Ухвала
від 26.06.2014 по справі 621/1797/14-к
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 621/1797/14-к

Провадження № 1-кс/621/161/14

УХВАЛА

іменем України

26.06.2014 року м. Зміїв

Слідчий суддя Зміївського районного суду Харківської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого СВ Зміївського РВ ГУМВС України в Харківській області лейтенанта міліції ОСОБА_2 , погоджене з прокурором Зміївського району Харківської області ОСОБА_3 , про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Учасник кримінального провадження слідчий СВ Зміївського РВ ГУМВС України в Харківській області лейтенант міліції ОСОБА_2 звернувся з клопотанням про проведення обшуку у ТОВ «Молочний світ», код ЄДРПОУ № 31672390, розташованого за адресою: с. Соколово Зміївського району Харківської області, вул. Лісна, 1, з метою відшукання та вилучення речовини, яка забруднює навколишнє природне середовище, та місць чи пристосувань для її викиду в рамках досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013220300000933 від 19 червня 2013 року.

В обґрунтування клопотання зазначив, що 18.06.2013 року від ОСОБА_4 надійшла заява про те, що по вул. Лісній, 1 в с. Соколово Зміївського району Харківської області, посадові особи ТОВ «Молочний світ» відходи виробництва зливають у навколишнє природне середовище.

Відомості про забруднення земель відходами, шкідливими для довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил посадовими особами ТОВ «Молочний світ», внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013220300000933 від 19 червня 2013 року.

Згідно акту № 433 санітарно епідеміологічного обстеження об`єкта від 29.10.2013 року при візуальному обстеженні території навколо ТОВ «Молочний світ» в с. Соколово Зміївського району Харківської області виявлено, що на відстані 20-25 м від вищезазначеного підприємства розташований відстійник рідких нечистот, який знаходиться в зруйнованому стані та переповнений стічними водами. Навколо відстійника зафіксовано численні витоки білої речовини на поверхню ґрунту.

Згідно акту № 1736/01-03/07-11 від 19.12.2013 року державної екологічної інспекції у Харківській області, державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища не було допущено на перевірку на територію підприємства ТОВ «Молочний світ».

Таким чином, службові особи ТОВ «Молочний світ» створюють перешкоди діяльності органів державного контролю, що унеможливлює виявлення та фіксацію відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення тощо.

Відповідно до положення ч. 4 ст. 234 КПК України, клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

Від учасників процесуальної дії клопотань про застосування технічних засобів фіксування судового процесу не надходило, тому судове засідання проведено без фіксації даної процесуальної дії за допомогою технічних засобів у відповідності до ч.1 ст. 107 КПК України.

У судовому засіданні слідчий СВ Зміївського РВ ГУМВС України в Харківській області лейтенант міліції ОСОБА_2 підтримав клопотання, просив задовольнити в повному обсязі з підстав, викладених у ньому.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 107 КПК України судове засідання проведене без фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів, оскільки учасники процесуальної дії не заявляли клопотання про застосування технічних засобів фіксування.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвали слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння із-за значених вище підстав надає право слідчому проникнути на територію та приміщення ТОВ «Молочний світ», розташованого за адресою: Харківська область, Зміївський район, с. Соколово, вул. Лісна, 1, лише один раз.

З Витягу з кримінального провадження № 12013220300000933, внесеного до Єдиного реєстру державних розслідувань від 19.06.2013 року, вбачається, що 18.06.2013 року від гр.. ОСОБА_4 надійшла заява про те, що по АДРЕСА_1 , посадові особи ТОВ «Молочний світ» відходи виробництва зливають у навколишнє природне середовище в с. Соколово Зміївського району (а.с. 1).

Згідно акту № 433 санітарно епідеміологічного обстеження об`єкта від 29.10.2013 року при візуальному обстеженні території навколо ТОВ «Молочний світ» в с. Соколово Зміївського району Харківської області виявлено, що на відстані 20-25 м. від вищезазначеного підприємства розташований відстійник рідких нечистот, який знаходиться в зруйнованому стані та переповнений стічними водами. Навколо відстійника зафіксовано численні витоки білої речовини на поверхню ґрунту (а.с. 10).

З копії акту обстеження засміченої земельної ділянки № 542/07-28/07-11 від 19.12.2013 року вбачається, що при перевірці ТОВ «Молочний світ», розташованого за адресою: с. Соколово Зміївського району Харківської області, вул. Лісна, 1, виявлені порушення суперечать положенням ст. 17 Закону України «Про відходи», ст. 35 Закону України «Про охорону земель», ст. 55 Закону України «про охорону навколишнього природного середовища» (а.с. 8)

З акту № 1736/01-03/07-11 від 19.12.2013 року державної екологічної інспекції у Харківській області вбачається, що 19 грудня 2014 року о 10 годині 30 хвилин державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища не було допущено на перевірку на територію підприємства ТОВ «Молочний світ» (а.с. 7).

Беручи до уваги, що 19 грудня 2013 року державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Харківської області ОСОБА_5 не було допущено для здійснення перевірки ТОВ «Молочний світ» щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства, та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана вище інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, що в іншій спосіб отримати цю інформацію неможливо.

Слідчим надано переконливі докази того, що на території та у приміщенні ТОВ «Молочний світ», розташованого за адресою: с. Соколово Зміївського району Харківської області, вул. Лісна, 1, можуть знаходитися речовини, що забруднюють навколишнє природне середовище, та місць чи пристосувань для її викиду.

Таким чином, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що на території та у приміщенні ТОВ «Молочний світ», розташованого за адресою: с. Соколово Зміївського району Харківської області, вул. Лісна, 1, може перебувати знаряддя вчинення кримінального правопорушення, а відшукувані речі можуть бути доказом під час судового розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 234-236, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Зміївського РВ ГУМВС України в Харківській області лейтенанта міліції ОСОБА_2 , погоджене з заступником прокурора Зміївського району Харківської області ОСОБА_6 , про проведення обшуку території та приміщення ТОВ «Молочний світ», код ЄДРПОУ № 31672390, розташованого за адресою: Харківська область, Зміївський район, с. Соколово, вул. Лісна, № 1, з метою відшукання та вилучення речовини, що спричиняє забруднення навколишнього природного середовища, та місць чи пристосувань для її викиду задовольнити повністю.

Надати слідчому СВ Зміївського РВ ГУМВС України в Харківській області лейтенанту міліції ОСОБА_2 дозвіл на проведення обшуку території та приміщення ТОВ «Молочний світ», розташованого за адресою: Харківська область,. Зміївський район, с. Соколово, вул. Лісна, № 1 з метою відшукання та вилучення речовини, яка забруднює навколишнє природне середовище, та місць чи пристосувань для її викиду.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постанови.

Перед початком обшуку, копію даної ухвали надати керівнику ТОВ «Молочний світ», а за його відсутністю - іншій присутній особі.

Роз`яснити особам у присутності яких здійснюється обшук, при проведенні цієї слідчої (розшукової) дії, що вони мають право робити заяви, що підлягають занесенню до протоколу обшуку.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя

СудЗміївський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.06.2014
Оприлюднено13.01.2023
Номер документу47053019
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —621/1797/14-к

Ухвала від 26.06.2014

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Бережна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні