Рішення
від 15.07.2015 по справі 924/1091/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"15" липня 2015 р.Справа № 924/1091/15

Господарський суд Хмельницької області у складі cудді Гладія С.В., розглянувши матеріали за позовом прокурора Хмельницького району в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" ВАТ ДАК "Автомобільні дороги України" м. Хмельницький

до комунального підприємства "Олешинське", с.Олешин, Хмельницького району

про стягнення 44206,00 грн.

Представники сторін:

позивача: Мамчур Р.В. - за довіреністю від 23.06.2015р.

відповідача: Слободян О.В. - за довіреністю №1 від 14.07.2015р.

прокуратура: Олійник І.О. - прокурор відділу облпрокуратури

В судовому засіданні, відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК України, проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору: прокурор в інтересах позивача звернувся до господарського суду з позовною заявою в якій просить стягнути з відповідача 44206,00 грн. заборгованості відповідно до договору №3 від 24.12.2013р. на виконання робіт по поточному ремонту дороги по вул.. Островського в с. Іванківці, Хмельницького району

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримує та наполягає на їх задоволенні, посилаючись на те, що вони підтверджені поданими доказами.

Відповідач відзив на позов не подав, його представник в судовому засідання позовні вимоги визнає в повній мірі.

Суд оцінивши подані сторонами по справі документи, оглянувши оригінали документів наданих позивачем в судовому засіданні, рахує їх достатніми для прийняття рішення по суті.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

Між філією „Хмельницький райавтодор" дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" ВАТ ДАК "Автомобільні дороги України" м. Хмельницький (Підрядник) та комунальним підприємством "Олешинське", с.Олешин, Хмельницького району (Замовник) було укладено договір на виконання робіт №3 від 24.12.2013 року.

Відповідно до розділу 1 договору, в порядку та на умовах, визначених цим договором Замовник доручає, а Підрядник зобов'язується виконати роботи по поточному ремонту дороги вул. Островського с. Іванківці, а Замовник зобов'язується прийняти та оплатити такі роботи.

Найменування робіт: поточний ремонт дороги вул. Островського с. Іванківці, Хмельницького району. Склад та обсяги робіт, а також основні параметри робіт, що доручаються Підряднику визначені проектно-кошторисною документацією, яка є невід'ємною частиною Договору, у порядку, встановленому чинним законодавством України або іншими документами (в разі, якщо це передбачено законодавством України). Місце виконання робіт: с. Іванківці, Хмельницького району. Замовник, укладаючи Договір гарантує протягом дії Договору наявність в нього всіх передбачених законодавством дозволів, погоджень, ліцензій, сертифікатів тощо, необхідних для виконання робіт за Договором, гарантує, що має всі належні повноваження для укладання та виконання Договору, якщо такі вимагаються законом.

Згідно п. п. 3.1, 3,2 договору, ціна цього Договору становить 44206,00гривень, в тому числі ПДВ - 7367,67 грн., що станом на дату укладення Договору дорівнює загальній вартості робіт. Вартість робіт за Договором визначається договірною ціною. Договірна ціна динамічна, якщо інше не погоджено письмово Сторонами.

Відповідно до п.п. 4.1, 4.2 договору, замовник перераховує Підряднику аванс в розмірі до % вартості обсягу робіт за цим Договором протягом днів з моменту підписання даного Договору. Розрахунки за виконаніроботи по цьому Договору здійснюються щомісяця шляхом перерахування відповідних коштів на рахунок Підрядника протягом днів після одержання від Підрядника Акту приймання виконаних підрядних робіт (форма № КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (форма № КБ-3). В разі безпідставного не підписання Замовником зазначених в цьому пункті Договору первинних документів роботи вважаються прийнятими на 15 день від дня направлення (передання) Підрядником Акту приймання виконаних підрядних робіт (форма № КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (форма № КБ-3) Замовнику. Не прийняття робіт є безпідставним якщо в Підрядника у визначений цим пунктом Договору строк відсутня вмотивована відмова з доданням відповідних документів щодо підстав такої відмови. Прострочення оплати чергового платежу надає право Підряднику призупинити виконання робіт на кількість днів прострочки з оплати та вимагати стягнення коштів за фактично виконані роботи з врахуванням індексу інфляції, 3% річних, неустойки та інших понесених збитків, витрат, шкоди тощо. В такому випадку Підрядник не несе жодної відповідальності за неналежне та/або невчасне виконання робіт.

Згідно п. 4.7 договору, здача-приймання робіт провадиться уповноваженими представниками Підрядника та Замовника.

Відповідно до п.5.1 договору, строки виконання робіт за цим Договором визначені в Календарному плані робіт (календарному графіку виконання робіт), що є невід'ємною частиною даного Договору. Строки виконання робіт: календарна дата початку робіт ___ року, який не раніше, ніж через ___днів з моменту зарахування повної суми авансу відповідно до умов Договору, кінцевий строк закінчення робіт - року, з врахуванням інших умов Договору щодо строків виконання робіт. Виконання робіт за цим Договором може бути закінчено достроково. Роботи вважаються виконаними після підписання Акту приймання виконаних підрядних робіт (форма № КБ- 2в) та Довідок про вартість виконаних підрядних робіт (форма № КБ № 3). Якщо інше не встановлено чинним законодавством та/або Договором, строки виконання робіт можуть змінюватися за згодою Сторін шляхом підписання додаткових угод. Сторони встановили та /підтверджують, що будь-яке порушення умов Договору Замовником, в тому числі (але не виключно) порушення щодо виконання обов'язку з оплати, порушення щодо передання матеріалів тощо є підставою для автоматичного перенесення строків виконання робіт за Договором на строк порушення виконання зобов'язання Замовника (Генпідрядника). В даному випадку відповідальність Підрядника за прострочення виконання робіт не наступає.

Позивачем виконано роботи по поточному ремонту дороги по вул. Островського в с. Іванківці, Хмельницького району, що підтверджується довідкою про вартість виконаних будівельних робіт за грудень 2013р. на суму 44206,00 грн., актом приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2013р. на суму 44206,00 грн., зведеним кошторисним розрахунком вартості ремонту за грудень 2013р. на суму 44206,00 грн.

Відповідач з позивачем за виконанні роботи не розрахувався, таким чином заборгованість відповідача перед позивачем становить 44206,00 грн.

Оскільки, відповідач у добровільному порядку суму заборгованості за виконанні роботи не сплатив, з урахуванням п.п. 4.1., 4.2. договору та норм чинного законодавства України, позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з останнього 44206,00грн. заборгованості.

Аналізуючи надані по справі докази, оцінюючи їх в сукупності, до уваги приймається наступне:

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 175 Господарського кодексу України, майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до ст. 11 та ст. 509 Цивільного кодексу України, в силу зобов'язання боржник зобов'язаний вчинити на користь кредитора певну дію, в тому числі сплатити борг, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку, тобто сплати боргу.

Відповідно до ст. 174 Господарського кодексу України ,господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк. Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, одностороння відмова від виконання зобов'язання і одностороння зміна умов договору не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 837 Цивільного кодексу України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Відповідно до ч. 1 ст. 857 Цивільного кодексу України, робота, виконана підрядником, має відповідати умовам договору підряду, а в разі їх відсутності або неповноти - вимогам, що звичайно ставляться до роботи відповідного характеру.

Відповідно до ч. 1 ст. 854 Цивільного кодексу України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач виконав свої зобов`язання за договором, виконав роботи по поточному ремонту дороги по вул.. Островського в с. Іванківці, Хмельницького району, що підтверджується довідкою про вартість виконаних будівельних робіт за грудень 2013р. на суму 44206,00 грн., актом приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2013р. на суму 44206,00 грн., зведеним кошторисним розрахунком вартості ремонту за грудень 2013р. на суму 44206,00 грн., які підписані сторонами.

На виконання умов договору відповідач не розрахувався з позивачем.

У відповідності до ст. 538 Цивільного кодексу України, при зустрічному виконанні зобов'язання сторони повинні виконувати свої обов'язки одночасно, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства, не випливає із суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту.

Якщо зустрічне виконання обов'язку здійснено однією з сторін, незважаючи на невиконання другою стороною свого обов'язку, друга сторона повинна виконати свій обов'язок.

Відповідачем взяті на себе зобов'язання належним чином не виконанні і станом на час слухання справи за ним рахується заборгованість в сумі 44206,00 грн.

Позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість за виконанні роботи в сумі 44206,00 грн.

Враховуючи викладене, вимоги про стягнення заборгованості за виконанні роботи в сумі 44206,00 грн. підлягають задоволенню.

Судові витрати покладаються на відповідача відповідно до ст. 44,49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 12, 25,33,44, 49, 82, 83, 84, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов прокурора Хмельницького району в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" ВАТ ДАК "Автомобільні дороги України" м. Хмельницький до комунального підприємства "Олешинське", с.Олешин, Хмельницького району про стягнення 44206,00 грн. задовольнити .

Стягнути з комунального підприємства "Олешинське", (с.Олешин, Хмельницького району, Хмельницької області, вул. Шестакова,8, код 31919552) на користь дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" ВАТ ДАК "Автомобільні дороги України" (м. Хмельницький, вул. Свободи,77, код 31100492) - 44206,00 грн. (сорок чотири тисячі двісті шість гривень 00 коп.) основного боргу, а в дохід державного бюджету України (по коду бюджетної класифікації 22030001, р/р 31218206783002 отримувач коштів УДКСУ у м. Хмельницькому, код ОКРО 38045529, банк отримувача- ГУ ДКУ у Хмельницькій області, МФО 815013, призначення платежу: "Судовий збір, код 03500128") судовий збір у розмірі 1827,00 грн. (одна тисяча вісімсот двадцять сім гривень 00 коп.).

Видати накази.

Повне рішення складено 20.07.2015р.

Суддя С.В. Гладій

Помічник судді І.М. Вальчук

Віддрук. 4 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу, (м. Хмельницький, вул. Свободи,77)

3 - відповідачу. (с. Олешин, Хмельницького р-ну, вул. Шестаколва,8)

4 - прокуратуру ( м. Хмельницький, вул. У. Громової,10)

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення15.07.2015
Оприлюднено24.07.2015
Номер документу47109431
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1091/15

Рішення від 15.07.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні