст. 214 КПК України, станом на 1 липня 2015 року ніякі відомості стосовно посадових осіб підприємства «Електромашкомплект-1» до ЄРДР не внесено, ніякої попередньої кваліфікації їх діям не дано. Разом з тим, у відповідності до ч. 2 ст. 214 КПК України, - досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Крім того слід зазначити, що відповідно до ст. 170 КПК України, - арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку. Відповідно до вимог цього Кодексу арешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

Слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 цього Кодексу. Крім того, у випадку задоволення цивільного позову суд за клопотанням прокурора, цивільного позивача може вирішити питання про накладення арешту на майно для забезпечення цивільного позову до набрання судовим рішенням законної сили, якщо таких заходів не було вжито раніше.

Арешт може бути накладеним на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову. Заборона на використання майна, а також заборона розпоряджатися таким майном можуть бути застосовані лише у випадках, коли їх незастосування може призвести до зникнення, втрати або пошкодження відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Відповідно до ст. 171 КПК України із клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням із прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову - також цивільний позивач. У клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено:

1) підстави, у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт майна;

2) перелік і види майна, що належить арештувати;

3) документи, що підтверджують право власності на майно, що належить арештувати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання.

У клопотанні цивільного позивача, слідчого, прокурора про арешт майна підозрюваного, обвинуваченого, іншої особи для забезпечення цивільного позову повинно бути зазначено:

1) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням;

2) докази факту завдання шкоди і розміру цієї шкоди.

Вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову, повинна бути співмірною із розміром шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Так, дослідивши матеріали за клопотанням, колегія суддів вважає, що як слідчим, так і слідчим суддею не були дотримані вимоги ст. ст. 170, 171, 173, 214 КПК України при його внесенні та розгляді.

Так, у кримінальному провадженні, яке 21.05.2015 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42015040000000402 про вчинення кримінальних правопорушень за ознаками ч.2 ст. 364 КК України, посадові особи ТОВ «Електромашкомплект-1» не є підозрюваними, обвинуваченими або особами, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Відомості про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальні правопорушення відносно посадових осіб підприємства «Електоромашкомплект-1» відсутні, так само як і відомості про оголошення підозри.

Колегія суддів також вважає, що накладення арешту на рахунки із мотивів викладених як у клопотанні, так і в ухвалі слідчого судді не ґрунтується на положеннях вказаних вище норм Кримінального процесуального кодексу України. В поданні та в ухвалі не вказано про які- небудь господарські відносини між підприємствами «Укрферротрейд», ТОВ «Дніпро-Генбуд»,ТОВ «Битекс» та «Елетромашкомплет-1».

Крім того, при прийнятті рішення, колегія суддів враховує, що як у матеріалах за клопотанням відсутні будь-які дані про те, що по справі до ТОВ «Електромашкомплект-1» заявлявся цивільний позов. Клопотання не містить посилання на докази факту завдання шкоди і розміру шкоди саме підприємством «Електромашкомплект-1», що свідчить про недотримання прокурором вимог ст. 171 КПК України.

Необґрунтованим та таким, що не відповідає матеріалам як судового, так і кримінального провадження є і висновок слідчого судді про те, що дані, викладені у матеріалах дають підстави для висновку, що з метою забезпечення цивільного позову та з метою встановлення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, накладання арешту на рахунки є необхідним.

Таким чином, колегія суддів приходить до висновку про необґрунтованість ухвали суду від 12.06.2015 року.

Відповідно до ст. ст. 409 - 410 КПК України, - неповнота судового розгляду, невідповідність висновків суду, викладених у судовому рішенні, фактичним обставинам кримінального провадження, істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, тягнуть скасування судового рішення, а з урахуванням вимог ст. 407 цього Кодексу зі скасуванням ухвали слідчого судді й постановленням нової ухвали.

З урахуванням наведеного, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга, яку подав директор ТОВ «Електромашкомплект-1» ОСОБА_8 підлягає задоволенню, оскільки слідчим суддею постановлено судове рішення, яке не може бути визнане законним та обґрунтованим, а тому підлягає скасуванню, з постановленням нової ухвали, якою у задоволенні клопотання слідчого про накладення арешту на банківські рахунки слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 170 - 173, 404, 405, 407, 418, 419, 422 КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу директора ТОВ «Електромашкомплект-1» ОСОБА_8 задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 12 червня 2015 року, якою задоволено клопотання прокурора прокуратури Дніпропетровського району Дніпропетровської області ОСОБА_9 про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться та можуть надійти на рахунки № НОМЕР_1 (код валюти 643), 26001302409359 (код валюти 978), 26002301409359 (код валюти 840), 26003300409359 (код валюти 980) підприємства ТОВ «Електромашкомплект-1» (код ЄДРПОУ 39320501) в АТ Ощадбанк м. Дніпропетровськ (МФО 305482) в частині витрат, скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою клопотання прокурора прокуратури Дніпропетровського району Дніпропетровської області ОСОБА_9 про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться та можуть надійти на рахунки № НОМЕР_1 (код валюти 643), 26001302409359 (код валюти 978), 26002301409359 (код валюти 840), 26003300409359 (код валюти 980) підприємства ТОВ «Електромашкомплект-1» (код ЄДРПОУ 39320501) в АТ Ощадбанк м. Дніпропетровськ (МФО 305482), - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

Дата ухвалення рішення17.07.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу47048614
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —175/2013/15-к

Ухвала від 30.06.2015

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 30.06.2015

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 30.06.2015

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 30.06.2015

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 26.06.2015

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 26.06.2015

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 30.06.2015

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 01.07.2015

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 30.06.2015

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 30.06.2015

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні