Ухвала
від 25.04.2013 по справі 591/3746/13-к
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/3746/13-к Провадження № 1-кс/591/516/13

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2013 року м. Суми

Слідчий суддя Зарічного районного суду м. Суми Сидоренко А.П., за участю секретаря Світличної Т.І., начальника СВ СУ прокуратури Сумської області Мусіяка В.В., розглянувши клопотання начальника слідчого відділу слідчого управління прокуратури Сумської області Мусіяка В.В. про проведення обшуку,

в с т а н о в и в :

До Зарічного районного суду м. Суми з клопотанням, погодженим з прокурором, про проведення обшуку звернувся начальник СВ СУ прокуратури Сумської області Мусіяка В.В., розглянувши клопотання начальника слідчого відділу слідчого управління прокуратури Сумської області Мусіяка В.В. Своє клопотання, підтримане в суді, слідчий мотивує тим, що у провадженні слідчого відділу слідчого управління прокуратури Сумської перебуває об'єднане кримінальне провадження №12012200010000149 за фактами незаконного відшкодування ПДВ ТОВ ІТЦ "Сумиавтогаз", ТОВ "Сумтеххім", фіктивного підприємництва, легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом, зловживання владою і службовим становищем працівниками ДПІ в м. Сумах за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст.205, ч.3 ст.209 і ч.3 ст.364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2012 році ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1), з метою заволодіння спільно з ОСОБА_4, ОСОБА_5 та іншими особами грошовими коштами державного бюджету в особливо великих розмірах, вступив у злочинну змову з керівництвом ТОВ "Славяни" та для досягнення злочинної мети організував придбання підприємств: ПП "К'юерія Вайелес", ТОВ ІТЦ "Сумиавтогаз", ТОВ "Комплектенерго-С" і ТОВ "Сумтеххім".

У подальшому ОСОБА_4, реалізуючи спільний злочинний умисел на заволодіння бюджетними коштами та усвідомлюючи, що ТОВ ІТЦ "Сумиавтогаз" не відповідало критеріям на бюджетне відшкодування ПДВ та не мало фінансово-господарських відносин з ТОВ "Славяни", 22.10.2012 склав та надав до ДПІ у м. Сумах податкову декларацію за вересень з заявою про бюджетне відшкодування 35 млн. грн. ПДВ, та уточнюючі розрахунки до неї про придбання у серпні 2012 року товарів у ТОВ "Славяни" на суму 175 млн. грн., та до декларації за липень про збільшення обсягів оподатковуваних операцій у червні 2012 року, яких також фактично не було. В свою чергу, 20.09.2012 ОСОБА_5 від імені ТОВ "Сумтеххім" надав до ДПІ у м. Сумах податкову декларацію за серпень з заявою про бюджетне відшкодування 2104199 грн. ПДВ.

20.11.2012 ОСОБА_4 повторно склав і надав до ДПІ в м. Сумах податкову декларацію за жовтень з заявою про бюджетне відшкодування 39,001 млн. грн. ПДВ, та уточнюючі розрахунки до неї про придбання у вересні 2012 року товарів у ТОВ "Комплектенерго-С" на суму 195,005 млн. грн., хоча насправді товарних відносин між цими підприємствами не існувало.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що зазначені вище підприємства подавали податкову звітність засобами електронного документообігу в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису (ЕЦП), яка спочатку надходить до Департаменту інформатизації та обліку платників податків ДПС України, про що відповідним підприємствам надсилаються електронні повідомлення. В подальшому податкова звітність в електронному вигляді надсилається до регіональних ДПІ за місцем реєстрації підприємств.

В ході досудового слідства виникла необхідність встановлення місцезнаходження і належності конкретним особам комп'ютерної чи іншої техніки, за допомогою якої відправлялась податкова звітність. Не виключено, що звітність вказаних підприємств відправлялась однією особою з одних і тих же комп`ютерів (системних блоків, ноутбуків, нетбуків), чи іншого обладнання, про що свідчать покази підозрюваних ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про непричетність їх як керівників відповідних підприємств до вчинених злочинів.

З цією метою та для повного і всебічного розслідування кримінального провадження у розумні строки необхідно одержати в електронному і роздрукованому вигляді з бази НМЖД (сервера) ДПС України log-файли, що містять відомості про ІР-адреси, МАС-адреси комп`ютерної техніки, з якої надсилалась у вересні-листопаді 2012 року електронна звітність з ПДВ, точний час її надсилання з електронних поштових скриньок, шляхи передачі, іншу інформацію що стосується ідентифікації комп`ютерної техніки, наступними підприємствами: ТОВ інженерно-технічний центр "Сумиавтогаз" ТОВ "Комплектенерго-С", ТОВ "Славяни"; ПП "Бест Трейд Продакшен"; ТОВ "Сумтеххім".

При наявності вказаної інформації, слідство матиме можливість установити провайдера та через нього отримати докази належності певної комп`ютерної техніки тій чи іншій особі, а відповідно - причетність її до вчинених особливо тяжких кримінальних правопорушень. Указом Президента України від 24.12.2012 № 726/2012 "Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади" реорганізовано Державну податкову службу України та Державну митну службу в Міністерство доходів і зборів України.

Посилаючись на те, що виходячи з листа ДПС у Сумській області від 02.04.2013 року у слідства є обгрунтовані підстави вважати, що вказана інформація, яка міститься у електронних документах, є у розпорядженні Міністерства доходів і зборів України (м. Київ, Львівська площа, 8), і міститься у електронному вигляді на накопичувачі на магнітних жорстких дисках (НМЖД) сервера єдиного порталу по прийманню податкової звітності, просить надати дозвіл на проведення обшуку в приміщеннях, які займає Міністерство доходів і зборів України в м. Київ, Львівська площа, 8, та які згідно з інформаційною довідкою з Реєстру прав власності на нерухоме майно належать на праві оперативного управління Службі безпеки України, з метою виявлення та вилучення з НМЖД (сервера) єдиного порталу по прийманню електронної звітності Міністерства доходів і зборів України наявних у ньому log-файлів, що містять відомості про ІР-адреси, МАС-адреси комп`ютерної техніки, з якої надсилалась у вересні-листопаді 2012 року електронна звітність з ПДВ, точний час її надсилання з електронних поштових скриньок, шляхи передачі, іншу інформацію що стосується ідентифікації комп`ютерної техніки, наступними підприємствами: ТОВ інженерно-технічний центр "Сумиавтогаз" (м. Суми, код ЄДРПОУ 31208553 з e-mail kangaro555@mail.ru, sumuavtogaz_bz@ukr.net); ТОВ "Комплектенерго-С" (м. Суми, код ЄДРПОУ 36437969 з e-mail Komplekt77@ukr.net, qwert6670@gmail.com); ТОВ "Славяни" (м. Суми, код ЄДРПОУ 36437907 з e-mail slav.sumy.ua@mail.ru, slav_com36437907ua@ukr.net); ПП "Бест Трейд Продакшен" (м. Харків, код ЄДРПОУ 35244527 з e-mail buhgalter@btp.net.ua); ТОВ "Сумтеххім" (м. Суми, код ЄДРПОУ 33389442 з e-mail sumtehhim@gmail.com).

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання не може бути задоволено з наступних підстав.

Відповідно до ст. 30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла та не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Ч. 5 ст. 234 КПК України передбачає, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Суду не було надано достатніх даних на підтвердження того, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, перебувають у володінні Міністерства доходів і зборів України за вказаною у клопотанні слідчого адресою. З приєднаної до клопотання копії відповіді Міністерства доходів і зборів України від 18 квітня 2013 року вбачається, що ідентифікація платників податків виконується автоматизованою перевіркою електронного цифрового підпису посадових (уповноважени) осіб платників податків у програмному забезпечення. Формування та надсилання квитанцій здійснюється автоматично на ту електронну адресу платника податків, звідки була надіслана звітність. Перевірку та облік ІР-адрес платників податків програмним забезпеченням "Інформаційний портал органів ДПС України" не передбачено.

За таких обставин, суд вважає, що відсутні підстави для проведення обшуку.

На підставі викладеного, керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання начальника СВ СУ прокуратури Сумської області Мусіяка В.В. про проведення обшуку у приміщеннях, які займає Міністерство доходів і зборів України за адресою: м. Київ, вул. Львівська площа, 8 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя А.П.Сидоренко

Дата ухвалення рішення25.04.2013
Оприлюднено26.07.2016
Номер документу47118695
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —591/3746/13-к

Ухвала від 25.04.2013

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні